Welke craving heb jij nu je 18 weken zwanger bent? In deze blog staat toevallig een gewéldige smoes om een reep chocola te gaan halen…
18 weken zwanger
Deze week is een belangrijke week, want:
- De hersenen van je baby groeien vanaf nu 90 gram per maand;
- Je baarmoeder bereikt je navel, je bent een aardig eind op weg!
- In deze blog leggen we een belangrijke oefening voor je bekkenbodemspier uit.
Informatie baby
18 centimeter
200 gram
Groei hersenen
Rond deze week starten de hersenen met een groeispurt. Per maand groeien de hersenen zo’n 90 gram. Nu is 90 gram suiker niet zoveel, maar als je bedenkt dat het 90 gram hersenen zijn…
Met miljarden hersencellen! Niet te geloven… De volgende keer dat je een chocoladereep eet… Grote kans dat ‘ie 100 gram is.
Eet hem op, min één blokje, en je hebt precies hetzelfde gewicht als het gewicht van de hersenen die er elke maand bij komen (en je hebt nu een goede reden om een chocoladereep te halen).
Ontwikkeling zintuigen
De hersenen zitten niet alleen in een groeispurt, maar functioneren ook steeds beter. Er ontstaan gebieden in de hersenen met speciale functies, zoals die voor zintuigen. Er bestaan vijf zintuigen: ruiken, proeven, horen, zien en voelen.
Je kon al eerder lezen dat je baby kan horen, licht en donker kan onderscheiden, de smaak van het vruchtwater kan proeven, en de navelstreng, zichzelf en de wand van de baarmoeder kan voelen.
Door die vaardigheden wordt het gedeelte in de hersenen dat de zintuigen aanstuurt verbeterd. Er komen ervaringen bij. Je baby heeft het dus aardig druk met al die nieuwe zintuigen uitproberen!
Ruiken in de baarmoeder
Wist je dat een baby zelfs kan ruiken in de baarmoeder? Beetje raar idee, maar ruiken kan ook onder water (alleen moeten wij dat in het zwembad niet proberen want dan ga je gegarandeerd met hoofdpijn naar huis door al het water in je hoofd).
Een foetus is alleen nog maar in het water geweest, waardoor het voor hem geen probleem is om te ruiken onder water, net zoals zoogdieren in de zee. In het vruchtwater drijven dingen die ruiken, geurmoleculen.
Dit is bijvoorbeeld het vruchtwater zelf of losgelaten haartjes. Dit ruiken heeft naast oefenen nog een enorm belangrijke functie. Je baby ruikt jouw specifieke geur. De mamageur. Daardoor weet je baby na de geboorte precies dat jij zijn moeder bent!
Wil je borstvoeding geven, dan speelt geur nog een belangrijke rol. Je tepelkliertjes scheiden een bepaalde geur af na de bevalling, waardoor je baby precies weet waar hij moet zijn.
Ontwikkeling gehoor
De hersenen zijn dus druk in de weer met het aanleggen en verbeteren van alle gebieden en het aansturen van de zintuigen. Maar het gehoor van je baby wordt ondertussen ook steeds beter.
Hij hoort het kloppen van je hart, het gerommel in je darmen en hij kan zelfs je bloed horen ruisen. Voor een baby is dit een behoorlijke herrie in je buik! Als je baby geboren is, kun je ook rustig naast het wiegje gaan stofzuigen, hij slaapt heerlijk door.
Het is zelfs een vertrouwd geluid. Dit verandert wel als je baby een paar maanden is, dan kan hij zelfs heel bang zijn voor het geluid van de stofzuiger.
Tip: Als jij je baby na de geboorte met zijn hoofdje boven je linkerborst legt, heb je grote kans dat hij helemaal rustig wordt. Daar hoort hij het vertrouwde kloppen van je hart weer, hij is nog nooit zonder dat geluid geweest tot de geboorte!
Dit kan je als vader ook doen, het heeft hetzelfde geruststellende effect.
Informatie moeder
Heb je je mooie buik al in de spiegel bekeken vanmorgen? Inmiddels is je baarmoeder al gegroeid tot aan je navel! Waarschijnlijk past een spijkerbroek nu echt niet meer.
Je buik gaat nu echt groeien en het wordt voor de hele wereld zichtbaar dat er een nieuw mensje-in-wording in je buik groeit. Let maar eens op de mensen op straat, in winkels en in het ov.
Vaak zijn mensen net iets vriendelijker voor je. Er hangt iets magisch om een zwangere vrouw. Tref jij net die ene kwal die niet voor je wil opstaan in de bus? Draai je om, vraag iemand anders en wees blij dat het niet je partner is…
Verandering evenwicht
Die groeiende buik is allemaal leuk en aardig, maar kan ook lastiger worden.
Het zwaartepunt van je lichaam is altijd in het midden, heel je spieren en evenwicht zijn daarop afgestemd. Maar nu groeit je buik steeds verder naar voren en verandert dat zwaartepunt. Daar kan je lichaam even van in de war zijn.
Het is belangrijk dat je extra goed let op het bewaren van je evenwicht (en dus niet blijft staan in de bus omdat die ene kwal niet op wil staan).
Rugpijn
Omdat je buik naar voren groeit, verandert de balans in je onderrug ook. Je onderrug wordt naar voren getrokken. Hierdoor kun je behoorlijk last hebben van rugpijn.
Let er op dat je niet met een holle rug gaat lopen, dit kan makkelijk gebeuren doordat je gefocust bent op je buik en je niet zo snel ziet of je buik naar voren steekt omdat je zwanger bent of omdat je met een holle rug loopt (of beide).
Blijf bewegen
Blijf bewegen ondanks dat je buik groter wordt, maar put jezelf niet uit tijdens het sporten. Door te bewegen stimuleer je je bloedsomloop waardoor je een fit gevoel krijgt. Zwemmen, fietsen en wandelen zijn rustige sporten waarbij je hele lijf in rustige, maar voldoende beweging is.
Ook is het bij deze sporten makkelijk om even op adem te komen tussendoor.
Bekkeninstabiliteit en bekkenbodemspieroefeningen
In week 16 las je over het hormoon progesteron, wat ervoor zorgt dat je gewrichten weker worden ter voorbereiding op de bevalling. Helaas wordt het bekken bij sommige vrouwen té week waardoor zij veel pijn hebben in hun onderrug, benen of bekken. Zitten kan dan bijvoorbeeld erg pijn doen. Dit heet bekkeninstabiliteit.
Je bekken wordt weker en een beetje breder, als je bekkenbodemspieren vervolgens te veel verslappen veroorzaakt dat pijn. Het is daarom ook goed om bekkenbodemspieroefeningen te doen.
Je kunt dan de spier waar je je plas mee ophoudt trainen. Extra voordeel is dat dit straks ook helpt tegen ongewild urineverlies, als je baarmoeder nog meer op je blaas drukt, en na je bevalling.
Je kunt de oefening liggend, zittend en staand doen. Span de spier aan waarmee je je plas ophoudt, houdt hem even vast, en ontspan hem weer. Doe dit 5 keer achter elkaar, 3 keer per dag.
Als je daaraan gewend bent, kun je het uitbreiden tot 10 of 15 keer achter elkaar, 3 keer per dag. Je kunt het bijvoorbeeld liggend in bed doen voor je op staat (nadat je naar de wc bent geweest), tijdens het koken of als je even rustig zit voor je lunch, en voordat je gaat slapen.
Het is het makkelijkst om dit te doen met een lege blaas. Je hebt er veel profijt van als je deze oefening doet. Het helpt tegen pijn van bekkeninstabiliteit, je kunt beter je plas op houden als je baarmoeder nog verder groeit én na de bevalling.
Vind je het lastig om die spier te vinden? Probeer dan tijdens het plassen je plas op te houden en dan weer door te plassen, dan weet je welke spier het is.
Doe dit echter alleen om even uit te vinden welke spier je moet trainen, want door het plassen te onderbreken of door te snel te plassen leeg je je blaas niet goed. En dat veroorzaakt blaasontsteking, en dat wil je nu echt niet.
Lees ook: Bekkeninstabiliteit; Van oefeningen tot symptomen, pijn in bekken onderrug, bevalling en hoe met werken
Lees ook: Blaasontsteking tijdens de zwangerschap; buikpijn of zelfs mogelijk nierbekkenontsteking
Stoppen trainen buikspieren
Met het trainen van je buikspieren moet je nu juist stoppen. Je lichaam maakt je buikspieren weker en ze moeten wijken voor de groeiende baarmoeder. Als je ze blijft trainen, is dat slecht voor je lijf en voor de groei van je baarmoeder en baby.
Informatie vader
Vraag aan de mama-to-be hoe het voelt als de baby schopt. Vraag gerust naar de details: duurt het lang, wanneer voelt ze het vooral, wat voor gevoel geeft het haar om de baby te voelen…
Jij kunt het immers helaas nog niet voelen en zo krijg je er toch vast een beeld bij. En het is fijn om te weten hoe zij zich eronder voelt. Nog een paar weekjes wachten, en dan kun je het zelf ook voelen!
Eettip
Vaak duizelig? Dat duidt meestal op een ijzertekort. IJzer is erg belangrijk om het functioneren van je eigen lichaam op gang te houden en de baby te laten groeien. In je bloed zit ijzer en het komt dus bij al je organen terecht.
Duizeligheid is een waarschuwingssignaal van je lichaam dat je hier een tekort aan hebt. Blijf dus zeer regelmatig (rauwe) donkergroene groenten eten, bijvoorbeeld in een smoothie, of vlees, eieren, noten…
Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap
Lees ook: IJzertekort tijdens de zwangerschap
Wat moet je deze week regelen
Vraag deze week het kraampakket aan. Bij sommige zorgverzekeraars krijg je dit pakket gratis opgestuurd, het ligt er ook aan of je aanvullend verzekerd bent of niet. In het kraampakket zit alles wat je nodig hebt voor een thuisbevalling.
Ook al ga je in het ziekenhuis bevallen, dan moet je nog steeds dit pakket aanvragen. Je weet immers nooit wat er gebeurt, misschien gaat het wel zo snel dat je de spullen toch thuis nodig hebt. En ook al beval je in het ziekenhuis, er zitten altijd spullen in die je kunt gebruiken, zoals kraamverband.
Lees ook: Kraampakket; checklist wat heb je nodig?
Neem je toch contact op met je zorgverzekeraar, meld dan dat jij je baby straks wilt bijschrijven. Je kind is dan automatisch met je meeverzekerd, gratis, tot hij of zij achttien jaar is.
Lees ook: Zorgverzekering tijdens de zwangerschap
Tips
Bespreek vast of jullie het geslacht willen weten of niet, tijdens de 20-wekenecho. Willen jullie het weten? Je kunt vragen of de echoscopist het geslacht op een briefje schrijft en in een enveloppe mee geeft.
Je kunt na de echo samen uit eten gaan en dan kijken wat er op het briefje staat, dat is iets romantischer dan met je buik ontbloot in een echo-kamer met tl-licht en een vreemde erbij.
Elke baby brengt een enorme goederenstroom op gang. Kijk maar hoe lang je baby-uitzetlijst is… Wil je die goederenstroom een beetje beperken, of de boel in ieder geval zo duurzaam mogelijk regelen?
Lees dan deze blog over hoe je de babykamer zo duurzaam mogelijk kunt inrichten.
Ga je helemaal op de duurzaamtour? Kijk dan ook eens rond in kringloopwinkels, zo red je ook spullen van de afvalberg. Likje verf erover (bijvoorbeeld Annie Sloan verf, is volledig biologisch, heel makkelijk in gebruik én veilig voor zwangeren) en je hebt helemaal je eigen stijl.
De website EcoGoodies is ook erg handig, daar vind je een hele verzameling fairtrade/eco/etc.-websites.
Zwangerschapskalender
Zwangerschapsweek
- 1, 2, 3 weken zwanger
- 4 weken zwanger
- 5 weken zwanger
- 6 weken zwanger
- 7 weken zwanger
- 8 weken zwanger
- 9 weken zwanger
- 10 weken zwanger
- 11 weken zwanger
- 12 weken zwanger
- 13 weken zwanger
- 14 weken zwanger
- 15 weken zwanger
- 16 weken zwanger
- 17 weken zwanger
- 18 weken zwanger
- 19 weken zwanger
- 20 weken zwanger
- 21 weken zwanger
- 22 weken zwanger
- 23 weken zwanger
- 24 weken zwanger
- 25 weken zwanger
- 26 weken zwanger
- 27 weken zwanger
- 28 weken zwanger
- 29 weken zwanger
- 30 weken zwanger
- 31 weken zwanger
- 32 weken zwanger
- 33 weken zwanger
- 34 weken zwanger
- 35 weken zwanger
- 36 weken zwanger
- 37 weken zwanger
- 38 weken zwanger
- 39 weken zwanger
- 40 weken zwanger
- 41 weken zwanger
- 42 weken zwanger
- Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips - 1 October 2023
- Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - 24 January 2022
- Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - 10 January 2022