Skip to Content

Zwangerschapskalender; 27 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 27 weken zwanger

Sporten gaat steeds lastiger als je 27 weken zwanger bent. Misschien (hopelijk) voel je je nog topfit, toch moet je uitkijken met sporten. Door de hormonen worden je gewrichten weker, waardoor je sneller een blessure op kunt lopen. De kans hierop is het kleinst bij zwemmen. Wist je dat er zelfs zwemgroepen zijn voor zwangeren?

27 weken zwanger

Deze week 27 is een belangrijke week, want:

  • Je gaat je voorbereiden op je zwangerschapsverlof;
  • Je baby krijgt zweetklieren, en dat is belangrijker dan je verwacht;
  • Sporten wordt lastiger, maar zwemmen kun je tot het einde toe blijven doen.

Informatie baby

34 centimeter
800 gram

Temperatuur regulatie

In week 27 worden de zweetklieren aangelegd. Een enorm belangrijk stelsel, want het houdt het lichaam koel als het te warm wordt.

Wist je dat je zonder zweetklieren bijna niet kunt leven? Je lichaam zou de warmte niet kwijt kunnen raken, bijvoorbeeld in de zomer, bij stress, bij griep of bij inspanning.

Dat is levensgevaarlijk. We waarderen die zweetklieren meestal niet zo, en misschien zweet je zelf wel veel nu je zwanger bent… Goed om te bedenken dat ze dus een belangrijke functie vervullen!

Ontwikkeling immuunsysteem

Naast de zweetklieren is er nog een belangrijke ontwikkeling: het immuunsysteem wordt opgebouwd.

Via jouw lichaam krijgt je baby antilichamen mee. Klinkt een beetje gek, maar antilichamen zijn nodig om tegen virussen en bacteriën te vechten als die het lichaam binnenkomen. Je baby krijgt die antilichamen via de placenta.

Als jij griep krijgt tijdens je zwangerschap, of je wordt verkouden, is je immuunsysteem hard aan het werk. Dit kan geen kwaad voor de opbouw van het immuunsysteem van je baby, het draagt er juist aan bij (zie 26 weken zwanger).

In dit filmpje zie je goed hoe je immuunsysteem werkt en wat de taak is van het aangeboren immuunsysteem, het deel wat nu in ontwikkeling is.

Informatie moeder

Maak in week 27 alvast een lijstje van alles wat je op je werk nog wilt doen voor je met verlof gaat. Wat wil je zelf nog afronden? Wat moet je straks overdragen? En aan wie?

Zo’n lijstje scheelt straks stress. Ook kun je tijdens je verlof je werk beter loslaten als je het goed hebt af kunnen ronden.

Lees ook: Checklist wat moet je regelen tijdens de zwangerschap

Aanpassingen werk

Moet je voor je werk veel lopen, staan, tillen of werk je met schadelijke stoffen of in veel lawaai? Dat soort dingen zijn schadelijk voor je baby. Je werkgever is verplicht om vervangend werk voor je te regelen.

Heb je de pech dat je werkgever dit nog niet geregeld heeft? Dan is het nú het moment om op je strepen te staan en voor het eerst ‘tijgerin moeder’ te zijn. Het gaat om de gezondheid van je baby en die is uiteraard belangrijker dan een (onterecht) chagrijnige baas.

Waggelen

Oh jee, rond deze tijd ga je ‘waggelen’… Ook al neem je het jezelf nog zo voor: dat overkomt mij niet. Je kunt het eigenlijk niet voorkomen. Je buik wordt zwaarder en je bekken weker, je gaat waggelen.

En dan te bedenken dat je kindje straks ook nog met het hoofdje in je bekken daalt. Dat kan zomaar 2 weken duren, en ondertussen loop jij zo rond. Maak je er maar niet druk om, het gaat vanzelf weer over zullen we maar zeggen.

Sporten

Sporten is steeds moeilijker: je hebt steeds meer kans op blessures doordat je gewrichten weker worden door de hormonen, dit ter voorbereiding op de bevalling. Ook je buik gaat steeds meer in de weg zitten.

Zwemmen kun je goed tot het einde van je zwangerschap volhouden. Grote voordeel dat er weinig kans is op blessures (draag wel slippers op de gladde zwembadvloer) en je buik heeft even geen last van de zwaartekracht.

Wist je dat er in de grotere zwembaden ook zwangerschapszwemmen is? Het water is dan wat warmer en je doet er in een groepje ook (ontspannings)oefeningen.

Informatie vader

Vaderschapsverlof

Informeer vast op je werk hoe het zit met het vaderschapsverlof. Wettelijk heb je recht op een aantal dagen, maar per bedrijf kan het verschillen.

Internationale bedrijven hanteren soms de regels van het land van hun moederbedrijf, dan heb je kans dat je meer dagen kraamverlof krijgt dan Nederlandse bedrijven. Wie weet!

En denk er samen goed over na hoe je die dagen in wilt zetten. Heb je bijvoorbeeld 4 dagen? Dan is 1 (of soms zelfs 2) dagen weg door de bevalling.

Ga je die andere dagen dan gebruiken als de kraamverzorgster er nog is? Of juist als zij weg is? Als je kunt kiezen is het slim om in ieder geval één hele dag thuis te zijn terwijl de kraamverzorgster er is.

Je krijgt zo echt de kraamtijd mee en de kraamverzorgster kan jou veel dingen leren zodat je straks als een pro luiers staat te verschonen en met gemak je baby in bad doet.

Superbelangrijk want daardoor word je een vader, krijg je een band met je zoon of dochter en kan de mama even uitrusten of wat anders doen. Ouders ben je samen, het kind heb je samen en natuurlijk zorg je er samen voor.

Het kan fijn zijn om die andere dagen juist in te zetten als de kraamverzorgster er niet meer is. Zo heeft de mama nog even hulp en kunnen jullie echt even samen je draai vinden.

Lees ook: Vaderschapsverlof Nederland

Eettip

Je hebt het vast al vaker gehoord, maar blijf erop letten dat je genoeg drinkt. Zeker nu je baby groter wordt en je darmen steeds minder ruimte hebben.

Hierdoor werken ze trager en daardoor kan je obstipatie hebben, waardoor je weer buikpijn en aambeien kunt krijgen. Je kunt er niets aan doen dat je darmen trager werken, maar door veel water en thee te drinken kun je obstipatieklachten wel verminderen.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week 27 regelen?

Lekker een keer niets. Hoe fijn is dat? En als je dan toch niets aan het doen bent… Dan is het vast goed om te weten dat je over een paar weken steeds minder behoefte hebt aan dingen buiten de deur.

Je kunt het je nu misschien nog niet voorstellen maar veel vrouwen veranderen de laatste paar weken in een huismus, en dat is heel gezond. Probeer je agenda dus die laatste weken wat leger te houden dan anders en plan gewoon een paar avonden in met ‘niks’.

Tip: schrijf dat letterlijk in je agenda. Als iemand dan belt voor een afspraak, zeg je: ‘Nee, dan kan ik niet’.

Want: Dan heb je al een afspraak met de bank, een plaidje en een kop thee. En nee, dat is niet egoïstisch. Dat heet goed voor jezelf zorgen en uitrusten voor je de grote klus moet klaren.

Tips week 27

Het is handig om vast een financieel overzicht te maken voor als de baby er straks is. Zo heb je globaal een idee wat er straks gaat veranderen.

Start Google op en kijk hoe duur luiers zijn, wat gaat dat kosten per maand? Wasbare luiers zijn goedkoper, misschien is dat een idee? Hoe duur zijn babyhapjes?

Zelf maken is goedkoper en helemaal niet zo moeilijk. Met diepvriesbakjes maak je zo eten voor een hele week, en je hebt toch het gemak van een kant-en-klaar potje.

Zo hebben veel keuzes (wasbare of wegwerpluiers, potjes of zelf koken) financiële gevolgen. Vraag familie of vrienden met kinderen eens naar de hoogste kosten. Misschien zit er een kostenpost tussen die je over het hoofd hebt gezien.

En belangrijk: als je elke maand een klein bedrag opzij zet voor je baby, heb je na 18 jaar toch een mooie pot die je je zoon of dochter mee kunt geven. Plan er een avondje voor en koop gewoon een zak chips om al die overwegingen wat gezelliger te maken.

Lees ook: Hoeveel kost je kind als het gaat om levensonderhoud, basisschool en eten?

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit