Skip to Content

Pijnbestrijding bevalling tijdens de weeën

Pijnbestrijding bevalling tijdens de weeën

Of beter gezegd; mannen die dood gaan = (is gelijk aan) vrouwen die een paracetamol nemen en doorgaan. Het valt me wel vaker op dat als mannen zich een keertje niet lekker voelen ze meteen doen alsof ze dood gaan. 

Maar goed dat mannen niet zwanger kunnen zijn en niet kunnen bevallen. Anders krijg je dit soort situaties…

Hier in huis gaat het net zo. Als manlief zich niet zo lekker voelt, grijpt hij direct naar de paracetemol en is ‘doodziek’. En dan maar klagen dat ik niet voor hem zorg… Hier in huis geldt de afspraak; ziek zijn kan, maar dan ga je maar lekker naar bed toe.

Wel of geen pijnbestrijding bij de bevalling?

Tijdens de bevalling kan je voor verschillende pijnstillende methodes kiezen. Het is goed om de verschillende alternatieven met de verloskundige of gynaecoloog te bespreken en eventueel op te nemen in het geboorteplan.

Zelf moest ik er niet aan denken; liever de natuurlijke pijn dan een ruggenprik of wat voor prik dan ook. Mijn voorkeur ging dan nog het liefste uit naar de zuurstof, dit kan ook bij een thuisbevalling.

Gelukkig had ik genoeg aan de methode die we tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding hadden aangeleerd. Dit is gebaseerd op dezelfde achtergronden van de TENS, maar dan in plaats van elektrische schokjes de spierkracht van je partner.

Ruggenprik tijdens bevalling

Een ruggenprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van pijnstillende medicijnen (de medicijnen verschillen per ziekenhuis). Bij deze pijnbehandeling heb je geen pijn meer in je onderlichaam.

De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Daarbij moet je je rug bol maken en stil blijven liggen of zitten (ook tijdens de weeën). Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht.

De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 minuten voel je geen pijn meer.

Pethidine

Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine lijkt op morfine. Het werkt binnen een half uur. Anders dan een ruggenprik neemt pethidine de pijn niet helemaal weg.

Het verdooft volgens veel vrouwen wel de ergste pijn. Pethidine werkt 2 tot 4 uur. Vanwege de bijwerkingen voor je kind wordt pethidine niet meer gegeven aan het eind van de ontsluiting.

TENS: Transcutane Electrische NeuroSimulatie

Je plakt zelf electrodes op je rug. Via een apparaatje dat jezelf bedient geef je jezelf kleine stroomstootjes. De intensiteit hiervan bepaal je zelf. De stroomstootjes die je lichaam ingaan, geven een tintelend of prikkelend gevoel.

De geboortetens neemt de pijn niet helemaal weg maar vermindert deze wel. Het is het enige pijnstillingsmiddel wat ook thuis gebruikt kan worden. Er zijn verschillende zorgverzekeraars die dit apparaat vergoeden.

Lachgas

In het filmpje werd deze methode ook gebruikt. Het lachgas/zuurstofmengsel (kortweg ‘lachgas’) is een mengsel van vijftig procent zuurstof en vijftig procent stikstofoxide. De barende vrouw dient het mengsel zelf toe via een masker. Zij blijft hierbij bij volle bewustzijn.

Het lachgas wordt via de longen in het bloed opgenomen en onderdrukt na een paar ademhalingen vrijwel direct de baringspijn.

Ook het ongemak bij het aanbrengen van eventuele hechtingen wordt door het gebruik van lachgas weggenomen. De werking stopt enkele minuten na het beëindigen van de behandeling. Het lachgas verlaat het lichaam dan ook weer via de longen.

Lees ook: Lachgas; effect cracker risico distikstofoxide en gevolgen

Waterinjecties

Deze methode is pas sinds juli 2013 mogelijk als pijnbestrijding bij een bevalling. Het geeft vrouwen de mogelijkheid om zonder medicijnen thuis te bevallen. Steriele waterinjecties onderdrukken de pijn van rugweeën.

Er worden in de onderrug vier injecties toegediend met een kleine hoeveelheid steriel water. Het effect van deze vorm van pijnstilling kan 45 minuten tot 2 uur duren. De prikken kunnen daarna eventueel herhaald worden.

De steriele waterinjecties worden in Scandinavië veelvuldig gebruikt. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat er geen negatieve bijwerkingen zijn voor jou of je kindje.

Hoe gaan jullie mannen om met pijn en ziek zijn?

Omschrijving van de afbeelding

Floortje
  1. Whitney says:

    Ik heb de steriele water injecties gehad. Gemene prik maar heeft echt goed geholpen. Ook mijn vent is echt een aansteller als hij ziek is, gelukkig is dat maar 1 of 2 keer per jaar dus neem het voor lief.

Comments are closed.