Skip to Content

Zwangerschapskalender; 12 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 12 weken zwanger

Het eerste trimester eindigt deze week nu je 12 weken zwanger bent. Het HCG hormoon neemt deze en volgende week geleidelijk af. Je zult je snel beter gaan voelen!

12 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

  • Je baby is helemaal af, hij of zij hoeft alleen nog maar te groeien;
  • De placenta werkt volledig, de dooierzak verdwijnt;
  • En… de kans op een miskraam is nagenoeg nihil. Als je het nog niet gedaan had, is dit het moment om je familie en vrienden feestelijk op de hoogte te brengen!

Informatie baby

6,5 centimeter
20 gram

Wist je dat de placenta uit twee verschillende delen bestaat? Je hebt niet dezelfde bloedsomloop als je baby, zowel moeder als kind hebben ieder hun eigen bloedsomloop. De twee kamers worden van elkaar gescheiden door een dun vlies.

Alcohol, rook en andere schadelijke dingen kunnen helaas wel door dit vlies heen gaan. Daarnaast beschadigd rook ook de placenta.

Door die beschadiging kan de placenta steeds minder goed functioneren, waardoor je kindje een voedingsstof te kort krijgt. Kinderen van moeders die roken tijdens de zwangerschap, zijn dan ook vaak klein.

Hoe kleiner een baby, hoe vatbaarder voor gevaarlijke infecties en complicaties.

De navelstreng van je kindje komt uit in zijn deel van de placenta. Het bloed van je kindje stroomt dus door zijn eigen lijfje, door de navelstreng en door de placenta.

De placenta voorziet het bloed continu van zuurstof en voedingsstoffen. Koolzuur en afvalstoffen worden weer uit het bloed verwijderd. Wat een megasysteem…

Tot nu toe leefde je kindje vooral van de dooierzak. De placenta was nog in ontwikkeling en functioneerde nog niet optimaal. Rond de 12 week is de placenta klaar en verdwijnt de dooierzak, die is niet meer nodig.

De darmen zaten de eerste weken nog deels in de navelstreng, inmiddels zijn die verplaatst en hebben ze hun definitieve plaats in de buik ingenomen. De placenta functioneert volledig én met 12 weken is je kindje helemaal compleet. Er zijn zelfs heel kleine nageltjes op de vingers en teentjes…

Het hoofdje van je baby is in verhouding tot het hele lichaam nog erg groot. Eigenlijk is het hoofdje bijna zo groot als de helft van het hele lichaampje! Logisch, als je bedenkt hoeveel hersencellen er per minuut bij komen (ongeveer 100).

In het tweede trimester, waar je volgende week mee begint, heeft de rest van het lichaam een groeispurt. Bij die 20-weken echo zul je zien dat het al veel meer in verhouding is. Als je baby geboren wordt, is het hoofd in verhouding nog steeds veel groter dan bij ons volwassenen.

Bij een pasgeboren baby is het hoofd ongeveer een kwart van de rest van het lichaam. Stel je voor dat dat bij ons zo was!

Toch is dit helemaal normaal: er moeten veel hersenen in dat hoofdje passen zodat je baby snel nieuwe dingen kan leren. Ook moet het mondje al groot genoeg zijn om te kunnen drinken. En wist je dat ogen niet meer groeien na de geboorte?

Informatie moeder

Je ziet het nog niet als je een dikke trui aan hebt, maar zelf zie je het in de spiegel maar al te goed: er komt een klein buikje aan! Dat merk je ook in je gewicht. Na deze week heb je het eerste trimester al gehad.

In het eerste trimester kom je gemiddeld 1 tot 3 kilo aan. Niets om je zorgen over te maken, dat is juist erg gezond! Als je enorm misselijk bent geweest en veel hebt moeten overgeven, kan het zijn dat je juist bent afgevallen.

Als je bent afgevallen moet je dit melden bij je verloskundige. Zij kan je helpen om aan te komen. Klinkt een beetje tegenstrijdig, maar het is erg belangrijk voor de gezondheid van jou en je kindje.

Als je lijnt of afvalt zonder dat het de bedoeling is, komen er schadelijke stoffen vrij in je lichaam. Die komen ook bij je kindje, daarom is het belangrijk dat je gaat groeien qua gewicht. Zo krijgt je kleintje genoeg voedingsstoffen en heeft je lichaam ook nog genoeg voedingsstoffen om overeind te blijven staan.

Deze of volgende week komt je baarmoeder boven je schaambeen uit. Als je (heel voorzichtig) voelt, voel je een soort rubberen rand boven je schaambeen. Dat is de bovenkant je baarmoeder!

Elke week groeit je baarmoeder ongeveer 1 centimeter omhoog. Als je het nu nog niet kunt voelen, voel je het volgende week vast wel.

Informatie vader

Jullie hebben samen het hele eerste trimester beleefd! Volgende week breekt het tweede trimester aan. Dat betekent dat de mama-to-be zich geleidelijk aan beter gaat voelen.

Ze heeft in het tweede trimester minder kwaaltjes en minder stemmingswisselingen. Dat is voor jullie allebei fijn! Ook is haar buik nog niet zo groot gegroeid dat hij in de weg zit.

Het tweede trimester is daardoor hét moment om alles bij elkaar te shoppen en het babykamertje in te richten. De goede tijden komen er aan!

Eettip

Heb je (nog steeds) last van obstipatie? Let er dan op dat je genoeg water drinkt, zeker 1,5 tot 2 liter per dag. Je kunt ook fruit aan een kan of fles water toevoegen, dat kan je stimuleren om genoeg water te drinken.

Ook is het belangrijk dat je genoeg vezels eet, dat helpt de stoelgang op gang. Er zijn speciale vezelrijke crackers en vezelrijke ontbijtkoek.

Twee van die crackers of 1 zo’n ontbijtkoekje per dag, geeft je al een kwart van het aantal vezels wat je nodig hebt. Eet verder volkoren producten, zo kom je aan genoeg vezels, wat zorgt voor een betere stoelgang. Hoe beter je stoelgang gaat, hoe minder kans op aambeien. Win-win!

Wat moet je deze week regelen

Als je wilde wachten met vertellen tot het ‘veilig’ was, kun je nu met een gerust hart ademhalen. En iedereen vervolgens op de hoogte stellen. Het is fijn om bij je ouders langs te gaan. Of nodig je vrienden uit en serveer zonder verdere aankondiging beschuit met roze en blauwe muisjes. Te leuk toch!

Maak van tevoren een lijst van mensen die je persoonlijk op de hoogte wilt stellen. Misschien zet je de aankondiging ook op social media, maar het is altijd leuker om de mensen in je naaste omgeving zelf op de hoogte te stellen. Zo zie je hun reactie en wordt het voor jezelf ook steeds echter.

Vergeet ook niet om je werkgever op de hoogte te stellen! Het is niet fijn als hij het via Facebook moet lezen of via via hoort. Het kan best spannend zijn om het aan je werkgever te vertellen, zeker als je weet dat er net een drukke periode aan gaat komen bijvoorbeeld.

Dat is inderdaad vervelend, maar er is nog tijd genoeg om daar een goede oplossing voor te maken.

Tips

Het is bijna niet voor te stellen, maar je kunt echt negatieve reacties krijgen als je je zwangerschap bekend maakt. Probeer dan niet overstuur te raken (makkelijker gezegd dan gedaan…).

Daarom is het goed om vast een antwoord te bedenken of het er samen over te hebben. Hoe reageren jullie dan? Natuurlijk kun je het niet helemaal voorspellen, maar het helpt wel als je er van te voren even bij stil gestaan hebt. Minime verzamelde verhalen van mensen die negatieve reacties hebben gekregen.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit