Een zwangerschapsfotoshoot is heel bijzonder: het gaat om jou of om jou en je partner, maar toch is de kleine er al helemaal bij. Zo’n fotoshoot is een mooie manier om even stil te staan bij je zwangerschap.
Je hoeft je niet druk te maken om de babyuitzetlijst of het wiegje wat nog in elkaar gezet moet worden: het is even gewoon jij. En je hebt natuurlijk een prachtig aandenken aan je zwangerschap!
Wanneer zwangerschapsfotoshoot?
Een zwangerschapsfotoshoot is het mooist als je echt een ‘dikke buik’ hebt. Toen ik zwanger was vond ik het verrassend lang duren voor ik echt zo’n ronde toeter had.
Logisch natuurlijk, maar naar mijn rare idee liepen zwangere vrouwen altijd 9 maanden lang met zo’n prachtbuik rond. Veel zwangere vrouwen doen een fotoshoot vanaf 35 weken.
Ben je bang dat je baby te vroeg geboren wordt of vind je je buik al eerder ‘ready’, dan kan een zwangerschapsfotoshoot natuurlijk eerder.
Met of zonder fotograaf
Er zijn veel fotografen die zwangerschapsfotografie doen. Je gaat dan meestal naar een studio waar foto’s gemaakt worden, maar de fotograaf kan ook naar jou thuis komen of op een andere speciale plek zoals in een park of restaurant (wel eerst even het restaurant bellen om toestemming te vragen).
Een fotograaf heeft ervaring en kan jou aanwijzingen geven wat betreft je houding, lichtinval, een beetje mysterieus kijken of lief lachen, enzovoort.
Daarna zoekt hij alle foto’s voor je uit en bewerkt hij ze ook. Een fotograaf past altijd een beetje het licht aan of de kleur zodat de foto’s zo sprekend mogelijk zijn.
Maar ja, het kost wel geld. En misschien heb je dat niet in overvloed, zoals wij toen ik zwanger was. Ik ben met mijn moeder en zusje naar een park gegaan op een zonnige dag, en daar hebben we foto’s gemaakt.
Later hebben mijn man en ik ook nog samen foto’s gemaakt, achteraf gezien nét voor de bevalling.
Waarom een zwangerschapsfotoshoot?
Nu worden die foto’s eigenlijk steeds bijzonderder. Ik kan me echt niet meer voorstellen dat ik zó’n buik had en dat ik daaraan gewend raakte.
En echt waar: als je zwanger bent dan heb je iets bijzonders over je. Ik zie het in mijn eigen ogen op die foto’s, je ziet het bij zwangere vrouwen op straat, je ziet het als je googelt op ‘zwangerschapsfotografie’.
Je bent in verwachting, maar je verwacht ook echt. En die pure emotie zie je gewoon. Bij de ene zwangere vrouw spat het ervan af, bij de ander zie je het alleen in een hand die ze op haar buik legt, maar je ziet het altijd.
Straks is die buik weg. Is dat echte verwachtingsvolle wachten weg. Is die periode van je leven voor altijd voorbij. Hoe mooi en waardevol is het dan om foto’s te hebben? Ook voor je baby later.
Door de foto’s kun je dat echte verwachten aan hem of haar laten zien, en zeggen: ‘Kijk, toen zat jij in mijn buik. Zie je hoe blij ik ben dat jij bijna geboren gaat worden?’. Zeker weten dat je kindje zich geliefd en speciaal zal voelen.
DIY zelf een zwangerschapsfotoshoot organiseren
Wil je samen met je moeder of een vriendin een zwangerschapsfotoshoot doen? Hier wat tips:
- Wil je ergens binnen fotograferen? Vraag dan toestemming aan de locatie, het kan zijn dat je wat moet betalen als je een erg bijzondere locatie uitkiest, zoals een museum of restaurant. Maar er is natuurlijk ook niets mis met de woonkamer verbouwen (kan je meteen het stof achter die ene kast weghalen, fijn gevoel met nesteldrang!). Extra tip: binnen foto’s die vlakbij het raam zijn gemaakt zijn kleurecht. Natuurlijk niet tegen het raam in fotograferen, maar ga zelf aan de linker- of rechterkant van het raam staan en laat je moeder of vriendin aan de andere kant staan voor het maken van de foto.
- Wil je buiten fotograferen? In een park en andere openbare ruimten is dat geen probleem. Wil je op het terrein van bijvoorbeeld een museum foto’s maken, dan moet je van te voren toestemming vragen, het kan zijn dat je wat moet betalen. En stel dat het regent… Je kunt natuurlijk superleuke foto’s maken onder een paraplu (ja, echt), maar je wilt niet net voor je bevalling kou vatten. Bedenk dus altijd een binnenlocatie als alternatief.
- Zoek op Google en Pinterest naar zwangerschapsfotografie en bewaar de foto’s die je aanspreken. Die kun je aan je moeder of wie de foto’s gaat maken, laten zien. Zo hebben ze een beetje een idee wat je bedoelt en dat voorkomt frustratie en teleurstellingen.
- Maak een lijstje welke foto’s je wilt. Bijvoorbeeld: jij alleen, jij met partner, jij met je andere kind(eren), met z’n allen, met de hond er nog bij, etc. Zo kun je tijdens de fotoshoot niets vergeten en is het een kwestie van afstrepen.
- Loop je huis eens rond en kijk wat je als accessoire zou kunnen gebruiken. Heb je een romantische schommelstoel in de babykamer staan? Sleep naar buiten (of: laat naar buiten slepen) en je hebt al een superleuke setting. Een schapenvel? Een plaid? Een knuffeltje uit de babykamer? Een kleine slinger?
- Vaak zie je dat er kant wordt gebruikt bij zwangerschapsfotografie, als achtergrond, ondergrond of als vrouwen er halfnaakt op staan. Kant verhult, maar je ziet toch de vormen. Maar kant is ook duur. Een gouden tip: koop het kanten gordijn van de IKEA. Die zijn maar 10 euro, en je hebt twee gigantische lappen kant. Zolang je ze niet aan een stok hangt, zie je niet dat het gordijnen zijn en lijken het net twee lappen stof. Ideaal, voor duizend knutselmogelijkheden, maar ook voor fotografie!
- Laatste en belangrijkste tip: HAVE FUN! Het is veel belangrijker dat je er plezier in hebt met z’n allen dan dat de achtergrond perfect is.
Voorbeelden & inspiratie zwangerschapsfotoshoot binnen & buiten
Een paar voorbeelden:
Zwangere / buik centraal
Zoals je ziet is het goed mogelijk om mooie foto’s te maken in gewoon je eigen slaapkamer. Door de foto zwart/wit of sepia te maken, ziet het er supermooi uit!
Dat komt omdat dan de kleuren wegvallen en de aandacht alleen naar het silhouet gaat.
Heb je teveel licht waardoor de contrasten donker/licht te groot worden? Doe dan het gordijn een beetje dicht, of wacht op het begin of einde van de dag als de zonkracht af is genomen. Ook close-ups zien er al snel goed uit!
Met partner / kinderen
Met belly paint
Voor en na geboortefotografie
Als je dan toch aan de foto’s gaat, is het superleuk om een vóór- en náfoto te maken. Oftewel: eerst een foto op-en-top zwanger, en daarna dezelfde foto maar dan met je baby van net een paar weekjes oud.
En wie weet, ga je die foto dan wel elk jaar herhalen? Hoe een toffe serie heb je dan als je kindje 18 jaar is!
Hier een beetje inspiratie:
Heb jij een zwangerschapsfotoshoot gedaan?
Fotografie
- Zwangerschapsfotoshoot
- Geboortefotografie; fotoshoot tijdens bevalling
- Newborn baby fotoshoot
- Melkbad baby fotoshoot
- Cake smash fotoshoot
- Schoolfoto tips kleding & kapsel
- Documentaire fotografie
- Gezinsfoto & portret ideeën
- Fotoshoot gezin & familie
- Originele vakantiefoto’s maken
- Sneeuw fotograferen
- Fotoboek baby eerste jaar maken
- Fotoboek kopen of maken
- Schoolfotoboek kopen of maken
- Shoot! Fotogaveren met je hart review
- Fototoestel voor kinderen
- Action camera kind
Zwangerschap
- Zwangere buik groei per week
- Kraamverzorgster taken
- Gratis zwangerschapsbox
- Tips en trucs zwangere vrouw
- Dingen die alleen zwangere vrouwen begrijpen
- Tips zwanger in de winter
- Tips zwanger in zomer
- Fabels zwangerschap
- Wanneer baby voelen in buik?
- Zwangerschap geheim houden
- Zwanger op vakantie babymoon
- Uitjes & activiteiten zwangerschap
- Uitjes zwangere vrouw
- Baby & zwangerschapsbeurs Nederland
- Genieten van je zwangerschap
- Zwangerschap vastleggen voor later
- Zwangerschapsdagboek
- Zwangerschapsfotoshoot
- Bellypaint zwangere buik
- Gipsbuik maken
- Zwangerschapscursussen
- Sporten tijdens zwangerschap
- Wel of niet eten tijdens zwangerschap
- Mocktails; Non-alcoholische cocktails
- Massage tijdens zwangerschap
- Huidverzorging tijdens zwangerschap
- Seks tijdens zwangerschap
- Zwangerschapskleding
- Hartslag baby in buik luisteren
- Baby in baarmoeder muziek laten luisteren
- Bola zwangerschapsketting
- Mensen ongevraagd aan buik zitten
- Beste zwangerschapsboeken
- Broertje voorbereiden komst baby
- Baby placenta
- Zwangerschapsquotes
- Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips - 1 October 2023
- Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - 24 January 2022
- Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - 10 January 2022