Skip to Content

Eerste kennismaking en tips om oudere broer / zus te laten wennen aan de baby na de bevalling

Eerste kennismaking en tips om oudere broer / zus te laten wennen aan de baby na de bevalling

Hoera! Je hebt al een kindje en je bent nu weer zwanger. Het fijne aan deze zwangerschap is dat je lichaam het kunstje al kent. Daarnaast weet je nu zelf ook de weg in babyland.

Positiekleding, flessen uitkoken en omgaan met krampjes.. ‘been there, done that’. Wat deze zwangerschap nog specialer maakt, is dat je oudste grote broer of zus wordt. Voor kinderen is dit naast iets spannends, ook een lastig iets. Een baby is voor hen nog erg abstract. Hoe help je bij de eerste kennismaking en kan je de oudste laten wennen aan de baby?

Wij hebben 5 tips die helpen in deze kennismaking:

Betrek je kind zoveel mogelijk bij de zwangerschap

Door je kind al vroeg te betrekken in de zwangerschap, wennen ze langzaam aan het idee dat jouw lichaam verandert. En aan het idee dat er straks een klein baby’tje in huis erbij komt. Hoe je dit kunt doen?

Hartje luisteren

Als je op controle bij de verloskundige gaat, laat ze iedere controle even het hartje horen. Neem je kind zoveel mogelijk mee op de reguliere controles. Als er naar het hartje geluisterd wordt, vraag dan op welk geluid dit lijkt.

De één vindt het een stoomtreintje en de ander weer wat anders. Dit geluid benoemen helpt om het meer concreet te maken voor je oudste en is een eerste kennismaking.

Samen je buik opmeten

Ook kun jij je buik laten zien en vertellen dat deze steeds meer zal groeien. Met een meetlint kun jij je buikomtrek van tijd tot tijd samen meten. Leg uit dat de buik groter wordt, omdat het kindje ook groter wordt.

Er zijn zwangerschapskalenders die de grootte vergelijken met een stuk fruit. Je kunt het ook met speelgoed van je oudste uitbeelden. ‘De baby is nu zo groot als je speelgoedtreintje.’ Laat je buik ook voelen. Vooral in de periode tussen de 20 en 30 weken kun je vaak goed de schopjes voelen aan de buitenkant en je kind laten kennismaken.

Babyspullen kopen

Als je weet wat je nog bij wilt kopen aan babyspullen, dan is het leuk om ook je oudste mee te nemen. Laat je oudste zelf een setje kleertjes uitzoeken of nieuwe sokjes. Het benoemen van hoe klein alles is, helpt ook in het wennen aan de baby.

Samen geboortekaartjes kijken

Tegenwoordig kiezen veel ouders digitaal een geboortekaartje. Mocht je nog voor de mappen gaan waar geboortekaartjes inzitten, dan is het leuk om dit samen door te bladeren.

Vertel je kind dat er voor zijn / haar geboorte ook een kaartje was. Leuk om deze erbij te pakken! Ook digitaal kun je de kaartjes laten zien. Er zijn ook opties om je oudere kind een geboortekaartje te laten maken.

Bijvoorbeeld door een tekening als afbeelding erop te gebruiken, een foto met je oudste en de baby of door de naam geschreven erop te laten afdrukken.

Boekjes voorlezen om aan de baby te wennen

Er zijn verschillende boekjes die je kunt voorlezen om zo aan de baby te wennen. Dit kun je zowel voor als na de geboorte doen.

Als je zelf zwanger bent lees je ook graag over alles wat er met je lichaam gebeurt. Zo is dat ook voor kinderen. Door boekjes te lezen en erover te praten, wennen ze aan deze nieuwe verandering en kan je ze alvast voorbereiden op de kennismaking.

Voor de geboorte:

Als de baby geboren is:

Koop een cadeautje namens de baby om te geven bij de eerste kennismaking

Is de baby geboren? Geef dan aan de grote broer of zus een cadeautje namens je jongste. De komende tijd zal veel in het teken staan van de baby. Kraamvisite brengt cadeautjes voor de baby mee en het hele gezinsritme is anders.

Een cadeautje namens de baby kan overbrengen: ha grote broer of zus, fijn dat je er bent! Of maak een kraammand: voor iedere dag in de kraamweek is er een klein cadeautje voor de grote broer of zus.

En dit hoeft geen duur cadeau te zijn. Er is voldoende speelgoed te vinden bij de Hema of Action voor een klein prijsje. Het belangrijkste is dat je oog hebt voor eventuele jaloerse gevoelens bij je kind.

Laat de oudste meehelpen bij de verzorging

Betrek de grote broer of zus bij wat je doet. Is het tijd voor een badje? Je kunt vragen of ze een luier uit het mandje willen pakken en klaar willen leggen. Of op een stoel mee te kijken als de baby in bad gaat. Laat ze helpen door een klein beetje babyolie of zalf voorzichtig op het beentje te smeren.

Zo kun jouw oudste bij alles betrekken wat je doet. Als je gaat voeden, krijgen ze zelf ook een pop met fles om te geven. Of je geeft een reservedoekje en vraagt of ze het boertje horen.

Ga je wandelen? Vraag dan om het jasje te pakken of de speen te zoeken. En strooi vooral met complimentjes.

Geef speciale aandacht aan de grote broer of zus

Roep in je kraambed van tijd tot tijd je oudste even bij je. Lees een verhaaltje voor of kijk samen naar een filmpje wat je kind leuk vindt. Zo krijgt je kind de boodschap mee: mama houdt nog steeds van mij.

Veel kinderen ervaren jaloerse gevoelens. Dit is niet gek, want de aandacht wordt niet alleen verdeeld. In het begin staat ook veel in het teken van de baby. En dit is logisch. Veel ouders plannen ook een uitje speciaal met hun oudste. De baby even onderbrengen bij oma of lieve tante en dan samen naar de speeltuin.

Wat te doen bij grote gedragsveranderingen van het oudere kind

Er zijn kinderen die, ondanks dat ouders ze goed hebben voorbereid op de komst van de baby, toch veel moeite hebben met deze verandering. Denk aan weer in bed plassen, niet willen eten of veel driftbuien hebben.

Een kinderarts zei ooit tegen me daarover: ‘Bedenk dat jonge kinderen vaak alleen macht kunnen uitoefenen met eten, hun zindelijkheid en emoties. Zodra de gezinsstructuur weer in rustiger vaarwater is, zal dit ook met het gedrag van je kind zijn. Probeer geduldig te blijven. En goed voor jezelf te blijven zorgen.

Na een half jaar is in bijna alle gevallen de rust weer teruggekeerd. Als dit niet zo is, dan kun je altijd langs de huisarts gaan. Deze kan meedenken en eventueel doorverwijzen naar een neutrale professional om eens mee te kijken’.

Omschrijving van de afbeelding

Floortje