Skip to Content

Zwangerschapskalender; 33 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 33 weken zwanger

Bandenpijn hoorde toch bij het begin van je zwangerschap? Helaas kan het nu ook weer opspelen. Het is een teken dat je het wat rustiger aan moet doen. Verwacht niet alles meer van jezelf nu je 33 weken zwanger bent!

33 weken zwanger

Deze week 33 is een belangrijke week, want:

  • Het huidje van je baby wordt ondoorzichtig;
  • Je baby heeft sinds deze week pupilreflex;
  • Veel last van bandenpijn? Dat is een signaal dat je het wel wat rustiger aan mag doen…

Informatie baby week 33

41 centimeter
2000 gram

Roze huidje

Tot nu toe was het huidje van je baby nog steeds doorzichtig. Bij baby’s die extreem vroeg geboren worden, kun je de aders door het huidje heen zien. Dat komt omdat er nog bijna geen vetlaagje was. Nu je baby in week 33 de gewicht-groeispurt zit verandert dat snel. Het huidje wordt langzaam roze en ondoorzichtig.

Baby niet voelen

De komende weken gaat je baby wat minder bewegen. Hij is niet moe, maar er is simpelweg niet zo veel ruimte meer om te apenkooien. Beweegt hij wel, dan voel je dat extra goed, en kan het zelfs pijnlijk zijn.

Voel je de baby lange tijd niet meer of maak je je zorgen? Ga dan even liggen, grote kans dat je je baby binnen een halfuur voelt. Voel je de baby nog steeds niet? Bel dan even naar de verloskundige, zij kan je advies geven of voor de zekerheid even controleren of alles goed is.

Pupilreflex

Sinds deze week heeft je baby een pupilreflex. Als er heel veel licht is, is je pupil klein. Is er juist weinig licht, dan wordt je pupil wijd om zoveel mogelijk licht op te kunnen vangen en dus te kunnen waarnemen. Dit reflex heeft je baby nu dus ook.

Tip: Je kunt dat bij jezelf heel goed zien. Ga maar eens voor de spiegel staan in een schemerige kamer en vraag dan of iemand het licht aan doet. Kijk goed naar je pupillen in de spiegel en je zult direct een reactie zien. Het krimpen en verwijden van de pupil heet pupilreflex.

Informatie moeder week 33

Bandenpijn

Tijdens de laatste loodjes kun je weer last krijgen van bandenpijn. Nu niet meer omdat je baarmoeder aan de banden hangt, want je baarmoeder is inmiddels zo groot geworden dat de baarmoeder in je bekken ligt.

Maar eind van de middag en ’s avonds kun je toch een raar gevoel hebben in je onderbuik. Een soort ‘moe’ gevoel. Dit komt omdat je baarmoeder, met vruchtwater en baby, inmiddels best zwaar zijn en dit dus steeds in je bekken ligt.

Als je dit voelt, neem dan rust. Het zijn signalen van je lichaam dat je het echt wel even rustiger aan mag doen.

Spiegeltip

Het is nog een beetje vroeg, maar hier toch vast de spiegel-tip, het zou jammer zijn als je baby vroeg komt en je hebt deze tip net gemist. Iets waar je totaal niet over nadenkt voor je bevalling is dat iedereen straks vol zicht heeft op de geboorte – behalve jij. Het is zó bijzonder om je kindje geboren te zien worden en dat zou je dan eigenlijk missen.

Daarnaast helpt het ook om tijdens de persweeën te zien wat er gebeurt. Want de verloskundige kan wel zeggen ‘Ik zie al haartjes!’, maar als je het zelf ziet kan je daar enorm veel kracht uit halen om te persen bij de volgende wee.

Dus: neem een spiegel mee. Zien wat er gebeurt voorkomt angst, je snapt waar ze het over hebben en je ziet het mooiste ooit gebeuren: je kindje komt echt uit jouw lijf.

Informatie vader week 33

Misschien zie je best wel tegen de bevalling op. Het is wel jouw vriendin of vrouw die zoveel pijn moet lijden en je hoort soms van die enge verhalen… Of zou je wel weten wat je moet doen? Zou je wel tegen bloed kunnen?

Schaam je niet voor dat soort vragen, ze zijn echt heel normaal en alle papa-to-be’s hebben ze. Praat er eens over met een vriend die al vader geworden is of met de mama-to-be.

Het lucht op en je gaat met meer vertrouwen de bevalling tegemoet. Want ja, de vrouw heeft alle pijn. Maar voor mannen is het óók spannend.

Eettip week 33

Dat veel, gezond en gevarieerd eten is leuk… Maar het wordt je waarschijnlijk knap lastig gemaakt door een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur. Het helpt om verspreid over de dag kleinere porties te eten.

Dus je ontbijt in 2 keer. Of een rauwe paprika om 4 uur, en dan om half zes een kleinere portie avondeten. Nog even volhouden, dit zijn de laatste loodjes…

Lees ook: Brandend maagzuur einde zwangerschap
Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Het voelt nu misschien nog een beetje onwerkelijk, want je loopt al zo lang met een dikke buik rond, maar straks is de baby er echt! En even zit je dan in een bijzondere bubbel… Jullie weten dat jullie kindje er is, maar de rest van de wereld nog niet. Misschien is iedereen zelfs wel in diepe slaap…

Tip: Geniet eerst even met elkaar. Iedereen wacht al negen maanden, een uurtje meer of minder geeft echt niet. Zodra je het wereldkundig maakt, wordt je bedolven onder reacties.

Superlief en heel erg leuk, maar zorg eerst dat je samen van dit wereldwonder geniet. Dat is goed voor de hechting, van jullie kleintje maar ook van jullie zelf. Kijk elkaar even diep in de ogen en neem de tijd om die kleine vingertjes en die nog kleinere nageltjes te bestuderen. En dan… Ja wat dan eigenlijk? Hoe ga je het iedereen vertellen?

Maak van tevoren een lijstje (met nummers?) van de mensen die je wilt bellen om de geboorte te vertellen, en zet ze in de juiste volgorde. Wie bel je eerst? Maak daarna een lijst van de mensen die je het wel zelf wilt vertellen, maar niet wilt bellen. Ze snappen dat echt wel, je kunt moeilijk iedereen bellen.

Tip: zeg er wel even bij dat het nog geheim is, tot het op social media staat als je het op social media gaat zetten. Anders heb je de kans dat mensen je via Facebook gaan feliciteren, terwijl je het zelf nog niet op Facebook hebt gezet.

Maak het daarna ‘algemeen bekend’ door een bericht op social media, een roze of blauwe vlag bij de deur of andere geboorteversiering. Als je al weet of het een jongetje of meisje wordt én je weet de naam al, kun je zelfs een gepersonaliseerde vlag bestellen of een bord voor in de tuin.

Lees ook: Geboorteversiering voor huis, raam, deur en tuin

Tips

Heb je de babyuitzet al bijna compleet? Het is een hele klus, maar het is het beste als je de babykleertjes en hydrofiel luiers een keer hebt gewassen voor je ze straks in gebruik neemt.

Onzichtbare viezigheid die er in de winkel aan is gekomen, fabrieksstof en andere ongezelligheden zijn er dan uit gewassen. Vaak zijn de kleertjes na het wassen nog zachter en hydrofieldoeken drogen na een wasbeurt beter af.

Alleen… is het beter om geen wasverzachter te gebruiken. Een babyhuidje is erg kwetsbaar, en als jouw baby een gevoelige huid heeft, kan hij huiduitslag krijgen van wasverzachter.

Vind je het erg vervelend om geen wasverzachter te gebruiken, doe dan een scheut azijn in het vakje voor de wasverzachter. Goed voor de ontkalking van je wasmachine en… het heeft precies hetzelfde effect als wasverzachter, namelijk: zachte was! En wees gerust: je ruikt er niets van.

Mis je de geur van je wasverzachter erg? Koop dan een geurzakje of geurdoekjes van Robijn of Zwitsal, en leg die in de kast. Deurtjes een dagje gesloten houden en de kleding ruikt hartstikke lekker. Straks baby erin en knuffelen maar…

Op zoek naar een bijzondere serie rond zwangerschap en geboorte? Kijk de serie Birth Day dan eens terug. Je ziet dan hoe bevallingen over de hele wereld gaan. Super interessant om de verschillen te zien… En heel mooi om te zien dat moederliefde universeel is!

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit