Skip to Content

Zwangerschapskalender; 1, 2 of 3 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 1, 2 of 3 weken zwanger

Die eerste zwangerschapsweken zijn een mysterie. Natuurlijk, we weten hoe het werkt, maar als je dan een positieve test in handen hebt denk je toch: Hoe kan het!! Op het moment dat je zo’n positieve test in handen hebt, ben je al 3 weken zwanger.

Huh? Hoe dat kan vertellen we je in deze blog. Dit is het eerste blog in een hele serie zwangerschapsblogs. Per week vertellen we precies wat je kunt verwachten, wat je moet regelen, shoptips, tips om een naam te kiezen en ga zo maar door. We gaan graag met je mee op reis!

Week 1

Op het moment dat je werkelijk zwanger wordt, zit je direct in week 3 van je zwangerschap. Hoe kan dat? Voor artsen is het belangrijk om te weten wanneer de uitgerekende datum is. 40 of 42 weken zwanger is nogal een verschil.

Als je te lang zwanger bent, omdat je baby lekker blijft zitten, is dat schadelijk en zelfs gevaarlijk voor jezelf en je baby. Daarom willen artsen precies weten hoe lang je zwanger bent.

Het moment van bevruchting weet je echter nooit. Zelfs niet als je in de hele maand één keer gevreeën hebt en van die keer zwanger bent geworden. Dan weet je wel de datum waarop je seks hebt gehad, maar niet de datum waarop de bevruchting heeft plaats gevonden.

Dat kan zo maar een andere dag geweest zijn. Daarom rekenen artsen vanaf de eerste dag van je laatste ongesteldheid. In week 1 van je zwangerschap ben je dus ongesteld. Gek he?

Doordat je (meestal) wel zeker weet wanneer je voor het laatste ongesteld bent geworden, wordt die datum aangehouden om je uitgerekende datum te berekenen: precies 40 weken later. De eerste twee weken krijg je dus cadeau.

Daardoor zijn er in de eerste twee weken ook nog geen zwangerschapsverschijnselen mogelijk. Je lichaam bereidt zich wel voor op een mogelijke zwangerschap. Je baarmoeder wordt daardoor een heel fijn plekje voor de samengesmolten eicel en zaadcel.

Belangrijk: Neem elke dag een tablet foliumzuur of een zwangerschap-totaaltablet. Zo krijg je genoeg foliumzuur binnen, wat erg belangrijk is voor de allereerste ontwikkeling van je kindje.

Vrouwen die zwanger proberen te worden moet daarom al foliumzuur slikken. Na het eerste trimester mag je stoppen met foliumzuurtabletten.

Zwangerschap-totaaltabletten kun je je hele zwangerschap slikken, ook al zit daar foliumzuur in. En wist je dat mannen ook foliumzuur kunnen slikken? Alleen dan vóór je zwanger bent. Foliumzuur kan de zaadkwaliteit verbeteren waardoor je sneller zwanger zou kunnen worden.

Verder is het belangrijk dat je niet rookt, geen alcohol, drugs en geen medicijnen neemt die schadelijk zijn in combinatie met een zwangerschap. Eet gezond en gevarieerd en drink voldoende.

Je baby groeit vanaf het allereerste begin door de voedingsstoffen die jij tot je neemt. En het is wel zo fijn als dat goede bouwstoffen zijn! Roken, drugs en medicijnen die schadelijk zijn in combinatie met een zwangerschap kunnen zelfs tot een miskraam leiden.

Week 2

Als je zwanger bent, is dit een gezellige week geweest. Bij een cyclus van ongeveer 28 dagen, springt eind deze week/begin volgende week het eitje wat bevrucht zal worden.

Zaadcellen kunnen wel 5 dagen overleven in je lichaam, een eicel overleeft ‘slechts’ 24 uur. Daarom ben je een (krappe) week voor je ovulatie (het moment dat de eicel springt) tot een paar uur daarna vruchtbaar.

De kans is dus het grootst dat in week 2 de vrijpartij of vruchtbaarheidsbehandeling is geweest waardoor je zwanger bent geworden.

Als de eicel wordt bevrucht, is hij meestal nog in de eileider. Alle informatie van je baby staat direct na de bevruchting al vast: of het een jongen of een meisje wordt, de haarkleur, de kleur ogen, karaktereigenschappen…

Niet te geloven! De bevruchte eicel heet een zygote, de zygote ‘zweeft’ langzaam naar de baarmoeder. Ondertussen deelt hij zichzelf al een aantal keer, waardoor hij al groter wordt. Die reis naar de baarmoeder duurt een aantal dagen.

Week 3

Na 6 tot 12 dagen nestelt je baby zich in in de baarmoederwand. Het is dan geen zygote meer maar een blastocyste. De innesteling kun je voelen als een steek in je buik. Ga jezelf hier niet op focussen, want dan ga je overal op letten. Een duidelijker signaal is de innestelingsbloeding.

Tijdens het innestelen in de baarmoederwand kan er per ongeluk een bloedvaatje kapot gaan. Dat herstelt zich vanzelf weer, maar het kan wel een kleine bloeding geven. Die bloeding komt er vanzelf via je vagina weer uit.

Vaak duurt dit even, het bloed is dan bruinig. Of het is vermengt met slijm waardoor het rozig is. Veel vrouwen denken dat ze ongesteld worden, en dan komt er opeens geen bloed meer. Dit kan dan de innestelingsbloeding zijn.

Vanaf het moment dat je baby is ingenesteld, wordt het hormoon HCG aangemaakt. Dit is een heel belangrijk signaal, het vertelt je lichaam namelijk: Hé, zwanger!

Vanaf dat moment gaat je lichaam hard aan het werk en verwelkomt het je kleintje direct door je lichaam tot het best mogelijke huisje te maken voor je baby.

Jij kunt je lichaam daar enorm bij helpen door op je rust te letten, gezond en gevarieerd te eten en voldoende te drinken en te bewegen gedurende je hele zwangerschap.

Pfff, klinkt als een heel takenlijstje… Deze serie gaat je erbij helpen! Per week vertellen we je precies wat belangrijk is en waar je op moet letten (en waar je van mag genieten!)

Het hormoon HCG en je lichaam zijn zo hard aan het werk, dat je dat kunt gaan opmerken. De eerste zwangerschapsverschijnselen kun je opmerken vanaf week 3.

De meeste vrouwen merken helemaal niets, terwijl ze wel zwanger zijn. Dat komt omdat de meeste zwangerschapsverschijnselen ook aan andere dingen te wijten kunnen zijn.

Moe als je het druk hebt gehad, misselijk als je denkt dat je ziek wordt of teveel gegeten hebt, krampjes en grotere/gevoeligere borsten omdat je denkt dat je bijna ongesteld wordt…

Allemaal klachten waarvan je achteraf denkt: dat was al door de zwangerschap! Er zijn echter ook vrouwen die het meteen zeker weten, zij zijn bijvoorbeeld heel erg misselijk ’s ochtends en ze weten zeker dat het niet ergens anders door kan komen.

Op dit YouTube-filmpje zie je goed welke reis een zaadcel af moet leggen om bij de eicel te komen. Vervolgens zie je ook hoe de bevruchte eicel bij de baarmoeder komt en innestelt. Eén waarschuwing vooraf: de muziek en de tekst van het filmpje zijn om te gillen.

Vroege zwangerschapsverschijnselen

  • Krampjes onderin je buik;
  • Moe (met een uitroepteken);
  • Hoofdpijn of zelfs migraine;
  • Een gek gevoel in je buik;
  • Opgeblazen gevoel;
  • Stemmingswisselingen;
  • Blauwe aderen op je borsten die meer zichtbaar zijn;
  • Grotere en/of gevoeligere borsten;
  • Donkerdere tepels;
  • De innestelingsbloeding zoals ik al schreef, of een steek in je buik;

Lees ook: Zwangerschapssymptomen in de eerste weken van de zwangerschap

Echt zwanger

Als de innesteling succesvol is gegaan, ben je echt en officieel zwanger. Een heel bijzondere periode uit je leven die je nooit zult vergeten!

Eentje waarin je zult genieten, je onwijs ‘vrouw’ zult voelen, maar ook één met vragen, misschien zelfs angsten en kwaaltjes die je nog nooit hebt gehad. Om over de bevalling en je daarop voorbereiden maar te zwijgen… En wat moet je allemaal wel niet regelen en kopen, en wanneer?

Als je net zwanger bent, kun je je nog niet voorstellen dat je over 9 maanden je baby al in je armen bent, en je over 10 maanden al een luier verschoont met je ogen dicht. Een waanzinnige reis, een reis naar papa en mama worden.

Met deze blogserie bieden we je een zwangerschapskalender. Elke week kun je lezen wat er met je kindje gebeurt, wat er met je eigen lijf gebeurt, welke rol de papa heeft, eettips afgestemd op je zwangerschapstermijn, een lijstje met dingen die je die week moet regelen en een rijtje tips.

Zo kun je niets vergeten, en dat vergeten… tsja, daar zullen we het nog weleens over hebben in het derde trimester; als zwangerschapsdementie de kop op kan steken.

In elke blog van deze kalender, vind je de volgende titels zodat je makkelijk kunt vinden wat je zoekt:

  1. Een samenvatting met de drie belangrijkste punten van die zwangerschapsweek;
  2. Informatie baby;
  3. Informatie moeder;
  4. Informatie vader;
  5. Eettip;
  6. Wat moet je deze week regelen;
  7. Tips.

We wensen je een onvergetelijke en heel mooie zwangerschap toe!

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit