Skip to Content

Zwangerschapskalender; 17 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 17 weken zwanger

Die kleine boef in je buik heeft nu al zijn eigen unieke vingerafdruk! Met 17 weken zwanger kun je wel vast onderzoeken welke vingerafdruk het ongeveer zal worden; gewoon goed kijken naar de vingerafdruk van jou en je partner. Want ook al is je baby én zijn vingerafdruk uniek, in alles zit een beetje van jullie allebei.

17 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

  • Je baby heeft al een unieke vingerafdruk!
  • Zijn bewegingen worden steeds vloeiender;
  • En voor de mama-to-be is het belangrijk dat ze genoeg calcium binnen krijgt.

Informatie baby

15 centimeter
150 gram

Heb je als mama-to-be de baby al gevoeld? Super bijzonder! Wees niet ongerust als je nog niets voelt, het kan ook zijn dat je dat met 22 weken pas voelt.

Je baby zelf voelt jou in ieder geval wel! Hij voelt de baarmoederwand als hij daar tegenaan komt, maar hij voelt het ook als je je hand op je buik legt.

Scheel kijken

Je baby is hard aan het trainen om je straks goed in de ogen te kunnen kijken. Nu kijkt hij vaak scheel omdat hij nog niet heeft geleerd hoe je je ogen ergens op moet focussen. Hij oefent dit al in de baarmoeder, zelfs al zitten de oogleden nu nog dicht.

Ook ziet je baby er weer een stuk knapper uit: de neusgaatjes wezen eerst naar voren, maar nu is het neusje in de goede vorm gekomen. Er zit een parmantig puntje op en de neusgaatjes wijzen naar beneden.

Aanleg vetvoorraad

Daarnaast is je baby begonnen met het aanleggen van een vetvoorraad. Als je baby rond 40 weken geboren wordt, kan hij zelfs wel 2 kilo vet hebben!

Deze voorraad is erg belangrijk. Een mollige baby ziet er niet alleen schattig uit, met het vet is hij ook beter beschermd als hij bijvoorbeeld een verkoudheid krijgt. Hij kan dan wat hebben.

Vingerafdruk

Er komen steeds meer details aan je baby. Zoals de wimpers, wenkbrauwen, nagels en het neusje, maar ook de vingerafdruk. Elk mens heeft een unieke vingerafdruk, zoals jij hem hebt heeft niemand anders hem. Daarom maakt de politie hier ook gebruik van, maar hopelijk is dat nooit nodig voor de kleine boef.

Eerst heeft een foetus een soort waterzakje op handjes en voetjes, rond de 16e á 17e week van de zwangerschap krimpen die zakjes. De huid wordt daardoor een beetje opgepropt en hierdoor ontstaan de lijnen.

Onder elk lijntje ligt eigenlijk een huidplooitje van de tijd dat je in de baarmoeder nog waterzakjes op je vingers had. Je kunt de lijnen op jouw vingers eens vergelijken met de lijnen op de vingers van je ouders, broers of zussen.

Vaak lijken de lijnen van familieleden op elkaar. Zo kun je dus al een beetje gokken hoe het er straks bij jouw kindje uitziet!

Is het je trouwens al weleens opgevallen dat je in je vingertoppen veel meer gevoel hebt dan bijvoorbeeld op de huid bovenop je hand? Dat komt omdat er veel meer zenuwen in je vingertoppen zitten.

Speciaal om je te waarschuwen voor gevaar, zoals: hé, dit is heet! Wel extra pijnlijk als je in de keuken per ongeluk in je vingertopje snijdt…

Informatie moeder

Aankomen tijdens zwangerschap

Viel het eerst nog wel mee, nu vliegen de kilo’s er opeens aan. Een geruststelling om te weten is dat je het meest aankomt in het tweede trimester waar je nu in zit. Het gaat dus niet zo hard tot en met de bevalling!

Gemiddeld kom je nu een halve kilo per week aan, en dat is heel gezond. Als je niet aankomt of als je zelfs afvalt, moet je dit melden aan je verloskundige.

Maar hoe zit dat nu met die kilo’s? Gemiddeld komt een zwangere vrouw 10-15 kilo aan, maar gelukkig ben je het meeste direct na de bevalling weer kwijt. Zo is de verdeling ongeveer rond 40 weken zwangerschap:

  • Je baby natuurlijk, die is dan 3-4 kilo;
  • Je borsten zijn groter, dit is goed voor een gewicht van een halve tot wel 1,5 kilo!
  • De placenta weegt ongeveer een kilo;
  • Het vruchtwater kan 1 tot 1,5 liter zijn, en is dus goed voor 1-1,5 kilo gewicht;
  • Je hebt 1-2 liter extra bloed, is dus ook weer 1-2 kilo;
  • Je houdt vocht vast, dit is ook 1-2 liter en in gewicht dus 1-2 kilo;

Tot slot maakt je lichaam extra vetreserve, zodat je geen voedingsstoffen te kort komt voor je baby mocht je griep krijgen. Heel verstandig van je lichaam dus! Maar als je geen griep of iets dergelijks krijgt, blijft het hangen na de bevalling.

Het extra bloed wordt na de bevalling snel minder en het extra vocht ben je meestal ook weer in een week kwijt. Je borsten blijven zwaarder als je borstvoeding geeft, anders verliezen die ook snel hun extra vet (en dat is dan eigenlijk wel weer jammer).

Het vetreserve moet je er afwerken, maar kom eerst goed op krachten voor je weer gaat sporten na de bevalling. Laat je dus nu niet gek maken door die cijfers op de weegschaal! Houd één ding in de gaten: toegeven aan cravings mag natuurlijk, maar doe het met mate.

Bloedend tandvlees

Door betere doorbloeding in je hele lichaam kan je tandvlees sneller bloeden. Heb je daar last van? Koop dan een extra zachte tandenborstel en poets voorzichtig.

Misschien is het je al opgevallen, maar je kan ook meer last hebben van tandplak. Dat is erg lastig in combinatie met snel bloedend tandvlees. Eén of twee keer extra poetsen per dag, met die zachte tandenborstel, kan beide problemen verminderen.

Vocht vasthouden

Zeker als het nu zomer is, kun je merken dat je lichaam vocht gaat vasthouden.

Het eerste beetje merk je alleen aan schoenen die opeens krap zitten, maar heb je pech dan kun je zo twee liter opgehoopt vocht in je lijf hebben. Dit komt doordat je bloed niet goed omhoog kan stromen door de druk van je baarmoeder. Vooral als het erg warm is of als je veel stil zit, loop je extra risico.

Het klinkt tegenstrijdig, maar veel drinken helpt. Veel water en thee drinken stimuleert je nieren, en je nieren voeren vocht af. Je benen en voeten masseren helpt ook, masseer van onder naar boven.

Net als minderen met zout, wat sowieso gezond is. In sauzen en kant-en-klaarmaaltijden zit veel zout. Wees een beetje lief voor je voeten en blijf ze niet in strakke schoenen met hakken persen.

Je kunt je benen ook af en toe omhoog leggen (jaaa, languit op de bank met een kussen onder je voeten) of door bijvoorbeeld een kussen onder het voeteneinde van je matras te leggen.

Zorg er wel voor dat je bloed ook nog goed naar beneden kan blijven stromen, doe dit dus bij voorkeur niet de hele nacht. Een paar dagen na de bevalling verlies je al het vocht weer. Het kan dan zomaar van de een op de andere dag verdwenen zijn.

Informatie vader

Inmiddels weet iedereen in jullie omgeving dat jullie een kindje verwachten. Met die prachtige, groeiende buik is het eigenlijk ook al niet meer te missen!

Helaas is er altijd wel iemand die het nodig vindt om commentaar te geven. verzamelde veel voorkomende, negatieve reacties op een zwangerschap.

Als jullie ook een negatieve reactie op de zwangerschap hebben gehad, is het belangrijk om er samen over te praten. Misschien zit je er zelf mee, maar het kan ook zijn dat de mama-to-be er, zonder het te zeggen, mee zit.

Want: ach, het is maar een opmerking. Maar ondertussen kan hij wel vastzitten in je hoofd en steeds terugkomen.

Vraag ook goed aan de mama-to-be hoe ze op haar werk hebben gereageerd. Het komt vaak voor dat een leidinggevende niet fijn reageert, en dat kan voor slapeloze nachten zorgen.

Hierin kunnen jullie elkaar steunen! Krijg je een negatieve reactie meerdere keren? Verzin dan samen een gevat antwoord. Bijvoorbeeld:

  • Was het wel gepland?  Ja hoor, gewoon besteld via bol.com. Of: nee, we hebben nog steeds geen idee hoe het er is gekomen.
  • Nou, je krijgt het straks wel druk zeg! Ja, ik inderdaad. Jij toch niet?
  • Phoe, zo snel alweer? Oh, ik wist niet dat je een timer had ingesteld?
  • Nu nog, zou je daar nog wel aan beginnen? Je hebt gelijk. Vanaf nu ga ik op de bank zitten en ik doe niets meer.

Je ziet het aan de reacties… Voor sommige mensen is het nooit goed. Mensen hebben altijd wat te zeuren. En daarom moet je één ding doen: lekker blij zijn met jullie zwangerschap en samen dat wondertje vieren!

Eettip

Heb je zin om steeds iets te eten? Eet dan snacks als noten, krenten, rozijnen, of gedroogde abrikozen, hier zit veel ijzer in. Evenals in: appelstroop, volkoren producten, vlees, eieren en Roosvicee Ferro.

Na álles wat je eet of drinkt, behalve water, hebben je tanden anderhalf uur hersteltijd nodig. Goed om in de gaten te houden dat je niet de hele dag door kleine dingen eet, ook al zijn het gezonde dingen. Dat is een aanslag op je tanden en op pijnlijke tandartsbezoekjes zit je niet te wachten.

Door progesteron worden je darmen slapper waardoor je ontlasting dikker kan worden, veel drinken en gezond eten blijft belangrijk. Dit voorkomt zelfs aambeien, want als je ontlasting dik is en je hard gaat persen kun je aambeien krijgen.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Nog een beetje vroeg voor je gevoel misschien, maar toch is het goed om nu al na te denken hoe je dat straks gaat doen met werk en oppas (als jij of je partner geen full-time huismanager is).

Voor kinderopvangcentra zijn vaak wachtlijsten en je wilt straks niet in de problemen komen doordat je niet op tijd op zo’n lijst staat. Gaat één van beiden of allebei straks minder werken?

Willen opa’s, oma’s, familie, vrienden misschien een vaste oppasdag? En welke opvangcentra zijn er eigenlijk in de buurt? Je mag bij kinderopvangcentra altijd even langskomen voor een praatje zodat je je kunt oriënteren en de sfeer kunt proeven.

Lees ook: Kinderopvang; kinderdagverblijf of gastouderopvang kiezen?

Tips

Staat de afspraak voor de 20-wekenecho al gepland? Dit is een andere echo dan ‘gewone’ echo’s. De 20-wekenecho is erg uitgebreid en daarom erg belangrijk. Je baby wordt medisch gecontroleerd op alles wat met een echo te zien is, en jijzelf wordt ook goed in de gaten gehouden. Verloopt alles voorspoedig? Zijn er geen afwijkingen te vinden?

De 20-wekenecho staat bekend omdat dit een erg betrouwbare echo is voor de geslachtsbepaling. Het is dan ook een echo waar je naar uit mag kijken, sowieso omdat je (eindelijk!!) je kindje weer gaat zien.

Maar realiseer je dat het vooral een medische echo is en dat het ook best spannend kan zijn als jij daar ligt en de echoscopist alle organen en dergelijke afgaat.

Het zou jammer zijn als je je dit niet realiseert en het je overrompelt. Als je vragen hebt, kun je ze nu vast op een briefje schrijven zodat je ze straks bij het gesprek van de 20-wekenecho kunt stellen.

Lees ook: Echo’s tijdens de zwangerschap
Lees ook: Geslacht bepalen; van bakerpraatjes tot testen om te voorspellen of het jongen of meisje wordt

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit