Skip to Content

Zwangerschapskalender; 20 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 20 weken zwanger

Op de helft! Weet je al of het een jongetje of meisje is? Als je 20 weken zwanger bent, kun je daar met 99% zekerheid achterkomen.

20 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

  • Je bent op de helft van de zwangerschap!
  • Deze week is meestal de 20-wekenecho.
  • Als je wilt weten of je een jongen of een meisje krijgt, krijg je dat deze week te horen (als je nog geen pretecho hebt gemaakt).

Informatie baby 20 weken

25 centimeter
320 gram

Baby voelen

Je baby zit niet meer de hele tijd als een balletje opgekruld. Waarschijnlijk heb je de baby voor het eerst gevoeld, en anders komt dat de komende paar dagen.

Dit kan voelen als een licht vlindertje in je buik, dus je moet er wel heel alert op zijn. Soms voel je je baby links, rechts, onder, boven… Hij is nu lekker sterk én heeft nog genoeg ruimte in je buik.

Doordat je je baby voelt bewegen, ga je het slaap- en waakritme van de baby leren kennen. Soms kan hij een tijd muisstil zijn en maak je je bijna zorgen of alles nog wel goed is. En vervolgens voel je hem weer alle kanten op buitelen.

Placenta

De baby is een wonderlijk wezentje, maar de placenta is net zo’n wonderlijk ding. Per dag geeft de placenta 25 liter bloed aan de baby via de navelstreng. 25 liter! In het bloed zitten bouwstoffen die je baby nodig heeft, zoals zuurstof en glucose.

Ontwikkeling geslachtsdelen

Als je baby een meisje is, zijn de baarmoeder en de eierstokken al helemaal af. Krijg je een jongetje, dan zakken zijn balletjes uit de buik in de balzak. Soms gaat dit niet goed, dan moet dit later operatief gedaan worden. Maar gelukkig gaat het meestal wel goed.

Informatie moeder

Kramp

Ken je die kramp die je weleens in je voet hebt? Dat je in je pyjama naast je bed staat te dansen in de hoop dat die kramp uit je voet schiet? Die kramp kun je ook in je kuit krijgen nu je wat verder in je zwangerschap bent.

Het kan helpen door je tenen naar je toe te trekken (als je daar nog bij kunt). Wat ook helpt is een warme kruik er tegen of een massage van de papa-to-be.

Belangrijk is wel dat er dan van onderen naar boven wordt gemasseerd. Gaat de kramp niet weg? Probeer dan een stukje te lopen, blijf dat nog een paar minuten doen nádat de kramp weg is want anders is hij, zodra je gaat liggen, weer terug.

Sommigen zeggen dat de kramp een kalktekort betekent. Je kunt altijd proberen wat meer zuivel tot je te nemen, wie weet helpt het bij jou?

Meer informatie vind je hier.

Aankomen tijdens zwangerschap

Gemiddeld ben je nu 5 kilo aangekomen. Schrik de komende weken niet, want de komende 10 weken kom je het meest aan omdat je baby nog in de groeispurt zit en je lichaam zich voorbereidt op de bevalling.

Gemiddeld kom je zo’n 13-15 kilo aan in je hele zwangerschap. Zie het overzicht van week 17 om te zien hoe de kilo’s verdeeld zijn en wat je na de bevalling direct weer kwijt bent.

Seks tijdens de zwangerschap

Als je het gezellig hebt gemaakt onder de lakens, kun je merken dat je na een orgasme buikpijn kunt hebben. Daar kan je best van schrikken, maar dat is niet nodig.

Tijdens een orgasme trekt je baarmoeder samen en hier kun je een raar gevoel aan overhouden omdat je baarmoeder opgerekt is. De buikpijn verdwijnt vanzelf weer 1 tot 2 uur na je orgasme.

De baby heeft er geen last van, die zit veilig en wel in het water en je baarmoeder kan hem niet fijnknijpen of zo. Het enige wat je baby merkt is: er komt veel oxytocine vrij door knuffelen en vrijen en dit geeft je baby ook een geluksgevoel, en het samenknijpen van je baarmoeder voelt je baby als een omhelzing.

Een miskraam of vroeggeboorte kan nooit door vrijen veroorzaakt worden. Als dat gebeurt, ligt er iets anders aan ten grondslag. Vrijen is nog steeds goed voor je, en ook voor jullie relatie.

Bloedverlies zwangerschap

Nu we het er toch over hebben: na een vrijpartij kun je ook wat bloed verliezen. Bij bloed tijdens een zwangerschap slaat de schrik je natuurlijk om het hart, maar een beetje bloed verliezen na het vrijen is normaal.

Je geslachtsdelen zijn beter doorbloed en daardoor kan er makkelijk een klein vaatje knappen, met als gevolg een beetje bloedverlies. Is het bloedverlies heel veel of stopt het niet, neem dan contact op met je verloskundige.

Informatie vader

Baby voelen

Je kunt het schoppen van de baby voorlopig nog niet voelen, maar je kunt nu wel voelen hoe de baarmoeder groeit bij de mama-to-be! Als ze op haar rug op bed gaat liggen met haar knieën opgetrokken en iets uit elkaar, kun je de baarmoeder voelen.

Vlak boven het schaambot voel je een bobbelige rand. Dat is de rand van de baarmoeder. Elke week groeit die ongeveer een centimeter naar boven.

Als je elk weekend even voelt, wordt het er-komt-echt-een-baby-aan-gevoel wat realistischer! Weetje: als je het aantal centimeter dat de baarmoeder boven het schaambot uitkomt opmeet en daar vier bij optelt, kom je ongeveer uit op het aantal weken zwangerschap.

Eettip

In de tweede helft van je zwangerschap heb je iets meer calorieën per dag nodig. Je baby groeit nog steeds hard, en het kost jou meer energie om je zwaarder wordende buik de hele dag te dragen. Eet dus 100-300 calorieën per dag extra.

En dan liever niet in de vorm van een halve pizza natuurlijk, maar bijvoorbeeld wat rijst, boterhammen of aardappels extra. Datgene wat jij eet, zijn de bouwstoffen voor je baby.

Dus ook al is je baby al wat groter en heb je hopelijk minder last van kwaaltjes, het blijft belangrijk wat er op je menu staat. Natuurlijk mag je wel een keer wat ongezonds, maar blijf letten op gezonde voeding.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Als je naast de 20-wekenecho een pretecho of 3D-echo wilt laten maken, maak dan deze week de afspraak. Binnenkort wordt je baby te groot en past hij niet meer helemaal op het scherm.

Ook heeft je baby dan minder ruimte waardoor de echoscopist hem niet meer goed in beeld kan brengen. Er moet namelijk vruchtwater tussen de baarmoederwand en je baby zitten, wil je iets kunnen zien op de (3D-)echo.

Lees ook; Pretecho; 3D of 4D tijdens de zwangerschap

Tips

Goed om te weten: De 20-wekenecho is niet verplicht, hij wordt wel vergoed. Wil je geen 20-wekenecho? Dan kun je dit gewoon aangeven.

Wil je niet weten of het een jongetje of een meisje is? Zeg dit dan duidelijk vóór de echo wordt gemaakt en vraag om een aantekening in je zwangerschapsdossier.

Lees ook: Echo’s tijdens de zwangerschap

Zeg het ook als je een gender reveal party wilt organiseren. Je krijgt dan een briefje met ‘jongen’ of ‘meisje’ mee in een gesloten enveloppe. Het zou jammer zijn als de verrassing per ongeluk al verklapt wordt!

Lees ook: Gender reveal party; originele ideeën om geslacht bekend te maken

Was er een afwijking op de 20-wekenecho te zien? Lees dan hier verder…

Voel je de baby even niet en maak je je ongerust? Ga dan rustig zitten en wacht tien minuten tot een halfuur. Grote kans dat je je baby dan weer voelt!

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit