Skip to Content

Scheten laten, plassen, poepen en diarree tijdens bevalling

Scheten laten, plassen, poepen en diarree tijdens bevalling

Dat een bevalling niet alleen maar mooi en ontroerend is, daar had je jezelf misschien al wel op ingesteld. Maar help: je schaamt je dood omdat je bijvoorbeeld moest poepen terwijl de baby eraan kwam.

Wees gerust: je bent niet de enige! Het is dan ook niets om je voor te schamen. En laten we voor deze keer eens stil staan bij dit soort dingen die ook kunnen gebeuren tijdens de bevalling!

Poepen tijdens de bevalling: eerder raar als het niet gebeurt!

Wist je dat van de 10 vrouwen er maar liefst 9 zijn die meemaken dat ze moeten poepen tijdens de bevalling? Hier lees je dat je echt niet de enige bent. Eigenlijk is het dus heel normaal!

Maar omdat het niet echt een fijn praatje is, hoor je van je vriendinnen of zussen waarschijnlijk niet dat dit hen overkwam. En dus trek jij de conclusie dat het raar is en schaam jij je diep.Eigenlijk is het helemaal niet zo gek dat het gebeurt! Je perst immers uit volle kracht en de spieren die normaal jouw ontlasting naar buiten helpen, zijn nu dus ook volop in de weer. Zit er ontlasting, dan komt dat dus simpelweg gewoon mee.

Overigens is er ook weer een hormoon die hieraan meewerkt… Het hormoon prostaglandine tijdens de bevalling maakt het risico op ontlasting groter.

Een goed teken

Jij schaamt je misschien als je denkt dat je moet poepen, maar de verloskundige leest hieraan af dat je bekkenbodemspieren goed bezig zijn. Hieruit kan ze concluderen dat de baby het geboortekanaal inzakt.

Doordat de baby zakt, komt er namelijk druk te staan op je darmen. Niets om je voor te schamen dus en de professionals die jou begeleiden maken zich er niet druk om! Het hoort er voor hen gewoon bij.

Is het schadelijk voor de baby?

Natuurlijk kan het zo zijn dat je baby in aanraking komt met jouw ontlasting. Uiteraard wordt dit direct schoongemaakt, maar of je hier nu een drama van moet maken is maar de vraag.

Er zijn onderzoekers die zeggen dat de goede bacteriën in jouw ontlasting juist goed zouden zijn voor het immuunsysteem van je baby. Omdat hier nog geen eensluidende mening over is, is hier ook geen goede uitspraak over te doen.

Overgeven of diarree tijdens bevalling

Een ander minder fijne mogelijkheid is dat je moet kotsen tijdens de bevalling. Je kunt je misselijk gaan voelen, overgeven of diarree gaan krijgen.

Omdat je lichaam volop aan het werk gezet wordt, zal het zijn energie ergens vandaan moeten halen. Dit gaat dus ten koste van je spijsvertering. Je eten verteren zit er even niet in en je lichaam geeft dan aan dat je moet overgeven.

Ga dit niet tegen zitten houden omdat je je schaamt! Als je maag leeg is, zal de misselijkheid min of meer ook weer over zijn! Overgeven kan voorkomen in iedere fase van de bevalling, maar veel vrouwen hebben dit vlak voor ze mogen gaan persen. Dit zou opnieuw met hormonen te maken hebben.

Wel of niet eten tijdens de bevalling?

Je moet hierin echt naar je eigen lichaam luisteren. Heb je honger, dan heeft je lichaam toch iets nodig. Heb je echt geen honger? Voel je je misschien al misselijk? Dan kun je misschien beter even niet eten, want de kans is groot dat het er anders toch weer uitkomt.

Beginnen de weeën in de nacht, bijvoorbeeld, en heb je dus al een tijd niks op, dan kan het fijn zijn om wel iets te eten. Zodat je lichaam wel een energievoorraadje heeft voor het echte werk begint. Aan het begin van de hele bevalling, dus als je weeën net begonnen zijn, kan het slim zijn om wel iets te eten zodat je lichaam het vol kan houden. Let wel op dat wat je eet iets kleins is. Of kies voor een andere energiebron.

Iets wat eenvoudig te verteren is, zoals:

  • Bakje yoghurt
  • Fruit
  • Soep
  • Cracker of beschuitje met jam
  • Druivensuikersnoepje
  • Appelsap
  • Bruine rijst
  • Kwark met noten
  • Groene smoothie
  • Eet in ieder geval niets vets of zware maaltijden! En houd het bij kleine porties. Dus eet meerdere keren een klein beetje.

Scheten laten

Naast poepen, diarree en overgeven is er nog een situatie waarvoor je je misschien zult schamen: scheten laten. Je leest weleens verhalen over vrouwen die het recht in het gezicht van de verloskundige doen…

Komisch om te horen, maar als het je overkomt is het vast minder leuk. Maar ja, je doet er niks aan! Tijdens het persen kunnen nu eenmaal die gassen vrijkomen. En ook nu geldt toch echt weer: ze zijn wel wat gewend hoor!

Plassen tijdens de bevalling

Omdat je perst met je hele bekkengebied, kun je dus ook moeten plassen tijdens een bevalling. Er wordt aangeraden om je blaas zo leeg mogelijk te maken voordat je gaat bevallen omdat een volle blaas de ontsluiting zelfs kan tegenhouden. Heb je dus ontsluitingsweeën dan ga je regelmatig even plassen. Zo is je blaas zo leeg mogelijk.

Drinken tijdens de bevalling

Natuurlijk is het niet zo dat je dus niks meer drinkt tijdens de bevalling. In de fase voordat het echte werk begint zou je kunnen denken aan water maar ook bouillon.

Ga je echt aan de slag dan is water uiteraard goed, hier zou je citroen, lepeltje honing en een snufje zout aan toe kunnen voegen. Dit zou een fijne verhouding geven tussen suikers en zout, wat weer goed zou zijn voor de spieren van je baarmoeder en als je gaat poepen. Natuurlijk kun je het ook houden bij gewoon water of thee.

Maak je niet druk!

Ga je vooral geen zorgen maken over de kans dat er ontlasting meekomt tijdens de bevalling!

Als je daardoor de neiging hebt om minder hard te gaan persen, dan is dat vanzelfsprekend nadelig voor de uitdrijving van de baby. Ook de andere ‘kwaaltjes’ veroorzaak je niet expres en niemand zal je erop aan kijken!

Misschien helpt het om alvast met de verloskundige of ander zorgpersoneel hier eens over te praten zodat jij je niet onnodig druk gaat maken. Stress en bevallen is namelijk niet zo’n fijne combinatie.

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)