Skip to Content

Thuisbevalling; van checklist benodigdheden tot voordelen en nadelen

Thuisbevalling; van checklist benodigdheden tot voordelen en nadelen

In Nederland hebben we de unieke mogelijkheid om thuis te bevallen. Voor de één is het al snel een uitgemaakte zaak waar zij bevallen wilt. Maar soms kan je ook twijfelen. W

ant is zo’n thuisbevalling wel verantwoord? En wat moet je dan allemaal regelen? En waarom zou je niet gewoon voor een bevalling in het ziekenhuis kiezen?

Mag je altijd thuis bevallen?

Helaas is een thuisbevalling natuurlijk alleen mogelijk als zowel de moeder als het kindje gezond is. Ook kunnen er bij een eerdere bevalling complicaties geweest zijn, waardoor de moeder in het ziekenhuis moet bevallen. Natuurlijk zal de verloskundige dit uitvoerig met je bespreken.

Daarnaast is het tijdstip van de bevalling ook belangrijk. Dient de bevalling zich te vroeg aan (voor de 37 weken) of te laat (na 42 weken) dan zal uit voorzorg de bevalling niet thuis mogen gebeuren.

Hoe ‘werkt’ een thuisbevalling?

Bij een thuisbevalling zal je diverse zaken op orde moeten hebben, zodat de bevalling ook veilig thuis kan gebeuren. Krijg je weeën, dan bel je de verloskundige. Jullie hebben van tevoren al duidelijk afgesproken wanneer je belt.

Zij zal verschillende keren komen kijken om de vordering van de ontsluiting e.d. in de gaten te houden. Als ze denkt dat het zover is, zal zij blijven, wordt de kraamverzorgster ingeschakeld en gaat zij (met je partner..) de spullen klaarzetten. De bevalling kan gaan beginnen!

Voor- en nadelen thuisbevalling

Als je een keuze moet maken, wil je natuurlijk graag de beste keuze maken. Uiteraard heeft iedere keuze zijn voor- en nadelen en zal je zelf moeten kiezen wat het beste bij jou en jullie situatie past.

Vind je het moeilijk om hierin zelf te beslissen? Natuurlijk zal je verloskundige graag met je meedenken…

Voordelen van een thuisbevalling:

 • Geen vreemden om je heen, alleen de mensen die jij wilt. En de verloskundige en kraamverzorgster, natuurlijk.
 • Je partner kan meer betrokken zijn bij alle voorbereidingen, waardoor zijn rol groter wordt in het geheel. Dit kan een fijn idee zijn voor de aanstaande vader…
 • Er wordt niet snel gekozen voor onnodige medicatie
 • Je blijft op je eigen vertrouwde plekje: goed voor je ontspanning
 • Na de bevalling lekker in je eigen badkamer douchen, in je eigen bed met de kleine erbij gaan genieten en niet eerst nog met een auto terug naar huis moeten…

Nadelen van een thuisbevalling:

 • Medische hulp laat langer op zich wachten (je moet immers eerst vervoerd worden naar het ziekenhuis)
 • Alle rompslomp is in jouw huis (maar daar heb je als kraamvrouw weinig last van ? )
 • Het idee dat medische hulp vlakbij is, kan stress wegnemen
 • Blijkt je kindje specialistische hulp nodig te hebben, dan duurt het langer voor dit gegeven kan worden

Is een thuisbevalling veilig?

Natuurlijk zijn er regelmatig discussies of een thuisbevalling wel veilig is. De verloskundigen in Nederland zijn zeer goed opgeleid en geven je dus zeker alle juiste zorg. Zij kunnen ook, indien nodig, levensreddende handelingen verrichten en hebben bijvoorbeeld zuurstof bij zich.

Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat een bevalling thuis net zo veilig is als in het ziekenhuis.

Toch naar het ziekenhuis

Soms kunnen er toch nog situaties zijn dat je naar het ziekenhuis moet. Bij zwangerschapsvergiftiging, bijvoorbeeld, of bij een stuitligging. Dit kunnen ook situaties zijn die pas op het einde van je zwangerschap zich voordoen (of zelfs tijdens de bevalling).

Had jij je zo verheugd om gemoedelijk thuis te bevallen en dan gebeurt er dit… Bedenk dat veiligheid toch echt voor alles gaat en zeker als het om de gezondheid van je kindje gaat, toch?!

En krijg je weeën en wil je dan opeens toch wel naar het ziekenhuis? Geen probleem: dat kan altijd nog!

Checklist; Wat moet je regelen bij een thuisbevalling?

Van de verloskundige of de organisatie waar jouw toekomstige kraamverzorgster vandaan komt, zal je een lijst krijgen wat er allemaal geregeld moet zijn.

Om alvast een idee te krijgen, hier een aantal zaken, maar de lijst is veel langer:

 • Je bed moet een minimale hoogte hebben zodat de kraamzuster en verloskundige goed overal bij kunnen. Hier zijn klossen voor te huur.
 • Een waterbed is niet geschikt voor een bevalling! Dus zorg voor een tijdelijk ander bed (of beval in een andere slaapkamer, op het logeerbed…)
 • Een po
 • Een navelklemmetje is natuurlijk nodig bij het knippen van de navelstreng.
 • 10 steriele gazen 10/10
 • Maandverband!
 • 10 celstofmatjes
 • Thermometer
 • Pompje zeep
 • Maatkan
 • Zakjes om afval, zoals verband, in weg te kunnen gooien.
 • Zaklamp (voor als de stroom uit zou vallen)
 • Twee emmers
 • Vuilniszakken
 • Je zult een minimaal aantal luiers (hydrofiel!), een mutsje tegen afkoeling en nog meer noodzakelijke kleertjes moeten hebben.

Zorg ook nu voor een vluchtkoffertje, die je zo kan meegrijpen met de nodige spulletjes. Zowel voor jou als de baby, uiteraard.

Hoewel je hebt gekozen voor een thuisbevalling en dus niet opeens met weeën naar het ziekenhuis denkt te hoeven, kan je toch opeens wel die kant op moeten!

Lees ook: Inhoud vluchtkoffer voor de bevalling

Eisen kraamzorg

De thuisbevalling mag niet op een hogere verdieping dan de eerste gebeuren en op deze verdieping moet je stromend water hebben. Ook moet je zorgen voor voldoende licht! Zorg dat je huis goed vindbaar is.

Niet alleen voor de verloskundige en kraamverzorgster, maar zeker ook als er in paniek toch een ambulance moet komen. Dan telt immers elke minuut!

Het kan zijn dat je een kraampakket ontvangt maar dit is niet (altijd) compleet. Dus controleer goed wat je hebt en vul dit op tijd aan! Zo heb je een kraammatrasje nodig. Zet het kraampakket en alle andere benodigdheden klaar op een logische plek. Zodat je niet eerst moet gaan zoeken … 

Wil je zelf bepalen wat de eerste kleertjes zijn die je baby draagt? Leg ze vast klaar!

Overigens krijg je van tevoren nog een intakegesprek met iemand van de kraamzorg. Zij zal je nog meer adviezen geven waaraan je moet denken!

Bevallen in bad

Een bijzondere manier van thuis bevallen is het bevallen in bad. Hiervoor kan je een speciaal bevallingsbad huren, die breder is dan je eigen bad, minder snel afkoelt en meer ruimte biedt aan zowel jou als de verloskundige.

Het is ook dieper. Voor zowel jou als de baby is een waterbevalling een natuurlijke, ontspannen manier van bevallen.

Je kindje komt immers uit een omgeving die meer op dit bad lijkt, dan op de droge buitenwereld. Zo wordt de overgang ‘zachter’ naar die nieuwe wereld. Bevallen in bad kan alleen thuis en ook alleen als je er ruimte voor hebt.

Interesse? Vraag aan je verloskundige hoe die hier tegenover staat en zij heeft vast tips en adviezen.

Thuisbevalling; van checklist benodigdheden tot voordelen en nadelen - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
 1. M. van Drogen says:

  Prima artikel, toch lees ik maar twee genoemde manieren om je baby ter wereld te brengen.
  En de gangbaarste daarbij: op bed.
  Jammer, want dit is precies waar de medische kant zich zolang op gericht heeft en ook de media (in series/fims e.d.) wordt vooral deze mogelijkheid gepropageerd. Terwijl dit (barende liggend op de rug) de meest onnatuurlijke en pijnlijke manier is om te bevallen.
  Bevallen in bad wordt gelukkig genoemd maar baarkruk, handen en knieën etc mis ik.
  Veel (wordende) mama’s hadden deze informatie graag gehad.

Comments are closed.