Wanneer de uitgerekende datum nadert, heb je vast al nagedacht over een leuk setje kleding dat jij je pasgeboren baby’tje zou willen aantrekken. Misschien weet je al het geslacht van de baby en kies je voor typische jongens- of meisjeskleuren, of wellicht is het geslacht nog een verrassing en ga je voor een pakje in meer neutrale kleuren.
Kies vooral wat jij en je partner mooi vinden! Maar als het je eerste kindje is, weet je misschien nog niet zo goed wat voor kleertjes je überhaupt klaar moet hebben liggen en/of in je vluchtkoffer moet stoppen.
Seizoensgebonden
Het is natuurlijk ook erg afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden waarin je kindje geboren wordt. In de winter moet je ervoor zorgen dat je baby wat warmer is aangekleed dan als het bijvoorbeeld hoogzomer is tijdens een hittegolf.
Pasgeboren baby’s kunnen nog niet goed hun eigen temperatuur regelen, dus het is belangrijk om de baby niet te koud, maar zeker niet te warm in te pakken.
Twijfel je heel erg? Kleed je kindje dan liever iets koeler, want een te warme lichaamstemperatuur is voor je kleintje gevaarlijker dan een beetje aan de frisse kant.
Je hebt truitjes met lange of korte mouwen, en broeken met lange of korte pijpen. Rompers zijn er ook met lange of korte mouwen. Kies in de winter bijvoorbeeld voor een romper met lange mouwen, met daar overheen een shirt of trui met lange mouwen een broek met lange pijpen. Zo krijgt je kindje het niet snel koud.
In de zomer zou je eerder kiezen voor een romper met lange mouwen, een shirt met korte mouwen (maar lange mouwen kan absoluut ook als de stof niet te dik is) en een dun broekje met lange pijpen.
Kijk vooral naar wat je zelf aantrekt qua kleding met de betreffende weersomstandigheden: draag je zelf ondanks dat het redelijk warm is, toch een lange broek? Dan zal je kindje dat waarschijnlijk ook nodig hebben.
Vind je het zelf nog te koud voor een shirt met korte mouwen en draag je in de lente nog een trui? Kies dan voor je baby ook iets met lange mouwen.

Materiaal
De huid van je baby is erg gevoelig en wil je niet irriteren. Daarom is het verstandig om te kiezen voor zachtje stofjes, zoals jersey. Een klein spijkerbroekje in maatje 50 ziet er natuurlijk onwijs schattig uit, maar deze spijkerstof is voor je baby eigenlijk helemaal niet zo prettig.
Zorg er dus voor dat de materialen waarvan de kleding gemaakt is, niet te hard of te stug zijn. Biokatoen is een fijn materiaal dat de huid van je baby beschermt.
Heb je allemaal leuke nieuwe kleding gekocht in de winkel? Het is belangrijk dat je deze allemaal eerst wast.
Er kunnen namelijk nog stoffen in zitten die het huidje van je baby kunnen irriteren. Maar ook het wasmiddel waar je de kleding mee wast, kan irritaties veroorzaken bij je baby’s huid.
Daarom de volgende tips voor het wassen van je babykleding:
- Maak de wasmachine schoon: draai zo nu en dan een programma op 90 graden zonder was.
- Was de babykleertjes voor gebruik, maar ook andere stoffen waar je baby mee in contact komt: hoeslakens, lakens, hydrofiele doeken en dekentjes.
- Was alles op een hoge temperatuur: was je standaard alles op 30 graden? Kijk eens in de waslabeltjes van kleding en beddengoed, en je zult zien dat je veel kleding en textiel ook prima op 60 of zelf 90 graden kunt wassen! Dit zorgt ervoor dat bactieriën worden gedood.
- Kies een goed wasmiddel: gebruik een wasmiddel dat neutraal is; er zijn zelfs wasmiddelen te koop speciaal ontwikkeld voor baby’s of mensen met een gevoelige huid.
- Gebruik geen wasverzachter: de geur- en kleurstoffen in deze producten kunnen de huid van je baby irriteren.
- Strijk de kleertjes: door de hoge temperatuur van het strijken gaan alle overgebleven bacteriën op de stof ook dood.
- Zorg dat alles is gewassen vóórdat je 37 weken zwanger bent: alles ligt dan schoon in de kast voordat je baby geboren wordt. Was de kleertjes ook niet té vroeg, want dan heb je kans dat alles weer muf is tegen de tijd dat je het gaat gebruiken.
Wat moet je in ieder geval klaar hebben liggen?
De volgende kledingstukken staan ook op de lijst van spullen die je mee moet nemen in de vluchtkoffer bij een ziekenhuisbevalling (gepland of ongepland):
- Mutsje: baby’s verliezen de meeste warmte via hun hoofd, dus door een mutsje blijft het hoofdje goed warm.
- Romper: dit is als het ware het ondergoed van je baby en zorgt er ook voor dat de luier op zijn plek blijft zitten.
- Bovenkleding en broekje: kies een leuk setje in een fijne, zachte stof.
- Boxpakje: in plaats van een truitje en een broekje, kun je ook kiezen voor een pakje. Dit ziet er bovendien vaak erg schattig uit bij pasgeboren baby’tjes!
- Jasje of vestje: als je in het ziekenhuis bevalt, zal je kindje onderweg van de ingang naar de auto wel een jasje of vestje aan moeten om te voorkomen dat hij kou vat.
- Sokjes: het is belangrijk je baby goed aan te kleden, dus vergeet ook niet om een paar sokken mee te nemen.
Tip: Het kan absoluut geen kwaad om van alles 2 paar mee te nemen. Misschien moet je namelijk nog een nachtje extra in het ziekenhuis blijven. Ook kunnen de kleertjes vies worden als je baby meteen een flinke poepluier heeft of melk teruggeeft over zijn kleertjes heen.
Welke maat?
Misschien is er van tevoren al een schatting gemaakt hoe groot je kindje ongeveer zal zijn. Is het een grote baby? Dan hoef je kleertjes in maat 44 niet eens in huis te halen, maar kun je het beste kleertjes in maat 50 en 56 meenemen.
Gaat het bijvoorbeeld om een tweeling of wordt je kindje eerder gehaald? Dan is er een kans dat je baby(‘s) misschien wat aan de kleine kant is/zijn. Neem dan voor de zekerheid kleertjes mee in maat 44 en 50, en eventueel in maat 56 (de specialisten kunnen er namelijk ook wel eens naast zitten).
Leuke pakjes vind je onder andere bij de Prenatal, Hema, Olliewood, Zeeman en Noppies.
Mooie herinnering

Wil je een uniek setje; laat dan bijvoorbeeld een rompertje of truitje bedrukken met de naam. Zo weet iedereen gelijk de naam, en heb je een mooie herinnering voor later.
Lees ook
- Vluchtkoffer inhoud en checklist
- Nederlandse babykleding merken
- Overzicht kledingmaten baby & kinderen & schoenmaten
- Ideale temperatuur babykamer
- Avondvierdaagse wandelen; van afstanden tot medaille en snoep of cadeautjes - 1 mei 2023
- Tiny Rituals; voor moeder en baby pakketset - 9 januari 2023
- Traktaties juffen & meesters voor verjaardag kind - 1 september 2022
Leave a comment