Skip to Content

18 dingen die alleen zwangere vrouwen begrijpen en voelen

18 dingen die alleen zwangere vrouwen begrijpen en voelen

Zwanger zijn. Het is zo’n bijzondere periode in je leven. Je lichaam en hoofd staan helemaal in teken van het nieuwe leven wat je in je draagt. Er razen hormonen door je heen en je lichaam verandert behoorlijk.

Hieronder een lijstje van een aantal dingen die alleen zwangere vrouwen begrijpen.

Dat je kotsmisselijk kunt zijn maar toch heel veel zin in patat kunt hebben.

Vrij snel nadat je de positieve test in handen hebt gehad begin je het te voelen: misselijk! Maar het gekke is, het is een heel specifieke misselijkheid. Je voelt dat je lichaam ergens naar vraagt, maar waarnaar is lang altijd duidelijk.

Van alleen al het woord ‘groente’ moet je overgeven, maar je zou het liefst om 08:00 uur de frituurpan al aanzetten om patat te maken.

Dat het feit dat de chocolade op is, een heel plausibele reden is om ruzie te maken met je man.

Er lag gisteren nog een reep chocolade in de kast. Waar is die gebleven? Je man kijkt er heel onschuldig bij, snap hij dan niet dat jij zwanger bent en nu chocolade nodig hebt?!?

Hoe lang de tijd duurt voordat je je eerste echo krijgt, en dat het vreselijk is om daar op te moeten wachten.

Je bent zwanger, er groeit een baby in jouw buik. Sowieso irriteert het je mateloos dat de wereld gewoon doorgaat, want hé, jij hebt een baby in je buik!

Na anderhalve week heb je het gevoel dat je al héél lang zwanger bent, maar toch moet je (zonder medische redenen) wachten tot 12 weken voordat je voor het eerst een kijkje in je buik mag nemen. Het voelt als een eeuw.

Dat je je ook wel heel mooi en stoer voelt met die mooie buik.

Zodra je de wereld bekend hebt gemaakt dat je zwanger bent en je buik een beetje begint te groeien ga je positiekleding dragen. De kleding accentueert je buik ook lekker zodat iedereen goed kan zien dat jij een baby’tje draagt. Wow wat voel je je mooi en stoer!

Hoe zuur je maagzuur is.

Maagzuurklachten komen bij de meeste zwangere vrouwen wel voor. Ik had bij alledrie de zwangerschappen nachtelijke ritjes naar beneden om een paar slokjes melk te drinken. Maar bij de derde waren de klachten zo ernstig dat ik zelfs pijn had tussen mijn schouderbladen van het zuur.

Je weet theoretisch prima dat je maagzuur erg zuur is. Je hebt niet veel behoefde om er ook proefondervindelijk achter te komen.

Hoe je weg kunt smelten van de schopjes in je buik.

De eerste schopjes voelen aan als kriebeltjes die gedurende de zwangerschap steeds sterker worden. Zo duidelijk dat je op een gegeven moment een voet van een hand kunt onderscheiden. Niks is heerlijker dan op de bank zitten en genieten van het geschop in je buik!

Dat Google zowel je vriend als je vijand kan zijn

‘Ik heb kaas gegeten van niet gepasteuriseerde melk’, ‘ik voel de baby eventjes wat minder’ of, ‘wat als de bevalling heel snel gaat’. Allemaal dingen die je als eerste even gaat googelen. Dat kan fijn zijn als je informatie vindt die je gerust stelt.

Aan de andere kant kun je ook altijd een eng verhaal tegenkomen waar je juist onrustiger van wordt. Soms is het beter om het aan de verloskundige te vragen dan het op internet op te zoeken.

Dat je volslagen in paniek kan raken als je de lijst ziet van dingen die je in huis moet hebben voordat je baby komt, want o wee als er iets mist

Na 30 weken komt de kraamzorg langs met een lijst met spullen die je in huis moet hebben voordat de baby komt. Ik weet nog bij mijn eerste dat ik helemaal in paniek raakte van die lijst. Van de helft wist ik niet wat het was of wat je ermee moest doen. En de babyinboedel moest precies volgens het lijstje zijn.

Bij mijn tweede nam ik het lijstje gelukkig een stuk minder serieus en bij mijn derde heb ik volgens mij het lijstje niet eens bekeken. Ik heb gewoon op gevoel de dingen klaargemaakt.

Dat je gewoon altijd gelijk hebt, ook als anderen vinden van niet

Of zou het soms toch… eh nee hoor. Je hebt gewoon altijd gelijk. Dus.

Hoe je toch nog door kunt gaan op weinig slaap

Veel zwangere vrouwen slapen slecht tijdens hun zwangerschap. Hormonen, dromen, bekkenpijn, maagzuur… Het is niet leuk, maar toch verbaasde ik me er altijd over dat ik ondanks de vermoeidheid nog best redelijk kon functioneren.

En ja, het slaaptekort wordt na de geboorte een tijdje erger voordat je weer lekker kunt gaan slapen. Dus je kunt er vast aan wennen. Het fijne is, je weet dat het ooit goed komt.

Hoe bang je kunt zijn dat er iets misgaat

Ik had bij alledrie dat ik, de eerste 24 uur nadat ik de positieve test in handen had, zweefde van geluk. En daarna kwam de gedachten al: ‘of help, straks gaat er iets mis’. Ik kon echt genieten van het zwanger zijn, maar helemaal zorgeloos lukte me meestal niet.

Ergens in mijn achterhoofd hield ik altijd wel een angst dat het mis kon gaan. Het kindje is zo kwetsbaar. Bij mij zijn de zwangerschappen gelukkig goed gegaan. Hoe zwaar zou deze angst zijn als er wel een keer iets mis is gegaan.

Hoe dankbaar je mag zijn als je je eigen veters kan strikken

Je eigen schoenen aandoen en strikken wordt langzamerhand steeds moeilijker. Tot je jezelf op een gegeven moment betrapt dat je met een jaloerse blik naar je man kijkt die gewoon lekker soepel zijn schoenen aan krijgt.

De eerste keer na de bevalling de schoenen weer aantrekken is dan ook echt een momentje om even bij stil te staan.

Hoe het voelt als al je ingewanden in de verdrukking komen

Als de baby in de buik weer een groeispurtje heeft doorgemaakt voelt de huid van je buik heel strak. En als je dan wilt zitten voel je echt je baarmoeder naar binnen duwen en voel je de druk op je ingewanden. Heel apart gevoel.

Dat je met een 38 weken zwangere buik bedenkt dat je het een uitstekende idee vindt om de plinten langs de rand aan het plafond in de keuken een sopje te geven

Want ja, die zijn vies. En stel je voor dat je vannacht gaat bevallen en de kraamverzorgster ziet deze plinten. Die denkt dan op z’n minst dat je een vreselijke slons bent. Ondenkbaar! Dus hup, met je buik en een emmer sop het trappetje op en soppen maar.

Dat kruimels op de grond een reden is om de politie te bellen

Kruimels op de grond, nee!!! Je had net met pijn en moeite gestofzuigd, en nu liggen hier toch nog kruimels. Wie heeft dat gedaan?

Snapt diegene dan niet dat je alles gewoon klaar en netjes wilt hebben? Straks breken de vliezen en liggen die kruimels er nog. Dan kun je toch niet ontspannen bevallen…

Hoe warm je het kunt hebben

Ik heb één herfstbaby en twee winterbaby’s gehad. Dus ik weet niet hoe het is om hoogzwanger te zijn midden in de zomer. Heel veel respect voor alle vrouwen die dit wel hebben doorgemaakt. Maar zelfs midden in de winter kun je het gewoon heel warm hebben als je hoogzwanger bent.

Ik had bij mijn tweede de verwarming op 16 graden staan en liep rond in kleding met korte mouwen. Mijn zoontje deed ik maar een extra dikke trui aan.

Dat omdraaien in bed soms net zo moeilijk kan zijn als het beklimmen van de Mount Everest

Je probeert je plekje te zoeken in bed maar merkt dat je liever op je andere zij wilt liggen. Dus daar ga je. Eerst knieën omhoog, deken een beetje omhoog. En dan met zo veel mogelijk beleid proberen te draaien. Meestal een beetje op hoop van zegen dat je je bekken niet beschadigd of ergens een spier verrekt.

Hoe erg je uit kunt zien naar de bevalling

Je kunt op gegeven moment zó uitkijken naar de dag dat je de ergste pijn gaan meemaken die je ooit gevoeld hebt. Dat klinkt raar, maar op een gegeven moment ben je wel klaar met het zwanger zijn.

Bij alles wat je voelt vraag je je af of dit de bevalling is. En als het dan weer afzakt ben je gewoon teleurgesteld dat dit het blijkbaar niet was.

En als het dan wel echt de bevalling is voelt het een beetje dubbel. Aan de ene kant was je het zwanger zijn wel zat en ben je blij dat het klaar is, aan de andere kant is het ook een afsluiting van een bijzondere periode in je leven en ga je door naar de volgende bijzondere periode in je leven: het hebben van een baby.

Wat was voor jou een openbaring tijdens de zwangerschap?

Omschrijving van de afbeelding

Geke Douw