Skip to Content

10 Tips voor scheren tijdens zwangerschap of voor bevalling

10 Tips voor scheren tijdens zwangerschap of voor bevalling

Je kijkt verschrikt naar beneden.
Ik zie hem niet meer.
Hij is verstopt
Ik kan hem niet meer vinden.
Waar is mijn schaamhaar?

Is het soms verdwenen, dat zou een mooie bijkomstigheid zijn. Dan hoef je niet meer te scheren.

Helaas het schaamhaar zit er nog steeds, alleen je dikke zwangere buik zit ervoor. Dus je mag nog steeds aan de bak met jouw onthaarmethode.

Maar hoe? Je buik even aan de kant duwen, zit er voorlopig niet in. Ga je voor puur natuur en laat je de boel de boel? Of kies je ergens anders voor? We hebben geen controle over hoe de bevalling zal verlopen.

In grote lijnen kun je je wensen aangeven. Maar je weet nooit wat er tijdens de bevalling gaat gebeuren. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je de bevalling qua beharing in gaat. 

Niets doen of scheren?

De makkelijkste optie is om alle beharing te laten groeien. Je hoeft dan niets te onderhouden. Je hoeft er niet over na te denken en je hoeft alle onderstaande opties en tips niet te overdenken.

Bovendien heeft de natuur niet voor niets beharing voor het lichaam bedacht.

En dan is er natuurlijk de optie, om de boel niet de boel te laten. Hieronder vind je per behaard lichaamsdeel hoe je deze (voor een deel) kunt ontharen.

Vagina

We beginnen bij de vagina. Het lichaamsdeel waar het allemaal om draait tijdens de bevalling. Hoe ziet jouw ideale vagina eruit?

Er zijn meerdere opties. Denk er wel aan dat je vrijwel nooit weet wanneer de bevalling zich precies aandient. Alles per dag of om de paar dagen bijhouden is een goede optie.

Ik heb zelf tijdens het weeën opvangen onder de douche het beneden nog bijgewerkt.

Terugkijkend denk ik: What was I thinking? Maar goed, je doet wat op dat moment het beste voor je lijkt.

 • Helemaal kaal
 • Bijgehouden beharing, maar niet geheel kaal.
 • Een streepje aan de voorkant.
 • Getrimd en de bikinilijn onthaard.

Beharing bijwerken

Trimmen

Je kunt met een schaar of een trimmer de haartjes korter maken (en dus niet helemaal verwijderen). Het is niet geheel onthaard, maar wel goed verzorgd bijgehouden.

Niet handig wanneer je je vagina niet meer kunt zien. Ofwel je vraagt je partner om het te doen of je doet het op de tast.

Scheren

Je kunt het met een scheermes helemaal verwijderen of kort bijhouden. Lees onderstaande tips goed door om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen.

Een nadeel van scheren, is dat de hartjes relatief snel terugkomen. Bij deze methode geldt ook dat je het op de tast kunt doen of door je partner lief aan te kijken.

Harsen en waxen

Voor een langer resultaat zijn harsen of waxen een goede optie. Je kunt dit zelf of bij een schoonheidsspecialiste laten doen. Tijdens deze methode trekken ze ook het haarzakje eruit.

Het duurt ongeveer 3 tot 6 weken voordat de haartjes weer terug groeien. Ga je voor de Brazilian Wax, dan kost dit gemiddeld bij een schoonheidsspecialiste: € 40,- euro.

Als je dit rond de 37 weken laat doen, dan heb je er geen omkijken meer naar.

Epileren

Je kunt de haartjes er stuk voor stuk uittrekken met een pincet. Het is een klusje, maar ook met deze methode ben je langer haarvrij.

Het is ook een optie om alleen de bikinilijn te epileren. Dit kan met een pincet of epileerapparaat. De bikinilijn is vaak nog wel te zien, dus eventueel kun je die niet epileren.

Crème

De ontharingscrème heeft dezelfde duur als scheren. Test eerst de crème op een andere plek dan je vagina, om te kijken hoe je huid erop reageert.

Het beste kun je deze crème alleen voor de bikinilijn gebruiken, zodat de vagina zelf geen crème ‘binnenkrijgt’. Dit is ook nog te doen voor je bikinilijn.

Benen

In principe kun je de onderstaande methodes gebruiken. Met een grote buik is dit niet altijd gemakkelijk. Dus vraag je partner ook ditmaal om hulp.

 • Scheren
 • Harsen of waxen
 • Epileren (ik zou dit niet adviseren, maar is wel een mogelijkheid)
 • Crème

Oksels

Ja! Een lichaamsdeel wat je helemaal zelf kunt ontharen, hoe groot je buik ook is ?.

 • Scheren
 • Harsen of waxen
 • Epileren (ik zou dit niet adviseren, maar het is wel een mogelijkheid)
 • Crème

Wenkbrauwen

Voordat ik ging bevallen, heb ik mijzelf getrakteerd met een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste. Zij heeft mijn wenkbrauwen weer gemodelleerd. Zij kan dit toch altijd strakker, dan dat ik het kan.

Algemene tips voor het scheren

 • Stap niet vanuit je bed onder de douche. Wacht liever ongeveer een half uurtje voordat je aan je scheerbeurt begint. Je huid is na de nacht stugger.
 • Scheer jezelf in bad of onder de douche. Zo maak je de haren zacht, waardoor het scheren fijner wordt. Heb je geen tijd om te douchen? Maak je huid dan even een paar minuten lang nat met een vochtige doek.
 • Scrub de huid van te voren, zodat je de dode huid verwijdert. Zo kan je scheermesje optimaal over de haartjes gaan, zonder dat deze vol gaat zitten met de dode huidcellen.
 • Breng scheerschuim aan op de te scheren huid. Kies voor een product dat speciaal voor de schaamstreek is bedoeld. Daarnaast geniet niet-geparfumeerd schuim de voorkeur.
 • Wanneer je de schaamstreek scheert is het des te belangrijker dat je een nieuw scheermesje gebruikt. Het liefst gebruik je een scheermesje met minimaal drie mesjes of meer. Er bestaan ook mesjes waar gel op zit, daardoor glijdt het mesje nog makkelijker over je huid. Droog na afloop je scheermesje om roestplekken te voorkomen.
 • Je hebt het vast al eens gehoord. Als je met de groeirichting mee scheert, dan voorkom je dat je ingegroeide haarzakjes krijgt. Wat letterlijk betekent dat je geen grote bulten krijgt bij je schaamstreek.
 • Zorg ervoor dat er geen scheerschuimresten meer zijn in je schaamstreek. Spoel het af met koud water, zo laat je de poriën weer sluiten, zodat er minder snel bacteriën inkomen. De vagina is gevoelig voor zeep. Dus je vagina wassen met een zeep (ook wanneer er gezegd wordt dat het speciale zeep is voor je vagina) moet je niet doen. Je vagina kan zichzelf schoonhouden.
 • Verzorg naderhand je schaamstreek met een crème. Zoals een crème met Aloë Vera erin. Ook dit moet parfumvrij zijn.

Hoe behaard ga jij de bevalling in?

Omschrijving van de afbeelding

Anita Schokker