Skip to Content

Zwangerschapskalender; 41 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 41 weken zwanger

Nu ben je 41 weken zwanger, en eigenlijk had je al gehoopt om je baby vast te houden… Het duurt niet lang meer! Pak de tijd die je nog hebt tot de bevalling om uit te rusten en dingen te doen die je leuk vindt.

Deze week is een belangrijke week, want:

  • Je wordt gerustgesteld: de helft van de baby’s komen ná de uitgerekende datum;
  • Dit is sowieso de laatste óf een-na-laatste week van je zwangerschap;
  • Vanaf deze week gaat de verloskundige de mama-to-be strippen.

Informatie baby 41 weken

51 centimeter
3430 gram

Jullie kunnen natuurlijk niet meer wachten om de baby in de armen te nemen, maar wees gerust: de helft van de baby’s komen na de uitgerekende datum.

En één ding is zeker: Binnen nu en twee weken is de baby er sowieso! Dus over een maand is hij of zij alweer twee weken en staat je hele telefoon al vol foto’s. Konden we nu maar vast spieken naar de foto’s… Maar het moment komt nu echt snel dichterbij.

Als je baby geboren wordt, kan zijn of haar huidje droog zijn. Het huidje is al die maanden bedekt geweest met een laagje huidsmeer, maar dat huidsmeer is er de afgelopen weken afgegaan.

Nu zit je baby wat langer in de buik en daardoor kan zijn huid uitdrogen. Raar hè, want hij zit juist in vruchtwater. Maar kijk maar eens naar je eigen huid als je lang hebt gedoucht, dan heb je daarna meestal ook een droge huid.

Het huidje van je baby kan zelfs zo droog zijn dat het schilfert. Gelukkig gaat dit vanzelf weer over, na 1 of 2 weken is daar niets meer van te zien.

Informatie moeder

Geruststelling: bevallen na de uitgerekende datum, dus van een wat grotere baby, betekent níet per se een zwaardere bevalling. Een bevalling van een zware baby kan makkelijker gaan dan de bevalling van een lichte baby.

Het wordt namelijk bepaald door hoe de baby ligt, hoe de weeën gaan en wat voor weeën je hebt en hoe het in het geboortekanaal gaat. Dus: don’t worry en je baby groeit qua lengte en gewicht ook niet meer zoveel.

Strippen

Als je na deze week zwanger bent gaat je verloskundige je waarschijnlijk strippen, in overleg kan er ook al besloten worden dat deze week te doen.

Klinkt wat apart; wat is het eigenlijk? Ze gaat dan met haar vingers bij je naar binnen en maakt de vliezen losser van je baarmoedermond. Hierdoor kan je baarmoeder ‘wakker worden’ en kunnen er weeën komen.

Niet zo’n prettig gevoel, maar het inwendig onderzoekje duurt maar even en het is een natuurlijke manier om de weeën tevoorschijn te toveren. Bij de één heeft het meteen effect, bij een ander gebeurt er niets.

Dat is dus altijd afwachten, zoals alles nu afwachten is…

Heeft het geen effect, dan doet ze het 2 dagen later nog een keer. In dit informatiefilmpje zie je goed hoe een bevalling gaat, daardoor kun je het strippen ook beter begrijpen.

Informatie vader

Helaas kun je niet zoveel doen… Het is voor jullie allebei afwachten wanneer hét nu gaat beginnen. Zorg in ieder geval dat je altijd bereikbaar bent en niet te ver van huis bent. Een bevalling duurt lang, maar kan bij sommige vrouwen ook erg snel gaan. En helaas is ook dat: afwachten.

Word je gek van dat gewacht en die onzekerheid? Spreek dan gewoon nog een avond met vrienden af.

Een avondje mannenpraat is wel zo fijn tussen al dat babygedoe. Dan ben je er de volgende dag weer helemaal bij en ben je weer even opgeladen. Zolang je je telefoon maar in de gaten houdt en niet elke avond weg bent natuurlijk!

Eettip

Het is niet bewezen dat het helpt, maar ze zeggen dat de kern van een ananas en het drinken van bitter lemon helpt om de bevalling op te wekken. In die twee producten zit kinine en dat stofje zou de boel in gang kunnen brengen.

Alleen moet je er dan wel zóveel van eten of drinken dat je het de rest van je leven nooit meer hoeft. Maar wie weet, is het bij jou nét dat extra zetje. Proberen kan geen kwaad toch?

Wat moet je deze week regelen

Je hoeft er helemaal niets voor te regelen, maar je krijgt als mama-to-be sinds deze week automatisch extra verlof! Je verlof begint 6 of 4 weken voor de uitgerekende datum, en je hebt altijd 10 weken verlof na je bevalling.

Maar die bevalling is er nog niet… Dus elke dag dat je baby er nog niet is, heb jij extra verlof. Oké, misschien niet je eerste keuze, maar nu het eenmaal zo is… Voetjes op de bank zou ik zeggen!

Tips

Als je niet langer wilt wachten op de bevalling kan je een poging doen om de bevalling op te wekken. Er is echter niets wetenschappelijk bewezen, maar je weet maar nooit.

Behalve zoals ook in het artikel staat: breng nooit iets inwendig in, dat geeft alleen maar risico’s, en overleg altijd eerst met je verloskundige als je een methode wilt proberen.

Lees ook: Tips bevalling opwekken

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit