Skip to Content

Leuke geboortekaartjes

Leuke geboortekaartjes

Ondanks dat er steeds minder ‘echte’ post wordt verstuurd blijven de geboortekaartjes. Na de bevalling is het toch wel erg bijzonder om op die manier de geboorte van je zoon of dochter te mogen aankondigen en de naam te onthullen.

Er zijn dan ook steeds meer mensen die vragen voor de bevalling om als ze iets horen dat dan niet bekend te maken, je zal echt niet de eerste zijn die via Facebook een felicitatie krijgt zodat vervolgens iedereen het al weet voor je het zelf hebt kunnen vertellen.

Over het algemeen worden de geboortekaartjes binnen twee weken na de geboorte verzonden. De ene keer wat eerder, de andere keer wat later zodat je eerst rustig even de tijd hebt met het gezin om aan de nieuwe situatie te wennen. Het uitzoeken van een geboortekaartje blijft toch een bijzonder proces, want je wil toch echt een kaartje dat bij jou past.

De mogelijkheden zijn eindeloos, daarom ging ik in samenwerking met Cotton Bird op zoek naar de meest actuele trends op het gebied van geboortekaartjes.

Roze en blauw (pastelkleuren)

Leuke geboortekaartjes - Mamaliefde

Roze is voor meisjes en blauw is voor jongens, ondanks de trend dat alles genderneutraal lijkt te moeten, blijf je dit in pastelkleur nog steeds terug zien komen. Dat kan heel subtiel zijn met roze letters, een roze afbeelding van een hartje maar ook een lichtroze kaartje waarop gedrukt wordt.

Terwijl blauw daarentegen niet alleen voor jongens maar ook voor meisjes gebruikt wordt.

Mosterdkleur

Leuke geboortekaartjes - Mamaliefde

Als je het hebt over een neutrale kleur wordt er steeds vaker voor een hippe en trendy gele mosterdkleur gekozen. Dit is ook een heel warme kleur. Vooral in combinatie met een verder monochroom kaartje in het wit en zwart springt dit er extra uit. Denk bijvoorbeeld aan een gele print voor de achtergrond, of juist om de focus te leggen op de naam.

Gouden details

Leuke geboortekaartjes - Mamaliefde

Naast roze en blauw zie je ook veel gouden details voorbij komen. Goud maakt het geboortekaartje net iets chiquer en luxueuzer zonder dat het goedkoop wordt. Het kan zijn dat de naam in deze kleur afgebeeld wordt, al dan niet in reliëf of folie zodat het extra er uit springt of als kleur gedrukt.

Met gouden randjes zodat je een beetje een silhouettenidee krijgt of andere details voor net dat beetje extra. Of gouden hartjes, confetti en andere details.

Confetti

Leuke geboortekaartjes - Mamaliefde

In de design wereld zie je steeds vaker confetti voorbij komen; vrolijkgekleurde polka dots van kleine stippen tot en met grotere cirkels. Vaak in vrolijke kleuren zodat het ontwerp heel feestelijk wordt. En ook al is de bevalling zelf geen feestje, het mag zeker wel gevierd worden dat er een gezinsuitbreiding heeft plaatsgevonden!

Botanisch

Leuke geboortekaartjes - Mamaliefde

Bij meisjes mogen de bloemen ook weer, dit zie je nu ook als trend in de kinderkleding en komt dus terug in de geboortekaartjes. Van tropische bloemen in combinatie met flamingo’s, pastelkleurige rozen, maar ook vrolijke printjes voor het gehele geboortekaartje als achtergrond met blauw, roze en geel.

Natuurlijk mag de kleur groen ook niet ontbreken met palmbladeren of Monsterabladeren. Iets minder aanwezig zijn de bloemen bijvoorbeeld boven een naam of in een vlaggenlijn verwerkt.

Grafische afbeeldingen

Leuke geboortekaartjes - Mamaliefde

Ongeacht of je een standaard geboortekaartje uitkiest of een kaartje met een foto, je ziet steeds meer getekende afbeeldingen bij de kaart.

Bijvoorbeeld met een bepaalde functie zoals een weegschaal dat het gewicht aangeeft en een wekker voor de geboortetijd. Maar ook als onderdeel van het design zoals een bolhoedje en een snor, maar ook een rakket of vliegtuigjes en een fototoestel.

Rustieke geboortekaartjes

Leuke geboortekaartjes - Mamaliefde

Wat ik zelf heel mooi vind is de trend met rustieke geboortekaartjes. Hier zie je bijvoorbeeld heel veel waterverfachtige afbeeldingen voorbij komen met veel elementen uit de natuur. Denk bijvoorbeeld aan vosjes of bladerpatronen en veertjes.

Qua basis worden er veel natuurlijke kleuren gebruikt zoals lichtbruin of zelfs net wat andere materialen zodat het ook heel natuurlijk aanvoelt. De lettertypes op deze kaartjes hebben ook een handschriftuiterlijk om het plaatje helemaal af te maken.

Navy

Leuke geboortekaartjes - Mamaliefde

Wie kent het bretonse streepje niet? Dit in combinatie met gele, blauwe en rode kleuren zorgt voor een zeer trendy geboortekaartje dat bij de tijd is. Een ontwerp met gekleurde strepen op de achtergrond en vervolgens foto’s en tekst op de voorgrond. Naast strepen doen golvende patronen het ook erg goed.

Fotokaarten

Leuke geboortekaartjes - Mamaliefde

Niet echt een nieuwe trend, maar het blijft erg populair om een foto van je baby te gebruiken in het geboortekaartje. Dat maakt het geboortekaartje toch iets persoonlijker en helemaal uniek. Want er is maar één geboortekaartje met de foto van jouw baby er op!

Het kan zijn dat je de foto van de baby op de voorgrond laat terugkomen, met bijvoorbeeld het gewicht en geboortetijd er op maar ook aan de binnenkant een kleine collage met een foto van de baby en wat details van voetjes en handjes. Beter kan je je baby toch niet voorstellen?

Klein cadeautje

Leuke geboortekaartjes - Mamaliefde

Cadeautjes met een strik er om zijn toch altijd leuker dan cadeautjes die alleen mooi ingepakt zijn. Dat zie je nu ook terugkomen bij de geboortekaartjes. Om het geboortekaartje wordt namelijk een strik geknoopt zodat het net een klein cadeautje wordt.

Bij een vierkant kaartje met vier touwtjes aan alle zijden, of bij een langwerpig kaartje twee keer rond zodat je hem los kan schuiven. Om het geheel af te maken kan je bij het knoopje een klein kaartje bevestigen met de naam, geboortedatum en kleine foto. Natuurlijk wel in dezelfde stijl als de rest van het geboortekaartje!

Aandacht voor de envelop

Leuke geboortekaartjes - Mamaliefde

Niet alleen aan het geboortekaartje wordt aandacht besteed, maar ook aan de enveloppe zelf. Dat gaat verder dan alleen maar een mooie kleur envelop uitzoeken. Zo heb je bijvoorbeeld inlegvellen die je in de envelop schuift passend bij het ‘thema’ dat je voor je geboortekaartje hebt uitgekozen.

Denk bijvoorbeeld eens aan het thema Honolulu met roze flamingo’s en groene palmbladeren. Deze worden geleverd met bijpassende sluitzegels om de envelop mee te sluiten. Zo wordt het alleen al een feestje om de envelop te openen.

Vind je een inlegvel niets? Je ziet ook steeds vaker transparante enveloppen of van dun papier met blaadjes of confetti in de envelop.

Cotton Bird

Cotton Bird maakt niet alleen de mooiste geboortekaartjes. Wist je trouwens dat je bij Cotton Bird ook mijlstonekaarten en uitnodigingen voor de doop en communie kan laten ontwerpen? Ze werken samen met veertig ontwerpers die alles voor je kunnen ontwerpen. Ook als je een nog net wat persoonlijker wilt maken.

Twijfel je? Bestel dan een geboortepakket met proefkaartjes zodat je zelf kan zien en voelen wat de kwaliteit is en wat de mogelijkheden zijn.

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken