Skip to Content

Zwangerschapskalender; 19 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 19 weken zwanger

Je bent nu alweer 19 weken zwanger! Zie je al een buikje? Nadeeltje van die prachtige buik is dat slapen lastiger gaat. Gelukkig vind je in deze blog een heleboel praktische slaaptips!

19 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

  • Misschien heb je deze week de 20-wekenecho al;
  • Je baby beweegt veel soepeler (en dit kun je zien op de echo);
  • Hoeveel schaapjes heb jij inmiddels al geteld? Er staan slaaptips in deze blog!

Informatie baby

22 centimeter
250 gram

De bewegingen van je baby gaan steeds soepeler en minder schokkerig. Als je straks tijdens de 20-wekenecho zijn bewegingen ziet, ziet dat er heel anders uit dan op de termijnecho. Sowieso zie je dan ‘echte’ armen en benen waar het bij de termijnecho nog ‘rondjes op stokjes’ waren. Wat is er in die paar weken veel gebeurd!

Ontwikkeling botten

Je baby is zelfs zo soepel dat hij zonder probleem op zijn grote teen sabbelt, dat doe jij hem niet meer na. Dat komt omdat je baby nog veel kraakbeen heeft.

Dat kraakbeen verandert wel steeds meer in bot. Dit proces gaat ook door buiten de baarmoeder. Een kind van 4 heeft veel meer kraakbeen dan iemand van 40 bijvoorbeeld.

Omdat het kraakbeen in bot aan het veranderen is, is het belangrijk dat je als mama-to-be genoeg calcium binnen krijgt, zie de eettip.

Kleine acrobaat

Je baby is inmiddels een echte acrobaat, hij beweegt ongeveer 200 keer per 24 uur. Tussendoor slaapt hij, vooral als jij beweegt. Door jouw bewegingen wordt hij in slaap gewiegd.

Je baby is het meest actief als jij rustig zit of ligt, bijvoorbeeld ’s nachts. Ben je overdag een bezig bijtje? Probeer dan elk uur een paar minuten te zitten.

Sowieso is dat goed voor je zwangere lijf, maar in die momenten wordt je baby ook vaak actief. Hoe verder je in de zwangerschap bent, hoe beter je dat kunt voelen. Het helpt voor de hechting met je kleintje als je om de zoveel tijd even gaat zitten en ‘de beurt geeft aan de baby’ om te bewegen.

Concentreer je op wat je voelt. Hierdoor leer je de bewegingen van je baby ook beter kennen.

Ontwikkeling gaat door

De hersenen staan nog steeds in groeispurtstand, en ook daardoor kan je baby steeds beter bewegen. Daardoor worden de spieren sterker en kan hij ook met steeds meer kracht schoppen. Maak je geen zorgen als je je baby nog niet hebt gevoeld, dat gaat nu echt snel gebeuren!

Het gehemelte van je baby was al dichtgegroeid, maar is nu helemaal klaar. Net als de aanzet voor de melktanden, die ligt al klaar in de kaakjes. En wist je dat zelfs de basis voor het volwassen gebit er al is? Dat zou je toch niet denken als je zo’n schattige, tandenloze lach van een baby ziet.

Je baby slikt nog steeds, straks tijdens de 20-wekenecho controleren ze dit. We hebben al uitgelegd dat het spijsverteringssysteem op gang komt door dit slikken. Ze kunnen op de echo zien of de baby maaginhoud heeft en of er iets in zijn niertjes zit.

Informatie moeder

Brandend maagzuur

Heb je al weleens last gehad van maagzuur? De komende tijd ga je daar waarschijnlijk (meer) last van krijgen. Door het hormoon progesteron (zie week 16 voor meer informatie) verslapt je maagspier.

Je maag ervaart van onderen meer en meer druk van de baarmoeder en met die verslapte spier komt er dan zomaar een golfje omhoog. Vooral ’s nachts kun je hier last van hebben. H

et helpt als je het hoofdeinde van je bed wat hoger zet, bijvoorbeeld door één of meerdere kussens onder je matras te leggen. Je kunt ook kleinere porties verspreid over de dag eten, je maag kan het dan beter aan.

Lees ook: Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Tillen tijdens zwangerschap

Iets oprapen van de grond wordt steeds lastiger. Om over de wasmand tillen nog maar te zwijgen. Het is altijd al belangrijk om door je knieën te gaan als je bukt, maar zeker tijdens je zwangerschap is dit belangrijk.

Je rug heeft het zwaar te verduren door het extra gewicht en alle andere veranderingen, dus spaar hem zo veel mogelijk. Op de bank hangen mag echt, maar probeer in ieder geval als je aan tafel zit goed recht te zitten.

Zweten

Je lichaam is al 19 weken erg hard aan het werk en daardoor heb je het warmer (gemiddeld is je lichaamstemperatuur 0,8 graden hoger!) en kan je meer zweten. Niet zo leuk en het kan je onzeker maken.

Wil je niet naar zweet ruiken maar ook niet naar deo? Probeer dan eens zelf deodorant te maken met kokosolie en een lekker ruikende olie. Het is niet moeilijk en je ruikt de hele dag alsof je net uit de douche komt!

Doordat je lichaam zo hard aan het werk is en de hormonen door je lichaam gieren, kun je last hebben van een droge huid.

Gebruik daarom tijdens het douchen hydraterende washgel zoals de Dove Moisture lijn, een bodylotion aanbrengen na het douchen helpt ook. Ga ook niet zonder zonnebrand in de zon zitten, de kans op een zwangerschapsmasker (pigmentvlekken in je gezicht) en een droge huid is dan erg groot.

Er bestaat zonnebrand in de vorm van olie, die beschermt je tegen de zon én hydrateert je huid goed.

Lees ook: Zelf deodorant maken
Lees ook: Zwangerschapsmasker; vanaf wanneer krijg je daar last van en hoe kan je dit voorkomen of behandelen

Slapen tijdens de zwangerschap

Wat slapen betreft… Misschien lig je de laatste tijd wakker van rugpijn of gewoon sowieso door die buik en al je gedachten over de komende tijd. Wat kun je doen om in slaap te vallen: geen schermpjes meer vanaf een uur voordat je gaat slapen, het blauwe licht houdt je brein actief.

Warme melk drinken, een warme douche nemen, de kamer donkerder maken, papa-to-be om een massage vragen, en: overdag slapen! Dat klinkt misschien gek, maar als je heel erg moe bent, ben je te moe om in slaap te vallen. Dat werkt trouwens ook zo bij kinderen.

’s Avonds steeds moeite met inslapen? Ga dan ’s middags nog even een halfuurtje terug. Ze zeggen trouwens dat de ideale powernap 40 minuten is en liever niet ná 4 uur want dan denkt je lichaam al dat je gaat slapen voor de nacht en dan helpt het juist niet.

Zit je overdag op je werk of wil je niet slapen? Een tijdschrift lezen is ook goed. Zolang het maar iets rustigs is, terwijl je comfortabel ligt en er geen schermpjes te zien zijn.

Wen jezelf daarnaast aan om niet meer op je buik of rug te slapen. Op je buik slapen kan geen kwaad voor de baby, maar echt fijn is het ook niet. Op je rug slapen kan gevaarlijk zijn: de baby en je ingewanden drukken dan op de ‘inferior vena cava’, dat is een ader die je bloed weer terug brengt naar je hart.

Niet echt de bedoeling dat je die afknelt natuurlijk… Daarnaast is ontdekt dat op je rug in slaap vallen de kans op doodgeboorte verhoogt. Gek genoeg gaat dit alleen om de positie waarin je in slaap valt. Raak dus niet in paniek als je op je rug wakker wordt.

Oftewel: op je zij slapen is het veiligst én ondersteunt je buik het beste. Een zwangerschapskussen is dan geen overbodige luxe, die leg je helemaal om je heen van je nek, langs je rug, tussen je benen door en tegen je buik aan. Hierdoor wordt je rug ondersteunt en je buik ook.

Het kussen gaat tussen je benen zodat je niet per ongeluk op je rug kunt draaien en het ligt lekkerder voor je bekken als je buik steeds grotere proporties aan gaat nemen.

Je hebt de kussens in u-vorm en in c-vorm. De c-vormige kussens zijn iets goedkoper én hebben het voordeel dat je ze aan kunt passen aan wat je zelf fijn vindt.

Bijvoorbeeld meer ondersteuning bij je buik of juist bij je knieën. Deze vind je hier.

Lees ook: Slaaphoudingen tijdens de zwangerschap

Informatie vader

Zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie ook geen geregistreerd partnerschap? Dan ben je niet automatisch de officiële vader van je kind. Je moet je kind dan officieel erkennen zodat je dezelfde rechten en plichten hebt als de moeder.

Je kunt meer informatie vinden onder het kopje ‘Wat moet je deze week regelen’ en in de blog waarnaar verwezen wordt.

Begin je er aardig chagrijnig van te worden dat alles baby-baby is en dat de halve wereld aandacht geeft aan de mama-to-be – en dan met name aan haar buik, terwijl jij ernaast staat te wachten? Ban de mama-to-be’s dan even uit en ga met een stel vaders op stap.

Misschien zijn een paar vrienden van je al vader, als je naar een cafeetje gaat of samen op stap kan je ze alles vragen. Of juist even niet en aan één blik voldoende hebben. Er worden ook regelmatig vadercafés en dat soort dingen georganiseerd.

En nog een tip: verdiep je een beetje in de 20-wekenecho. Het is een erg bijzonder moment om mee te maken, het voelt vaak als de eerste echte ontmoeting met jullie kindje. Zorg dat je erbij bent!

Eettip

Je baby is volop bezig met het maken van bot. Daar is veel kalk voor nodig, en die haalt hij uit jouw lichaam. Zorg dus dat er een goede voorraad aanwezig is. Dit kun je doen door veel zuivel te eten en/of te drinken.

Drink bijvoorbeeld elke dag twee grote glazen melk en een boterham met kaas. Yoghurt en kwart zijn ook goede zuivelproducten. Als je elke dag 10 mcg vitamine D slikt, helpt dat je lichaam om het kalk uit het voedsel te halen en door te geven aan je baby.

Slik je multivitamine? Kijk dan even wat er allemaal precies in zit, meestal zit vitamine D daar al bij in.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie ook geen geregistreerd partnerschap? Dan moet de vader de baby officieel erkennen als zijn kind. Zorg dat je dat niet vergeet te regelen!

Misschien heb je al een heel lijstje namen in je hoofd, of heb je de naam van de baby zelfs al gekozen! Denk je ook aan de achternaam? Want ook die kun je kiezen. Denk hier even goed over na, want de beslissing die je nu maakt, geldt ook voor broertjes en zusjes die na de eerste komen.

En er zit ook verschil tussen of je wel getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt en wanneer je dit niet hebt.

Lees ook: Achternaam kind kiezen

Heb je al een afspraak voor de 20-wekenecho? Zorg dat je er samen bent, het is een bijzonder moment. Spannend: is alles goed? Is het een jongen of een meisje?

Maar ook heel bijzonder want nu ziet jullie baby er ook echt uit als een baby, als je baby een beetje meewerkt kun je zelfs vingers en teentjes zien. Het voelt vaak als een eerste échte ontmoeting met jullie kindje.

Tips

Praat met elkaar over waar jullie de geboorte zouden willen. Thuis? In het ziekenhuis? In een geboortecentrum? Wat zijn de voor- en nadelen? Vraag ook eens rond in je omgeving, misschien heeft iemand heel positieve ervaringen met een bepaald geboortecentrum?

Het is ook goed om te kijken naar hoe je de bevalling voor je ziet. Wat zou je willen? Kan dat ook op elke locatie?

Als je bijvoorbeeld in bad wilt bevallen, is het belangrijk om te kijken of dat ook op de locatie mogelijk is. Zo niet, dat moet je kiezen of het bad, of de locatie. Of mag je misschien een zelf gehuurd bad meenemen?

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit