Een onderwerp dat normaliter vermeden wordt; je stoelgang is iets privé en ontlasting hoort thuis op het kleine kamertje. Je praat er niet over en soms hoor je wel eens dat er gedaan wordt alsof je helemaal niet naar het toilet hoeft te gaan. Maar zodra je een baby krijgt lijkt dat opeens het belangrijkste onderwerp dat er is…
Als gespreksonderwerp
Tenzij je kinderen krijgt, dan praat je over niets anders meer. In ieder geval gedurende een bepaalde fase tijdens de eerste levensjaren van het kind.
Het begint al tijdens de zwangerschap, als mogelijke complicatie als je kindje poept nadat de vliezen zijn gebroken bijvoorbeeld.
Tot en met het zindelijk worden. Daarna alleen nog in uitzonderingssituaties, als je kind ziek is bijvoorbeeld of iets heeft doorgeslikt dat niet eetbaar is en je mag controleren of het er weer uit is gekomen…
Mijn moeder gaf al aan dat ze blij was dat ze weer mocht werken, omdat ze die praatjes over poep en plas gewoon zat was. En weer met leeftijdsgenoten wilde praten over andere onderwerpen.
Meconium; zwartgroene poep
Misschien komt het al aan de orde tijdens de zwangerschapscursus. Dan krijg je de uitleg dat je bij meconiumhoudend vruchtwater (lees je baby heeft in het vruchtwater gepoept) je in het ziekenhuis moet bevallen.
En anders is de kraamverzorgster prima bereid om je in te wijden in de wondere wereld van de meconium. De eerste poep van je baby die groenzwart is en zoet ruikt.
In je baarmoeder heeft het tenslotte vruchtwater gedronken en gegeten. Meconium bestaat uit vruchtwater, afvalstoffen uit het vruchtwater, slijm die de baby ingeslikt heeft, cellen van de darmwand, galstoffen en bloedresten.
Na twee dagen verandert de poep: hij wordt dan dunner, wateriger en geler. Dat is een teken dat er melk verteerd wordt.
De meconium kan je verwachten binnen 24 uur na de bevalling. Soms duurt het iets langer. Na 48 uur kan het echter zijn dat er iets aan de hand is en is het goed om dit kenbaar te maken aan de huisarts en is eventueel onderzoek nodig.
Nu waren we dus door de kraamverzorgster goed voorbereid, en had manlief de opdracht gekregen om als dat het geval was de luier te verschonen.
Tijdens de babyshower heeft hij al geoefend met het omdoen van een luier. Op een pop en zelfs bij de poes als levend model.
Toen het echter zover was stond hij toch echt met zijn handen in het haar en moest ik mijn bed uitkomen. Deze explosie kon hij even niet aan. Meconium plakt ook behoorlijk dus daar was ik wel even zoet mee.
Oranje plas
Naast uitleg over poep krijg je ook uitleg over de plas van je kind. Hoeveel je baby plast is afhankelijk van je baby, hoeveel het drinkt, wat zijn gewicht is etc.
Minimaal is vier natte luiers, maar dat kan rustig oplopen tot tien luiers. De blaas is tenslotte nog miniscuul. De meeste baby’s hebben de eerste dagen waarschijnlijk oranje urine. Dit komt doordat zijn nieren nog niet optimaal werken.
Na een paar dagen krijgt de plas een normale kleur.
Ze zeggen wel eens dat het goed is om je huisdieren zoals hond en kat aan deze luiers te laten ruiken. Daardoor zullen ze de baby accepteren als onderdeel van het gezin.
Hoe vaak poept een baby? Borstvoeding versus flesvoeding poep
De rest van de kraamweek wordt de ontlasting ook goed in de gaten gehouden.
Je moet ook bijhouden hoe vaak je baby plast en soms moet je zelfs de luiers bewaren voor de kraamverzorgster zodat zij kan controleren of het wel genoeg is. Een soort dubbelcheck naast het aankomen in gewicht of je kindje wel goed drinkt en de spijsvertering werkt.
Baby’s die borstvoeding krijgen poepen tot wel vier keer per dag, bij flesvoeding moet dat minimaal één keer per dag zijn, anders is er kans op obstipatie.
Wel is het zo dat bij borstvoeding de hoeveelheid minder is omdat je kindje meer voedingsstoffen opneemt en dus minder kwijt moet. Als je baby ouder wordt en borstvoeding krijgt gaat er steeds meer tijd tussen zitten en kan het één keer in de tien dagen poepen.
Ook de kleur van de poep wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. Als dit afwijkt van de goudgele kleur kan er namelijk meteen actie ondernomen worden.
Als je borstvoeding geeft mag je waarschijnlijk na iedere voeding verschonen omdat dit veel lichter verteerbaar is dan flesvoeding.
In beide gevallen bouw je tijdens de kraamweek een soort van vast patroon op van voeden, spelen, verschonen, knuffelen, slapen en ga zo maar door. Dat duurt circa twee uur en gaat dag en nacht door.
Spuitluiers bij darmkrampjes en doorkomen tanden
De luiers bij darmkrampjes of doorkomende tanden zijn de ergste luiers die je je maar kan voorstellen. Dit zijn ware explosies; de ontlasting wordt met enorme kracht de luier in (en uit) gespoten. Vaak een wat dunnere poep.
Met als gevolg dat je net zo goed geen luier om had kunnen doen en alles onder zit. Er zit maar één ding op; uitkleden (wist je dat je rompertje aan de bovenkant iets meerekt zodat je hem naar beneden uit kan trekken en dus niet de poep in de haartjes smeert?) en in bad.
Dat is de snelste methode aangezien je met luierdoekjes wel even zoet bent.
Spuitluiers kunnen voorkomen als je kind veel last heeft van darmkrampen, of bijvoorbeeld als het bezig is met doorkomen van tanden.
Deze poep is ook veel zuurder waardoor de babybilletjes snel rood worden en het belangrijk is om je baby snel te verschonen.
Het kan helpen om de babybilletjes preventief te voorzien van een laagje sudocrème of bepanthen om dit leed wat te verzachten. Bereid je maar vast voor!
Overstap naar vaste voeding
Ze zeggen wel eens, poep stinkt niet. Tenminste van je eigen kind en zeker als je borstvoeding geeft, omdat die stoffen beter verteerbaar zijn. Nou, ik ben het daar niet mee eens hoor.
Ja, de samenstelling verandert als je kindje vaste voeding krijgt en de geuren worden er niet beter op. Wat was ik blij met mijn afgesloten luieremmer die geen onaangename geurtjes verspreidt. En de luierzakjes met geurtje voor de luiers die niet direct in de grote prullenbak gaan.
De kleuren veranderen ook mee, je kan de dag erna precies zien of je kind tomaten (velletjes), rode bieten of spinazie heeft gegeten. Dit is normaal en hoort erbij.
Als de ontlasting vrijwel helemaal wit / grijzig is (stopverfkleur) kan er echter sprake zijn van een leverprobleem. En zwarte ontlasting kan duiden op een bloeding in het maagdarmkanaal.
Diarree baby
Als je kind ziek is, of iets verkeerd heeft gegeten, kan het zijn dat je kind diarree krijgt. Dunne poep hoeft niet per definitie een probleem te zijn, mits het niet te lang blijft duren.
Diarree kan ook het gevolg zijn van een virus, dan is het opletten geblazen want dit is zeer besmettelijk! Sowieso is het opletten dat je kind genoeg blijft drinken. Baby’s en kinderen drogen tenslotte sneller uit dan volwassenen.
Plasluiers zijn een goeie indicatie. Als je baby nog veel plasluiers heeft, is het niet uitgedroogd. Wel is het lastiger om plasluiers te onderscheiden van de poepluiers bij diarree.
Neem contact op met de dokter als je kindje diarree heeft en:
- Je baby niet wil drinken
- Je baby overgeeft
- De waterdunne diarree langer dan 24 uur duurt
- Als je baby koorts heeft
- Als je baby erg suf wordt
- Als je baby hevige buikpijn heeft
- Als er bloed en slijm bij de poep zit
ORS
De huisarts zal bij een dreigende uitdroging in eerste instantie een zoutoplossing (ORS) geven die zorgt dat je kindje beter vocht vast kan houden.
Het is daarnaast natuurlijk belangrijk om de oorzaak van de diarree te bestrijden. ORS wordt gebruikt bij diarree om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen.
Alleen water is vaak niet voldoende. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk dat u niet alleen de ORS-oplossing gebruikt, maar ook nog extra drinkt.
Baby poept niet; Obstipatie
Het tegenovergestelde van diarree is obstipatie. Van een obstipatie (verstopping) is er sprake als je kind minder vaak poept, en deze hard en keutelig is waardoor het pijn doet.
Bij baby’s komt obstipatie nauwelijks voor, omdat ze nog vloeibare voeding krijgen. Het trekken van gekke gezichten bij het poepen hoort erbij, je baby is dan aan het leren hoe dat werkt.
Zodra je kind echter vaste voeding krijgt wordt de ontlasting harder omdat er meer afvalstoffen geloosd moeten worden. De darmen moeten ook nog wennen aan deze nieuwe functie.
Mocht je kind last hebben van wat harde poep kan je hem extra water geven zodat de ontlasting zacht blijft. Eventueel kan je tijdelijk stoppen met de vaste voeding en het later nog een keer proberen.
Obstipatie bij een baby kan veroorzaakt worden door:
- Te geconcentreerde flesvoeding (er moet dan meer water bij)
- De overgang van borstvoeding naar flesvoeding
- Verandering van eten
- Een milde griep of verkoudheid
Als je kind last heeft van obstipatie en harde ontlasting kan dat pijn doen. De keutels klonteren samen en worden steeds groter en harder.
Dit kan kleine scheurtjes veroorzaken bij de anus waardoor poepen pijn gaat doen en je kind die associatie gaat maken. Met als gevolg dat het nog meer gaat ophouden wat natuurlijk averechts werkt.
Lactulose
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind tijdelijk lactulose (laxeermideel) krijgt. Dit is extra suiker dat zorgt dat de darmen meer vocht vasthoudt.
Lactulose beïnvloedt de darmbewegingen niet en het is niet zo dat de darmen er lui van worden op den duur.
Wel maakt het de ontlasting zachter, waardoor de stoelgang makkelijker gaat. In hoge dosering zorgt het ervoor dat het bloed gezuiverd wordt van ammoniak, als de lever niet goed werkt.
Poep- en plasfase
Als je denkt dat je alles hebt gehad komt je kleuter in de poep- en plasfase en is het ontzettend lollig om die woorden meerdere keren per dag te noemen.
Een beetje ondeugend zijn en uitzoeken hoe mama of papa daarop reageren om een reactie uit te lokken. Dit is vaak een fase die gelijk loopt of volgt op het proces om zindelijk te worden.
Poepdokter Junior
Het derde deel van de serie van de Poepdokter is speciaal geschreven gericht op baby’s en kinderen. Je bent in verwachting, je kindje is net geboren of je hebt een gezellige kleuter om je heen rennen.
Als je kinderen hebt, heb je ook huisdieren. Geen honden of katten, maar miljarden bacteriën! Ze leven in de oren, vingernagels, navel en vooral darmen van je kind. Je hebt ze zelf trouwens ook.
Geen zorgen, jullie zijn niet vies: deze jungle van bacteriën en andere micro-organismen zijn juist heel belangrijk en houden jullie gezond. In dit boek lees je (van) alles over de bacteriën in de darmen en darmflora van baby’s en kinderen.
Onze darmen beïnvloeden onze spijsvertering, immuunsysteem en zelfs ons gedrag (ja, ‘strontvervelend’ bestaat écht)!
Meer informatie vind je hier.
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Kraamweek
- Kind geboren; wat regelen?
- Kennismaking kraamverzorgster
- Kraamverzorgster taken
- Kraampakket wat zit er in?
- Hulpmiddelen kraamtijd
- Geboorteversiering binnen en buiten
- Kraamhotel Nederland
- Eerste nacht & week met baby
- Eerste kennismaking baby met broer of zus
- Tips verzorging pasgeboren baby
- Tips broer / zus betrekken tijdens kraamweek
- Hechting baby & ouder
- Kraamtradities & geboorterituelen
- Kraamvisite tips; wanneer & hoe lang
- Babyborrel of kraamfeest organiseren
- Huid op huid baby
- Kleding voor na bevalling
- Colostrum
- Ontlasting baby
- Oxytocine gelukshormoon
- Lijkt baby op vader of moeder?
- Kraamtranen na bevalling
- Baby blues
- Postpartum kraambehandeling
- Newborn fotoshoot
- Geboorte traktaties
- Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG)
- Zwangerschapsverlof
- Ouderschapsverlof
- Geboorteverlof / partnerverlof
- Geboortekaartjes voorbeelden & teksten
- Geboortekaartjes trends
- Leuke geboortekaartjes
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
Bevalling complicaties
Gezondheid baby
- Babykwaaltjes & klachten
- Baby in ziekenhuis
- Baby duimen afleren
- Baby hoest veel
- Berg hoofd baby
- Consultatiebureau baby
- Darmkrampjes baby
- Doorkomende tanden
- Duimen stoppen
- Fontanel baby wanneer dicht
- Geelzucht
- Gehoortest baby
- Groeipijn baby
- Hazenlip baby
- Hemangioom baby
- Hielprik baby
- Hik baby
- Huidverzorging baby
- Koorts baby
- Laag geboortegewicht
- Luieruitslag baby
- Maxi-Cosi effect baby
- Obstipatie baby
- Ontlasting baby
- Ontstoken oog baby
- Oorpijn baby
- Osteopathie baby’s
- Oververhitting baby
- Pseudokroep
- Regeldagen baby
- Rode wangen baby
- Shaken Baby Syndroom
- Smetplekken baby
- Spruw baby
- Tanden baby
- Vaccinaties
- (Verborgen) reflux baby
- Vitamine D & K baby’s
- Voorkeurshouding baby
- Wiegendood
- Uitdroging baby
- DIY Zelf decoratie maken voor in huis - 11 September 2024
- 25 Heerlijke vegetarische hapjes voor elke gelegenheid - 9 September 2024
- 7 Populaire straatspellen van vroeger en nu - 8 September 2024