Skip to Content

Zwangerschapskalender; 39 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 39 weken zwanger

Nu je 39 weken zwanger bent, heb je vast al nagedacht over de bevalling. Wie is erbij, heb je speciale wensen? In deze blog vind je alle informatie over pijnbestrijding nog een keer op een rij.

39 weken zwanger

Deze week 39 is een belangrijke week, want:

  • In deze blog vind je informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling;
  • Wordt de apgarscore uitgelegd;
  • En lees je dat huilen heel normaal is!

Informatie baby week 39

49 centimeter
3300 gram

Als je baby geboren wordt in week 39 met nog (wat resten) huidsmeer op zijn lijfje, wordt dat niet schoon gemaakt na de geboorte. Misschien een vies idee, maar het is de allerbeste créme die je je kunt voorstellen. Binnen een uur is het huidsmeer in het huidje getrokken en zie je er niets meer van. Het beschermt het huidje tegen de droge lucht.

Na de geboorte opent je baby direct zijn of haar oogjes, maar hij ziet nog niet zoveel als wij. Hij ziet alles de eerste dagen wazig en zwart/wit. Een beetje saai, maar al veel interessanter dan dat wat hij in de baarmoeder kon zien.

Het duurt zelfs 3 maanden voor hij kleur kan gaan onderscheiden. In je ogen zitten namelijk een soort kegeltjes, en door die kegeltjes kun je kleuren waarnemen.

Het duurt ongeveer 3 maanden voor die kegeltjes volledig ontwikkeld zijn. Na 6 maanden is het zicht zó goed ontwikkeld dat ze even goed zien als wij.

Ook kan een baby na de geboorte zijn ogen nog niet focussen. Hij kan je dus niet volgen als je door de kamer loopt. Na 1,5 maand gaat dit al veel beter en zal hij je ook van een grotere afstand herkennen. Zeker weten dat je smelt die eerste keer dat je de kamer binnenkomt en je een grote lach van herkenning krijgt!

Ook de traanbuisjes werken nog niet. De eerste weken huilt je baby dus zonder tranen. Na een paar weken zie je opeens grote tranen over zijn wangen biggelen als hij huilt. Maar waarom huilt hij eigenlijk? Dat zul je je nog best weleens afvragen…

Wist je dat je baby ook al ín je buik kan huilen? Hoe ze dat ontdekten lees je hier.

Heb je er al weleens over nagedacht dat dieren nooit huilen? Waarom wij wel? Omdat een mens niets kan als hij geboren wordt. Dieren wel, sommigen staan direct al op 4 poten of kunnen zelfs meteen zonder moeder leven.

Omdat een mens zo hulpeloos geboren wordt, moet hij wel huilen om in leven te blijven. En je zult het merken, zo’n ‘huiltje’ is zo ontworpen dat je dat niet kunt negeren. Je wilt het oplossen en het liefst zo snel mogelijk. Huilen is voor baby’s dus puur een overlevingsstrategie.

Maar waarom huilen wij dan als volwassenen ook? Wij kunnen toch praten en zo aangeven wat we willen of nodig hebben? Verbaal gezien wel ja.

Maar soms kun je niet vertellen waarom je je zo rot voelt of waarom je het even niet meer ziet zitten. Dus ga je huilen, dan weet de ander in ieder geval dat je wel een knuffel kunt gebruiken.

Het heeft daarnaast ook veel meer effect: Als je aan iemand vraagt of hij of zij je even met iets kunt helpen omdat je het niet meer overziet, is de kans groter dan diegene ‘nee, want..’ zegt, dan wanneer je huilt.

Huilen laat de noodzaak zien: je hebt het nu echt even nodig. Je hoeft je dan ook nooit te schamen voor je tranen, het maakt je mens! En zeker in de afgelopen en aankomende weken kun je waarschijnlijk wel een paar tranen laten…

Nog een ding: misschien heb je bij de geboorte van je baby wel tranen van blijdschap! Dan is de emotie vreugde zó groot dat het niet in woorden past, en juist: dan komen die waterlanders er weer aan te pas om aan de wereld te laten zien hoe groot je emotie is.

En dat is bij vreugde natuurlijk altijd fijn! Onderzoekers vermoeden zelfs dat huilen een pijnstillend effect heeft… Misschien toch eens proberen bij de bevalling, schaam je niet!

Informatie moeder

Weeën

Dat de bevalling pijn doet, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Tijdens een bevalling heb je, als alles normaal verloopt, niet voortdurend pijn. De wee doet pijn, maar tussen de weeën door heb je geen pijn en kun je even bijkomen. Een weeënstorm zijn weeën zo kort achter elkaar dat je die ‘bijkompauze’ niet hebt, dat is vanzelfsprekend erg naar.

Een wee voelt als een bankschroef om je buik die knijpt, alsof het even niet past in je buik. De wee neemt qua pijn toe als een golf, en precies op het moment dat je denkt ‘nu kan ik het niet meer’, neemt de wee weer af als een golf die wegrolt. Zo zie je het ook precies op de monitor in het ziekenhuis.

Ontspannen

Het allerbelangrijkste tijdens een bevalling is: ontspannen. Als je bang bent voor de pijn of de gebeurtenis houd je die spanning vast in je lijf. Daardoor kunnen de weeën niet goed op gang komen en kan de bevalling (veel) langer duren, ook komt er dan (bijna) geen ontsluiting.

Dus hoe moeilijk het ook is, probeer je te ontspannen. Het kan helpen om een massage te krijgen en je volledig te concentreren op de handen die je masseren. Een voet-, been-, hand- of hoofdmassage kan erg verlichtend werken. Misschien een idee om dat nu vast te oefenen samen met je partner?

Pijnbestrijding

Kun je de pijn niet aan, dan is er gelukkig pijnbestrijding. Er zijn verschillende soorten. Lees ze nu vast door, dan kun je vast bedenken wat je wel of niet zou willen. Er zijn vormen van pijnbestrijding die je ook bij een thuisbevalling kunt gebruiken, zoals ademhalingstechnieken.

Wil je echt een ruggenprik of andere medische pijnstilling, dan moet je in het ziekenhuis bevallen.

Voor een ziekenhuisbevalling zijn er vier soorten pijnstilling:

  • Ruggenprik: Je krijgt een prik in je rug met pijnstilling. Je kunt wel minder controle hebben over je spieren en dat is een nadeel bij persweeën. Heb je al vergevorderde ontsluiting? Dan kun je dus niet meer voor deze optie kiezen.
  • Pethidine: Een ruggenprik kan een paar uur achter elkaar pijnstilling afgeven, pethidine is één injectie met pijnstilling. Na de injectie gaat de injectie er dus weer uit. Het geeft je een roesje, waardoor je het ergste moment van de bevalling wat kunt verzachten. Ook kan het je even een bijkommoment geven waarna je de bevalling weer zonder pijnstilling voortzet.
  • Remifentanil: Als je al een infuus hebt, bijvoorbeeld als je bevalling ingeleid wordt, is dit de makkelijkste optie want dan wordt het gewoon aan je infuus toegevoegd. Je hoeft dan niet meer geprikt te worden. Bij deze pijnstilling krijg je een pompje. Steeds als je op het pompje duwt, krijg je een beetje pijnstilling. Er zit een automatische stop op, dus je kunt nooit een overdosis krijgen. Soms helpt alleen het idee al dat pijnstilling zo dichtbij is.
  • Lachgas: Lachgas is helemaal makkelijk toe te dienen, geen injectie en geen infuus. Het is een maskertje wat je voor je gezicht houd, net zo’n maskertje als wanneer je onder narcose zou gaan. Je ademt het in en het verlicht direct. Het is ook snel weer uitgewerkt, maar het kan je helpen om de toppen van de weeën op te vangen.

Lees ook: Pijnbestrijding tijdens bevalling

Informatie vader

Na de bevalling wordt de baby zo snel mogelijk op de buik van de moeder gelegd. De baby hoort dan de vertrouwde hartslag weer en komt daardoor tot rust. Daarnaast gaat de baby al snel op zoek naar de borst om te kunnen drinken.

Waarschijnlijk zijn jullie veel te druk met naar de kleine kijken nu hij of zij er dan eindelijk is. Misschien dat je op de achtergrond de verloskundige iets over een apgarscore hoort zeggen. Een apgarscore is een score waarmee snel de conditie van een net geboren kindje kan worden ingeschat.

In die eerste minuten is er nog geen tijd voor een uitgebreide check, maar toch moet er snel een inschatting zijn. Gaat het allemaal goed of is er snel medische hulp nodig?

De score wordt gegeven aan de hand van een aantal criteria, en de score is een cijfer van 0 tot 10. Als de baby 1 minuut, 5 minuten en 10 minuten oud is, wordt de score gegeven. Amper 10 minuten oud heeft hij dus al drie toetsen achter de rug! Gelukkig slagen de meeste baby’s glansrijk.

Lees ook: Apgarscore babytest

Eettip

In de laatste weken van de zwangerschap kun je opeens veel vocht vasthouden, zeker als het buiten erg warm is. Het klinkt raar, maar wat het meeste helpt is water drinken.

Door veel water te drinken blijven je nieren aan de gang en dat helpt om het vocht af te drijven. Je moet al veel naar de wc, en extra drinken helpt daar natuurlijk niet voor…

Maar extra vocht vasthouden is ook niet prettig.

Wat moet je deze week regelen

Zet de ziekenhuistas(sen) en het autostoeltje vast in de auto! Als je op controle gaat bij je verloskundige of in het ziekenhuis wordt de kans steeds groter dat je mag of moet blijven. Dan wil je liever niet terug omdat alle spullen nog thuis staan. Zet ze daarom voor de zekerheid in de auto en je weet zeker dat je alles bij je hebt!

Tips

Als jullie kleine straks geboren is, kan hij erg onrustig zijn. Het is me ook al niet een overgang, van zo’n lekker warm plekje naar die rare buitenwereld vol licht, geluid, zwaartekracht en opeens moet hij zelf zijn eigen lijfje warmhouden.

Tijdens de zwangerschap heeft hij altijd het kloppen van mama’s hart gehoord. Leg je baby dus lekker op je blote huid, met zijn hoofdje bij papa’s om mama’s hart. Zacht kleed om jullie heen en zeker weten dat je baby weer rustig wordt!

En voor jezelf is het ook even een heerlijk momentje samen met je baby. Wist je dat het zelfs de hechting tussen jullie allebei bevordert?

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit