Skip to Content

Sporten tijdens zwangerschap; welke zijn veilig in begin of laatste weken

Sporten tijdens zwangerschap; welke zijn veilig in begin of laatste weken

Sporten tijdens zwangerschap is een goed idee. Je lichaam heeft beweging nodig en zeker ook tijdens je zwangerschap!

Een goede conditie kan een zwanger lichaam juist wel gebruiken, om nog maar te zwijgen over de bevalling. En sporten helpt om eventueel overmatig dik worden te voorkomen. Wist je trouwens ook dat sporten goed is voor je nachtrust?

Natuurlijk zal je wel goed rekening moeten houden met je zwangere lichaam. En met de baby, uiteraard. Dus niet alle sporten zijn geschikt. Bij andere sporten zal je misschien iets minder fanatiek moeten zijn.

Richtlijnen bij het sporten tijdens je zwangerschap

De algemene richtlijn voor beweging is altijd minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen, ook als je niet zwanger bent. Maar wat is matig intensief? Hierbij heb je een voelbaar hogere hartslag en gaat je ademhaling sneller.

Maar praten is nog gewoon mogelijk. Doe je dit ook tijdens je zwangerschap, dan vermindert dit met maar liefst 14% de kans op bekkenpijn (volgens een Noors onderzoek).

Uiteraard is sporten in deze periode anders dan normaal en daar zijn dan ook richtlijnen voor. De meest belangrijke is wel: let goed op je lichaam. Negeer dit niet, ga niet nog even lekker over je grenzen heen: stop, als je lichaam dit aangeeft!

Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je baby, is het heel belangrijk als je hier goed naar luistert. Ga geen zware trainingen doen en zorg voor extra calorie-inname.

Drinken is ook belangrijk. Het beste is als je dit doet in kleine hoeveelheden tijdens en na de training. Vermijd de kans op valpartijen en teveel belasting voor je gewrichten, dus ga geen sporten doen waarbij je snel kan vallen, rare en snelle bewegingen moet maken of bijvoorbeeld moet springen. Lang liggen op je rug moet je ook niet doen en let op met buikoefeningen

Zorg ook dat je niet te warm wordt tijdens het trainen. Vermijd dan ook de zon zoveel mogelijk. Er schijnt zelfs een onderzoek onder dieren uit te hebben gewezen dat lichaamsverhitting kan leiden tot miskramen of afwijkingen! O ja, die groeiende borsten kunnen een goede sportbeha wel erg waarderen!

Ben je nooit een sporter geweest? Ga dan niet nu opeens heel actief wel een sport beoefenen die toch echt om training vraagt. Ga zeker wel bewegen, maar kies voor een rustige sport!

Let op: Kortademigheid, spierzwakte, duizeligheid, erge rugpijn, harde buiken, braken, hoofdpijn, vaginaal bloedverlies en/of pijn ter hoogte van de schaamstreek? Stop dan meteen met sporten en raadpleeg je verloskundige!

Fitness oefeningen

Sporten tijdens zwangerschap; welke zijn veilig in begin of laatste weken - Mamaliefde

Dit zijn oefeningen die geschikt zijn om tijdens de zwangerschap te oefenen.

Welke sporten tijdens zwangerschap zijn geschikt?

Sporten, zoals wandelen en zwemmen, zijn natuurlijk ideaal. Je loopt praktisch geen risico’s en je belast (zeker in het water) je gewrichten niet extreem. Toch ben je heerlijk in beweging.

Er zijn speciale uurtjes voor zwangeren in het zwembad. Niet alleen fijn om te doen, maar ook gezellig met ‘lotgenoten’ bezig zijn.

Vind je baantjes zwemmen of echt zwangerschapszwemmen een beetje te weinig, maar spreekt het water je wel aan? Dan zou je ook kunnen denken aan aquarobics. Een prima sport om nu mee te beginnen. De bloedsomloop en je hart zijn er blij mee, terwijl je toch je gewrichten ontziet. Ook zwangerschapsyoga wordt steeds populairder.

Maar natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden:

  • Aerobics. Hier kan je gewoon mee doorgaan, uiteraard wel luisteren naar je lichaam. Kies dus alleen voor “low impact”-trainingen
  • Badminton (eventueel wel minderen in zwaarte)
  • Berg beklimmen. Ga je net op vakantie, als je ontdekt dat je zwanger bent? In het begin van je zwangerschap is bergbeklimmen nog prima te doen. Maar met een dikke buik wordt het afgeraden… Overigens moet je wel onder de 2500 meter blijven, want door zuurstofgebrek kan er gevaar ontstaan voor je kindje
  • Fietsen. Ideaal als je nu gaat beginnen met sporten. Let wel op een juiste houding voor je rug!
  • Golfen (is ook een rustige sport, dus kan je nu ook gewoon aan gaan beginnen)
  • Hardlopen mag je blijven doen, mits je je tempo aanpast aan wat kan!
  • Krachttraining: pas wel al je activiteiten aan! Let goed op wat wel en wat niet meer gaat en stop als je ongeveer een half jaar zwanger bent
  • Volleybal mag, maar uiteraard ook hier wel je gedrag aanpassen. Fanatiek de grond opduiken moet je dus even laten…
  • Yoga; Is ook prima te doen tijdens de zwangerschap.
  • Zeilen: helemaal goed, als je maar niet in de trapeze gaat hangen…

Sporten die je beter kunt laten of heel goed bij op moet letten

  • Basketbal geeft risico op gewrichtsklachten doordat je toch vaak ook springt. Daarnaast kan je in botsing komen met de tegenstander en zeker bij fanatieke medespelers/tegenstanders kan dit vrij hard gaan!
  • Duiken is simpelweg helemaal NIET toegestaan. Dit geeft echt veel te veel risico.
  • Skaten geeft kans op valpartijen. Ben je een ervaren skater, zou je kunnen doorgaan, maar doe voorzichtig!
  • Paardrijden zou toegestaan zijn in het begin van je zwangerschap, mits je goed kan rijden. Maar word je buik zichtbaar: dan moet je toch echt stoppen. Uiteraard ligt het ook aan het temperament van je paard of rijden tijdens je zwangerschap veilig is…
  • Parachutespringen: logisch, dat is uiteraard NIET toegestaan!
  • Roeien. Je buikspieren worden hierbij zo belast, dat het afgeraden wordt.
  • Squash. Hierbij belast je veel teveel je heupen. Je mag doorgaan, mits je hier goed rekening mee houdt en oplet met rare bewegingen. En die doe je nu eenmaal al snel bij squashen..
  • Skiën zou voor ervaren beoefenaars mogen, maar natuurlijk loop je wel risico. Zeker bij een gegroeide buik is het af te raden omdat valpartijen dan nog meer risico opleveren voor je buik (en dus de baby)
  • Tennis mag, maar ook hier vraag je eigenlijk teveel van je heupen. Dus misschien toch beter even laten gaan.
  • Windsurfen mag alleen door ervaren surfers bij niet teveel wind worden gedaan.

Overleg

Natuurlijk kan het nooit kwaad om overleg te plegen met je verloskundige wat nu wel en niet kan. Zijn er complicaties, ga dan nooit zomaar door, maar vraag haar/hem echt om advies!

Heb jij gesport tijdens de zwangerschap?

Sporten tijdens zwangerschap; welke zijn veilig in begin of laatste weken - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)