Skip to Content

Opvoedingstaken ouder; rechten en plichten om een goede ouder te zijn

Opvoedingstaken ouder; rechten en plichten om een goede ouder te zijn

De taken van jou als ouder zijn niet alleen maar die dingen die jij zelf belangrijk vindt. De taken die jij hebt zijn wettelijk vastgelegd in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van Het Kind.

Nu zul je zelf daar een prima beeld bij hebben, want we snappen allemaal wel dat wij als ouders ons kind moeten opvoeden en eten geven. Wat zegt de wet zoal? Maar ook: wat vind je zelf belangrijk?

Verantwoordelijkheid

Ouders of, indien van toepassing, andere wettelijke verantwoordelijken, zijn degenen die als eerste verantwoordelijk zijn voor zorg, begeleiding en opvoeding van het kind. Of anders gezegd: je bent verantwoordelijk voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van je zoon of dochter.

Iedere overheid moet dit ook respecteren en zal hier ondersteuning bij moeten aanbieden. Zo zal de overheid moeten zorgen voor voorzieningen en diensten die dit ondersteunen en ervoor zorgen dat ouders hier dus gebruik van kunnen maken.

Hier worden vanzelfsprekend dus ook de pleegouders, adoptieouders of een voogd mee bedoeld. Maar het zegt ook dat het niet de overheid is die de dienst hierin uitmaakt. De ouders bepalen en de overheid moet hierin ondersteunen.

Gaat er ergens iets mis en is het nodig om in het belang van het kind in te grijpen, dan zal een rechter hierover beslissen en een oudertoezichtstelling instellen.

Maar: ook dan mogen de ouders niet genegeerd worden. Zij blijven hun rechten en plichten houden. Meer hierover kun je lezen op de site kinderrechten.nl.

Opvoeden

Je kind waarden en normen leren is iets waar je als ouder druk mee bent. Je leert je kind hoe hij of zij zich moet gedragen in de maatschappij, zodat hij hier een fijne plek kan vinden én een goed mens zal zijn voor de anderen. Welke waarden en normen je aanhoudt zal afhangen van jouw eigen manier van denken.

Geef jij je kind een christelijke opvoeding of laat je hem juist helemaal vrij in dat opzicht?

Wil jij je kind leren om vooral met respect naar de aarde te kijken en hiernaar te leven of ben je zelf een luxe-‘beest’ en leer je je kind juist dat het veel en hard moet werken om zo’n levensstandaard te krijgen? Zolang je de wet niet overtreedt ben je hier helemaal vrij in.

Financiële plicht

Als ouder moet je de kosten van het opvoeden en verzorgen van je kind zelf betalen. Dit noem je onderhoudsplicht. Hoewel je kind met 18 jaar volwassen is, heb je wel tot zijn 21e die plicht! Je kunt je kind dus niet als hij 18 is zonder pardon op straat zetten…

Het vermogen van je kind zul jij als ouder beheren en doe je dit op een manier dat er schade ontstaat, dan ben jij degene die hiervoor op moet draaien.

Je mag dus niet het geld van het kind voor jezelf gebruiken. Dit zou kunnen voorkomen bij een erfenis die het kind heeft ontvangen. Jij mag dat geld dan dus niet voor jezelf gebruiken.

Overigens ben je tot je kind 14 is ook voor andere schades die het kind aanbrengt verantwoordelijk. Tussen 14 en 16 hangt dit van de situatie af. Na zijn 16e mag je kind het echt zelf oplossen.

Maar wat leer jij je kind nu?

Tot zover de wettelijke verplichtingen, maar hoe pak je dat opvoeden aan? Waar denk je dan allemaal aan? Ook dat zal niet iedere ouder hetzelfde doen, maar er zijn wel genoeg dingen die eigenlijk iedere ouder wel belangrijk zal vinden!

Leren omgaan met anderen of situaties

Je kind leren hoe ze omgaan met anderen is misschien wel één van de belangrijkste dingen die je zoon of dochter moet leren. Je staande houden in de maatschappij begint immers met omgaan met elkaar.

Nu zal je kind hier al veel over leren op school en met vriendjes, maar jij zal daar zeker een begeleidende rol in hebben en dat begint al zodra je kindje meer gaat doen dan alleen maar slapen en eten.

Ook het leren omgaan met bepaalde situaties sluit hierop aan. Het leven op een mooie manier leren leven doe je door te leren hoe je omgaat met dit leven. En daar horen nu eenmaal ook vervelende dingen bij. Hoe reageer je, wat kun je doen, wat voel je en hoe praat je erover?

Leren koken

Makkelijk als mama of papa altijd het eten voor je neus klaarzet, maar als je dan op je zelf gaat wonen zul je toch echt zelf moeten koken. Spelenderwijs je kind betrekken bij het koken is niet alleen leuk, maar zijn meteen fijne lessen om van je kind een ‘kokje’ te maken.

En uiteraard geldt dat voor allerlei huishoudelijke zaken, zoals wassen, schoonmaken en je bed opmaken…

Er op uit gaan

Samen de wereld ontdekken. Zien dat er meer is dan alleen je eigen achtertuin en de veilige schoolmuren. Door je kind met veel zaken kennis te laten maken, ‘kweek’ je begrip voor anderen én je kind leert de wereld beter kennen.

Hij zal meer begrip voor anderen kunnen opbrengen en minder snel van zijn stuk gebracht worden als hij eens in een heel andere situatie of bij vreemden komt te zitten. Maar daarnaast is het ook gewoon leuk om op stap te gaan en zo mooie herinneringen te kweken!

Zelfvertrouwen geven

Zelfvertrouwen hebben is een groot goed. Hier bewust naar toe werken kan je als ouder zeker doen. Natuurlijk heb je dat niet helemaal in de hand, maar jouw manier van doen naar je kind kan zeker een fijne basis vormen waardoor je kind met vertrouwen de wereld ingaat en ook de kracht in zichzelf zal kunnen vinden.

Laat je kind merken dat je onvoorwaardelijk van hem houdt en dat dit niet afhangt van prestaties. Dat fouten maken er gewoon bij hoort en dat je daar juist van leert. En geef hem de kans om zelf dingen te mogen doen of te regelen. Zo geef je het signaal af dat jij vertrouwen in zijn kunnen hebt!

Humor

Je wilt je kind toch gelukkig zien? Opvoeden met humor mag dan ook zeker. Juist humor zal je kind helpen om niet te zwaar aan dingen te tillen en alles goed in perspectief te kunnen zien. En het maakt het allemaal ook voor jouzelf een stuk leuker…

Lezen maar

Klinkt misschien wat oubollig, maar toch is lezen nog altijd heel belangrijk. Dingen leren, in je opnemen: tegenwoordig mag beeld een grote vervanger zijn van boeken, maar toch is lezen ook op internet belangrijk.

Lezen is daarnaast ook gewoon fijn om te ontspannen en je fantasie even te laten stromen als je in een mooi verhaal duikt. Lees voor en duik zelf af en toe in een boek om zo het goede voorbeeld te geven.

Tijd om te spelen

Spelen is niet alleen leuk, maar kinderen leren veel met hun spel. Geef ze dan ook vooral genoeg tijd om te mogen en kunnen spelen. Dat is belangrijker dan het duurste speelgoed geven (waar ze dan niet eens echt mee kunnen spelen.).

Sterker nog: zelf dingen verzinnen van gewone materialen kan zelfs nog veel meer vaardigheden prikkelen.

Geef ze een plek waar ze mogen spelen en waar niet alles altijd meteen weer opgeruimd moet worden. Laat ze lekker buiten kunnen spelen en op ontdekking mogen gaan.

En doe zelf ook regelmatig mee, want samen spelen met papa of mama biedt weer heel andere fijne extra’s. Al is het alleen al om te voelen dat mama je bijzonder genoeg vindt om tijd voor vrij te maken…

Leren omgaan met geld

Een meer praktisch iets is het leren omgaan met geld. Geef zakgeld waarbij ze ook een deel moeten sparen, bijvoorbeeld. Willen ze iets moois hebben, dan leren ze er veel van als ze daar zelf eerst voor moeten sparen.

Altijd alles meteen voor ze kopen is misschien verleidelijk als je zelf financieel het makkelijk trekken kan. En het zal inderdaad goed bedoeld zijn, je wilt je kind immers gelukkig zien. Maar ze leren zo niet de waarde van geld kennen en als ze later groot zijn komt ook niet alles zo maar toewaaien!

Zelluf doen…

Je kleine peuter zal het regelmatig zeggen: ‘zelluf doen…’ Zelf doen kan soms een behoorlijke frustratie opleveren bij mama of papa, omdat het zoveel tijd kost. Maar je kind leert wel degelijk heel veel van zelf doen.

Geef hem dus de kans om zelf te doen of in ieder geval heel vaak de kans om dit te doen. Ook als ze groter worden en dit zelf doen om hele andere dingen gaat.

Laat ze maar eens proberen of dingen ook op hun eigen manier werken. Goed voor hun zelfvertrouwen en we zijn allemaal gelukkiger als we gewoon echt onszelf mogen en kunnen zijn.

Liefde!

We sluiten af met het belangrijkste wat er is: toon je liefde. Leer hem dat je hem liefhebt en dat een liefdevolle houding ook hem (of haar) gelukkig zal maken.

Moederschap
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)