Je bent nu 5 weken zwanger, dat betekent dat je het misschien al wel een volle week weet. Ben je al een beetje gewend aan de gedachte dat het écht écht écht zo is?
Staat de eerste afspraak met de verloskundige in je agenda? Je baby heeft deze week in ieder geval een belangrijke week: het hartje wordt gevormd.
5 weken zwanger
Deze week is een belangrijke week, want:
- Het hartje van je baby wordt gevormd;
- De bloedsomloop wordt aangelegd;
- En: ga je je zwangerschap al bekend maken of wacht je nog even? In deze blog vind je alle ins en outs.
Informatie baby
2 millimeter
1 gram
Wist je dat je baby al uit meer dan 100.000 cellen bestaat? 3 weken geleden, bij de bevruchting, was het nog maar één cel… Elke dag worden dat er meer. Zelfs na de geboorte gaat dat proces door, zo groeit je baby uit tot een peuter en een kleuter, en uiteindelijk een volwassene.
Maar zo ver is het nog lang niet… Gelukkig maar, er zijn nog zo veel mooie momenten om te beleven!
Deze week is er bijvoorbeeld weer een mijlpaal: Het hartje van je baby wordt gevormd. En… volgende week functioneert het al. Je baby heeft er aardig de vaart in met zijn to do lijstje.
Het hart zorgt ervoor dat de bloedcirculatie goed verloopt, daarom wordt deze week ook de bloedsomloop aangelegd. De belangrijkste bloedvaten worden gevormd en gaan straks aan het werk.
Als de bloedcirculatie start, zijn nog niet alle bloedvaten aanwezig.
Gedurende de komende weken en maanden ontstaan alle bloedvaten en wordt het bloedcirculatiesysteem steeds ingewikkelder en complexer.
Zoals je op de foto ziet, lijkt je baby nog het meest op een garnaaltje. Toch zie je al duidelijk een hoofdje en een wervelkolom. Maar die staart maakt je misschien een beetje ongerust…
Geen zorgen, die verdwijnt rond 9 weken zwangerschap.
Informatie moeder
Kun je je voorstellen dat over 7 weken alle organen van je kindje gevormd zijn, en er ook al heel wat functioneren? Niet nodig om te zeggen dat je baby in een enorme ontwikkeling zit.
De eerste weken zijn dan ook het kwetsbaarst van je hele zwangerschap. Gezond eten en je rust nemen zodra dat kan, is dan ook superbelangrijk. Wees lief voor jezelf!
En schaam je niet om een smoes te verzinnen om een afspraak af te zeggen of te verzetten als je erg moe bent. That’s pregnant life…
Heb jij het nieuws al verteld aan vrienden en familie? Veel vrouwen en stellen kiezen ervoor om het nog even geheim te houden (vandaar de smoes, later kun je natuurlijk zeggen dat het door de zwangerschap komt). Zo heb je zelf rustig de tijd om aan het idee te wennen.
Daarnaast zijn de eerste weken ook het spannendst: zou het allemaal wel goed gaan? Heel logisch dat je die spanning voelt. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen ‘gewoon’ goed.
Maar we moeten er eerlijk over zijn: de eerste 12 weken is er kans op een miskraam. Dit is nooit de schuld van de moeder, en het kan ook nooit ontstaan door het vrijen. Bij een miskraam gaat er iets mis bij de aanleg van het kindje.
Een orgaan wordt bijvoorbeeld niet of niet goed aangelegd. Het lichaam herkent dit en stoot het vruchtje af of het hartje stopt met kloppen. Ontzettend verdrietig… Als dit gebeurt, weet dan dat al je emoties er mogen zijn.
Praat met iemand en/of doe iets symbolisch om jullie kindje te gedenken. Want hij of zij was er wel even en gaf jullie hoop, liefde en een toekomstbeeld. Het is niet raar als je hier rouw om voelt.
Gelukkig neemt de kans op een miskraam bij elke week af. Bij 12 weken zijn alle organen gevormd en functioneert de placenta volledig, de kans dat er dan nog iets misgaat is zeer klein. Veel mensen maken de zwangerschap daarom bekend bij 12 weken.
Kun je niet zo lang wachten? Je kunt ook wachten tot de eerste goede echo, dat is meestal rond 9 á 10 weken zwangerschap. Andere zwangeren vertellen het wel meteen. Vrienden en familie kunnen je dan vanaf het begin steunen en met je meeleven.
Als er toch iets misgaat, kunnen zij je verdriet beter begrijpen.
Er zijn trouwens ook vrouwen en stellen die de zwangerschap langer dan 12 weken geheim houden. Zij vinden het mooi om het geheim zo lang mogelijk voor zichzelf te bewaren, of er zijn veel onzekerheden rondom de zwangerschap in verband met de gezondheid van moeder en/of baby.
De keuze of je het nu vertelt of nog (even) wacht, is geheel aan jou. De enige waar je het op een gegeven moment verplicht aan moet vertellen, is je werkgever.
Lees ook: Wanneer vertellen dat je zwanger bent / bij hoeveel weken?
Lees ook: Miskraam
Lees ook: Zwangerschap en werken / ziektewet
Informatie vader
Je vrouw of vriendin krijgt waarschijnlijk last van zwangerschapskwaaltjes. Misselijk, moe, hoofdpijn… Of je denkt opeens: wat zegt ze nou? Ja, ze kan je om 3 uur ’s nachts wakker maken omdat ze in de koelkast op zoek is naar augurken. Het beste is om er samen om te lachen.
Dat hele zwanger zijn is in dit stadium vooral voor vaders erg onwerkelijk: je ziet nog niets, maar het is er wel.
De zwangerschapskwaaltjes zijn niet fijn, maar de moeder voelt zo in ieder geval wel dat er echt iets aan het gebeuren is. Al zullen de vaders de misselijkheid niet benijden…
Gelukkig kun je wel wat doen! Bel eens met je verzekering om te vragen wat jullie ook al weer in het pakket hebben. Later in de zwangerschap is er zorg nodig zoals een kraampakket, een zwangerschapscursus, een kraampakket en een eventuele bevalling in het ziekenhuis.
Hoe is dat voor jullie op dit moment geregeld? Gaat je vriendin of vrouw het volgende kalenderjaar bevallen? Dan kun je de zorgverzekering nog iets aanpassen, waardoor jullie minder hoeven te betalen omtrent de zorg rondom de zwangerschap en bevalling. Het is het informeren waard!
Eettip
In deze periode maakt je lichaam meer bloed aan, ruim 1 liter komt erbij! Dat is hard werken voor je lichaam en één van de redenen dat je in deze periode erg moe kunt zijn.
Je hart moet de hele zwangerschap wat harder werken, want 5 of (ruim) 6 liter bloed is een behoorlijk verschil. Om bloed te maken heeft je lichaam ijzer nodig.
Zorg dus dat je dat voldoende binnen krijgt! IJzer zit onder andere in groene groenten, (rood) vlees, peulvruchten, pompoenpitten en quinoa.
Wat moet je deze week regelen?
Als de eerste afspraak met de verloskundige in je agenda staat en de huisarts in je dossier heeft staan dat je zwanger bent, hoef je deze week niets te regelen.
Wat wel heel leuk is zo aan het begin van je zwangerschap: vast even een rondje lopen door een babywinkel, of bij een kledingwinkel even op de babyafdeling kijken. Of kijk vast rond op namenfora bijvoorbeeld. Het kan je helpen om je meer zwanger ‘te voelen’.
Misschien vind je het juist helemaal niets om er al zo mee bezig te zijn, en vind je deze periode juist heel erg spannend. Zou de echo straks wel goed zijn?
Het kan dan helpen om één vriendin of familielid in vertrouwen te nemen en hem of haar wel vast over je zwangerschap te vertellen (als je het voor de rest geheim houdt).
Zo heb je een uitlaatklep en iemand die je kan steunen tijdens de eerste controles bij de verloskundige.
Lees ook: Verloskundige; eerste afspraak en wat doen ze?
Tips
Je ziet nu nog niets aan je buik, maar dat gaat over een paar weken veranderen. Je krijgt een heel bijzonder aandenken aan je zwangerschap door elke week een foto te maken. Door ze allemaal achter elkaar te zetten, zie je hoe snel je buik groeit.
In de weken 25 tot 35 kun je soms echt verschil per week zien. Je krijgt het mooiste resultaat als je elke week ongeveer dezelfde foto maakt, dus: op dezelfde plek, met dezelfde kleren aan.
Want echt, nu kun je je nog niet voorstellen dat je ‘straks’ zo’n dikke toeter hebt. En als je baby geboren is, kijk je onwerkelijk naar de foto’s en denk je: was mijn buik echt zó groot? Een voorbeeld vind je hier.
Zwangerschapskalender
Zwangerschapsweek
- 1, 2, 3 weken zwanger
- 4 weken zwanger
- 5 weken zwanger
- 6 weken zwanger
- 7 weken zwanger
- 8 weken zwanger
- 9 weken zwanger
- 10 weken zwanger
- 11 weken zwanger
- 12 weken zwanger
- 13 weken zwanger
- 14 weken zwanger
- 15 weken zwanger
- 16 weken zwanger
- 17 weken zwanger
- 18 weken zwanger
- 19 weken zwanger
- 20 weken zwanger
- 21 weken zwanger
- 22 weken zwanger
- 23 weken zwanger
- 24 weken zwanger
- 25 weken zwanger
- 26 weken zwanger
- 27 weken zwanger
- 28 weken zwanger
- 29 weken zwanger
- 30 weken zwanger
- 31 weken zwanger
- 32 weken zwanger
- 33 weken zwanger
- 34 weken zwanger
- 35 weken zwanger
- 36 weken zwanger
- 37 weken zwanger
- 38 weken zwanger
- 39 weken zwanger
- 40 weken zwanger
- 41 weken zwanger
- 42 weken zwanger
- Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips - 1 October 2023
- Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - 24 January 2022
- Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - 10 January 2022