Skip to Content

Navelstreng baby uitkloppen & bewaren in doosje na geboorte

Navelstreng baby uitkloppen & bewaren in doosje na geboorte

De navelstreng: het levenslijntje van je kleine baby, waarmee hij gevoed werd toen hij nog bij jou in je buik leefde. Niet alleen voeding, maar ook zijn zuurstof kwam via dit “lijntje”. Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt en dan is zijn rol uitgespeeld.

Tenminste, zo gaat het vaak. Maar wist je dat deze navelstreng nog helemaal niet afgeschreven hoeft te worden? Er zijn diverse mogelijkheden wat je met de navelstreng kan doen. Hier 10 mogelijkheden!

Interesse? Praat er eens over met je verloskundige of gynaecoloog; hij of zij weet je vast verder te helpen!

Drogen als kunst

Laten we voor de verandering eens niet beginnen met de medische kansen. We beginnen dit keer met KUNST! Jawel, je kunt van de navelstreng én de placenta een kunstwerk maken. De navelstreng is in te drogen in bepaalde vormen.

Bijvoorbeeld in de vorm van een hartje of misschien kan je zelfs de naam van je kindje ervan maken. Net wat jij mooi vindt. Door de navelstreng op lage temperatuur in de oven droog te laten worden, ontstaat er een kunstwerkje…

Je kunt dit overigens ook laten doen!

Stamcellen!

Uiteraard is dit de meest zinnige mogelijkheid en eigenlijk is het vreemd dat het niet standaard wordt voorgelegd aan de aanstaande ouders: het opslaan van de stamcellen uit de navelstreng!

Natuurlijk is het duur, maar heeft jouw kindje óf eventueel een broertje of zusje ooit stamcellen nodig, dan kan het niet mooier dan gebruik te kunnen maken van eigen stamcellen!

Zo voorkom je veel leed en laten we eerlijk zijn: daarmee los je toch ook meteen het tekort aan geschikte donoren op?

Overigens zijn er deskundigen die vertellen dat bij bepaalde ziektes je juist beter NIET je eigen stamcellen kunt gebruiken.

Wie zegt immers dat deze wel gezond zijn (bij bijvoorbeeld leukemie), daarnaast kan juist de afstotingsreactie bij het gebruik van vreemde cellen een gunstig effect hebben bij het bestrijden van een tumor! Maar goed, dan blijft doneren nog altijd belangrijk.

Als je bedenkt dat er zo’n 80 verschillende ziektes zijn, waarbij stamceldonatie nodig is, dan is het voor mij een raadsel waarom van deze mogelijkheid niet meer gebruik gemaakt wordt.

De bekendste ziektes zijn leukemie, diabetes, hart- en vaatziekten, maar ook bij brandwonden zijn deze stamcellen van groot belang. Je kunt ervoor kiezen om deze stamcellen op te laten slaan voor eventueel eigen gebruik door het kindje, maar je kan ook doneren!

Meer informatie vind je bij de navelstrengbloedbank!

Lotusbevalling

Je kunt er ook voor kiezen om de navelstreng NIET door te laten knippen, maar de natuur zijn gang te laten gaan. Placenta en navelstreng blijven nu dus intact en blijven dit tot het vanzelf losgaat.

Lees ook: Lotusbevalling

Begraven

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om zowel placenta als navelstreng te begraven in de tuin. Plant hier een boompje of een andere mooie plant bij en zo wordt het een bijzonder plekje.

Op bijzondere momenten (een verjaardag bijvoorbeeld) zou je zo een ritueel ervan kunnen maken dat je er dan iets bijzet.

De placenta én de navelstreng zijn immers toch een stukje van het begin van je kindje geweest… Door de placenta wordt de bodem extra vruchtbaar: dus als het goed is zal het boompje prachtig kunnen groeien.

Ben je bang dat je ooit gaat verhuizen? Waarom dan niet in een (zeer) grote plantenbak poten, zodat het boompje mee kan verhuizen? Zorg wel dat de kat van de buren er niet in gaat spitten ;-)

Afdruk laten maken

Als herinnering kan je een afdruk maken van het geheel. Een groot vel papier, dik genoeg, leg je klaar bij de bevalling. Zodra de placenta er is, wordt het met de navelstreng op het papier gelegd.

De afdruk die dan ontstaat zou de vorm van een boom kunnen worden: staat mooi aan de muur. Eerlijk gezegd, vind ik het persoonlijk toch een fijner idee dan een opgedroogde navelstreng als kunst…

Moederkoekrecepten

Naast kunstzinnige projecten, kan je ook je kookkunsten erop loslaten. Een smoothie, een loempia of rauw: wat jij wilt. Er wordt beweerd dat er veel vitamines, waaronder B12 en ijzer, inzitten en dat het erg voedzaam is.

Niet bewezen, maar het verhaal gaat dat het helpt om een postnatale depressie te voorkomen. Ook zou het een goed herstel van de bevalling bevorderen en helpen bij de melkproductie.

Pillen van de navelstreng

Ben je er niet zo van gecharmeerd om van dit alles te eten, maar spreekt het je wel aan om gebruik te maken van de voedingsstoffen van de placenta/navelstreng? Laat er pillen van maken! Dat eet toch heel anders…

De pillen zijn natuurlijk ook langer houdbaar.

Wetenschappelijk onderzoek

Via de verloskundige kan je er ook voor kiezen om het mee te geven voor wetenschappelijk onderzoek. Misschien niet zo persoonlijk, maar onderzoek is toch ook wel weer nodig.

Daar plukken we toch eigenlijk allemaal uiteindelijk de vruchten van. Soms wordt het ook gebruikt als lesmateriaal. Tja, dat voelt dan wel weer raar…

Een kunstwerk laten maken

Oké, we doen er nog één, omdat het toch de meest persoonlijke mogelijkheden zijn: kunst. Er zijn kunstenaars, die zich op placenta’s en navelstrengen toeleggen. En dan kom je tot mooie resultaten.

Wat dacht je van een schilderij, waarbij je krijgt te zien hoe de navelstreng er onder de microscoop uitzag. Je mag zelf de kleuren kiezen, waarin de structuur wordt afgedrukt.

Als we dan toch voor kunst gaan: deze vind ik echt mooi. Geen enge bloederig of opgedroogde gevallen, maar gewoon echt mooie kunst en toch heel persoonlijk…

Maar goed, over smaak valt uiteraard niet te twisten!

Verbronzen

Je kunt het stompje navelstreng met het navelklemmetje laten verbronzen. Is weer eens iets anders dan het laten verbronzen van de eerste schoentjes…

Wat heb jij gedaan met de navelstreng?

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
  1. Saar says:

    De stamcelbank is vorig jaar onder dwang gesloten. De stamcellen werden niet goed bewaard (onbruikbaar geworden) en zelfs verwisseld.

Comments are closed.