Skip to Content

Zwangerschapskalender; 26 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 26 weken zwanger

Ben je links- of rechtshandig? En je partner? Als je 26 weken zwanger bent, wordt er bij je baby vastgesteld of hij links- of rechtshandig zal zijn. Eén op de vier baby’s kan zelf kiezen, zij worden geboren zonder voorkeurskant. In deze blog lees je hoe dat zit.

26 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

  • De hersenen krijgen vorm;
  • Er wordt bepaald of je baby links- of rechtshandig zal zijn;
  • De ogen zijn nu volledig ontwikkeld

Informatie baby

33 centimeter
720 gram

Ontwikkeling hersenkwabben

De hersenen zien er op een plaatje nogal kronkelig uit, alsof ze in de knoop zitten. Maar niets is minder waar: vanaf het prille begin zit er een vaste structuur in de hersenen.

Er zijn als het ware verschillende ‘afdelingen’ die, iets minder aantrekkelijk, ‘kwabben’ worden genoemd. Die kwabben krijgen deze week en de komende weken vorm bij je kleintje.

Er zijn 3 soorten kwabben:

  1. De voorhoofdskwab. De hersenen van deze afdeling sturen het bewegen aan. Dus het aansturen van bewegingen maar ook het bedenken van oplossingen en het vermogen om dingen te plannen.
  2. Pariëtale kwab. Alle informatie die binnenkomt via je zintuigen (horen, zien, ruiken, zien en proeven) wordt door deze kwab verwerkt. Dus als je straks een poepluier ruikt, vertelt je pariëtale kwab je dat je in actie moet komen. Maar deze kwab is bij je kleintje ook al actief, als jij onder de douche staat te galmen, gaan jouw baby’s hersentjes al aan het werk en denken ze: ‘Hé, ik heb een gezellige mama!’.
  3. Occipitaalkwab. Dit is de kleinste afdeling, ook al heeft het zo’n ingewikkelde naam. Het zit helemaal achter in je hoofd en zorgt ervoor dat je alle visuele informatie kunt verwerken.

Bij 75% van de baby’s staat nu al vast of ze links- of rechtshandig zullen worden. Het is een kwestie van genen, dus tel maar eens op hoeveel links- en rechtshandigen er in de familie zitten.

Maar wat is er dan met die andere 25%? Die kinderen zijn twee-handig. Nee, geen twee linkerhanden, maar echt twee-handig. Voor hen maakt het niet uit of ze hun linker- of rechterhand gebruiken.

Zij kunnen kiezen. Omdat een kind zich hier niet van bewust is, gaat die keuze onbewust. Vaak worden zij rechtshandig, omdat mama het knippen met de rechterhand voordoet, en zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Open ogen

Je baby kon al zien of het dag of nacht was, maar had zijn oogjes nog dicht. Tussen week 24 en 26 opent hij of zij de oogjes. Er zijn natuurlijk nog geen kleuren te zien, het is nog vooral licht en donker.

Maar toch zijn de oogjes nu al volledig ontwikkeld. Stel je voor wat een verandering dat is als je baby straks geboren is.

Opeens een explosie van licht… Als je de overgang van baarmoeder naar wereld iets minder schokkend wilt maken, kun je het licht dimmen als je baby bijna geboren wordt.

Je kunt hier ook om vragen als je in het ziekenhuis bevalt, mits het medisch personeel niet al het licht nodig heeft.

Volgroeide placenta

Rond deze week is de placenta klaar met groeien. Je baby haalt zijn voeding uit de placenta via de navelstreng. Op een gegeven moment kan de placenta hem niet meer genoeg voeding geven, dat is rond het moment dat hij geboren wordt en overgaat op borst- of flesvoeding.

Informatie moeder

Kinkhoestvaccinatie

Wist je dat er al een vaccinatie is voor je baby terwijl hij of zij nog niet geboren is? Kinkhoest is een ernstige ziekte die 3-4 maanden duurt. Sinds 1996 komt deze ziekte vaker voor, en elk jaar overlijden er baby’s aan deze ziekte.

Als ingeënte volwassene valt het niet zo op als je kinkhoest hebt, dan lijkt het een nare verkoudheid met veel hoesten die maar niet over gaat. De ziekte is echter erg besmettelijk en levensbedreigend voor baby’s.

Daarom is het heel normaal om verkouden kraambezoek te weigeren, al staan ze al bij je op de stoep.

Het kan kinkhoest zijn, en dan alsnog: zo’n pasgeboren baby moet niet verkouden zijn, want door een verkoudheid kunnen ze vaak niet goed drinken (want hoe adem je met een verstopte neus en je mond om een tepel of fles?).

Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s die nog niet volledig ingeënt zijn tegen kinkhoest. De periode van geboorte tot de laatste kinkhoestvaccinatie is dus het gevaarlijkst.

Daarom heeft het RIVM een vaccinatie voor zwangeren ontwikkeld. Jij krijgt dus de vaccinatie, je lichaam maakt antistoffen aan tegen kinkhoest en die geef je automatisch via de placenta aan je kind.

Je baby krijgt dus niets van de injectie. Maar jouw lichaam gaat aan het werk, en die antistoffen krijgt hij mee. Net zoals wanneer je griep krijgt, dan gaat je lichaam ook aan het werk en krijgt hij of zij ook (extra) antistoffen tegen griep.

Lees ook: Kinkhoestvaccinatie tijdens zwangerschap

Rugpijn

Je buik wordt steeds zwaarder en die ‘hangt’ als het ware aan je rug. Logisch dat je je rug steeds meer kunt gaan voelen! Heb je vooral last van lage rugpijn? Dat kun je verminderen door een goede houding aan te nemen.

Doordat je buik zo hard groeit, verandert het zwaartepunt van je lichaam. Je kunt daardoor onbewust met een holle rug (buik naar voren) gaan staan, en hierdoor krijg je rugpijn. Ga tegen een muur staan en voel hoeveel ruimte er is tussen de muur en je onderrug.

Probeer die ruimte nu zo klein mogelijk te maken en dat is een goede houding. Nu wandelt die muur natuurlijk niet gezellig met je mee, maar het is een goede reminder.

Let ook op een rechte rug tijdens het zitten. Het is wat vermoeiender in het begin (want je lichaam kiest altijd de gemakkelijkste houding), maar het scheelt je wel rugklachten en dat is ook wat waard.

Voedingsbh

Even wat anders: Je buik groeit, maar je borsten ook. Misschien voelt je gewone bh behoorlijk opgepropt.

Ga dan eens langs bij een betere lingeriezaak of babyzaak zoals de Prenatal of Hunkemoller. Zij verkopen speciale borstvoedingsbh’s. Die kun je nu al prima gebruiken: ze ondersteunen je borsten beter en hebben bredere schouderbandjes waardoor de druk beter verdeeld wordt.

Als je borstvoeding gaat geven, kun je de bh’s gewoon blijven gebruiken na de bevalling.

Als je flesvoeding gaat geven zijn de bh’s de eerste weken na de bevalling ook nog prima te gebruiken.

Je borsten zijn niet meteen geslonken en de kraamverzorgster zal ze af en toe willen controleren op stuwing, omdat je lichaam even door moet hebben dat er geen melk aangemaakt hoeft te worden. Handig, dan hoef je niet iedere keer heel je bh uit te doen.

Nog een tip: onderbroeken kunnen de komende weken erg vervelend gaan zitten, vooral de bovenrand. Koop ‘oma-onderbroeken’ bijvoorbeeld bij de Hema, of onderbroeken met een brede rand kant aan de bovenkant. Misschien minder interessant voor je partner, maar het leuke aan kant is: het rekt mee.

Tintelende vingers

Als je veel vocht vasthoudt kun je een tintelend gevoel krijgen in je vingers. Dat komt omdat er vocht in je vingers blijft zitten wat normaal gesproken afgevoerd wordt, voor dit vocht heeft je vingers eigenlijk geen plaats.

Alles staat dus onder spanning en dat zorgt voor tintelingen in je handen. Een stressbal of speciale handmassage kunnen verlichting geven.

Gaat het niet over? Bel dan even naar je verloskundige of huisarts, want het is ook een symptoom van zwangerschapsvergiftiging. Deze vind je hier.

Informatie vader

Zwangerschapskalender; 26 weken zwanger - Mamaliefde

Ben je het een beetje zat dat je zo weinig mee krijgt van de baby? Ja, je ziet de mama-to-be steeds ronder worden en ze zegt dat de schopjes zeer beginnen te doen…, maar wat heb je daar nu aan? T

rakteer jezelf dan op een 3D-echo van de kleine drukteschopper! Met een 3D, of zelfs 4D, echo kun je je zoon of dochter echt goed zien. En helemaal een goed idee: zeg niets tegen de mama-to-be en verras haar!

En nice-to-know: wist je dat je die 3D-echo vervolgens in een sieraad kunt vereeuwigen? Dat is wel het meest persoonlijke sieraad ever… Bijzonder voor de mama-to-be om te dragen en nog bijzonderder om straks aan je kind te kunnen doorgeven.

Eettip

Om de hersenen van je kindje te vormen zijn er veel eiwitten nodig als bouwstof.

Let er dus op dat je genoeg eiwitrijk voedsel eet. Er zitten veel eiwitten in: volkorenproducten, eieren (uiteraard), melkproducten zoals melk, kaas, yoghurt… en vleesproducten, vooral in kippenvlees.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Verlang je opeens nog naar de Spaanse zon of wil je nog op citytrip zonder buggy? Boek dan nu een last minute, want vanaf 32 weken mag je van de meeste vliegmaatschappijen niet meer vliegen.

Niet omdat het slecht is voor je baby, maar omdat de kans steeds groter wordt dat je per ongeluk in het vliegtuig bevalt. En dat staat zo lastig in het paspoort: ‘Ergens boven de Pyreneeën’, is nog geen goedgekeurde geboorteplaats.

Lees ook: Babymoon; zwanger op vakantie

Tips

…tegen buikaanrakers

Je buikje begint steeds zichtbaarder te worden en dan zal je altijd zien dat mensen dat triggert en denken dat je buik nu een magneet geworden is. Geen zin in, dan heb je vast wat aan de volgende suggesties;

  • Een stap achteruit doen;
  • Zeggen dat je dat niet wilt;
  • Zelf je handen op je buik leggen;
  • De buik van de buikaanraker aanraken (té grappig);
  • Buikband met tekst Don’t touch, deze vind je hier;
  • Als iemand vraagt hoe het met je gaat en je buik aanraakt kun je zeggen: Nou, met de kleine gaat het niet zo goed want hij schrikt erg als iemand opeens mijn buik aanraakt;
  • Reageren met: ‘Zit je altijd zomaar aan iemands buik?’, of: ‘Doe je dat bij andere vrouwen ook?’;
  • Een vest, jasje of sjaal dragen, daardoor creëer je psychologisch meer afstand tussen die persoon en je buik waardoor mensen minder snel gaan aanraken;
  • Als iemand niet wil luisteren en wéér over je buik wrijft en zegt: ‘Zo, die is aardig gegroeid!’, gewoon terugwrijven en zeggen: ‘Zo, die van jou ook zeg!’.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit