Skip to Content

Zwangerschapskalender; 8 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 8 weken zwanger

Je bent nu 8 weken zwanger en waarschijnlijk ben je al aan het idee gewend. Alleen die vervelende zwangerschapskwaaltjes… Nog even geduld, over een maand nemen die kwaaltjes af!


Deze week is een belangrijke week, want:

  • De nieren van je baby zijn af én functioneren;
  • Je baby’s mondje is af en het tongetje ook;
  • En je eigen borsten zitten in een groeispurt.

Informatie baby

2 centimeter
5 gram

Sinds deze week functioneren de nieren van je baby. Dat betekent dat hij of zij al een ieniemienie plasje kan doen.

Afvalstoffen gaan zo via de nieren en de navelstreng uit het lichaam van je kindje. Die kleine plasjes komen in het vruchtwater terecht. Maar geen zorgen, het vruchtwater wordt continu ververst.

Het gezichtje van je baby wordt steeds schattiger: alle elementen zijn al aanwezig, maar nog in ontwikkeling. Zo is het neusje van je baby nog plat en de oren en ogen zitten nog aan de zijkant van het gezicht. Over een paar weken zit alles al op zijn plaats en is er een prachtig neusje gevormd.

Naast nieren en het gezichtje staat er nog iets op de planning, namelijk: gewrichten. Deze week ontstaan schouders, ellebogen, heupen en knieën. Hierdoor kan je kindje zich na deze week veel beter bewegen.

Op de echo kan je bij 9 á 10 weken al een echt druktemakertje zien. Je kan die bewegingen helaas nog niet voelen, daar is je baby nog te klein en niet sterk genoeg voor.

Wanneer je de beweging wel kunt voelen, ligt er heel erg aan waar je baby is ingenesteld en waar de placenta ligt. Gemiddeld voelen vrouwen hun baby voor het eerst tussen 16 en 22 weken zwangerschap.

Informatie moeder

Veel vrouwen merken het al rond 7 weken zwangerschap: je bh zit te krap! Door de hormonen groeien je borsten ook. Heel fijn en gezellig, maar ze kunnen daardoor ook behoorlijk gevoelig zijn.

Het dragen van een zwangerschapsbh kan helpen. Zo’n bh heeft oprekkende stof waardoor hij niet knelt. Ook kun je kiezen voor een bh zonder beugels. Het extra gewicht van je borsten kan spanning geven op de spieren in je schouders. Hier kun je zelfs hoofdpijn van krijgen.

Gelukkig hebben zwangerschapsbh’s brede schouderbanden, speciaal om het gewicht beter te verdelen.

Over hoofdpijn gesproken: daar kun je in deze tijd veel last van hebben. De hoofdpijn kan zelfs zo erg zijn dat je van migraine moet spreken. Heel naar, zeker als je omgeving nog niet op de hoogte is van je zwangerschap.

Probeer veel rust te nemen en drink veel water. Net als de zwangerschapsmisselijkheid verdwijnt deze hoofdpijn meestal na 12 weken zwangerschap. Nog even de tanden op elkaar…

Inmiddels zul je gemerkt hebben dat je meer afscheiding hebt dan normaal. Maak je geen zorgen, ook dat hoort erbij. Zolang de afscheiding transparant van kleur is en niet erg stinkt, is er niets aan de hand.

Het helpt om katoenen ondergoed te dragen en ’s nachts in ieder geval geen inlegkruisje of iets dergelijks te dragen.

Ben je bang dat anderen de afscheiding ruiken of ruik je het zelf door je supersonisch door hormonen gestuurde reukvermogen? Probeer dan bijvoorbeeld katoenen inlegkruisjes die geurtjes absorberen.

Informatie vader

Zwangerschapskalender; 8 weken zwanger - Mamaliefde

Heb je al gemerkt dat je vriendin of vrouw een craving heeft? Een bepaald voedsel waar ze helemaal hysterisch van wordt in positieve zin? Tip: neem dat als verrassing een keer mee uit de supermarkt. Succes gegarandeerd!

Eettip

Waarschijnlijk heb je het al gemerkt, maar tijdens je zwangerschap kan je smaak behoorlijk veranderen. Zo kun je opeens dól zijn op kwark, terwijl je dat anders nooit at. Terwijl je iets anders niet meer kunt luchten of zien. Het maakt niet uit, maar gek is het wel.

Weet je ook al wat jouw craving is? Of misschien heb je er zelfs wel meerdere? Veel zwangere vrouwen zijn opeens verknocht aan een bepaald soort eten, dat noem je een craving. Bijvoorbeeld een blikje mandarijnenpartjes op siroop. Of die ene soort chips.

Vaak zijn het grappige dingen, omdat het heel specifiek is en een beetje buiten proportie. Want door alle hormonen kun je dus echt huilend voor de keukenkast staan als je er achter komt dat …… tóch al op is, en de supermarkt net dicht is.

Toegeven aan je craving is geen probleem, zolang je het maar met mate doet. Eten voor twee is echt een fabeltje, of je moet het over groenten en fruit hebben natuurlijk. Als je het erg moeilijk vindt, kun je ook een soort afspraak met jezelf maken.

Bijvoorbeeld: elke woensdagavond en in het weekend mag je … eten.

Naast een craving kun je ook een enorme afkeer tegen een bepaald soort voedsel hebben. Dat kan erg lastig zijn, vooral als het iets is wat je eigenlijk wel moet eten.

Probeer alternatieven te zoeken voor dat stuk voedsel, bijvoorbeeld een ander soort brood, een salade met gekookte (volkoren) pasta, of wat je ook maar kunt bedenken.

Kom je er niet onder uit? Knijp dan je neus dicht als je het moet eten, je proeft dan een stuk minder. Of verstop het voedsel in een smoothie, onder een sterk beleg, of wat je ook maar met jouw afkeervoedsel kunt doen.

Wat moet je deze week regelen?

Je hoeft nog niet te gaan klussen, maar het is wel handig om nu vast in alle rust na te denken over het babykamertje. Waar gaat de kleine straks slapen?

Ook als hij of zij de eerste maanden bij jullie op de kamer slaapt, is het fijn om een eigen kamertje te hebben voor je baby.

Zo kun je al zijn spulletjes goed kwijt en heb je een fijne plek voor de commode. En zo blijft de slaapkamer ook nog gewoon van jullie, ook al slaapt de baby bij jullie.

Tips

Heb jij al gratis babypakketten aangevraagd? Er zijn diverse boxen die je gratis kunt aanvragen nu je zwanger bent. Zo’n box is erg handig om kennis te maken met al die babyproducten, zeker als dit je eerste kindje is. Er zitten mooie producten in.

Bedrijven presenteren je op die manier wat zij voor je in huis hebben. Zo leer je het product kennen, en ze hopen natuurlijk dat je het daarna vaker gaat kopen. Ook zitten er vaak reclameblaadjes en kortingskaarten in zo’n box.

De bekendste is ‘de blije doos’ van de Prénatal, maar je hebt vast ook weleens van de ‘zwangerbox’ van Ouders van Nu en Blokker gehoord.

Lees ook: Overzicht gratis babydozen en pakketten

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit