Skip to Content

Zwangerschapskalender; 25 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 25 weken zwanger

Als je 25 weken zwanger bent en je ziet onder de douche opeens wat geligs uit je borsten komen, kun je best schrikken. Gelukkig is het heel normaal, je borsten kunnen nu al wat borstvoeding lekken. Hoe dan?

25 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

  • De zenuwen in en rond de lippen ontwikkelen zich wat nodig is te kunnen drinken na de geboorte;
  • Het huidje van je baby wordt minder transparant en minder rimpelig;
  • Echt waar: je borsten kunnen al een beetje melk lekken.

Informatie baby

32,5 centimeter
650 gram

Geluiden horen

Je baby hoort nu al weken het geruis van alle geluiden in je lichaam. Stel je trouwens eens voor dat die geluiden buiten je lichaam te horen zouden zijn! Dat zou een geruis en gesuis zijn in de bus of in de rij bij de supermarkt. Op YouTube staat een filmpje waarop je jouw inner sound kan horen.

Na de geboorte mist je kleintje dit geluid erg, want hij weet niet beter dan dat het erbij hoort. In dure wipstoeltjes zit dit geluid ook, zodat je baby gewiegd wordt zoals in de baarmoeder en hetzelfde geluid hoort.

Hét slaaprecept voor een onrustige baby, al moet je er zelf niet aan denken. Ernaast gaan stofzuigen helpt ook, maar daar heb je waarschijnlijk geen zin in drie uur achter elkaar. Al is daar óók een oplossing voor, hier vind je namelijk een stofzuigergeluid op een filmpje en dan 10 uur achter elkaar.

Shoptips als je je baby geleidelijk wilt afwennen van het baarmoedergeluid, in plaats van in één keer na de geboorte:

  1. Prince Lionheart Tummy Sleep, in blauw of roze. Dit is een beertje die het geluid van de baarmoeder niet nadoet, maar echt laat horen. De audio is opgenomen IN iemands baarmoeder. Bizar! Maar het werkt echt, baby’s vallen er snel en rustig van in slaap. Hij detecteert zelfs wanneer je baby slaapt en schakelt dan uit. Beweegt je kindje, dan schakelt hij zichzelf weer in. Deze vind je hier.
  2. Wil je er naast een hartslag ook nog pianomuziekjes bij, ook dat kan, met de Zazu-knuffels. Deze vind je hier.
  3. En tot slot zijn er ook verschillende app’s die baarmoedergeluiden laten horen.

Minder rimpelig

Het huidje van je baby was nog helemaal doorzichtig omdat het nog zo dun was. Langzaam wordt het huidje wat dikker en minder kwetsbaar, en daarbij krijgt het ook het lichte, roze kleurtje wat je bij pasgeboren baby’s ziet

. Bij extreem vroeg geboren baby’s zie je dan ook dat het huidje nog een beetje transparant is.

Ook wordt het huidje minder rimpelig. Het is alsof je baby een te grote ‘jas’ aan heeft. Nu krijgt je baby elke week een beetje meer vet waardoor die ‘jas’ opgevuld wordt. En weg zijn alle rimpeltjes!

Het duurt nu weer heel lang voor de eerste rimpeltjes weer komen. Je baby houdt wel een aantal plooien, bij het nekje, de oksels en de liezen. Het is straks erg belangrijk om die schoon te houden, maar dat leert de kraamverzorgster je en heb je zo onder de knie.

Ontwikkeling zenuwen

En erg belangrijk: de zenuwen in en rond de lippen van je baby ontwikkelen zich. Die zenuwen zijn extra gevoelig, veel gevoeliger dan de zenuwen in het wangetje van je baby bijvoorbeeld.

Dat is ook nodig, want daardoor leert je baby straks drinken. Hij kan dan straks goed leren aanhappen aan de borst of de fles.

Leren drinken is voor allebei even een zoektocht, maar door die gevoelige zenuwen wordt het in ieder geval iets makkelijker.

Informatie moeder

Lekkende borsten

Huh, wat is dat nu voor vlek in je pyjamashirt? Rond week 25 zijn je borsten klaar om borstvoeding te geven. Superbijzonder, want eigenlijk duurt het nog 15 weken tot de uitgerekende datum daar is.

Maar stel dat je kindje onverhoopt (veel) te vroeg komt… Dan kun je toch borstvoeding geven. Omdat je borsten al helemaal voorbereid zijn, kun je af en toe al een druppeltje voormelk verliezen.

De eerste melk ziet er geel uit, schrik dus niet als je opeens een geelachtig goedje rond je tepel ziet. Het kan aan je shirt plakken of je ziet een opgedroogd ‘korstje’.

Sommige vrouwen verliezen nooit voormelk, anderen dragen al pads in hun bh voor de bevalling omdat het anders doorlekt. Het wel of niet verliezen van voormelk zegt niets over hoeveel melk je straks hebt en of de borstvoeding zal lukken.

Tepels en tepelhof

Nu we het toch over borsten hebben… Het is je vast opgevallen dat je tepels en de tepelhoven behoorlijk eh, groot zijn momenteel.

Had de tepelhof eerst amper de breedte van je vinger, nu kun je er zowat drie vingers op leggen. Dat komt omdat je borsten snel groeien, en je tepelhof dus ook.

Doordat de doorbloeding in je lichaam beter is en je meer bloed hebt, zijn je tepels en tepelhoven ook donkerder van kleur, bijna paars. Als je borsten weer kleiner worden na de bevalling of na de borstvoeding slinkt de tepelhof weer en wordt alles ook weer lichter van kleur.

Informatie vader

Binnen nu en 5 weken kun jij ook de baby voelen bewegen! Ga dan achter de mama-to-be zitten en leg je handen op haar blote buik.

Het kan wel even duren voor je iets voelt, dus ideaal om dan samen een serie te kijken toch? Opeens voel je dan iets langs je hand gaan, of een schopje tegen je hand.

Je kunt hem of haar zelfs zíen bewegen. Kijk goed naar haar blote buik en dan zie je opeens een bobbel of ‘golf’ door haar buik gaan. Het kan wel lang duren voor je wat ziet. Verderop in de zwangerschap is het makkelijker te zien, je kunt het dan zelfs door haar shirt heen zien.

Eettip

De hele tijd zin in tussendoortjes? Probeer dan eens rozijnen uit! Die geven je een gevuld gevoel en zijn gezond. Daarnaast kunnen ze helpen tegen duizeligheid en vermoeidheid. Net als druivensuiker.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Shoppennnn!!! Als je vroeg begint met shoppen kan je dat een hoop geld schelen. Je kunt wachten op kortingen, vragen of je dingen kunt overnemen van familie of bekenden, Marktplaats afstruinen en kringloopwinkels bezoeken.

Op Marktplaats en in kringloopwinkels is een verbazende hoeveelheid goed en bijna-nieuw babyspul te vinden. Babyspullen worden vaak maar zo kort gebruikt dat het echt nog niet versleten of beschadigd is.

Tweedehands dingen aanschaffen scheelt veel geld en is een stuk beter voor het milieu. En als je op tijd begint, vind je echt nog wel wat je zelf wilt.

Lees ook: 10 low-budget tips voor je baby-uitzet om geld te besparen
Lees ook: Tips goedkoopste adresjes voor je baby-uitzet
Lees ook: Meeste gedane miskopen babyuitzet
Lees ook: Checklist baby-uitzet; wat heb je nodig voor een baby?

Tips

Heb je nu al last van het verliezen van voormelk? Koop dan wasbare pads voor in je bh, van bamboe en/of katoen. Wegwerppads zijn duurder dan wasbare en wassen doe je toch.

Bamboe en katoen zijn ‘lief voor je huid’ waardoor je tepels niet gaan irriteren en doordat bamboe en katoen ademend zijn, kan het ook niet gaan broeien. Bamboe droogt sneller dan katoen, dus als je geen droger gebruikt is dat een pluspuntje. Deze vind je hier.

Houd je erg veel vocht vast en zit je binnenkort lang in de auto? Plan dan een (paar) tussenstops in, waarin je even de benen kunt strekken. 1,5 uur rijden is 10 minuten rondjes lopen op de parkeerplaats bijvoorbeeld. Hierdoor help je de bloedcirculatie weer op gang waardoor het vocht beter afgedreven kan worden.

Nog een autotip: waarschijnlijk zit de autogordel niet meer zo fijn. Blijf hem wel omdoen! Je kunt de onderste gordel onder je buik doen in plaats van half over je buik. Dit zit lekkerder en is ook veiliger mocht er opeens hard geremd moeten worden.

Shoptip: Word je baby in de lente of zomer geboren? Koop dan de eerste rompers met korte mouwtjes of mouwloos. Komt de kleine na de zomer of in de winter: dan zijn rompers met lange mouwen fijner.

Katoenen rompertjes die een beetje meerekken zijn het fijnst en makkelijkst om aan te trekken. Helemaal de zogenaamde overslagrompertjes die je niet over het hoofd te trekken.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit