Skip to Content

Weekendje weg als zwangere vrouw; tips voor babymoon

Weekendje weg als zwangere vrouw; tips voor babymoon

Nog even chillen met zijn tweeën, voordat de kleine spruit zich aandient? Steeds meer aanstaande ouders gaan op babymoon, een soort honeymoon maar dan met een babybuik. Dat je niet gaat snowboarden of bergbeklimmen is logisch, maar wat voor type vakantie is dan wel geschikt?

En tot wanneer mag je eigenlijk wel zwanger vliegen? Zodat je even lekker van genieten dat je nog niet gebonden bent aan een baby. Maar stiekem al wel de hinder ondervindt van een zwangerschap.

Ga je op vakantie, terwijl je zwanger bent, dan zijn er een aantal dingen waar je even rekening mee moet houden. Maar vooral: lekker doen! Zeker bij de eerste heb je nu nog even de kans om rustig te kunnen ontspannen voor alle hectiek losbreekt.

Samen even lekker mijmeren over dat wat komen gaat! Dus vooral: een lekkere vakantie toegewenst! Toch zijn er bestemmingen die je nu beter even kunt overslaan. Daarnaast zul je wel je ritme en activiteiten moeten aanpassen aan je zwangerschap. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby. Maar waar let je op?

Overleg eerst even

Natuurlijk hangt het er even vanaf wat voor soort vakantie je gaat houden. Ga je gewoon een weekje naar een bungalowpark in het binnenland, dan is het allemaal niet zo spannend. Wil je echter echt verder weg en bijvoorbeeld een actieve vakantie gaan houden, raadpleeg dan even je verloskundige (of bij wie je onder controle staat) wat wel en niet kan!

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar het kan altijd gebeuren: iets gaat er niet goed tijdens je zwangerschap waardoor je een arts of misschien zelfs het ziekenhuis moet bezoeken. Kijk vooraf dan ook altijd goed na hoe je hiervoor verzekerd bent!

Daarnaast is het verstandig om een lijstje te hebben met adressen en telefoonnummers van bijvoorbeeld een arts of het ziekenhuis bij je vakantiebestemming en hoe je daar komen moet.

Wanneer kan je beste reizen tijdens zwangerschap?

Hoe ver is de zwangerschap is gevorderd; als je net zwanger bent, of bijna uitgerekend mag je bijvoorbeeld niet meer met het vliegtuig. In het tweede trimester, zo tussen de 13 en 28 weken, is reizen het meest relaxed als je zwanger bent.

De misselijkheid is vaak een stuk minder en je voelt je fitter. Ook zit je zwangere buik nog niet heel erg in de weg. In het tweede trimester voelen de meeste zwangeren zich het meeste fit. Zelf was ik 5,5 maand zwanger toen we gingen.

Let ook goed op welk seizoen je gaat; hartje zomer is natuurlijk heerlijk, maar ga dan niet naar Spanje. Vanwege de zwangerschap is je huid extra gevoelig voor de zon en kan je blijvende beschadigingen oplopen.

In maart was het heerlijk lente achtig weer in Portugal, dus lekker met een truitje of zomerjas rondlopen en op een terrasje zitten. Zijn er ook schaduwplekjes waar je gaat?

Reisgezelschap

En natuurlijk met wie ga je? Het is heel erg gezellig om met je vaste vriendengroep te gaan, maar als zij iedere avond lekker gaan stappen terwijl jij geen drank mag en misselijk op je kamer zit voelen beide partijen zich niet prettig.

Met je partner gaan, terwijl hij liever eigenlijk alleen maar tv kijkt is misschien ook niet handig.

Bestemming

Kies een rustige bestemming; het is leuk om iets te doen, maar zorg ook vooral voor veel rust. Chillen op het strand van Curaçao klinkt heerlijk, maar bedenk je wel dat je daarvoor ruim 10 uur achter elkaar in een vliegtuig zit.

Wij raden aan om een bestemming te kiezen die niet te ver vliegen is, zoals Frankrijk, Italië of Spanje. Wij gingen daarom naar de Algarve, buiten het zomerseizoen.

Het afreizen naar hoge bestemmingen wordt afgeraden. De lage luchtdruk die op grote hoogten hangt kan leiden tot hoogteziekte. Dit is gevaarlijk voor de baby! Niet doen dus.

Natuurlijk neem je geen onnodige risico’s en vermijd je landen waar een ziekte heerst. Niet alleen bepaalde virussen die net daar huishouden, maar ook de ziekten die er altijd zijn kun je beter even mijden.

Denk hierbij aan zaken als malaria. Verplichte of aangeraden vaccinaties of pillen bij jouw vakantiereis? Tijdens je zwangerschap is dat niet verstandig (afhankelijk van het soort vaccinatie)

Kies dan liever voor een andere reis. Let bijvoorbeeld op hoe de gezondheidszorg is  geregeld? In Centraal-Afrika is dit een stuk anders geregeld dan in Nederland. Neem een (vertaling) van je zwangerschapsdossier mee voor de zekerheid, inclusief telefoonnummers.

Als je echt goed voorbereid bent zorg je voor namen en adressen van lokale artsen?

Tip: Je hoopt natuurlijk dat alles soepel verloopt maar als zwangere vrouw loop je wat meer risico dan normaal.

Sluit dus een goede reis- en annuleringsverzekering af voor jouw babymoon vakantie, zodat je niet voor eventuele onverwachte kosten op hoeft te draaien mocht de baby zich voortijdig aandienen. Je weet maar nooit.

Vliegen tijdens de zwangerschap

Wil je vliegend naar je vakantiebestemming? Informeer dan even goed tot wanneer je bij deze vliegtuigmaatschappij als zwangere mee mag. Dit wil namelijk nog weleens verschillend zijn per maatschappij.

De laatste weken mag je sowieso niet vliegen. Ben je zwanger van meer dan 1 kindje, dan is die grens al eerder bereikt, wat natuurlijk ook logisch is. Het kan zijn dat je een zwangerschapsverklaring moet overhandigen.

Deze kan je verloskundige afgeven. Op zich kan zij natuurlijk ook nooit weten of er echt niets zal gebeuren tijdens de vlucht, maar zo weten ze natuurlijk wel dat er nu nog geen complicaties zijn.

Daarnaast kunnen ze erom vragen om te kijken hoever je in je zwangerschap bent. Er zijn trouwens ook zoiets als vliegtuigsokken. Ideaal voor als je zwanger bent, omdat dit de vochtophoping tegengaat in je voeten.

Deze kousen zijn ook online verkrijgbaar, maar worden onder verschillende namen aangeboden. Naast vliegtuigsokken of –kousen, spreekt men ook van reissokken of –kousen of compressiesokken of –kousen.

Tot de 28e week van je zwangerschap mag je in principe probleemloos vliegen. Zorg wel dat je kan aantonen hoeveel weken je zwanger bent door middel van een verklaring van je verloskundige. Of je na 28 weken wordt toegelaten op een vliegtuig, verschilt per airline. Verdiep je dus van te voren goed in de regels om problemen te voorkomen

. Na 36 weken bij een eenling en na 34 weken bij een meerling, mag je met geen één maatschappij meer vliegen.

Let ook goed op hoeveel weken je bent als je terug vliegt. Je wil natuurlijk niet vast komen te zitten in het buitenland, omdat je niet meer wordt toegelaten

Check met je verloskundige of het voor jou verstandig is om op reis te gaan. De verloskundige verstrekt ook de zwangerschapsverklaring, ook wel een ‘fit to fly’ verklaring genoemd. Neem deze altijd mee als je op reis gaat!

Het kan zijn dat je de verklaring moet laten zien bij het inchecken op het vliegveld. Neem ook een kopie van je zwangerschapskaart mee. Mocht je onverhoopt in het ziekenhuis of bij de dokter belanden, dan kan de plaatselijke dokter alle gegevens rondom jouw zwangerschap inzien.

Lees ook: Bevallen in het buitenland

Accommodatie

Je bent zwanger en dus simpelweg minder mobiel dan anders. Comfort is daarom key tijdens je babymoon.

Niemand wordt vrolijk van een krakkemikkig bed met doorgezakt matras, maar als je zwanger bent heb je nóg meer behoefte aan een lekker bed. Kies je hotel dus zorgvuldig uit of kies voor een accommodatie die compleet is ingericht op de behoeften van zwangere vrouwen. Je mag best een beetje extra betalen om jezelf te verwennen!

at denk je bijvoorbeeld één met een heerlijk ligbad en in ieder geval een lift. Drie of vier trappen oplopen vind je op een gegeven moment in je zwangerschap echt niet leuk meer.

Ook de locatie van je hotel / camping is belangrijk;  is er een restaurant in het hotel of in de buurt zodat je niet aan het einde van de dag nog een reis moet ondernemen voor je kan eten (en na afloop weer terug naar het hotel). Zijn er disco’s in de omgeving van het hotel, die de hele nacht doorgaan en jij dus geen nachtrust hebt.

Is er wat te doen in de buurt? En op de camping; waar staat je tent, hoef je niet te ver te lopen naar het toilet, maar ben je niet te dichtbij voor eventuele nachtbrakers. Houd je van citytrips?

Boek een accommodatie die in het centrum ligt of anders goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Een hotelletje midden in een bos, waarvoor je eerst moet klimmen: mooi, maar nu niet handig!

Let er ook goed op dat jouw hotel niet te ver bij een ziekenhuis vandaan ligt. In de meeste grotere steden is er een goed ziekenhuis te vinden, maar in de middle of nowhere wil je niet riskeren dat de weeën al gaan beginnen!

De verzorging; zit je in een hotel all inclusive en hoef je je dus nergens zorgen over te maken en alleen maar te genieten of moet je ook iedere dag boodschappen doen en koken. Of kan je gaan uit eten?

Zwanger en de reis zelf

Of je nu op reis gaat met het vliegtuig, met de trein of gewoon met de auto, houd er rekening mee dat je vaker moet plassen dan normaal en je gewoon meer ruimte nodig hebt. Probeer af en toe even te lopen.

In het vliegtuig of de trein kun je natuurlijk gewoon even naar het toilet lopen, bijvoorbeeld. Met de auto zit je waarschijnlijk nog krapper. Stop dan ook regelmatig en wandel even een stukje om zo je bloed weer lekker te laten stromen.

Drinken en eten

Drinken is belangrijk. Maar alcohol is uit den boze. Dus zorg voor véél water. Neem idealiter gewoon zelf je water mee. Wat het eten betreft houd je dus, zoals gezegd, rekening met de hygiëne (denk ook aan ijs, ook daar hoor je nog weleens verhalen over!).

Maar ook tijdens je vakantie zal je vanzelfsprekend rekening moeten houden met bepaalde levensmiddelen die gevaarlijk kunnen zijn voor een ongeboren kindje.

Neem eventueel een lijstje van thuis mee zodat je ook daar precies weet wat je wel en wat je niet kunt eten. Kijk altijd uit met rauw voedsel!

Ga je naar het buitenland? Let dan ook goed op de hygiëne. Hoewel je daar altijd goed op moet letten in bepaalde landen, is het nu uiteraard extra belangrijk. Eet dus alleen dat wat je vertrouwt en niet zomaar bij een kraampje op straat.

Of bereid zelf je eten en koop water in flesjes zodat je zeker weet dat er geen bacteriën in zitten die we in Nederland niet gewend zijn.

Relaxed programma & rustmomentjes

Wat ben je van plan om te gaan doen? Heerlijke beautybehandelingen in een spa kunnen zeer ontspannend zijn, maar niet altijd even goed. Bungeejumpen of duiken zijn ook niet aan te raden.

Neem de lift in plaats van de trap en pak de taxi naar een goed restaurant. Breng nog even een bezoekje aan de spa, slaap lekker uit en geniet met je partner van jullie tijd met zijn tweeën!

Je nachtrust is erg belangrijk; In het hotel waren de bedden gewoon niet fijn, ik sliep erg slecht. In Italië waren we aan het kamperen en had ik speciaal een stretcher meegenomen (normaal lig ik op een luchtbedje) dit was ideaal. Indien nodig zorg dan voor een extra middagdutje overdag. Zo heb ik 8 maanden zwanger zelfs een scoutingkamp overleefd!

Zorg voor genoeg vermaak als je alleen bent; neem een stapel boeken, je e-reader, tablet mee of zorg dat er een nederlands-talige zender zit. Ik heb een deel van de vakantie op de hotelkamer doorgebracht.

Tijdens het kamperen had ik ook echt alleen tijd nodig, ik had mijn eigen tent met voortent. In de voortent lagen de kinderen in een deryan tentje zodat ik zelf in de binnentent kon liggen met een boekje en lampje aan.

Zwanger in de zon; bescherm je buik

Ga je de zon opzoeken? Heerlijk! Je bent misschien gewend om uren te liggen bakken in de zon, op het strand. Heerlijk ontspannend, dat wel. Maar let nu wel op met zonnen.

Tijdens je zwangerschap loop je namelijk het risico dat je dan een zwangerschapsmasker krijgt! Dit zijn bruine plekken in je gezicht die meestal na je zwangerschap weer verdwijnen, maar toch… Je kunt dus beter even in de schaduw verblijven!

Smeren, smeren, smeren is daarom het advies voor zwangere vrouwen. Stop een zonnebrandcrème met minimaal factor 50 in je koffer, want je huid is tijdens je zwangerschap een stuk gevoeliger.

Door jezelf goed in te smeren verklein je ook de kans op een zwangerschapsmasker, verkleuringen van de huid in het gezicht. Zoek regelmatig de schaduw op, zeker tijdens het middaguur, en zorg daarnaast dat je veel water drinkt om uitdroging te voorkomen.

Wat neem je mee?

En nog een laatste tip; let op wat je meeneemt. Vaak heb je het wat sneller warm dus dan is luchtige kleding die niet te strak zit en in laagjes kan zeer welkom.

Zijn jullie nog op vakantie geweest tijdens de zwangerschap? Waar zijn jullie geweest?

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken
  1. Jess says:

    Wij zijn uiteindelijk nooit op vakantie geweest omdat mijn zwangerschap echt niet lekker liep. Maar als ik me goed had gevoeld, had ik het zeker gedaan. Wij hadden naar Frankrijk gewild toen ik 20 weken was. Even relaxen!

Comments are closed.