Skip to Content

Postpartum kraambehandeling na bevalling: wat kan allemaal en wat is het? 

Postpartum kraambehandeling na bevalling: wat kan allemaal en wat is het? 

Misschien vind je het altijd al fijn om behandelingen bij een beautyboetiek te ondergaan. Wist je dat je ook kraambehandelingen hebt? Speciaal bedoeld dus voor vrouwen die net bevallen zijn. Er bestaan meerdere behandelingen die bedoeld zijn voor de kraamvrouw! Kraambehandelingen worden ook aangeboden met de term postpartumbehandelingen. 

Waarom een postpartumbehandeling?

De meeste behandelingen op dit gebied gaat om lichamelijke voordelen, maar ook om bijvoorbeeld de periode af te sluiten of je levensenergie te laten stromen. Iedere aanbieder heeft hierin natuurlijk zijn eigen variaties. Er zijn er bij waar je zelf een combinatie van kunt maken van de dingen die mogelijk zijn.

Ook kun je bijvoorbeeld vaginaal stomen thuis doen door het stoomkrukje te huren. En er zijn masseurs/behandelaars die zelfs aan huis kunnen komen. Zoek dan ook rustig even verder om een behandeling of aanbieder te vinden die bij je past. Kraambehandelingen komen oorspronkelijk uit culturen van over de hele wereld.

De zorg voor de nieuwe moeders was of is bij veel culturen belangrijk. Er wordt erkend dat pas bevallen vrouwen speciale zorg nodig hebben en kwetsbaar zijn. Hoewel we in Nederland juist in de eerste week goed verzorgd worden door ons geweldige kraamzorgsysteem, is het na die week helemaal over.

Andere (niet-Westerse) culturen zorgen voor een veel langere periode voor de nieuwbakken moeders. Met de kraambehandeling krijg ook jij even de aandacht die jij en je lijf nodig hebben. Meestal zal het terugbrengen van de warmte centraal staan, zodat je herstel bevorderd wordt én het is ook goed voor het op gang brengen van borstvoeding.

Vaginaal stomen

Warmte zou volgens de Chinese geneeskunde belangrijk zijn voor moeder en baby. Met vaginaal stomen geef je warmte aan je bekkenbodemgebied. Dit gebeurt door middel van stoom, wat ervoor zorgt dat de bloedsomloop verbetert. Het kan voor verlichting zorgen als je last hebt van scheurtjes of kneuzingen.

Ook bij hechtingen kan het verzachting bieden. Daar komt ook nog eens bij dat het een gunstig effect heeft op de genezing omdat het weefsel zal ontspannen. Er wordt eveneens gesteld dat het invloed heeft op vastzittende emoties. Die zouden we vasthouden in het bekkenbodemgebied en deze worden door het stomen losgemaakt.

Bij vaginaal stomen wordt er gebruikgemaakt van een stoomkrukje en het stomen gebeurt in combinatie met kruiden. Dit stoomkrukje kun je op sommige plekken huren met kruiden voor een aantal stoombeurten. Maar je kunt ook naar de aanbieder toegaan. Je kunt het dan eventueel combineren met een andere behandeling.  Vaginaal stomen wordt ook wel yonistomen genoemd.

Moxa behandeling

Bij een Moxa-behandeling wordt er rondom het buikgebied gewerkt met een stick die gemaakt is van bijvoetkruid. De stick gloeit en geeft daardoor warmte uit. Deze warmte zal je lichaam diep indringen. Moxa bestaat al heel lang en hoort bij de Chinese acupunctuur.

Omdat er kou bij je naar binnen heeft kunnen gaan tijdens de bevalling, kan je spijsvertering ontregeld zijn, kun je onrust voelen of het heeft invloed op je energielevel. Met de Moxa-behandeling wordt de levensenergie weer geactiveerd in je lichaam. Het kan op vele lagen doorwerken en het herstel van je lichaam dan ook zeker ondersteunen. 

Sluitingsritueel 

Een ritueel wat gedaan kan worden om de periode af te sluiten van je zwangerschap en bevalling. Er wordt gesteld dat je open staat na een bevalling. Zowel lichamelijk als mentaal. Dit is gewoon nodig omdat je kindje is gekomen en je kunt zo beter aan elkaar hechten. Maar het is niet fijn als ook andere dingen zo erg binnenkomen.

Ook kun je gewoon iets ongemakkelijks voelen als het allemaal nog zo ‘open’ staat. Een sluitingsritueel helpt je om je lichaam weer terug te laten keren naar ‘zichzelf’. Een sluitingsritueel kan bestaan uit een massage van de voeten en/of schouders. Daarna word je ‘ingepakt’ met doeken, zodat je in een cocon terecht komt. 

Massage 

Een lekkere massage kan een onderdeel zijn van een postpartumbehandeling. Dit zal per aanbieder zijn eigen unieke kanten hebben, maar het kan bijvoorbeeld zijn dat je bij een kraammassage een voetenspa en -massage krijgt. Het kan een onderdeel vormen van een ritueel of je boekt echt een massage apart. Hier draait het natuurlijk om aanraking, maar ook weer om warmte.

Een postpartummassage zal zich meestal richten op je nek, schouders en armen, buik en bekken. Hoewel ook handen en voeten/benen vaak worden meegenomen. Met een massage zal je bloedsomloop verbeteren en het overtollig vocht zal afgevoerd worden, net als de afvalstoffen. Zoals al eerder aangegeven kan het bevorderlijk zijn voor de borstvoeding en ook je hormoonhuishouding kan er wel bij varen. 

Belly Binden

Belly Binden is een oude methode uit Maleisië, waarbij de buik van een net bevallen vrouw wordt ingebonden. Dit gebeurt met een lap stof van katoen en dit wordt om buik, heupen en billen heen gewonden.

Na het bevallen moeten de organen weer terug naar hun oorspronkelijke positie en is er ruimte in de buik ontstaan. Ook de spieren moeten weer in de goede positie komen. Door de wikkel wordt dit herstel ondersteund en men zegt dat de moeder energetisch niet meer zo open zal staan voor prikkels. 

Punten om op te letten

Zie jij een postpartumbehandeling wel zitten? Zoals gezegd is het aanbod niet altijd gelijk. Dus stel je zelf de volgende vragen:

  • Wil ik ergens heen of blijf ik thuis? Er zijn aanbieders die zelfs naar het ziekenhuis toekomen!
  • Wil ik dat mijn man en/of kindje erbij is/zijn en er eventueel ook bij betrokken worden? Of dit kan zul je moeten overleggen. 
  • Wat voor soort behandeling wil ik? Kies ik enkel voor bijvoorbeeld een stoombehandeling of voor een arrangement met een combinatie van meerdere behandelingen?
  • Ga ik voor een pakketprijs (dus dat je vaker gaat) of ga ik gewoon een losse keer? Er zijn namelijk behandelaars die een serie aanbieden waarbij ze dus meerdere keren in je kraamtijd langs komen of jij naar hen toegaat.

Let wel op dat er bij een thuisbehandeling er nog iemand thuis is. Deze persoon kan dan jouw baby in de gaten houden, zodat jij echt kunt ontspannen!

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)