Skip to Content

Wat moet je weten voordat je gaat bevallen?

Wat moet je weten voordat je gaat bevallen?

Wanneer je in verwachting bent van je kindje, dan is het goed om te weten wat je allemaal te wachten staat. Je moet namelijk goed voorbereid zijn voor de geboorte van je kind.

Niet alleen is het handig om jezelf voor te bereiden, maar ook je partner moet voorbereid zijn hoe hij of zij jou het beste kan helpen. Hieronder lees je precies wat je kunt regelen voordat je gaat bevallen en wat je sowieso moet weten.

Geboorteplan

Allereerst is het hebben van een geboorteplan heel verstandig. Je kunt zelf een geboorteplan in elkaar zetten. In een geboorteplan komen allemaal verschillende dingen te staan, wat je wel of juist helemaal niet bij de bevalling wilt hebben. Zo kun je ervoor kiezen om thuis te bevallen of juist in het ziekenhuis.

Verder zijn er geboortecentra die je kunnen begeleiden bij de zwangerschap, denk hierbij aan het Geboortecentrum Amsterdam. Ook op andere plekken in Nederland kun je terecht bij een geboortecentrum.

Wanneer je de plek in je geboorteplan hebt staan is het tijd om door te gaan naar de volgende stap. Zo kun je ook in je geboorteplan zetten wie je bij je bevalling aanwezig wilt hebben. Ook kun je kiezen hoe je wilt bevallen, in een bad of in een bed.

Daarnaast kun je ook beslissen of je medicatie wilt gebruiken en welke dat dan mogen zijn. Verder kun je ook beslissen of jij zelf de baby op wilt vangen of dat iemand anders dat mag doen. Kortom, je kunt je hele geboorte uitstippelen met zaken die jij belangrijk vindt.

Je huis klaarmaken

Naast dat je de hele geboorte hebt uitgestippeld, is het ook goed om thuis alles gereed te maken voor de komst van je kleine. Zo heb je natuurlijk een kinderkamer nodig waar je baby kan gaan slapen.

Belangrijke meubels die sowieso in een kinderkamer nodig zijn, zijn bijvoorbeeld een wiegje dat comfortabel ligt. Ook een commode is niet te missen in een babykamer. Verder is een kledingkastje gevuld met mooie babykleding ook zeker een must. 

Daarnaast kun je ook kiezen voor een mooie stoel die je neer kunt zetten op de kamer. Je kunt daar bijvoorbeeld borstvoeding geven of even lekker knuffelen met je kleine. Ook kun je gebruik maken van verschillende accessoires om de kamer helemaal compleet te maken.

In de woonkamer heb je ook het een en ander nodig mocht je net bevallen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een box waar je kind veilig in kan liggen.

Ook is het hebben van een wipstoel een echte aanrader. In een wipstoel komt je baby lekker tot rust en kan hij of zij de hele dag lekker heen en weer wiegen.

Vluchttas

Wanneer je buitenshuis gaat bevallen, dan is het verstandig om een vluchttas gereed te hebben staan. Een vluchttas is een tas die je meeneemt naar het ziekenhuis met een paar essentiële producten die je niet missen kunt.

Elke vluchttas is weer verschillend, het ligt er maar net aan welke soort producten jij mee wilt nemen en welke kleren jij aan wilt doen na de bevalling.

Allereerst is het dus verstandig om voor jezelf kleding mee te nemen, die je aan kunt doen na de bevalling. Ook is het meenemen van schoon ondergoed een must. Na de bevalling wil je je lekker schoon voelen, een schone outfit hoort daar dus helemaal bij.

Wanneer je een nachtje moet blijven in het ziekenhuis, dan is het ook verstandig om een pyjama mee te nemen waarin jij lekker kunt uitrusten.

Ten tweede is het ook verstandig om wat spullen voor je nieuwe baby mee te nemen. Denk hierbij aan fijne kleding die je pasgeboren baby kan dragen. Ook is het hebben van extra kleding niet overbodig. Op die manier kun je je kind omkleden wanneer dat nodig is.

Ook voor je partner is het verstandig om wat spullen mee te nemen naar het ziekenhuis. Denk hierbij aan je toilettas met tandenborstel, tandpasta, haarproducten, deodorant en eventuele medicijnen.

Verder is het meenemen van kleding niet geheel onbelangrijk en kun je ook meerdere setjes meenemen.

Kortom, een vluchttas komt al snel heel vol te zitten. Begin dus op tijd met inpakken en geniet van een mooie tijd die je tegemoet komt!

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken