Skip to Content

Zwangerschapskalender; 32 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 32 weken zwanger

Het is nog maar 8 weken tot de uitgerekende datum, toch is je baby nog maar op de helft van zijn gewicht als je 32 weken zwanger bent. Daarom is elke week in je buik nog steeds erg belangrijk voor je baby. Hoe meer hij weegt, hoe beter. Een infectie na de geboorte kan helaas gebeuren, en dan is het erg belangrijk dat je baby genoeg babyvet heeft.

32 weken zwanger

Deze week 32 is een belangrijke week, want:

  • Je baby is op de helft van zijn gewicht (ja, echt…);
  • In deze blog iets over papa’s en autostoeltjes;
  • De mama-to-be kan vast aan de slag met een boodschappenlijstje voor ná de bevalling.

Informatie baby week 32

40 centimeter
1800 gram

Baby wordt zwaarder

Als mama-to-be moet je er in week 32 waarschijnlijk niet aan denken, maar… je baby wordt vanaf nu tot 40 weken zwangerschap nog 2 keer zo zwaar. 2 keer! In 2 maanden tijd. En dat terwijl je buik er toch al aardig mag wezen. Hoe past dat ooit?

Een geruststelling is dat hij rond 36 weken zal indalen. De baby zakt dan in je bekken. Je benen over elkaar slaan zal dan lastig gaan, maar dat is ook niet zo goed voor spataderen en vocht vasthouden.

Door het indalen krijgen je longen vast wat meer ruimte en kan je buik zelfs iets kleiner lijken.

Lees ook: Indalen baby bevorderen

Baby voelen

Doordat je baby steeds groter wordt, kun je hem ook steeds beter voelen. Je herkent nu makkelijk wanneer hij slaapt en wanneer hij wakker is. Grote kans dat je dat patroon na de bevalling herkent.

Beetje vervelend als hij vooral ’s nachts actief is… Je kunt zijn slaap/waak-ritme een paar dagen bijhouden en kijken of je het patroon ziet.

En vast een tip voor straks: om je baby zo snel mogelijk duidelijk te maken dat hij overdag wakker hoort te zijn en ’s nachts hoort te slapen, kun je het beste een duidelijk verschil tussen dag en nacht maken.

Laat je baby overdag in het licht slapen en ga niet zachtjes doen, dus gewoon praten, stofzuigen etc.

Je baby hoort die geluiden tijdens het slapen in je baarmoeder ook, hij wordt hier echt niet wakker van. Maak het ’s nachts echter zo donker en stil mogelijk.

Informatie moeder week 32

Misschien heb je het in week 32 al gevoeld: opeens leek je buik zo hard als een kanonskogel. Is je buik normaal zacht en ‘indrukbaar’, tijdens een harde buik lijkt het eerder op een ballon die op knappen staat.

Je voelt een harde buik aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Een harde buik kun je voelen als kramp, maar ook alsof het even niet meer ‘in je huid’ past. De eerste paar keer kun je schrikken, maar het is volledig normaal.

Harde buiken

Als je al eerder zwanger bent geweest, herken je het gevoel al snel en heb je al veel eerder last van harde buiken. Je baarmoeder weet dan nog hoe het moet, van de vorige keer.

Tijdens een harde buik trekt je baarmoeder samen. Je baarmoeder is een spier en door samen te trekken wordt er straks ontsluiting gemaakt en wordt je baby uitgedreven. Een bevalling duurt gemiddeld 15 uur, en is dus een hele klus.

Om vast te oefenen trekt je baarmoeder daarom nu al samen. Een harde buik is dus niet het begin van de bevalling, gelukkig maar, want dat is ook nog niet de bedoeling.

Een harde buik is niet schadelijk, maar kan wel een teken zijn dat je het rustig aan moet doen. Als je (te) druk bent geweest, krijg je meer harde buiken.

Andere oorzaken van harde buiken zijn: je baby trapt hard tegen de baarmoeder waardoor hij samenknijpt, als je opstaat of juist iets van de grond opraapt, als je iets tilt of gewoon zomaar uit het niets.

Het verschil tussen harde buiken en weeën is makkelijk: een harde buik veroorzaakt geen ontsluiting en komt niet regelmatig. Dat wil zeggen, de ene keer zit er 10 minuten tussen, de andere keer 5 minuten. Een wee zorgt wel voor ontsluiting en is regelmatig.

Er zitten bijvoorbeeld precies 6 minuten en 20 seconden tussen. Naar mate de ontsluiting vordert, komen ze korter op elkaar. Bij regelmatige weeën moet je de verloskundige bellen, ook al is het ’s nachts of in het weekend.

Lees ook: Soorten weeën herkennen
Lees ook: Harde buiken; Wat zijn het, hoe voelen ze en wat als ze aan blijven houden aan begin of einde zwangerschap?.En wat te doen bij begin bevalling?

Informatie vader

Deze week is er een prachtige klus voor de papa-to-be: Het autostoeltje regelen en installeren in de auto! Lees verder onder ‘Wat moet je deze week regelen’. Succes, maar dat komt vast goed.

Eettip

Omdat de baby groter is dan ooit tevoren én hij 2 keer zo zwaar moet worden, heeft hij veel voedingsstoffen nodig. En die haalt hij uit jouw voedsel… Blijf er dus op letten dat je genoeg eet, en dan ook nog gezond en gevarieerd.

Vind je dat lastig? Koop dan steeds de groente die in de aanbieding is. Scheelt geld, en je eet automatisch gevarieerd omdat er steeds een andere groente in de aanbieding is. Win-win!

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen?

Rond deze week is het verstandig om het autostoeltje te regelen. Oei, ja dan komt het echt heel dichtbij… Maar het zijn ook nog maar maximaal 2 maandjes, de meeste baby’s komen eerder. Je kunt een autostoeltje met de gordel vast zetten in de auto, maar het iso-fix systeem is veiliger.

De meeste auto’s hebben zo’n systeem ingebouwd. Het iso-fix systeem is een soort plaat die je op de autostoel bevestigt. De plaat heeft een poot die langs de stoel naar beneden gaat.

Halverwege zit een haak die door de poot heen gaat. Het andere bevestigingspunt zit bij de rugleuning. Op die manier zit de plaat helemaal aan de auto vast, wat er ook gebeurt, hij kan niet meer verschuiven of omvallen.

Als je op pad wilt gaan, zet je je kind in het autostoeltje (een maxi-cosi of van een ander merk), je loopt naar buiten, opent de autodeur en je zet het stoeltje op de plaat. Je duwt de stang even naar voren en er gaan 3 groene lampjes branden, dat betekent dat hij vast zit.

Op plaats van bestemming klik je hem er zo weer uit. Superveilig en dat is een fijn idee, want het is de eerste keer misschien best eng om met je baby op pad te gaan. Bij de ANWB staan alle regels op een rijtje over kinderen vervoeren in de auto.

Tips

Het duurt nog even, maar nu heb je nog de tijd: maak vast een boodschappenlijst voor de week na je bevalling. Houd deze week bij wat je koopt zodat je een voorbeeld hebt. Leg het lijstje in je keukenla, en pak het er de komende weken nog eens bij.

Niets vergeten? Helemaal ideaal: vraag een vriend of vriendin nu vast of hij na de bevalling die boodschappen wil halen. Dan hoeven jij en je partner daar geen tijd aan te besteden en vrienden vinden het vaak fijn als ze je ergens concreet mee kunnen helpen.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit