Skip to Content

Zwangerschapskalender; 31 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 31 weken zwanger

Als je 31 weken zwanger bent, kunnen de schoonmaakkriebels toeslaan. Oftewel: nesteldrang! Lekker aan toegeven, zolang je het maar afwisselt met rust.

31 weken zwanger

Deze week 31 is een belangrijke week, want:

  • Nesteldrang komt om de hoek kijken;
  • Je baby ligt misschien al klaar voor de bevalling;
  • En: hebben jullie al een geboortekaartje uitgekozen?

Informatie baby week 31

39 centimeter
1500 gram

Geboortehouding of stuitligging?

Misschien is je baby al zo ver dat hij of zij in week 31 met het hoofdje naar beneden ligt. Hij ligt dan al in ‘geboortehouding’. Het kan ook zijn dat je baby nog in een stuit ligt. Dan liggen de billen naar beneden.

Of je hebt een eigenwijze stuitligger, dubbelop dus, die met zijn beentjes naar beneden ligt. Maak je daarover niet te veel zorgen, je baby hoeft nog niet klaar te liggen.

Tot week 36 heeft hij nog ruimte zat om te draaien, ook al voelt dat natuurlijk niet zo… Bij elk bezoek aan de verloskundige wordt gecontroleerd hoe de kleine ervoor ligt.

Stel dat je baby met 36 weken nog niet goed ligt, zal een gespecialiseerde verloskundige de baby proberen te draaien. Dat is niet eng en wordt vaak gedaan. Maar daarover later meer…

Lees ook: Stuitligging baby

Informatie moeder week 31

Navel

Je navel is nu nog een kuiltje. Weleenswaar onder enige spanning, maar hij is er. Het gebeurt niet bij alle vrouwen, maar hij kan er opeens ‘uitploppen’. Niet zo leuk, maar het kan geen kwaad. Na de bevalling zakt hij ook gewoon weer naar binnen.

Heb je steeds pijn bij je navel? Zeg dit dan als je op controle bent bij je verloskundige, het kan zijn dan je een navelbreuk hebt. Ook niet ernstig gelukkig, maar wel vervelend en daarom is het fijn als er iets aan gedaan kan worden.

Vergeetachtigheid

Nu zul je pijn bij je navel niet snel vergeten te noemen, maar als je een andere vraag hebt aan je verloskundige schrijf hem dan op zodra hij je te binnen schiet.

De kans dat je de vraag anders vergeet is, wat zullen we zeggen, vrij groot… Ben jij de afgelopen tijd rare dingen vergeten? Dat je wel spaghetti staat te koken, maar de saus vergeet?

Of eindelijk lekker op de bank ligt en hup daar gaat de bel: Had je met iemand afgesproken dan? Het kunnen soms hilarische situaties opleveren, alleen vind je het waarschijnlijk niet zo grappig.

Maak je geen zorgen, het is zwangerschapsdementie en het is een paar weken na de bevalling gelukkig weer over. Waar het goed voor is? Je hormonen regelen de boel zo dat je hele lijf is afgesteld op het krijgen van een kindje, en ja, je brein vindt de helft van de boodschappen dus niet zo interessant…

Schoonmaken

Naast boodschappen doen staat schoonmaken waarschijnlijk ook op je programma. Misschien wel met koeienletters.

Want ja, de boel moet natuurlijk wel schoon, want: de baby komt bijna!, wat zal de kraamverzorgster wel niet denken, er komen ladingen kraamvisite, ik kan na de bevalling niet meteen achter de stofzuiger dansen en ga zo nog maar even door.

Genoeg redenen om schoon te maken. Laat je niet uitlachen door mensen die zeggen dat je ‘echt typisch nesteldrang’ hebt.

Want ja, het is grappig maar het geeft je ook een fijn en zelfverzekerd gevoel. Houd alleen wel je rust in de gaten, want een uitgeruste moeder is echt beter dan een schoon huis. Je weet niet half in wat voor huizen kraamverzorgsters werken

. Breken bijvoorbeeld je vliezen terwijl je net het halve huis overhoop had gehaald om nog één keer schoon te maken of stond je net koekjes te bakken. So be it.

En niet onbelangrijk: ga niet zomaar aan de slag, check even of de schoonmaakmiddelen die je wilt gebruiken wel veilig zijn nu je zwanger bent.

Lees ook: Nesteldrang tijdens de zwangerschap

Informatie vader week 31

De mama-to-be heeft waarschijnlijk al een vluchttas klaarstaan, voor haar en de baby. Want stel dat de bevalling begint of stel dat jullie toch naar het ziekenhuis moeten tijdens de thuisbevalling.

Maar what about you? Als de bevalling úren duurt, wat meestal het geval is, wil je na afloop misschien ook wel even onder de douche. Of op zijn minst een schoon shirt. En wat dacht je van je telefoonoplader?

Leg alles wat je in het ziekenhuis bij je wilt hebben vast in een tas, zo heb je het altijd bij de hand.

Tip: vergeet je paspoort/ID-kaart niet voor het aangeven bij het gemeentehuis en een warme trui of vest, want in het ziekenhuis kan het fris zijn, ook in de zomer als de airco aanstaat.

Lees ook: Vluchttas inpakken; Checklist inhoud wat moet je meenemen?

Eettip

Hoeveel calcium krijg je eigenlijk binnen? Calcium zit in zuivelproducten, maar misschien houd je helemaal niet van melk. Denk dan eens aan kaas, of yoghurt, kwark… Je baby heeft nu tot het einde van je zwangerschap veel calcium nodig voor de ontwikkeling van zijn botten.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Hebben jullie al geboortekaartjes uitgekozen? Je kunt bij de drukker boeken vol geboortekaartjes halen. Misschien wat ouderwetser dan online, maar wel zo gezellig samen op de bank met zo’n groot boek.

Het voordeel van zo’n boek is dat je het kaartje kunt voelen en precies kunt zien hoe het eruitziet. Via een scherm ziet het er toch altijd anders uit dan de gedrukte versie.

Vaak zitten er strikjes, reliëfjes, en dergelijke op de kaartjes en met een boek kun je zien hoe dat eruitziet. Online kaartjes uitzoeken kan natuurlijk ook, er is enorm veel keus! Door online te zoeken, kun je makkelijk veel verschillende soorten en merken met elkaar vergelijken.

Fijn om te weten: je krijgt (bijna) altijd een gratis proefdruk van je kaartje!

Tip: Het is enorm handig om vast een lijst te maken van iedereen die je een geboortekaartje wilt sturen. En als je dan toch bezig bent, zet de adressen er ook bij. Op zo’n klus zit je net na je bevalling helemaal niet te wachten en het kan maar vast klaar liggen.

Weet je al welk kaartje het wordt? Dan kun je zelfs al enveloppen regelen en daar de adressen opschrijven. Leuk om te weten: PostNL heeft speciale geboortepostzegels, maakt het kaartje toch nog net wat leuker. Je kunt er gewoon naar vragen bij een postzegelverkooppunt.

Lees ook: Geboortekaartjes; tips en voorbeelden originele teksten en gedichtjes ter inspiratie
Lees ook: Geboortekaartjes trends

Tips

Een heel leuke tip: denk vast na over een verlanglijstje die je aan het kraambezoek kunt meegeven, of misschien laat je het wel op het geboortekaartje drukken. Mensen willen graag iets geven, maar hebben natuurlijk geen idee wat je al hebt en wat nog niet. Daarom kopen veel mensen kleding.

Lief, maar baby’s vliegen door de eerste kledingmaten heen en hebben een truitje dan misschien maar één keer aan. Het is leuker om dingen te geven waar je echt wat aan hebt.

Denk aan praktische spullen die je echt vaak gaat gebruiken, zoals een speelkleed voor op de vloer. Of iets extra’s, zoals het graveren van de naam op een TripTrap-stoel (hier).

Een bedrag op de rekening voor later of speelgoed. Je kunt het je net na de geboorte nog niet voorstellen, maar 3 maanden later grijpt hij of zij al gretig naar een rammelaar.

Lees ook: Originele kraamcadeautjes om te geven of zelf maken

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit