Skip to Content

Tips en trucs die iedere zwangere vrouw moet weten

Tips en trucs die iedere zwangere vrouw moet weten

Er zijn van die tips waar je niets van af weet als je niet zwanger bent, geen probleem want je hebt dan niets aan die tips. Maar als je zwanger bent, dan kom je in een heel andere wereld terecht. Een wereld waarin je veel nieuwe dingen leert, zoals dat je baby in maand 8 zo groot als een watermeloen is.

Superhandige feitjes voor tijdens een pubquiz 😊. Maar er zijn nog meer tips en trucs die handig zijn om te weten als zwangere vrouw tijdens de zwangerschap.

Voedingskussen

Koop een voedingskussen tijdens de zwangerschap. En niet helemaal aan het einde voor de babyuitzet. Maar voor jezelf.

Hoewel het woord ‘voedingskussen’ doet vermoeden dat het alleen geschikt is om te ondersteunen tijdens de voeding, heeft het kussen ook een andere functie. Het ondersteunt jouw buik namelijk als je in bed ligt.

Je kunt het kussen onder je buik leggen als je op je zij ligt en het uiteinde tussen je benen leggen. Zo vergt de zwaartekracht minder van jouw buik en komen je buikspieren ook echt tot rust. Bovendien gaat het kussen dan ook al naar jou ruiken.

Ik heb dit kussen na de bevalling ook weleens in de box gelegd en legde mijn baby dan op dit kussen. Zo lag haar hoofdje iets hoger waardoor de voeding beter binnen bleef. En de geur zorgde voor een geborgen gevoel.

Gezondheid zwangere vrouw

Dit is eigenlijk niet echt een tip, maar wel iets wat je moet weten. Zorg ervoor dat je extra foliumzuur en vitamine D slikt. Dit heeft je lichaam extra nodig tijdens het laten groeien van de baby in jouw buik.

Moeders voor moeders

Ken je moeders voor moeders? Nog niet? Dan wil ik je aanraden om een kijkje te nemen op hun website. In het kort: je vangt jouw urine op en verzamelt dit in de flessen die je van de organisatie moeders voor moeders krijgt.

Uit jouw urine halen zij het hCG-hormoon wat jij afscheidt in de 6e tot en met de 16e week. Het hCH-hormoon gebruiken zij om geneesmiddelen te maken die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Meer informatie vind je hier.

Misselijkheid

Vooral in de eerste weken van je zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid. Het is één van de eerste tekenen van je lichaam dat je in verwachting bent.

Wat kun je eraan doen om de misselijkheid te voorkomen of te verminderen?

  • Eet voordat je opstaat: Zorg ervoor dat je een beschuitbus of crackers naast je bed hebt staan. Want dan kun je in de ochtend even wat eten terwijl je nog in bed ligt.
  • Een flesje water naast je bed: Drink daarbij ook wat water. Dit mag ook thee zijn, maar dan heb je wel een lieve partner nodig die dit komt brengen. Want jij mag je bed niet uit voordat je wat hebt gegeten of gedronken 😉. Sowieso is het belangrijk om goed en het liefst een beetje extra te drinken tijdens de zwangerschap. Helemaal als het binnenhouden van eten niet goed lukt. Tijdens het overgeven verlies je namelijk ook veel vocht.
  • Eet kleine beetjes: eet niet teveel, maar probeer kleine beetjes naar binnen te werken. Ook al moet het met tegenzin. Het is belangrijk dat je probeert je voeding binnen te krijgen. Meer tips over zwangerschapsmisselijkheid lees je hier.

Heb je last van extreme zwangerschapsmisselijkheid, hyperemesis gravidaarum (HG)? Neem dan hier eens een kijkje.

Beweging

Blijf in beweging tijdens je zwangerschap. Je hoeft niet extreem te blijven sporten in de sportschool. Elke dag fietsen, wandelen of zwangerschapsyoga is ook voldoende. Maar wat echt een goede sport is tijdens de zwangerschap is zwemmen.

De zwaartekracht verdwijnt omdat je in het water ligt, waardoor je geen ‘last’ hebt van je buik. Ga samen met je partner of een vriendin elke week naar het zwembad om samen baantjes te trekken

. Om vervolgens jezelf te belonen in het bubbelbad, uiteraard 😊.

Koop slippers of schoenen met klittenband

Aan het einde van de zwangerschap heb je een echte bolle buik. Deze prachtige buik gaat alleen wel in de weg zitten wanneer jij naar jouw voeten wilt reiken. Veters strikken is een hele opgave. Koop dus schoenen met klittenband, instappers of slippers. Heb je het probleem zo opgelost.

Zit je alleen wel met het probleem van je teennagels. Het is een goed excuus om jezelf te verwennen met een bezoekje aan de pedicure, inclusief voetmassage. Maar je mag het knippen en lakken van je teennagels ook overlaten aan je partner. Als hij maar niet vergeet die voetmassage erachteraan te geven.

Striae

Striae, ook wel bekent als zwangerschapsstriemen. Ik had je hier graag verteld over een wondermiddel wat er voor zorgt dat de striemen verdwijnen of zelfs voorkomen. Helaas bestaat dit niet.

Dermatologen zeggen dat je het niet tegen kunt gaan. Wat hopelijk ook zorgt voor een beetje rust. Want er is nou eenmaal niets tegen te doen.

De onderhuid rekt uit, waardoor je deze rode strepen onder je huid krijgt. Deze strepen worden na verloop van tijd minder zichtbaar. Een jongere huid (moeder onder de 30) heeft er meer kans op dan een oudere huid.

Naam kiezen

Ook al krijgen wij geen kinderen meer, deze app heb ik toch even gedownload. Ik vond het superlollig om samen te swipen.

Maar waar heb ik het over? De app: Kinder. Dit is een app waarbij er allerlei namen in je beeldscherm komen te staan en jij naar links of naar rechts kunt swipen om kenbaar te maken of je de naam leuk of niet leuk vindt.

Je kunt dit koppelen aan het account van je partner en zo komt er zonder discussie een naam uitrollen die jullie beiden leuk vinden. Alleen al leuk om voor de lol te doen.

Voorbereiding

Zorg dat je lekker op tijd begint met alle voorbereidingen. Denk aan: Erkenning, geboortekaartje, kraamzorg, kinderopvang, vluchtkoffer of denk al eens na over de keuze welke voeding je wilt geven.

Check hier de checklist voor tijdens de zwangerschap.

Gratis zwangerschapsdozen

Gratis, gratis, gratis. Ik houd ervan. Er zijn meerdere winkelketens die gratis zwangerschapsdozen verzorgen. En geloof me: dat zijn er veel! Hier vind je een overzicht waar je van alles kunt afhalen nadat jij je hebt ingeschreven.

Wasbare luiers

Er bestaan wasbare luiers. Ik had er geen weet van in de tijd dat ik nog niet zwanger was. Overdenk eens of het wat voor jou is. Het is in het begin een grote investering, maar uiteindelijk haal je het eruit.

Helemaal als je in de toekomst meer kinderen hoopt te verwelkomen. Ditzelfde geldt voor zoogkompressen wanneer je borstvoeding wenst te geven.

Kleding

Je lichaam verandert, dus je lichaam heeft ook andere kleding nodig. In het begin zullen je borsten als eerst groeien. Zorg ervoor dat je hen de juiste ondersteuning biedt, ze moeten nog een lange tijd mee. Je kunt in de winkel zwangerschapsBH’s kopen die later weer kunnen functioneren als voedingsBH’s als je borstvoeding wilt geven.

Zitten je broeken te strak, dan kan het welbekende elastiekje om je knoop de oplossing bieden. Maar niet voor lang. Dus verwen jezelf en koop op tijd een zwangerschapsbroek.

Tegenwoordig zijn er veel hippe broeken te koop waarbij je amper ziet dat het een zwangerschapsbroek is.

Pak je rust

Pak je rust, lieve zwangere dame. Je lichaam is al hard genoeg aan het werk. Je hebt het verdiend.

Omschrijving van de afbeelding

Anita Schokker