Skip to Content

Wie zijn er aanwezig bij de bevalling?

Wie zijn er aanwezig bij de bevalling?

Nee, met deze vraag wordt dit keer niét bedoeld of je naast je eventuele partner nog iemand die dichtbij je staat, graag bij je bevalling zou willen hebben of niet, bijvoorbeeld een moeder of beste vriendin.

Naast deze personen naar keuze, die natuurlijk naast het bieden van emotionele support eigenlijk geen enkele medische rol spelen bij het hele proces, zijn er uiteraard nog meer mensen aanwezig bij de bevalling.

In de meeste gevallen tenminste; want het kan ook gebeuren dat alles ineens heel snel gaat en je al bent bevallen voordat de medische hulp gearriveerd is. Maar wat voor mensen helpen er nou precies mee bij een bevalling, in het ziekenhuis of thuis? En hoe zit dat met een poliklinische bevalling en een klinische bevalling?

In het ziekenhuis: poliklinische bevalling

Een poliklinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie.

Er zijn dus geen medische redenen waarom jij beter in het ziekenhuis kunt bevallen dan thuis, maar je kiest hier zelf voor omdat je het bijvoorbeeld een veiliger idee vindt, omdat je geen zin hebt om tijdens de weeën naar het ziekenhuis te moeten crossen, of omdat je graag pijnstilling zou willen krijgen tijdens je bevalling.

Een poliklinische bevalling wordt niet altijd helemaal vergoed door de zorgverzekeraar. In 2020 bedraagt de vergoeding voor een poliklinische bevalling 219 euro vanuit de basisverzekering. De overige kosten zijn dus voor eigen rekening en bedragen zo’n 357,84 euro, tot maximaal 415,66 euro.

Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering waarin ook deze eigen bijdrage volledig wordt vergoed. Altijd handig dus om vóór het begin van het nieuwe jaar waarin je bevalt, je zorgverzekering nog eens hier na te kijken.

Een voordeel van poliklinisch bevallen, en de reden waarom veel vrouwen het een veiliger idee vinden om in het ziekenhuis te bevallen, is dat er bij eventuele complicaties direct hulp kan worden geboden.

Je kunt dus tijdens je bevalling nog een medische indicatie krijgen. De kosten van de bevalling in het ziekenhuis worden dan 100% vergoed.

Een poliklinische bevalling noemen we ook wel een ‘verplaatste thuisbevalling’. In principe verloopt de bevalling namelijk hetzelfde als een thuisbevalling. Je wordt dus ook begeleid door je eigen verloskundige.

Daarnaast assisteert je kraamverzorgende bij de bevalling, of een verpleegkundige uit het ziekenhuis. Als er pijnbestrijding aan te pas moet komen, wordt de bevalling wel medisch en krijg je ook te maken met natuurlijk de anesthesist, en een arts of klinisch verloskundige.

Tijdens een poliklinische bevalling krijg je dus sowieso te maken met:

  • Je eigen verloskundige
  • Je eigen kraamverzorgende of een verpleegkundige uit het ziekenhuis
  • En als de bevalling toch medisch wordt of je wilt pijnbestrijding, dan komen de volgende personen erbij kijken:
  • Een anesthesist
  • Een arts of een klinisch verloskundige

In het ziekenhuis: klinische bevalling

Je hebt een klinische bevalling als je in het ziekenhuis bevalt met medische indicatie, bijvoorbeeld omdat er iets met de gezondheid van de baby aan de hand is, of als het met jouw eigen gezondheid niet helemaal goed gaat.

We noemen een klinische bevalling ook wel simpelweg een ziekenhuisbevalling, maar een ziekenhuisbevalling hoeft dus niet altijd met medische indicatie te zijn.

Ook de controles tijdens de zwangerschap vinden waarschijnlijk allemaal of grotendeels plaats bij een gynaecoloog in het ziekenhuis, in plaats van een verloskundige van een willekeurige praktijk bij jou in de buurt.

Soms worden de controles in het ziekenhuis ook gedaan door een klinisch verloskundige of een arts-assistent.

Je bent dus onder behandeling bij een gynaecoloog; de bevalling zelf wordt in principe begeleid door een klinisch verloskundige, met hulp van een verpleegkundige uit het ziekenhuis.

Als je bevalling lang duurt, krijg je waarschijnlijk te maken met verschillende klinisch verloskundigen en verpleegkundigen, omdat zij natuurlijk ook geen oneindige diensten draaien. Je kunt in het ziekenhuis natuurlijk om pijnbestrijding vragen. Als dat mogelijk is, komt er een anesthesist langs om jou pijnstilling te geven.

Tijdens een klinische bevalling krijg je dus sowieso te maken met:

  • Een klinisch verloskundige
  • Een verpleegkundige
  • En als je pijnbestrijding wilt:
  • Een anesthesist

Bovendien ben je tijdens een klinische bevalling onder behandeling door een gynaecoloog, dus hij of zij zal hoogstwaarschijnlijk ook even langskomen tijdens je bevalling, al hoeft dat niet per se als de bevalling zonder complicaties verloopt.

Aanwezig bij de bevalling thuis

Wil je een thuisbevalling, dan komt je eigen verloskundige bij jou thuis de bevalling begeleiden (als je er op tijd bij bent tenminste). Vanaf 37 weken zwangerschap mag je in principe thuis bevallen als je geen medische indicatie hebt.

De kraamverzorgende helpt de verloskundige daarbij. Je bent zelf vrij in het kiezen van een verloskundigenpraktijk en de kraamzorgorganisatie.

De verloskundige en de kraamverzorgende zijn te gast in jouw huis, dus jij en je eventuele partner mogen de meeste dingen in principe zelf bepalen. Zo mogen er in principe ook andere familieleden bij de bevalling aanwezig zijn, terwijl dit in het ziekenhuis niet altijd mag of mogelijk is.

Als de baby is geboren, is het de taak van de verloskundige om de baby te wegen en te onderzoeken. De kraamverzorgende helpt bijvoorbeeld met het aankleden van de baby, het opruimen van de spullen die bij de bevalling zijn gebruikt, en geeft de kersverse ouder(s) instructies voor de eerste nacht met de baby.

Bij een thuisbevalling die volgens plan verloopt, krijg je dus in principe alleen te maken met:

  • Je eigen verloskundige
  • Je eigen kraamverzorgende

Als er een complicatie optreedt en je toch naar het ziekenhuis moet, wordt je bevalling medisch en krijg je te maken met alle personen die ook bij een klinische bevalling aanwezig zijn of verantwoordelijk zijn:

  • Een gynaecoloog
  • Een klinisch verloskundige
  • Een verpleegkundige
  • Eventueel een anesthesist

Het aantal vrouwen dat bevalt onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog was in 2015 maar liefst 71,0%. 29,0% van de vrouwen beviel onder verantwoordelijkheid van een eigen verloskundige, waarvan 13,1% thuisbevallingen waren, 2,4% bevallingen in een geboortecentrum en 13,0% poliklinische bevallingen.

Doula & Geboortefotograaf

Daarnaast kun je er zelf nog voor kiezen om een doula of geboortefotograaf aanwezig te laten zijn bij de bevalling. Een doula is iemand die je net zoals de partner ondersteunt tijdens de bevalling.

Bijvoorbeeld door je te motiveren, proberen de pijn te verlichten met een massage of aan te geven hoe te puffen of er op een andere manier te zijn zoals jullie dat vooraf hebben besproken.

Dit is dus wat anders dan de taken van een kraamverzorgende die bij een thuisbevalling assisteert; zij is er echt om de verloskundige te ondersteunen in het medische proces. En natuurlijk zorg te dragen voor de baby.

Ook kun je er voor kiezen om een geboortefotograaf aanwezig te laten zijn bij de bevalling en foto’s te laten maken van het geheel. Wel is het verstandig om vooraf ook even met de anderen af te spreken of zij wel of niet herkenbaar op de foto willen staan, ook al draait het natuurlijk om jullie als ouders en de baby zelf.

En van welke momenten je wel of geen foto’s wil hebben; wil je bijvoorbeeld wel of niet de placenta uitgebreid op de foto of als je met je benen wijd ligt en het kopje net tevoorschijn komt.

Omschrijving van de afbeelding

Jisca