Skip to Content

Tips voor als je zwanger bent in de winter, of uitgerekend bent om te bevallen?

Tips voor als je zwanger bent in de winter, of uitgerekend bent om te bevallen?

Hoera! Je hebt twee streepjes op de zwangerschapstest zien verschijnen! Je bent in verwachting van een winterkindje. Gefeliciteerd. Wat zijn de voordelen wanneer je gedurende het prachtige winterseizoen in verwachting bent? En waar moet je even extra aan denken?

Koop vesten

Je buik begint te groeien en het is eindelijk zover. Je mag zwangerschapskleding gaan shoppen. Ga nou niet als een malle 10 truien en jurkjes kopen. Maar koop vooral vesten als je gedurende de winter in verwachting bent.

Laagjes zorgen ervoor dat je lekker warm blijft. Bovendien kun je deze vesten uitstekend aan, nadat je bevallen bent. Zo heb je kleding gekocht waar je nog lang van kunt genieten.

Zwangerschapskleding hoeft niet per se duur te zijn. Je kunt bijvoorbeeld bij de Zeeman shoppen. Ze hebben daar geen echte zwangerschapskleding, maar wel kleding die je tijdens de zwangerschap kunt dragen. Leuke kleding, voor een leuke prijs.

Of bezoek eens de kringloopwinkel of marktplaats. Daar vind je veel tweedehands positiekleding. Vaak nog in goede staat omdat het relatief weinig gedragen is.

Blijf in beweging

Je lichaam werkt keihard, dag en nacht. Het is een klein mensje in jou aan het laten groeien. Dat kost nogal wat energie. En dat zul je ook merken. In de avond kruip je misschien wel het liefst onder een dekentje en kom je daar niet meer onder vandaan.

Toch is het belangrijk om in beweging te blijven. Niet de hele dag hoor, maar probeer overdag op jouw tempo te bewegen.

Zo kun je een ommetje maken door de buurt. Het is natuurlijk wel koud in de winter, dus kleed je warm aan. Ga gezellig met een vriendin lopen of met je partner. Of maak een wandeling langs het strand met je moeder en vraag haar het hemd van haar lijf over hoe haar zwangerschap verliep.

Zwangerschapsyoga is de sport die echt is aangepast aan jouw zwangerschap.

Geniet van het knapperende openhaardvuurtje

Het was mijn droombeeld. Op een zacht kleedje voor het knetterende openhaardvuur lag ik in de armen van mijn man. Hij hield zijn armen om mijn beginnend groeiende buikje en we fantaseerden over hoe onze baby eruit kwam te zien en over de vele knuffels die we aan de baby zouden geven.

Het is bij die fantasie gebleven, want de openhaard kwam maar niet.

Maar als jij even de kans hebt in de winter. Geniet dan van dit romantische beeld. De gordijnen kunnen legaal vroeg dicht. Niemand zal je gek aankijken als jij vroegtijdig de gordijnen sluit.

Vervolgens kun je ook heerlijk op de bank onder een dekentje ploffen, als je net als ik geen openhaard hebt. En voor het gevoel kun je dan op internet een filmpje met een knetterende openhaard aanzetten.

Auto rijden

In de winter ontkom je niet aan het krabben van de autoramen. Doe extra voorzichtig. Want je evenwicht is anders, waardoor je sneller uit balans kunt raken. En op je buik vallen is wel het laatste wat je wilt.

Zorg er ook voor dat je altijd een deken en een flesje water mee hebt in de auto. Het kan zomaar zijn dat je onverhoopt pech onderweg krijgt. Je weet nooit hoe lang je moet wachten. Dus dan is het een fijn idee als je wat te drinken bij je hebt en een dekentje om je warm te houden.

Je houdt er vast al rekening mee. Het rijden op gladde wegen vergt extra inspanning en alertheid. Dit geldt ook voor het maken van een wandeling. Let er goed op dat je je niet verkijkt op de gladheid. Vooral in de ochtend heb je veel kans op gladheid.

Zwanger tijdens de feestdagen

Jij mag de feestdagen sowieso met z’n tweeën doorbrengen. Dat wordt een heel bijzondere kerstmis. Stop ook een cadeautje voor de baby in de sinterklaaszak of leg een presentje onder de boom. En tijdens het kerstdiner heb jij alle redenen om je lekker te laten verzorgen.

Jij hoeft dit jaar niet de hele dag in de keuken te staan om een voortreffelijke maaltijd op tafel te zetten. Zorg jij er maar voor dat ‘the bun in the oven’ groter en groter wordt.

Schattige baby berenpak met mutsjes

In mijn tweede droomwereld lag onze kindje in de kinderwagen in zo’n superschattig berenpakje. Van top tot teen lekker warm ingepakt. En of alle harten dan zullen smelten die een blik werpen in de kinderwagen.

Al heeft jouw baby daarvoor zo’n pakje natuurlijk helemaal niet nodig. Maar zo’n pakje is wel een musthave voor in de kledingkast van de kleine. Meer informatie vind je hier.

Mooie winterse zwangerschapsfoto’s

Een zwangerschap verdient het om vastgelegd te worden op de gevoelige plaat. En laat jij nou zwanger zijn in de winter! Jouw prachtige buik op de foto terwijl je in de sneeuw staat. Dat is toch geweldig.

Al moet ik je bekennen dat de winters in Nederland niet meer bekend staan om de vele sneeuwval, helaas. Maar stel dat de sneeuwvlokken vallen. Stap (voorzichtig) naar buiten en laat een paar foto’s van jou als zwangere maken. Die ultieme kans die je moet grijpen.

Eet gezond

Het is voor elke zwangerschap belangrijk en dus ook voor zwangeren in de winter. Blijf gezond eten. Uiteraard heb je mijn permissie om je vol te eten tijdens het kerstdiner. Maar probeer daarna alles een beetje binnen de perken te houden.

Al die kilo’s moeten er na de zwangerschap ook weer af. Slik extra vitamine D. Deze maak je een stuk minder aan in de winter en hebben jij en de baby tijdens de zwangerschap extra hard nodig.

Geniet

Geniet van de zwangerschap. Dat is misschien nog wel de belangrijkste tip die ik je mee kan geven.

Extra vaccineren?

In de wintermaanden loop je meer risico om ziek te worden. Denk alleen al aan de griep. Wist je dat griep ook voor je ongeboren kindje gevaarlijk kan zijn?

Je loopt meer risico op een vroeggeboorte of een miskraam. En ook de groei van je baby kan achterblijven. Misschien toch wel zo verstandig om toch die griepprik dan maar te halen.

Overleg eens met je verloskundige wat slim is om te doen. Je kunt ook denken aan een vaccinatie tegen kinkhoest, die voor baby’s (zowel geboren alsnog niet geboren) gevaarlijk kan zijn. Laat je goed voorlichten of het voor jou verstandig is om je te laten vaccineren. Want ja, zomaar even vaccineren is ook weer niet altijd verstandig.

Antislip

Uiteraard is het nooit fijn om onderuit te gaan, maar een glijpartij door gladheid als je zwanger bent is helemaal niet goed. Je kindje kan er immers door in de problemen komen.

Daarnaast kan ook jij zelf gewond raken. Omdat je toch minder mobiel bent als je vordert in je zwangerschap, is jezelf weer in balans brengen zonder te vallen toch iets minder makkelijk…

Zorg dus voor schoenen met een goed profiel zodat je zo veel mogelijk grip hebt! Is het echt erg glad? Misschien beter even binnenblijven!

Ook nu blijven drinken!

Je hebt in de zomer vanzelf de neiging om meer te gaan drinken, maar ook in de winter is dit belangrijk. Als zwangere heb je eigenlijk nog meer behoefte aan water. Door voldoende vocht op te nemen zal je huid beter gehydrateerd zijn.

Wat fijn voor je huid is, die veel te verduren heeft tijdens de zwangerschap. Houd je vocht vast? Blijf drinken! Dit heeft er namelijk niets mee te maken.

Het schijnt zelfs zo te zijn dat vocht vasthouden te maken kan hebben met te weinig drinken! Houd je vocht vast, raadpleeg dan even je verloskundige of huisarts wat je daar het beste tegen kunt doen!

Plan geen wintersportreis

Ben je een fervent wintersporter? Misschien toch wel zo verstandig om die nu even uit te stellen. Of je moet het niet erg vinden om alleen toe te kijken. Zelf op de lange latten is gewoon niet slim. Het gevaar om te vallen en daarmee je kindje in gevaar te brengen is simpelweg te groot.

Uitgerekend in de winter?

En dan is het zover: de bevalling! Zorg dat de auto de laatste weken voor je uitgerekend bent altijd startklaar staat.

Dat wil zeggen: uiteraard zorg je ervoor dat er voldoende brandstof inzit om het ziekenhuis te halen. En als het vriest, dat de ramen schoon zijn. Leg gewoon iets voor je raam, zodat je niet hoeft te krabben.

Dat scheelt allemaal weer onnodig tijdsverlies op een moment dat je zo snel mogelijk weg wilt zijn. Zet ook je koffertje klaar met de spulletjes die je nodig hebt bij een ziekenhuisbevalling. Ook allemaal verstandig om te doen als je gewoon thuis wilt bevallen.

Je weet immers nooit hoe het uiteindelijk gaat lopen. Zelfs als je tijdens de bevalling toch nog naar het ziekenhuis moet. Jij wordt dan misschien met de ambulance vervoerd, maar je partner niet…

Omschrijving van de afbeelding

Anita Schokker