De ‘Van Dale’ leert ons dat toucheren: ‘aanraken’ betekent. Maar die uitleg omvat niet alles als het om toucheren gaat gedurende de bevalling.
Wat is toucheren?
Toucheren is een inwendig onderzoek waarbij de verloskundige of gynaecoloog met zijn/haar vingers controleert hoever het staat met de ontsluiting. Als zwangere vrouw moet je op je rug gaan liggen en je knieën optrekken en met je benen wijd gaan liggen.
De verloskundige zal nu met wijs- en middelvinger naar binnen gaan hoe het staat met de bevalling. Er wordt zo min mogelijk getoucheerd om een infectie te voorkomen.
Meestal wordt er om de 2 à 4 uur gecontroleerd. Maar dit is sterk afhankelijk per bevalling. Een film met uitleg vind je hier.
Waarom toucheert men?
De verloskundige kan verschillende zaken checken tijdens het toucheren. Allereerst kan ze door middel van toucheren nagaan of de bevalling is begonnen. Ze controleert hoe het staat met het verstrijken van de baarmoedermond.
Als de baarmoedermond verstreken is kan ze controleren hoever je bent tijdens de ontsluitingsfase. Dit meet ze met haar vingers.
Als je tien centimeter ontsluiting hebt, dan heb je volledige ontsluiting en mag je gaan persen. Begin je eerder met persen, dan is de kans groter dat je uitscheurt.
Vliezen breken
Zijn de vliezen nog niet gebroken? Dan kan de verloskundige tijdens het toucheren gemakkelijk met een soort haaknaaldje de vliezen breken.
De ligging van de baby
Tijdens de bevalling kan de baby nog draaien in de buik. Wanneer de verloskundige geen echoapparaat in de buurt heeft kan ze de ligging van de baby controleren tijdens het toucheren.
Gedurende de bevalling komt de baby telkens dieper in de bekken te liggen, ook dit voelt de verloskundige tijdens het toucheren.
Doet toucheren pijn?
Je voelt dat er twee vingers je vagina binnen komen en bewegen om te meten hoever het staat met de ontsluiting. Het is voor elke vrouw anders hoe pijnlijk dit is. Je hebt er als vrouw zelf ook invloed op in welke mate je de pijn voelt.
Het is belangrijk om zo veel mogelijk te ontspannen tijdens het onderzoek. Want als jij je spieren rondom je vagina ontspant, voel je de pijn veel minder.
De verloskundige of gynaecoloog toucheert vaak tussen de weeën door. Vertel dus als je een wee voelt aankomen, want toucheren tijdens een wee is een stuk pijnlijker.
Ontspanningsoefeningen
Ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om de pijn minder te voelen tijdens het toucheren.
- Ademhaling. Concentreer je op je ademhaling. Leg je handen op je buik en adem via je buik. Duw je handen rustig met een adembeweging op en neer. Adem in door je neus en uit door je mond.
Benoem
Benoem naar de verloskundige dat je het spannend vindt als ze gaat toucheren. Zo kan ze er rekening mee houden. Doet het tijdens het toucheren opeens pijn? Laat dit dan meteen weten, zodat ze er rekening mee kan houden.
Vraag om uitleg
Het hielp mij als ze per stap uitlegde wat ze ging doen en hoe lang het ging duren. Bijvoorbeeld aftellen tijdens het toucheren.
Strippen
Nou vooruit, ik leg je nog een nieuw begrip uit. Want de term strippen, heeft in deze context een heel andere betekenis.
Strippen kan de bevalling op gang helpen. Het principe is hetzelfde. De verloskundige brengt twee vingers naar binnen en masseert de baarmoedermond. Ze probeert zo de vliezen los te krijgen van de baarmoedermond. Om zo de bevalling op te wekken.
Er is een kans dat strippen helpt, maar dit is niet altijd het geval. Er kan nadien bloedverlies ontstaan, dit is normaal. Heb je last van extreem veel bloedverlies, neem dan contact op met je verloskundige.
Bevalplan
Ik keek op tegen het toucheren. Maar ik wist dat het er uiteindelijk toch van zou moeten komen tijdens de bevalling. Daarom maakte ik het al vroeg bespreekbaar met mijn verloskundige, het hele team wist er vanaf.
Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je in het ziekenhuis terecht komt om te bevallen. En ik kon niet alle gynaecologen van tevoren op de hoogte stellen van mijn angst.
Dus om het toch kenbaar te maken heb ik het in mijn bevalplan opgenomen. Zo wist iedereen rondom mijn bevalling hoe ik erin stond en konden zij er rekening mee houden.
Doordat ik het beschreven had, haalde ik de onrust en angst weg. Zo zag ik op dat vlak niet meer op tegen de bevalling. Wat er voor zorgde dat de bevalling relaxter was en de ontsluiting sneller verliep, omdat ik meer ontspannen was.
Lees ook: Bevalplan opstellen
Je hebt altijd een keuze
Zie je erg op tegen de bevalling of zie je het nut niet in van toucheren? Dan ben je te allen tijde vrij om te bepalen dat je niet getoucheerd wilt worden. Het is jouw lichaam.
Je kunt wachten tot het moment dat je echt het idee hebt te moeten persen en er dan voor kiezen om je eenmaal te laten toucheren.
Wil je helemaal niet getoucheerd worden? Dat kan, maar daar zitten wel risico’s aan verbonden. Het is dan mogelijk dat je geen gehele ontsluiting hebt en dus uit kunt scheuren.
De bevalling
Denk na over jouw ideale bevalling en maak het al bespreekbaar gedurende de controles bij de verloskundige. Je kunt er meer invloed op uitoefenen dan je denkt.
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
Bevalling complicaties
- 50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - 17 February 2024
- Paasactiviteiten 42 spelletjes & opdrachten thema Pasen met eieren, paashaas, educatief en meer - 15 February 2024
- Spreekbeurt voorbeelden & ideeën voor onderwerpen - 3 December 2023