Skip to Content

Kleding tijdens bevalling. Wat trek je aan: shirt, jurk of wat anders?

Kleding tijdens bevalling. Wat trek je aan: shirt, jurk of wat anders?

Voordat je bevalt moet je je eerst buigen over de kleding tijdens bevalling om te dragen. En dan moet je maar even hopen dat je nog enigszins invloed kan uitoefenen op de kleding tijdens je bevalling. Want je weet (in de meeste gevallen) nooit wanneer de bevalling zich aandient.

Het is eigenlijk heel simpel. Het moeten kleren zijn waarin jij je prettig voelt. Eigenlijk gaat het alleen om de bovenkant, want van onderen heb je niets meer aan. Het bevalt namelijk een beetje lastig met een broek aan.

Bevallingsjurk

Kleding tijdens bevalling. Wat trek je aan: shirt, jurk of wat anders? - Mamaliefde

Er bestaat dus een heuse bevallingsjurk. Gut, ik had geen idee van het bestaan. Maar hij is gewoon te koop!

Deze jurk is speciaal ontworpen voor de bevalling en fijn om te dragen gedurende de kraamtijd. De drukknoopjes op de jurk lopen tot de navel. Dit is heel fijn wanneer je na de bevalling je kindje op je borst wilt leggen voor het huid-op-huidcontact.

Tijdens de kraamtijd is het ideaal als je borstvoeding wilt geven en je de knoopjes gewoon los kunt maken. De stof bestaat voor 96% uit bamboe en is heerlijk van stretch gemaakt. Elke buik past erin 😊.

Je kunt ook kiezen voor een zwangerschapspyjama. Bijvoorbeeld één in de lengte van een jurk, maar dan zonder knoopjes. Scheelt je wel weer in de prijs.

XXL-shirt

Kleding tijdens bevalling. Wat trek je aan: shirt, jurk of wat anders? - Mamaliefde

Wil je niet per se een jurk dragen tijdens de bevalling, dan zijn er ook nog andere opties voor je. Je kunt kiezen voor pyjama’s. Er zijn zwangerschapspyjama’s, maar in sommige vallen kun je ook kiezen voor een leuke pyjama in een paar maten groter.

En als je buik dan echt te groot is geworden, dan kun je nog altijd wat knoopjes van onderen openmaken.

Voedingsshirt

Dit voedingsshirt is gemaakt om ook te kunnen dragen tijdens de bevalling. De onderkant van het shirt rekt namelijk mee. Dit shirt kun je dus ook prima dragen tijden de bevalling.

En als je na het harde werken eindelijk je baby’tje in je armen mag houden, dan kun je dit shirt omhoog trekken, zodat de kleine alsnog lekker huid-op-huid bij jou kan komen liggen.

Bovendien is dit shirt natuurlijk uitermate geschikt om borstvoeding te geven. En dat komt allemaal samen met een leuk printje!

Shirt van partner

Mijn bevalling begon in de nacht (zoals veel bevallingen dan starten, omdat je dan volledig ontspannen bent). Ik had het T-shirt van mijn man aan. Een XXL-shirt wat lekker zat. Tijdens het opvangen van de weeën dacht ik geen moment meer aan mijn kleding en zou het mij een worst wezen wat ik aan had. Als de baby er maar veilig uit zou komen.

Ons kleintje had in het vruchtwater gepoept en ik moest naar het ziekenhuis. In onze slaapkamer was mijn verloskundige er en de kraamzorg. Vier man in totaal hadden mij zien liggen in het T-shirt van mijn man.

Maar eenmaal in het ziekenhuis stonden er opeens weer een hoop andere gezichten aan mijn bed. Maar ik geloof dat zij zich niet één keer druk hebben gemaakt over de kleding die ik droeg. Dus als je lekker het shirt van je man aan wilt trekken, gewoon doen!

Broek

Ik heb het nu voornamelijk over de bovenkleding gehad, omdat je de broek niet aan hebt tijdens de bevalling. Maar het is wel goed om te weten welke broek handig is om aan te hebben voordat je daadwerkelijk aan de uitdrijving begint.

Je raadt het vast al: een broek die lekker zit en die je snel naar beneden kunt trekken. Bijvoorbeeld een zwangerschapsjoggingbroek of een joggingbroek die een paar maten te groot is.

Geen wit!

Ik was zo slim om die week in een wit T-shirt te slapen. En zoals je misschien wel weet, komt er een hoop bloed vrij tijdens de bevalling. Zo ook bij de mijne.

En na de bevalling werd onze dochter op mijn borst gelegd. Mijn T-shirt was omhoog gedaan, maar natuurlijk zat zij onder het bloed. En zo ook het witte T-shirt.

Onze kraamzorg heeft nadien het T-shirt nog zo goed mogelijk geprobeerd wit te krijgen, maar het mocht niet baten. Gelukkig was het een oud T-shirt. Maar als ik je een tip mag geven: trek geen witte kleding aan tijdens de laatste weken van je zwangerschap als je weet dat de bevalling zich elk moment kan aandienen 😊.

Vluchtkoffer

Stel dat je de wens hebt om thuis te bevallen, dan heb je alle kleding die je wilt dragen gewoon bij de hand. Maar je weet helaas nooit hoe de bevalling verloopt en daarom moet je altijd goed voorbereid zijn op een eventuele ziekenhuisbevalling. Jawel, we hebben het hier over de vluchtkoffer.

Stop hier dus ook de kleding in die je graag wilt dragen tijdens de bevalling. Want als het eenmaal zover is, dan kun je die koffer er thuis ook gemakkelijk bij pakken en de kleding eruit halen.

Tweedehands

Tip: Check eens op marktplaats of op Facebook bij de ‘verkoophoeken’ of ‘marketplace’ of er nog tweedehands zwangerschapskleding wordt aangeboden. Deze kleding is relatief weinig gedragen en vaak nog prima voor een tweede ronde.

Kleding tijdens bevalling moet lekker zitten

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. De kleding moet voornamelijk lekker zitten. Stel je hebt een geboortefotograaf bij je die jouw bevalling prachtig vastlegt. Dan nog maakt het niet uit welke kleding je draagt.

Het gaat om de geboorte van jullie kind en alle emoties die daarbij vrijkomen. Daar kan geen bevallingskledingstuk tegenop. Ik wens je een mooie bevalling toe.

Omschrijving van de afbeelding

Anita Schokker