De VR-bril ken je waarschijnlijk wel, maar had je de link al gelegd met bevallen? Waarschijnlijk niet. Je denkt toch vooral aan games. Maar jawel: de VR-bril kan helpen om prettiger te bevallen. Je zou het kunnen zien als een natuurlijkere manier van pijnbestrijding.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan vooral verder!
Wat doet de VR-bril?
Een VR-bril tijdens de bevalling wordt al wereldwijd gebruikt. In Nederland begint het aan een opmars. Het betekent dat de barende vrouw een bril op krijgt en daarmee zich in een mooie omgeving waant.
Je kunt kiezen uit meerdere filmpjes. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een mooi natuurlandschap, zittend op een bergtop of juist onder water! Of misschien is een verlaten strand meer jouw ding…
Door de VR-bril waan jij je echt in deze omgeving, omdat je alleen dit beeld ziet. En vooral ook: omdat je werkelijk om je heen kunt kijken. Verder helpen ook de geluiden van de film mee om je echt in deze omgeving te wanen.
Natuurlijk weet je dat het niet waar is, maar je brein kan je er behoorlijk mee flessen. Hierdoor kun je helemaal opgaan in deze rustgevende omgeving.
Hoe werkt de pijnbestrijding?
Uit onderzoek is gebleken dat de VR-bril werkelijk helpt. Op zich niet vreemd natuurlijk, want een ontspannen vrouw zal minder pijn ervaren dan een gestreste! Door de VR-bril wordt de aandacht weggehaald van de pijn in het lichaam, wat natuurlijk minder pijn oplevert.
Volgens het onderzoek zou dit zorgen voor een veiligere bevalling. Van de vrouwen die mee hebben gedaan aan het onderzoek, welke werd uitgevoerd door de Victoria University of Wellington (Nieuw-Zeeland), gaf ruim driekwart aan dat deze bril ze werkelijk had geholpen en dat ze de VR-bril weer zouden willen gebruiken.
De bril wordt steeds korte periodes opgezet. Het is dus niet zo dat je de hele bevalling verscholen zit achter de bril… Uiteraard heb je de bril niet op als je werkelijk aan het bevallen bent. Dat moment is in het echt immers véél mooier!
Wat zijn de voordelen?
Het mag duidelijk zijn dat het gebruik van de VR-bril grote voordelen heeft ten opzichte van andere pijnbestrijding.
Je gebruikt immers geen zware medicatie, wat niet alleen voor jou, maar ook voor de baby toch een stuk beter is. Je wordt er niet suf van, zodat je wel de bevalling gewoon goed mee kan maken.
Waar kan je bevallen met een VR-bril?
Eigenlijk gewoon op iedere plek waar jij maar wilt. Overleg met je verloskundige of gynaecoloog wat jij hierin wilt. Een VR-bril kan je immers zelf kopen of huren!
Zoeken naar een bijpassende film is dan misschien de grootste uitdaging. Hoewel er bedrijven zijn die hier bij het huren van de bril, ook voor zorgen!
Dit kan je onder andere hier.
Weet niet of je die link erin wil?
Maar ook ziekenhuizen raken geïnteresseerd in het fenomeen. Zo is het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen er begin 2021 als eerste ziekenhuis van Nederland mee begonnen.
Dat men er graag nog meer van wil weten blijkt ook uit de oproep in oktober ’20 van de AP Hoge School in Antwerpen. Zij wilden onderzoeken wat een VR-bril kan doen voor de zwangere vrouw.
Hoe bekend is dit?
Hoewel het gebruik van de VR-bril nog in de kinderschoenen staat in Nederlandse ziekenhuizen, is het op zich natuurlijk een prima, veilig middel om te gebruiken. Geef je wensen door aan de begeleider.
Je kunt van tevoren natuurlijk al kijken of een bepaalde omgeving je rustig maakt. Als je de luxe hebt om meerdere films te vinden, kijk dan vooral alvast welke jou het meeste aanspreekt!
Andere toepassing van de VR-bril bij een bevalling
De VR-bril wordt in Nederland nog niet heel breed ingezet, maar de bril wordt hier en daar al wel ingezet om vrouwen voor te bereiden op een keizersnede. In dit geval kan men een dergelijke operatie al meemaken en zo bekend raken met wat er te verwachten is. Ook dit zal zorgen voor minder angst voor de vrouw.
Ontspannen tijdens de zwangerschap
Uiteraard kan de VR-bril in veel meer situaties ingezet worden als het jou helpt ontspannen. Doe het alleen niet te lang. Maar gewoon even tot rust komen van een mooi landschap: daar lijkt me niks mis mee.
Andere natuurlijke manieren om pijn te bestrijden
Pijn hoort op zich bij het bevallen. Er zullen weinig bevallingen zijn die geheel pijnloos waren. Maar pijn kan dusdanig aanwezig zijn dat het de bevalling echt belemmert. Of waardoor een moeder in paniek kan raken.
Pijnbestrijding kun je soms gewoon niet voorkomen. Toch is het wel fijn als dit kan zonder direct aan zware medicatie te moeten denken.
Daarnaast is het natuurlijk gewoon fijn als de pijn niet zo erg ervaren wordt. Daarom is het goed hier alvast eens bij stil te staan. Op het moment dat het zover is ben je immers te laat om hier nog eens over na te gaan denken! Kijk eens wat jou het meeste aanspreekt!
Denk bijvoorbeeld aan:
- Hypnobirthing: De technieken die je leert tijdens deze cursus helpen je om te ontspannen én om te focussen. Hierdoor heb je het gevoel zelf de touwtjes in de handen te houden, wat natuurlijk meer zelfvertrouwen geeft
- Acupunctuur
- Massages
- Stap, zolang dit nog gaat, lekker onder de warme douche of als dat nog mag in een warm bad. Laatstgenoemde maakt je ‘lichter’ omdat het water het gewicht ook een beetje op zich neemt
- Een warme kruik
- Blijf zo lang mogelijk bewegen. Dit komt over het algemeen ook het geboorteproces ten goede.
- Het schijnt zo te zijn dat het een positief effect heeft als er een vrouw bij de bevalling aanwezig is die jou ondersteunt. Hiervoor kun je een echte doula inhuren, maar natuurlijk kun je ook kiezen voor een vrouw die dicht bij je staat. Spreekt dit je wel aan, bedenk dan wie voor jou zo belangrijk is dat je haar bij dit speciale moment er wel bij wilt hebben. Dit intieme gebeuren deel je immers niet zomaar met iedereen. Kies wel iemand die er ook echt voor je kan zijn en niet één die zelf al in paniek raakt bij het zien alleen al… Het schijnt belangrijk te zijn dat deze vrouw echt continue bij je blijft!
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024