Je bent nu 16 weken zwanger, en dat betekent dat je kindje steeds meer aan jou gaat wennen. Sinds deze week kan hij je stem horen! Hij of zij is straks zo aan je stem gewend, dat je kindje na de geboorte precies weet dat jij mama bent.
16 weken zwanger
Deze week is een belangrijke week, want:
- Je baby kan horen!
- Er komen steeds meer details aan je baby, zoals wimpers, wenkbrauwen, nageltjes…
- Het hormoon HCG gaat en het hormoon Progesteron komt, dat heeft nogal wat gevolgen voor de mama-to-be.
Informatie baby
13 centimeter
110 gram
Wenkbrauwen
In week 16 ziet je kleintje er nóg iets schattiger uit, want er zijn wimpers en wenkbrauwen gegroeid.
Weet je dat wimpers en wenkbrauwen fungeren om stof uit je ogen te houden? En wenkbrauwen geleiden zweetdruppels langs je ogen zodat je goed zicht houdt als je een inspanning levert.
Nu heeft je baby nog geen last van stof of zweet, maar wimpers en wenkbrauwen zitten er al vast.
Nageltjes
En nog iets: in week 16 groeien er minuscuul kleine nageltjes op de megakleine vingertjes en teentjes. Als je baby geboren is, verbaas je je over die kleine teentjes en nageltjes, moet je nagaan hoe klein ze nu zijn.
Gelukkig groeit je baby hard! Verder zijn de benen van je baby langer dan de armpjes. Hij komt dus steeds meer in ‘normale’ proporties!
Of je baby met 16 weken groot of klein is, zegt trouwens nog niets over later. Heel kleine baby’tjes kunnen enorm lange mensen worden en lange baby’s kunnen juist klein zijn op volwassen leeftijd.
Baby kan je horen
En het allerbelangrijkste: je baby kan horen! Hij hoort allereerst al jouw lichaamsprocessen zoals het kloppen van je hart, het gerommel in je darmen en het ruisen van je bloed. Maar daarnaast hoort hij ook geluiden van buiten jouw lichaam, zoals stemmen.
Als hij geboren wordt is hij al helemaal gewend aan jou stem en aan de stemmen van de mensen die vaak om je heen zijn.
Eigen bloedsomloop
Je bent uiteraard bloedverwanten met je baby, maar toch deel je niet dezelfde bloedsomloop. Zowel jij als de baby hebben allebei een eigen bloedsomloop.
De placenta zorgt voor het bloed, maar je baby regelt de bloedcirculatie al zelf. Bijzonder om te weten: elke dag pompt het hartje van je baby wel 30 liter bloed door zijn lijfje!
Informatie moeder week 16
Doordat je extra bloed in je lijf hebt, moet je hart harder werken om je bloedsomloop gaande te houden. Niet gek dus als je buiten adem bent na een trap of na het boodschappen doen. Wees lief voor je eigen hart, en neem af en toe een extra adempauze.
Snel moe
Naast adempauzes blijft extra rust nog steeds belangrijk, ook al voel je je hopelijk niet meer zo heel moe. Zo krijgt je baby genoeg energie om te blijven groeien. Ga bijvoorbeeld elke dag een halfuur eerder naar bed of ga overdag even liggen.
Heb je geen zin in slapen? Een halfuur een tijdschrift lezen is ook goed, ook daarmee komt je lichaam tot rust. Besteed die rusttijd liever niet op je telefoon, want het blauwe licht houdt je hele lichaam actief.
Baby voelen
Vanaf week 12 nam het hormoon HCG langzaam af, inmiddels is het hormoon Progesteron aan een opmars begonnen. HCG plas je uit en daardoor kan een zwangerschapstest zien of je zwanger bent of niet.
Doordat de aanmaak van dit hormoon na het eerste trimester afneemt, krijg je een negatieve test als je bijvoorbeeld 7 maanden zwanger bent. Terwijl meneer of mevrouw er dan lustig op lostrapt in je buik!
Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je gewrichten weker worden ter voorbereiding van je bevalling. Hierdoor kun je ook je enkels snel verzwikken. Pas dus op als je op een oneffen grond loopt en doe stevige schoenen aan (als je niet te veel vocht in je voeten hebt).
Zwangerschapsvergeetachtigheid
Door het hormoon Progesteron kun je (weer) wat vergeetachtiger worden. Dus leg dat notitieboekje maar naast je bed, want je zal precies zien dat dan alles door je hoofd schiet wat je overdag vergeten was!
En om het nog gezelliger te maken… Progesteron zorgt er ook voor dat je kaken weken worden en je tandvlees ook. Er is dus meer ruimte om lekker weg te kruipen voor bacteriën.
Poets daarom extra goed met een zachte tandenborstel, zo voorkom je gaatjes en andere narigheid zoveel mogelijk.
Grotere kans om enkels te verzwikken
Je enkels worden helaas ook wat weker, waardoor je snel je enkel verzwikt. Stevige schoenen is daarom geen overbodige luxe…
Ook kunnen je billen en heupen wat breder worden doordat je bekken verweekt. Het geeft je een vrouwelijke uitstraling en niet onbelangrijk: het helpt straks om de baby geboren te laten worden.
Informatie vader
Je kindje kan je vanaf week 16 horen! En het goede nieuws is: hij hoort lage tonen het beste, omdat de hoge tonen moeilijker te horen zijn door het vruchtwater. Mannen hebben een lagere stem, dus hij kan jouw stem zeker goed horen. Praat daarom regelmatig tegen de kleine, je bouwt daarmee al een band op.
Want als hij straks geboren is, pikt hij zo jouw stem ertussen uit. Ook als hij andere mannen hoort praten, hij weet precies welke stem van jou is. Dat stelt hem gerust.
Zelfs vlak na de geboorte kan hij zijn gezichtje al naar jou draaien als je praat omdat hij weet: hé, dat is mijn papa! Meer tips over hoe je kan praten en contact leggen met de baby vind je op Oeiikgroei.
Eettip
Alles werkt trager in je lichaam, omdat je lichaam al zo druk met de baby in de weer is en je ingewanden trager werken.
Let er daarom op dat je vezelrijk eet, daardoor blijft je stoelgang op gang en dat is wel zo prettig. Je kunt vezels in je ontbijt verwerken door cornflakes, cruesli of muesli te eten.
Het zit ook in volkoren brood, volkoren pasta, aardappelen en zilvervliesrijst. Zit je snel vol van dit soort dingen?
Maak dan eens een smoothie van rauwe groente, bijvoorbeeld: spinazie, sinaasappelsap (kan ook uit een pak, kies dan wel voor met vruchtvlees) en banaan.
In alle drie de ingrediënten zitten vezels, op die manier heb je vezels, vitamine C én ijzer tegelijk naar binnen gewerkt. En… vezels zitten ook in popcorn!
Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap
Wat moet je in week 16 regelen
Geslacht baby
Heb je al een geslachtsbepaling gedaan om te weten wat het geslacht is? Of wacht je toch liever tot de uitgebreide echo met 20 weken of wil je het pas na de bevalling weten?
Lees ook: Geslacht bepalen; van bakerpraatjes tot testen om te voorspellen of het jongen of meisje wordt
Babymoon
Het is supergoed voor je relatie om er nog even samen op uit te gaan. Even nog geen luiers, voedingen en spuuglapjes, even alleen jullie twee. Heb je al kinderen? Breng ze dan een weekendje bij opa en oma als dat kan.
Straks heb je een heleboel hoogtepunten in jullie relatie, zoals samen jullie kindje zien, het eerste lachje, de eerste speeltjes… Maar er komt ook een druk op de relatie te staan door gebroken nachten, huilbuien, onzekerheid en verschil in opvattingen. Ga daarom samen op babymoon, back to the basics!
Wil je de babymoon later in je zwangerschap plannen?
Houd er dan wel rekening mee dat het beter is om niet meer te vliegen vanaf 32 weken, omdat je dan steeds meer kans loopt dat de baby zich in het vliegtuig aandient. En dat je buik dan meer in de weg zit, dingen ondernemen zie je dan misschien minder goed zitten.
Lees ook: Babymoon; zwanger op vakantie / weekendje weg
Tips
Vind je het vreselijk om aan te komen? Bedenk dan dat het maar een klein gedeelte is van die kilo’s die aan jouw lijf blijft plakken. De rest is baby, placenta, vruchtwater, enzovoort. Volgende week meer hierover…
Push jezelf niet te veel tijdens het sporten, het gaat erom dat je beweegt, niet welke score je haalt.
En doe voorzichtig, kans op blessures groter doordat je gewrichten verweken. Zwemmen is daarom een favoriete zwangerschapssport, de kans op blessures is heel klein!
Lees ook: Sporten tijdens de zwangerschap; richtlijnen wat mag wel / niet
Zwangerschapskalender
Zwangerschapsweek
- 1, 2, 3 weken zwanger
- 4 weken zwanger
- 5 weken zwanger
- 6 weken zwanger
- 7 weken zwanger
- 8 weken zwanger
- 9 weken zwanger
- 10 weken zwanger
- 11 weken zwanger
- 12 weken zwanger
- 13 weken zwanger
- 14 weken zwanger
- 15 weken zwanger
- 16 weken zwanger
- 17 weken zwanger
- 18 weken zwanger
- 19 weken zwanger
- 20 weken zwanger
- 21 weken zwanger
- 22 weken zwanger
- 23 weken zwanger
- 24 weken zwanger
- 25 weken zwanger
- 26 weken zwanger
- 27 weken zwanger
- 28 weken zwanger
- 29 weken zwanger
- 30 weken zwanger
- 31 weken zwanger
- 32 weken zwanger
- 33 weken zwanger
- 34 weken zwanger
- 35 weken zwanger
- 36 weken zwanger
- 37 weken zwanger
- 38 weken zwanger
- 39 weken zwanger
- 40 weken zwanger
- 41 weken zwanger
- 42 weken zwanger
- Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips - 1 October 2023
- Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - 24 January 2022
- Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - 10 January 2022