Als je één ding vaak hoort tijdens je zwangerschap, dan is het: ‘Geniet ervan hoor, het is zo voorbij!’. Tsja, als je erg veel last hebt van zwangerschapskwalen dan wil je niets liever. En toch is het waar, het is een (diepe) zucht en het is weer voorbij.
Een tijdje later zit je verbaasd te kijken naar een foto van jezelf-met-dikke-buik. Mooie herinneringen geven je een positief gevoel over je leven, en zoals je weet… Soms moet je zelf de slingers ophangen.
Dus… in deze blog 20 bekende en minder bekende manieren voor het zwangerschap vastleggen
Elke week een foto
Eén van de meest bekende manieren is om elke week een foto te maken. In het begin zie je niet veel veranderen, en opeens zet de groeispurt zich in. Veel vrouwen beginnen eraan, maar stoppen er halverwege mee.
Terwijl het dan juist erg gaat veranderen. Na je bevalling kun je nog één foto maken, alleen dan met je baby ter hoogte van je buik. Je krijgt natuurlijk het leukste effect als je elke week hetzelfde aandoet en op dezelfde plek staat.
Hier zie je een filmpje van een vrouw, van haar is er elke dág een foto gemaakt. En die zie je in 1 minuut voorbij komen:
Dan moet je zeker foto’s maken, anders kun je het je later niet meer voorstellen.
Zwangerschapsdagboek
De baby in je buik groeit razendsnel, maar zelf verander je ook. Je maakt in korte tijd veel mee, en je transformeert in 9 maanden in een moeder.
Want je baby moet groeien, maar jij moet ook in de moederrol groeien. Ren daarom naar de winkel en ga op zoek naar een mooi, stevig notitieboek die bij je past.
Schrijf daar alles in op, wat je hebt gedaan, ideeën voor de babykamer, namenlijstjes, hoe je je voelt, hoe je de zwangerschap bekend hebt gemaakt en hoe mensen reageerden, wanneer je je spijkerbroek niet meer paste en ga zo maar door.
Door alles in één boekje te schrijven, heb je een heel waardevolle samenvatting van je zwangerschap. Voor jezelf, want als je na de bevalling alles nog eens terugleest zie je pas hoe erg je zelf ook ontwikkeld bent.
Dat kan je zelfvertrouwen geven. Je hebt die ontwikkeling doorgemaakt, maar door steeds te schrijven zie je die ontwikkeling ook. En natuurlijk ook super waardevol om later aan je kindje te geven. Zeker weten dat hij of zij het nog een keer gaat lezen als zij zelf een kindje krijgen.
Lees ook: Zwangerschapsdagboeken, invulboeken, eerste jaren boeken en meer.
Zwangerschapsvragenboekje
Ben je niet zo schrijverig? Trakteer jezelf dan toch op zo’n notitieboekje, maar gebruik hem om je vragen in op te schrijven voor je verloskundige.
Je bedenkt altijd wel een paar vragen, maar als je dan aan dat bureautje zit, weet je ze vaak niet meer. Schrijf het daarom in het boekje zodra je iets te binnen schiet. Zo ben je goed voorbereid op het controle gesprek.
Schrijf thuis de antwoorden bij de vragen op.
Na je bevalling is het boekje vast nog niet vol, gebruik hem dan voor het consultatiebureau en later voor de 10-minutengesprekjes op school.
Zo heb je na een aantal jaar een bijzondere samenvatting, zie je waar je allemaal tegenaan liep, terwijl die dingen je nu makkelijk afgaan. Misschien kan je om sommige vragen achteraf wel lachen. En ook hier zie je je eigen ontwikkeling.
Plakboek
We leven in een digitaal tijdperk, maar het zal je nog verbazen hoeveel papieren je krijgt tijdens je zwangerschap en daarna. Wist je dat je na elke echo mag vragen om de gegevens uit te draaien?
Je krijgt dan een papier met daarom alle gegevens, zoals lengte en gewicht, hoeveelheid vruchtwater… Vaak staat er ook een grafiekje op met een groeicurve van je baby.
Ook na de bevalling mag je het medisch verslag opvragen van je bevalling. Dit zijn vaak 2 of 3 A4’tjes, met daarop alle informatie.
Hoe lang de bevalling duurde, wie de navelstreng doorgeknipt heeft, de namen van de baby en een verslagje over jullie gezondheid. Dan gaat papa naar het gemeentehuis en krijgt hij ook weer papieren mee naar huis. En later de knutselwerkjes of die ene kaart van oma.
Leg een plakboek in een la in plak dat soort papieren meteen in. Zo heb je geen rondslingerende rommel die je ooit nog wilt bewaren en de papieren blijven netjes.
Leuk om jaren later nog eens doorheen te bladeren, het is bizar hoeveel je anders vergeten was…
Lees ook: Tips babyalbum / fotoboek maken van het eerste jaar maken
Brief naar je baby
Een maand is zo om, maar als je zwanger bent, is elke maand toch een mijlpaal. Je komt ook steeds meer te weten over je baby en over hoe je zelf als ouder wilt zijn. Schrijf elke maand een brief naar je baby, hoeft niet lang, gewoon een briefje.
De ene keer is hij misschien lang, de andere keer is het een kattebelletje. Zo vang je veel emoties: je eerste reactie op het feit dat je een baby verwacht, die keer dat je nog steeds misselijk bent en het eigenlijk een beetje zat bent, of de laatste loodjes en dat je zo nieuwsgierig bent naar de kleine.
Helemaal gaaf: schrijf na de geboorte elk jaar een brief naar je zoon of dochter. Noem de hoogte- en dieptepunten en waar jij als mama trots op bent.
Wil je een wauw-effect? Zeg er dan nooit iets over, en geef het hele pakket als hij of zij 18 jaar is. Te waardevol voor woorden.
Gipsbuik om zwangerschap vastleggen
Sta je weleens verbaasd in de spiegel te kijken omdat je buik toch wéér groter is geworden? Laat je buik dan ingipsen! Je kan het zelf doen, maar je kunt het ook laten doen.
Je kunt het gips wit laten, maar je kunt het ook verven, mozaïeken, spuiten (met goud of zilver!) of beplakken met lint en kant.
Lees ook: Zelf gipsbuik maken of laten bewerken; egaliseren, verven, bekleden, kant afwerken of mozaïek
Buik beschilderen
Een zwangere buik beschilderen ziet er mooi uit, of supergrappig, maar ik vond het niet iets voor mij. Tot ik met 36 weken zwangereschap bij vrienden logeerde, die vrienden hadden een meisje van 4 – mét waterverf.
Ik liet haar mijn buik beschilderen en dat was echt een hele hoop lol. Ze tekende een zon en een bloem en kwam niet meer bij van de lach toen mijn dochter bewoog en de zon dus alle kanten op bobbelde.
Het idee ontstond toevallig maar uiteindelijk is het een supermooie herinnering aan mijn zwangerschap. Haar trotse koppie en mijn gekleurde buik.
Zwangerschapsfotoshoot
Een bekende, maar o zo mooi: een zwangerschapsfotoshoot. En wie weet een maand na de bevalling een zelfde soort shoot?
Lees ook: Zwangerschapsfotoshoot; binnen of buiten, met partner of kinderen en zelf doen?
Echo’s
Je kunt zoveel doen met de echo-foto’s die je meekrijgt… Scan ze in ieder geval in als je thuis bent. De kleur kan in de loop van de tijd vervagen of er kan een kopje thee overheen gaan en dat soort ellende. Dan heb je ze in ieder geval veilig op de computer staan!
Wat je met echo’s kunt doen:
- Inlijsten natuurlijk;
- Gebruiken voor het bekendmaken van je zwangerschap, zoals een kaart sturen met ‘groetjes uit mama’s buik!’ en dergelijke. Reken maar dat je telefoon roodgloeiend staat.
- Verwerken in een sieraad
- De echo op je zwangerschapsshirt laten drukken kan ook nog.
- Een afdruk van de echo’s aan een slinger hangen zodat het huis vast in feeststemming is.
Echo-apparaat huren
Je kunt natuurlijk niet al je familieleden en vriendinnen meenemen naar het ziekenhuis voor de echo. Wil je ze er toch graag bij betrekken? Huur dan een echoapparaat voor een paar dagen.
Zo kun je hen allemaal vast kennis laten maken. (en helemaal handig als je een sieraad van de echo wilt laten maken, zo kun je op je gemak wachten tot je de perfecte echo hebt!)
Maak je bevalling speciaal
Denk vast na over je bevalling. Natuurlijk heb je pijn en kan het anders gaan dan je hoopt… Maar je kunt er wel vast op een positieve manier mee bezig zijn.
Welk shirt wil je tijdens je bevalling dragen, bijvoorbeeld? Eentje met mooi kant? Maak er dan een zoektocht van en zoek iets speciaals.
Of een armbandje wat je pas mag dragen vanaf het begin van de bevalling? Met de naam van je baby erop? Zo heb je al voorpret en is de bevalling niet alleen iets negatiefs waar je misschien bang voor bent.
Bijzonder sieraad
Koop een sieraad zodra je weet dat je zwanger bent, en draag het je hele zwangerschap. Veel vrouwen kopen een sieraad met een bal, de bal maakt een zacht en vrolijk tinkelend geluidje.
Na je bevalling kun je de ketting boven de wieg van je kleintje hangen. Hij zal het geluid herkennen van voor de geboorte en hij zal er rustig van worden. Je hebt ze in alle soorten en maten!
Elke week een tekening
Houd je niet zo van een dagboek bijhouden maar kun je wel leuk tekenen? Maak dan van elke zwangerschapsweek een tekening in een speciaal schetsboekje.
Speciale knuffel
Koop tijdens je zwangerschap een knuffel en slaap ermee of gebruik hem als steuntje voor je buik als je gaat slapen. Als je baby geboren is, zet je de knuffel in het wiegje. Zo heeft je baby altijd iets van jou in de buurt.
Hij of zij ruikt mama’s geur en blijft zo lekker ontspannen. Let er wel op dat de knuffel niet te dichtbij staat, maar bijvoorbeeld aan het voeteneind zodat je baby hem niet per ongeluk kan pakken en over zijn gezicht kan trekken.
One Line A Day-boekje
Koop een One-line-a-day-boekje en schrijf elke dag een zin op. Er staan genoeg regels in voor 5 jaar, je kunt dus na je zwangerschap gewoon doorgaan.
Zo heb je, met 3 minuten per dag, een enorm waardevol verslag van de zwangerschap en de eerste 4 jaar van zijn of haar leven. Misschien een traditie om elk jaar terug te lezen?
Rompertjes tekenen
Je baby heeft straks veel rompertjes nodig, ze dragen ze zeker de eerste drie jaar van hun leven. En dan zijn er al een hoop maten voorbij gekomen. Sla nu vast witte rompertjes in en een set goede textielstiften.
Zoek wat quotes bij elkaar of schattige plaatjes en teken of trek ze over op het rompertje. Zo vormen alle rompertjes bij elkaar een super bijzondere herinnering, die ook steeds weer terugkomt. De was ophangen wordt zo vast ook minder erg.
Zijn alle rompertjes te klein geworden en ben je heel erg creatief? Dan kun je ze ook nog allemaal aan elkaar naaien om er een mooie herinneringsdeken van te maken.
Nog één keer op vakantie
Een herinnering hoeft niet altijd iets tastbaars te zijn. Nog één keer met elkaar op vakantie vóór de baby er is, is ook een succesfactor om mooie herinneringen te maken. Natuurlijk niet vergeten om foto’s te maken en dan later een fotoboek. Mooi klusje voor als je met verlof bent toch?
Lees ook: Babymoon; zwanger op vakantie
Je laten tekenen
Vind je een photoshoot te standaard? Dan kun je jezelf natuurlijk ook laten tekenen. Zeker weten dat dat een speciaal plekje krijgt! Je kunt je op verschillende manieren laten tekenen, zoals realistisch, maar ook cartoonachtig. Live, of vanaf een foto. Net wat bij je past!
Iets zelf maken voor je baby
Toen ik zwanger was, wilde ik heel graag een fijn huisje maken voor mijn baby. Daarom kocht ik een mooie stof tijdens onze babymoon in Duitsland en eenmaal thuis maakte ik daar een zachte, fleurige inwikkeldoek van. Oké, ik heb weleens verzucht waar ik eigenlijk aan begonnen was en niet alles was even recht gestikt.
Maar hé, hij was supermooi, veilig (daar moet je wel altijd op letten natuurlijk) en ik was zó trots toen ze heerlijk in die doek lag te slapen… Ik kan een heleboel wegdoen uit haar babytijd, maar die doek in ieder geval niet.
Er zit een stukje van mijn hart in. En de herinnering van hoe graag ik als mama een veilig, lekker plekje voor haar wilde maken.
Let er wel op dat het veilig is. Dus; geen koorden, linten en andere dingen wat ze om hun nekje zouden kunnen doen, geen losse onderdelen, geen kleine onderdelen die los zouden kunnen gaan en niet iets waar ze mee/door zouden kunnen vallen.)
Brief aan jezelf
Even over jezelf nadenken kan je een hoop rust geven. Iedere aanstaande mama ligt weleens wakker (sowieso van die buik en al dat plassen) over wat voor soort mama ze zal worden en hoe haar eigen leven er na de bevalling uit zal zien…
Schrijf een brief aan jezelf, wat voor moeder wil je zijn? Wat vind je de 3 belangrijkste dingen in een opvoeding? Wat wil je in ieder geval behouden van het leven wat je nu hebt? En waar je al niet over nadenkt…
Helemaal mooi: bewaar de brief goed en schrijf 1, 5, 10, 15, 20 en 40 jaar later een brief terug naar jezelf op basis van die eerste brief. Wat is ervan terecht gekomen?
Wat heb je in de tussentijd geleerd? Welke momenten als mama had je nooit willen missen?
Ah, ik wilde dat ik die dingen eerder bedacht had…
En dan hebben we het nog niet eens gehad over een bijzondere gender-revealparty of babyshower…
Tip: als jij een babyshower hebt, regel dan voor de papa-to-be een avond met zijn vrienden, zoals onbeperkt ergens eten.
Dat kreeg mijn man als verrassing van de mannelijke wederhelften toen ik mijn babyshower met vriendinnen had, succes gegarandeerd. Hij was helemaal blij want het ging al zo vaak over de mama’s!
Wat voor herinneringen heb jij aan de zwangerschap?
Herinneringen
- Tijd gaat snel
- Zwangerschap vastleggen
- Belly paint zwangere buik
- Gipsbuik maken
- Geboorte herinnering vastleggen
- Newborn fotoshoot
- Baby mijlpalen
- Mijlpaalkaarten baby
- Cake smash fotoshoot
- Bewaardoos kind maken
- Baby eerste jaar dagboek
- Fotoboek baby maken eerste jaar
- Zelf fotoboek maken & versieren
- Fotoboek kopen of maken
- Herinneringen bewaren
Zwangerschap
- Zwangere buik groei per week
- Kraamverzorgster taken
- Gratis zwangerschapsbox
- Tips en trucs zwangere vrouw
- Tips zwanger in de winter
- Tips zwanger in zomer
- Fabels zwangerschap
- Wanneer baby voelen in buik?
- Zwangerschap geheim houden
- Zwanger op vakantie babymoon
- Uitjes & activiteiten zwangerschap
- Uitjes zwangere vrouw
- Baby & zwangerschapsbeurs Nederland
- Genieten van je zwangerschap
- Zwangerschap vastleggen voor later
- Zwangerschapsdagboek
- Zwangerschapsfotoshoot
- Bellypaint zwangere buik
- Gipsbuik maken
- Zwangerschapscursussen
- Sporten tijdens zwangerschap
- Wel of niet eten tijdens zwangerschap
- Mocktails; Non-alcoholische cocktails
- Massage tijdens zwangerschap
- Huidverzorging tijdens zwangerschap
- Seks tijdens zwangerschap
- Zwangerschapskleding
- Hartslag baby in buik luisteren
- Baby in baarmoeder muziek laten luisteren
- Bola zwangerschapsketting
- Mensen ongevraagd aan buik zitten
- Beste zwangerschapsboeken
- Broertje voorbereiden komst baby
- Baby placenta
- Zwangerschapsquotes
- Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips - 1 October 2023
- Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - 24 January 2022
- Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - 10 January 2022