Skip to Content

Zelf toucheren bevalling opwekken; wat is het en ervaringen met begonnen

Zelf toucheren bevalling opwekken; wat is het en ervaringen met begonnen

De ‘Van Dale’ leert ons dat toucheren: ‘aanraken’ betekent. Maar die uitleg omvat niet alles als het om toucheren gaat gedurende de bevalling. 

Wat is toucheren?

Toucheren is een inwendig onderzoek waarbij de verloskundige of gynaecoloog met zijn/haar vingers controleert hoever het staat met de ontsluiting. Als zwangere vrouw moet je op je rug gaan liggen en je knieën optrekken en met je benen wijd gaan liggen.

De verloskundige zal nu met wijs- en middelvinger naar binnen gaan hoe het staat met de bevalling. Er wordt zo min mogelijk getoucheerd om een infectie te voorkomen.

Meestal wordt er om de 2 à 4 uur gecontroleerd. Maar dit is sterk afhankelijk per bevalling. Een film met uitleg vind je hier.

Waarom toucheert men?

De verloskundige kan verschillende zaken checken tijdens het toucheren. Allereerst kan ze door middel van toucheren nagaan of de bevalling is begonnen. Ze controleert hoe het staat met het verstrijken van de baarmoedermond.

Als de baarmoedermond verstreken is kan ze controleren hoever je bent tijdens de ontsluitingsfase. Dit meet ze met haar vingers.

Als je tien centimeter ontsluiting hebt, dan heb je volledige ontsluiting en mag je gaan persen. Begin je eerder met persen, dan is de kans groter dat je uitscheurt.

Vliezen breken

Zijn de vliezen nog niet gebroken? Dan kan de verloskundige tijdens het toucheren gemakkelijk met een soort haaknaaldje de vliezen breken.

De ligging van de baby

Tijdens de bevalling kan de baby nog draaien in de buik. Wanneer de verloskundige geen echoapparaat in de buurt heeft kan ze de ligging van de baby controleren tijdens het toucheren.

Gedurende de bevalling komt de baby telkens dieper in de bekken te liggen, ook dit voelt de verloskundige tijdens het toucheren.

Doet toucheren pijn?

Je voelt dat er twee vingers je vagina binnen komen en bewegen om te meten hoever het staat met de ontsluiting. Het is voor elke vrouw anders hoe pijnlijk dit is. Je hebt er als vrouw zelf ook invloed op in welke mate je de pijn voelt.

Het is belangrijk om zo veel mogelijk te ontspannen tijdens het onderzoek. Want als jij je spieren rondom je vagina ontspant, voel je de pijn veel minder.

De verloskundige of gynaecoloog toucheert vaak tussen de weeën door. Vertel dus als je een wee voelt aankomen, want toucheren tijdens een wee is een stuk pijnlijker.

Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om de pijn minder te voelen tijdens het toucheren.

  • Ademhaling. Concentreer je op je ademhaling. Leg je handen op je buik en adem via je buik. Duw je handen rustig met een adembeweging op en neer. Adem in door je neus en uit door je mond.

Benoem

Benoem naar de verloskundige dat je het spannend vindt als ze gaat toucheren. Zo kan ze er rekening mee houden. Doet het tijdens het toucheren opeens pijn? Laat dit dan meteen weten, zodat ze er rekening mee kan houden.

Vraag om uitleg

Het hielp mij als ze per stap uitlegde wat ze ging doen en hoe lang het ging duren. Bijvoorbeeld aftellen tijdens het toucheren.

Strippen

Nou vooruit, ik leg je nog een nieuw begrip uit. Want de term strippen, heeft in deze context een heel andere betekenis.

Strippen kan de bevalling op gang helpen. Het principe is hetzelfde. De verloskundige brengt twee vingers naar binnen en masseert de baarmoedermond. Ze probeert zo de vliezen los te krijgen van de baarmoedermond. Om zo de bevalling op te wekken.

Er is een kans dat strippen helpt, maar dit is niet altijd het geval. Er kan nadien bloedverlies ontstaan, dit is normaal. Heb je last van extreem veel bloedverlies, neem dan contact op met je verloskundige.

Bevalplan

Ik keek op tegen het toucheren. Maar ik wist dat het er uiteindelijk toch van zou moeten komen tijdens de bevalling. Daarom maakte ik het al vroeg bespreekbaar met mijn verloskundige, het hele team wist er vanaf.

Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je in het ziekenhuis terecht komt om te bevallen. En ik kon niet alle gynaecologen van tevoren op de hoogte stellen van mijn angst.

Dus om het toch kenbaar te maken heb ik het in mijn bevalplan opgenomen. Zo wist iedereen rondom mijn bevalling hoe ik erin stond en konden zij er rekening mee houden.

Doordat ik het beschreven had, haalde ik de onrust en angst weg. Zo zag ik op dat vlak niet meer op tegen de bevalling. Wat er voor zorgde dat de bevalling relaxter was en de ontsluiting sneller verliep, omdat ik meer ontspannen was.

Lees ook: Bevalplan opstellen

Je hebt altijd een keuze

Zie je erg op tegen de bevalling of zie je het nut niet in van toucheren? Dan ben je te allen tijde vrij om te bepalen dat je niet getoucheerd wilt worden. Het is jouw lichaam.

Je kunt wachten tot het moment dat je echt het idee hebt te moeten persen en er dan voor kiezen om je eenmaal te laten toucheren.

Wil je helemaal niet getoucheerd worden? Dat kan, maar daar zitten wel risico’s aan verbonden. Het is dan mogelijk dat je geen gehele ontsluiting hebt en dus uit kunt scheuren.

De bevalling

Denk na over jouw ideale bevalling en maak het al bespreekbaar gedurende de controles bij de verloskundige. Je kunt er meer invloed op uitoefenen dan je denkt.

Zelf toucheren bevalling opwekken; wat is het en ervaringen met begonnen - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Anita Schokker