Skip to Content

Wat is de gemiddelde zwangerschapsduur voor eerste of tweede kind? Voorspellen hoeveel weken wanneer bevallen de meeste vrouwen?

Wat is de gemiddelde zwangerschapsduur voor eerste of tweede kind? Voorspellen hoeveel weken wanneer bevallen de meeste vrouwen?

Wanneer ga je bevallen? De wetenschap is er nog niet helemaal over uit, maar inmiddels lijkt wel duidelijk wie de bevalling in gang zet: je kindje. Naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt, wordt het steeds spannender. Zeker de weken die je overtijd bent, kun je met smart op je kindje zitten wachten.

Doordat je kindje hier de leiding heeft, is het onmogelijk te zeggen wat de exacte zwangerschapsduur is. Je kunt het niet voorspellen. Een geplande keizersnede of inleiding daargelaten natuurlijk.

Maar wat is nu gemiddeld? En maakt het nog uit of het je eerste of tweede kindje is? In deze blog beantwoorden we deze en andere vragen over bevaltermijnen.

De uitgerekende datum

Het begint natuurlijk allemaal met die magische dag: de uitgerekende datum. Aan het begin van je zwangerschap krijg je een termijnecho. Zo rond de 12 weken, of een paar weken daarvoor of daarna. Tijdens die echo wordt onder andere gekeken hoe lang je precies zwanger bent. T

ot 12 weken zwangerschap groeit ieder kindje namelijk even hard. Aan de hand van de termijnecho wordt je uitgerekende datum vastgesteld.

Wil je zelf alvast een schatting maken van je uitgerekende datum? Tel dan 7 dagen + 9 maanden op bij de dag van de bevruchting. Óf tel 40 weken op bij de eerste dag van je laatste menstruatie.

Bevallen op de uitgerekende datum

Ik noemde het al even, de uitgerekende datum is vaak een magische dag. Ik kan me nog herinneren dat mijn man zich bij de eerste vastklampte aan die datum. Hij had zichzelf al vrij gepland op z’n werk vanaf die dag, want dan zou z’n zoon geboren worden.

Nou, niet dus. Vijf dagen eerder dan ‘gepland’ was het feest. Niet zo gek, want slechts zo’n 4% van de bevallingen vindt plaats op de uitgerekende datum.

Wat is de gemiddelde zwangerschapsduur?

Wanneer bevalt die andere 96% dan? Dat loopt sterk uiteen. Het is ‘normaal’ om te bevallen na 37 tot 42 weken zwangerschap, hier is ook uitgebreid onderzoek naar gedaan zoals deze hier. Dat is ook de termijn waarbinnen je, indien verantwoord, thuis mag bevallen.

Er is dus een tijdspanne van 3 weken voor tot 2 weken na je uitgerekende datum waarin je kindje veilig geboren kan worden.

Uit een onderzoek van een aantal jaar geleden bleek de gemiddelde zwangerschapsduur ‘slechts’ 38 weken te zijn. 268 dagen, in plaats van de altijd gehanteerde 280 dagen. Daarnaast bevalt bijna 40% van de vrouwen voor de uitgerekende datum, meer dan 60% dus pas erna. Na 41 weken is zo’n 65% van de vrouwen bevallen.

Het lijkt overigens weinig uit te maken of je zwanger bent van je eerste, tweede, etc., kindje. De zwangerschapsduur blijft onvoorspelbaar.

Sommigen beweren dat je vaak ongeveer dezelfde draagtijd hebt, andere beweren dat er prima twee weken tussen kan zitten. Er is in ieder geval nog geen bewijs voor een relatie tussen de draagtijden bij één vrouw.

Wat gebeurt er na 41 weken zwangerschap?

Na 40 weken zwangerschap wordt het spannend. Na 41 weken nog spannender. En als de 42 weken steeds dichterbij komt, wordt je misschien zenuwachtig. Tussen de 41 en 42 weken zwangerschap zal de verloskundige, als je daar nog onder controle bent, waarschijnlijk overleggen met een gynaecoloog.

De kans is groot dat je dan één of meer keer naar het ziekenhuis gaat voor controle. De gynaecoloog kijkt dan hoe het met je kindje gaat, maar natuurlijk ook met jou. Hij of zij zal hierbij een echo en een CTG gebruiken om je kindje te onderzoeken.

Als uit de onderzoeken blijkt dat alles goed gaat, kun je weer naar huis en rustig afwachten of je kindje vanzelf besluit te komen voor de 42 weken.

Overigens gebeurt dit wel in overleg met jou als zwangere. Voel je je niet meer prettig bij je zwangerschapsduur, bespreek dit dan.

Wat gebeurt er na 42 weken zwangerschap?

Op het moment dat je 42 weken zwanger bent, ben je ‘serotien’, zoals artsen dat mooi noemen. Als je dan nog bij je verloskundige onder controle bent, zal deze je overdragen aan de gynaecoloog. Deze zal adviseren om de bevalling in te leiden, omdat de risico’s voor je kindje steeds groter worden.

De placenta werkt mogelijk minder goed en de kans wordt groter dat je baby in het vruchtwater poept.

In 2018 is in Zweden onderzoek gedaan naar langdurige zwangerschappen. In dat onderzoek mochten vrouwen doorlopen tot 43 weken.

Het onderzoek is vroegtijdig afgebroken, nadat 6 baby’s waren gestorven, terwijl nog maar een kwart van het beoogde aantal vrouwen had meegedaan aan het onderzoek. Er is nu dus ook enige wetenschappelijke onderbouwing voor het gevaar van langdurige zwangerschappen.

Kun je de bevalling opwekken?

Oké, je kunt de dag waarop je gaat bevallen dus niet voorspellen. Maar stel nou dat je het beu bent, kun je de bevalling dan wel opwekken misschien? Nee, er is niets dat je zelf kunt doen om de bevalling gegarandeerd op gang te helpen. Al kun je natuurlijk wel één van de volgende bakerpraatjes uitproberen:

  • Je kunt de verloskundige vragen je te strippen. Zij maakt de vliezen dan met haar vingers los van de baarmoederwand. Dit kan de bevalling in gang zetten, doordat je lichaam het hormoon prostaglandine aanmaakt. (dit is trouwens geen echt bakerpraatje, want in redelijk wat gevallen werkt strippen)
  • Je kunt een acupuncturist boeken om de energiestromen in je lichaam te behandelen.
  • Als je vliezen nog niet gebroken zijn, kun je seks hebben. Sperma bevat ook het stofje prostaglandine, wat de bevalling op gang kan helpen. Als je dan ook nog een orgasme krijgt die je baarmoeder laat samentrekken, zou je de kans nog wat groter maken.
  • Eet veel ananas, en dan vooral de kern. Deze bevat kinine, wat de bevalling zou opwekken.
  • Drink veel bitter lemon of tonic water, ook daar zit kinine in.
  • Je kunt een behandeling boeken bij een voetreflexoloog. Deze kan een punt masseren dat aan de binnenkant van je voet zit, zo’n 2 centimeter onder en achter je enkelknobbel. Deze massage zou de bevalling kunnen starten, omdat dit punt verbonden zou zijn met je baarmoeder.

Omschrijving van de afbeelding

Jessica