Skip to Content

Geboorteplan; voorbeeld ingevuld bevalplan & tips maken

Geboorteplan; voorbeeld ingevuld bevalplan & tips maken

En dan is het opeens tijd om het geboorteplan te schrijven… Dat ik zwanger was, dat wist ik. Maar dat er straks écht écht écht een klein kindje geboren ging worden en dat het dan ónze baby zou zijn…

Dat we haar zouden mogen houden… Dat kon ik me niet voorstellen. Voor mij was het geboorteplan schrijven dan ook een goede voorbereiding. Want hoe en wat wil je eigenlijk, straks, als je kleintje komt?

Veel mogelijkheden

Voor je het geboorteplan gaat schrijven, is het handig veel te lezen over bevallingen en de eerste 24 uur na de bevalling. Er zijn tegenwoordig zóveel mogelijkheden… Denk aan een geboortefotograaf bij de bevalling, of een doula.

Wil je je moeder of je zus bij de bevalling? Wat moet er met de placenta gebeuren? En met de navelstreng?

Mijn geboorteplan

Mijn verloskundige zei: ‘Schrijf er maar één, maar het gaat meestal anders’. En ze had gelijk.

Ik wilde op de baarkruk bevallen zónder pijnstilling. Maar goed, na 17 uur weeënstorm met nog steeds maar 2 cm ontsluiting en ruim 3 dagen gebroken vliezen, moest er toch wát gaan gebeuren.

Ik herinnerde me dat áls ik pijnstilling wilde, ik alleen een morfinepompje wilde. Maar ik kon niet meer op het woord komen… Dus ik zei: ‘Ik weet niet meer hoe het heet, maar het was het laatste hoofdstukje in de folder over pijnbestrijding!’. Iedereen lachen, maar ze snapten wel wat ik bedoelde.

In het uur daarop ging ik van 2 naar 10 cm ontsluiting en de verloskundige kwam al met een baarkruk aanzetten, want dat stond in mijn geboorteplan.

Maar inmiddels had ik persweeën en ik had werkelijk geen idee hoe ik me met persweeën zou moeten verplaatsen. Dus lag ik gewoon op bed. Met die morfinepomp naast me.

Ervaringen van bevallen met geboorteplan

Door het schrijven van het geboorteplan ben je op een andere manier met de bevalling bezig. Je ziet het niet in een vlog, je leest het niet in een artikel…

Maar je schrijft het zelf. Daardoor komt het veel dichterbij. Die vlog gaat over iemand anders haar bevalling, dat artikel gaat over bevallingen in het algemeen. Maar het geboorteplan gaat over JOUW bevalling.

Als je aan het bevallen bent, heb je echt geen zin meer om na te denken over wat je met de placenta wilt doen. Misschien roep je wel: ‘gooi maar weg’, terwijl je later spijt hebt. Een geboorteplan helpt impulsieve beslissingen voorkomen.

Net zoals bij die pijnstilling bij mijn bevalling. Ik vroeg er al uren eerder om. Maar mijn man bleef zeggen: ‘Je wilde het zonder doen weet je nog, misschien helpt dit of dat..’. Ik had hem gevraagd me te helpen herinneren dat ik het zonder wilde.

En ik ben hem er dankbaar voor dat hij me hielp om me aan het plan te houden.

Het is uiteindelijk toch gebeurd, en misschien was de bevalling sneller gegaan als ik eerder pijnstilling genomen had, maar dat maakt niet uit. Ik ben trots dat ik het zolang heb geprobeerd volgens mijn eigen plan.

En al wil je juist wel direct pijnstilling: het is jouw plan. Het is jouw bevalling. Het is jouw kind. Dus ook jouw beslissing. Het geboorteplan helpt je om je vast te houden aan je eigen keuzes.

Een ander enorm voordeel van het schrijven van een geboorteplan, is dat het personeel van het ziekenhuis en/of je verloskundige je veel beter begrijpt. Je hoeft niets uit te leggen, want dat heb je in het plan al gedaan.

Dus ben je van de kaart door de weeën? Of ben je gewoon niet zo aanspreekbaar? Dat hoeft ook niet. Ik beviel in het ziekenhuis, op Koningsdag, en omdat veel baby’s hadden besloten dat ze dat feest niet wilden missen, was het enorm druk op de bevalafdeling.

Daardoor had ik steeds een andere verpleegkundige. Ik was echt chagrijnig geworden als ik tussen de weeën door, steeds had moeten uit leggen hoe ik het wilde. Nu lazen ze het plan net voor ze naar binnen gingen en ze wisten precies hoe en wat.

Ook als je plotseling een andere verloskundige hebt: ze kan zo aan de slag.

De vragen die in een geboorteplan gesteld worden kunnen verschillen, maar in mijn plan werd ook gevraagd waar ik naar uitzag, en waar ik bang voor was. Ik was het meest bang dat er tijdens de bevalling iets vreselijks mis zou gaan en dat we haar zouden verliezen.

Zwanger worden was al een groot vraagteken, en nu was het toch gebeurd gelukkig, maar haar echt vasthouden? Dat leek me een te groot wonder. In het laatste stuk van de bevalling viel de hartslag van mijn dochter volledig weg.

Iedereen werd stil. Exact het scenario waar ik het meest bang voor was. De verloskundige wist dat door het plan, daardoor was ze heel scherp en duidelijk. Ze zette me letterlijk aan het werk en zorgde dat onze dochter zo snel mogelijk ter wereld kwam.

Gelukkig is alles goed gegaan… Maar ik was erg blij dat ze mijn angst kende en me daardoor beter kon begeleiden.

Doordat het personeel/de verloskundige weet wat je wilt en wat je dromen/angsten zijn, kun je zelf goed in je ‘bevallingsroes’ blijven. Iedereen weet door jouw plan wat hij of zij moet doen.

Jij kunt je volledig concentreren op de levenstaak die je hebt te volbrengen.

Voordelen bevallen geboorteplan

  • Je bent heel concreet bezig met je eigen naderende bevalling, waardoor het dichterbij komt. Een goede psychische voorbereiding zeg maar.
  • Het plan helpt je om je vast te houden aan je eigen keuzes.
  • Het personeel van het ziekenhuis/de verloskundige kan beter tegemoet komen aan jouw wensen.
  • En ze kunnen je beter begeleiden.
  • Je kunt makkelijker in je bevallingsroes blijven.

Tips schrijven geboorteplan

Maak een lijstje. Maak een lijstje ter voorbereiding van het schrijven. Bijvoorbeeld: Wat lijkt mij het mooiste moment van de bevalling? En daarna? Wat lijkt me het angstigste moment van de bevalling? Wat wil ik dat de verloskundige dan doet? (heldere instructies, of juist extra lief, etc.) Wil je de baby zelf aanpakken als dat kan? Wat wil ik het eerste uur na de bevalling? Wanneer ga je mensen inlichten? Wil je dat zelf doen?

Houd het kort. Nadat je de lijstjes hebt gemaakt, kun je kijken wat het belangrijkste is. In het voorgesprek kun je het één en ander toelichten, maar wees op papier kort en bondig, een verloskundige moet het in 2 minuten kunnen lezen. Vind je het moeilijk om kort te zijn? Schrijf dan eerst een geboorteplan waarbij de lengte niet uitmaakt. Kort het daarna zoveel mogelijk in door de kern te beschrijven.

Schrijf het plan samen. Denk samen na over de bevalling, bijvoorbeeld met je partner of met diegene die bij je bevalling aanwezig is zoals je moeder, zus of vriendin. Wat wil je? Welke ideeën hebben zij? Wat kunnen zij voor je doen tijdens de bevalling?

Vul het daarna in je eentje aan. Want hoe graag je de bevalling ook samen met je partner wilt doen, uiteindelijk doe je het alleen. Mijn man heeft bij élke wee mijn hand vast gehouden en me geholpen met ademen. Maar het laatste stuk van je bevalling ben je alleen. Dan is het jouw lijf en dat van de baby.

Natuurlijk staat je partner of iemand anders naast je, maar dat gevoel dat je uit elkaar gewrongen wordt tot twee personen, dat heb jij. Het is dan ook niet egoïstisch om bepaalde wensen in het plan te zetten. En het is ook niet ‘laf’ om je angst op te schrijven. Het is misschien ook zijn kind, en de geboorte van zijn kind, maar het is jouw lijf waar het uit komt.

Laat het los. Is je bevalling begonnen? Laat het plan dan juist los. Iedereen heeft het plan gelezen, iedereen weet wat ‘ie moet doen. Ze herinneren je aan de keuzes die je zelf hebt gemaakt en blijf bij jezelf.

Maar heb je toch pijnstilling nodig zoals in mijn geval? Of wil je toch opeens een boom planten bovenop de placenta? Go with the flow! Eerst baalde ik dat ik niet op de baarkruk ging bevallen omdat ik niet meer durfde te verplaatsen. Ik had er zo goed over nagedacht! Maar ja, zo ging het ook, en wat maakt het eigenlijk uit? Ze is er!

Voorbeeld geboorteplan

Weet je niet zo goed wat je moet opnemen in het geboorteplan. Denk dan eens aan de volgende vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.

Meer voorbeelden vind je hier.

Waar wil je bevallen?

Wie wil je bij de bevalling hebben?

Wanneer wil je bevallen?

Natuurlijk heb je over het moment zelf niet veel over te zeggen behalve:

Hoe wil je bevallen?

Waarom

  • Heb je bepaalde tradities waar rekening mee gehouden moet worden.
  • Ben je bang voor bepaalde dingen.
  • Zijn er lichamelijke / emotionele redenen voor bepaalde keuzes?

Lees ook: Het ‘gouden uur’; dit gebeurt er allemaal in het eerste uur na de bevalling met zowel de baby, kraamvrouw als vader.

Had jij een geboorteplan bij je bevalling?

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit