Skip to Content

Zwangerschapskalender; 23 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 23 weken zwanger

Je bent nu 23 weken zwanger, en je kunt last krijgen van nesteldrang. Nu al? Ja, rond 23 weken en tegen het einde van je zwangerschap kun je opeens een vlaag voelen waarin je móet schoonmaken. Je wilt een veilig en fijn huisje maken voor je baby! En wist je dat vaders hier net zoveel last van kunnen hebben als moeders?

23 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

  • Je kunt als mama-to-be last gaan krijgen van harde buiken;
  • Zowel de mama-to-be als de papa-to-be kunnen last krijgen van nesteldrang;
  • Je kunt voelen dat de baby de hik heeft!

Informatie baby

30,5 centimeter
500 gram

Hik in de buik

Rond deze tijd kun je voelen dat je baby de hik heeft. Je voelt dan steeds een klein schokje in je buik. Je baby heeft zich dan verslikt in het vruchtwater.

Bijna alle baby’s hebben de hik voor ze geboren zijn en het kan gelukkig geen kwaad. Als je straks nog een stukje verder in de zwangerschap bent, kun je het zelfs aan je buik zien als je baby de hik heeft.

Natuurlijk niet heel erg, maar als je naar je blote buik kijkt en je baby heeft de hik, kun je het zien. Heeft je baby heel vaak de hik? Dan heeft hij dat waarschijnlijk na de geboorte ook. Na een halfjaar verdwijnt het vanzelf weer.

Je baby kan dan nog wel de hik hebben, maar niet meer zo vaak. Waarom de ene baby wel vaak de hik heeft en de andere niet, is niet bekend.

Slapen in de buik

Zoals je in deze weken kunt lezen heeft je baby het enorm druk en ontwikkelt er heel veel. Daarom slaapt je baby ook veel, zodat alle energie naar die ontwikkeling kan gaan.

Gemiddeld slapen ongeboren baby’s zo’n 18 uur per dag. In de ongeveer 6 uur dat hij wakker is, traint hij zijn spieren en dat kun je steeds beter voelen.

Tip: Soms kun je dit zelfs wel zien als je met je buik bloot voor de spiegel gaat zitten. Meteen een meditatiemomentje…

Informatie moeder

Je nagels groeien snel, je haar is een volle bos omdat het minder snel uitvalt én het glanst meer. Allemaal omdat de bloedcirculatie beter is en je meer bloed hebt.

Daardoor komt er makkelijker en meer bloed bij je nagels en haren, waardoor die snel groeien. Alleen met je dikker wordende buik hadden die teennagels juist wel wat minder hard mogen groeien…

Dromen en nachtmerries

Rond deze tijd van je zwangerschap kun je meer gaan dromen, zowel leuke dromen als nare dromen. In je dromen verwerk je je verwachtingen en angsten.

De dromen kunnen door de zwangerschapshormonen levensecht zijn, je hoeft je dus niet te schamen als je huilend wakker wordt en een kwartier nodig hebt om te beseffen dat het een droom was.

Nare gevoelens uit je droom kunnen zelfs de hele dag ‘bij’ je blijven omdat het zo echt was voor je gevoel. Schaam je er niet voor, praat erover met je partner of een vriendin, vaak helpt dat om dat nare gevoel kwijt te raken.

Even een kopje thee drinken of je droom (of beter gezegd nachtmerrie…) opschrijven kan ook. Een droom gaat vaak aan de haal met angsten en onzekerheden, zoals de angst dat je geen goede moeder zult zijn.

Schrik er dan ook niet van dat je in je droom je baby kunt vergeten in de supermarkt, of de maxi-cosi naast de auto laat staan of wat je slapende brein dan ook maar verzint.

Besef: je bent geen angsthaas, slechte moeder of labiel persoon, je bent zwanger en hormonen zijn gekke dingen.

Harde buiken

Inmiddels kun je ook last krijgen van harde buiken. Je hoort elke zwangere erover en ook je verloskundige vraag ernaar, maar wat is het nu precies?

Tijdens de bevalling trekt je baarmoeder samen om ontsluiting te maken en je kind geboren te laten worden. Die samentrekkingen heten weeën en hebben een enorme oerkracht.

Maar die kunnen natuurlijk niet zomaar uit het niets ontstaan, je baarmoeder begint nu al met oefenen voor dat moment.

Af en toe een harde buik is dus ook heel normaal. Maar ze hebben ook een waarschuwingsfunctie. Als je te druk bent, lichamelijk of mentaal, krijg je meer last van harde buiken. Dit is een teken dat je het rustiger aan moet doen, het is erg belangrijk dat niet te negeren.

Als je een harde buik hebt, staat je hele buik strak. Je kunt het ook met je hand voelen, de huid staat strak en je kunt de huid ook niet induwen met je vinger.

Vanbinnen voelt het alsof er spanning op staat en het kan je zelfs het idee geven: ‘Straks klapt de boel uit elkaar’. Dat gebeurt gelukkig niet, maar je herkent het gevoel vast wel.

Tegen het einde van je zwangerschap kunnen de harde buiken semi-regelmatig komen. Dit zijn voorweeën. Je voelt dan duidelijk de spanning oplopen en weer wegzakken.

De tijd tussen die voorweeën is niet regelmatig, er kan de ene keer 4 minuten tussen zitten en de andere keer 6. Zijn ze wel regelmatig, dus dat er iedere keer precies hetzelfde aantal minuten tussen zit?

Bel dan direct de verloskundige want dat kán het begin van de bevalling zijn. Gelukkig gebeurt dat bijna nooit in dit stadium van je zwangerschap, maar harde buiken kun je wel voelen en het is goed om te weten hoe dat in de komende weken kan veranderen.

Lees ook: Harde buiken; Wat zijn het, hoe voelen ze en wat als ze aan blijven houden aan begin of einde zwangerschap?
Lees ook: Voorweeën; Heftige weeën, hoe lang duren ze en wanneer bevallen?

Nesteldrang

Nog een praktisch iets: je kunt last krijgen van nesteldrang! Wat? Nu al? Gelukkig blijft het meestal niet aanhouden tot de bevalling.

Maar rond deze tijd is er een nesteldrangperiode en rond je uitgerekende datum. Dat komt omdat je over de helft van je zwangerschap bent en je meestal realiseert dat er nog een heleboel gedaan moet worden aan bijvoorbeeld de babykamer of de babyuitzet.

Go with the flow, maar houd wel je energie in de gaten (ook al heb je daar soms een hekel aan). Dingen nu regelen scheelt straks stress dus zo slecht is die nesteldrang nu ook weer niet.

Lees ook: Nesteldrang tijdens de zwangerschap

Informatie vader

Vrouwen kunnen al last krijgen van nesteldrang, dat blijft meestal geen 20 weken aanhouden.

Waarschijnlijk heeft ze al bedacht wat er allemaal nog voor het kamertje moet gebeuren of wat er allemaal gekocht of geleend moet worden. En zelf zie je ook dat de tijd op gaat schieten, het is helemaal niet gek als je zelf ook graag dingen op orde wilt brengen voor de komst van de baby.

Vaders kunnen net zo goed last hebben van nesteldrang, soms is het zelfs alleen de vader die er ‘last’ van heeft.

Samen een lijstje maken van wat er nog moet gebeuren en gekocht moet worden geeft overzicht en je kunt lekker afstrepen.

Nesteldrang wordt vaak negatief genoemd, maar samen het kamertje behangen of babyspullen scoren is ook gewoon heel leuk. Zolang het maar niet gestrest hoeft te gebeuren. En daarom is het alleen maar goed om er nu mee bezig te zijn.

Lees ook: Checklist wat moet er geregeld worden tijdens de zwangerschap

Eettip

In deze periode, tussen week 20 en 30, kom je het meest aan. Raak niet in paniek, de laatste 10 weken gaat het weer langzamer. Laat je niet gek maken door de weegschaal, je kunt hem ook een tijdje helemaal vermijden als je echt bezorgd wordt vanwege de kilo’s.

Veel water drinken is niet alleen goed om vocht af te drijven, maar ook om te voorkomen dat je te veel trek hebt in snoep en dergelijke. Ga alleen niet lijnen. Dat is erg gevaarlijk in je zwangerschap.

Als je lijnt of onbewust afvalt tijdens je zwangerschap, komen er stoffen vrij in je lichaam die niet goed zijn voor de baby.

Ook gaat je lichaam in de alarmstand, je lichaam denkt: Hé, ik moet een baby laten groeien, een mama in leven houden en haar lichaam voorbereiden op de bevalling, maar ik krijg geen brandstof. Help!

Merk je dat je veel moeite hebt met het toenemend aantal kilo’s, zie je dat je afvalt of wil je toch afvallen tijdens de zwangerschap? Bespreek dit dan met je verloskundige.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Hoe staat het met de babykamer? Moet er veel voor gebeuren of is het wiegje erin zetten en klaar? Als je het nog niet gedaan hebt, maak dan deze week een plan voor de babykamer en ga aan de slag.

Vergeet niet een foto te maken van hoe de kamer eerst was, dan zie je straks goed het resultaat en het is leuk om te zien voor de kleine later.

Lees ook: Tips babykamer inrichten en meubels
Lees ook: Populaire en trendy babykamer thema’s, voorbeelden en ideeën
Lees ook: Duurzame babykamer inrichten

Tips

Een kinderwagen  (hier) is een grote aanschaf qua kosten, maar ook eentje waar je geen spijt van wilt krijgen. Je gaat zeker 3 jaar met dat ding op stap, en dan wil je wel een makkelijke hebben.

Lees je dus goed in en bedenk wat je sowieso wilt: een kleine draaicirkel klinkt bijvoorbeeld aardig op papier, maar blijkt in een drogisterij een uitkomst te zijn. En heb je een zus of vriendin met kind? Ga dan eens met haar kinderwagen op stap, wat vind je handig en wat niet?

  1. Zie hier de 15 meest bizarre kinderwagens.
  2. Hier de top 10 duo kinderwagens voor een tweeling of peuter+baby.
  3. Lees hier over de Stokke Xplory.
  4. En hier over de iCandy New Peach.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit