Skip to Content

Huidverzorging zwangere buik; tips van zalf tot olie om striae te voorkomen.

Huidverzorging zwangere buik; tips van zalf tot olie om striae te voorkomen.

Een zwangerschap is natuurlijk een wonder en voor veel vrouwen gelukkig een heel bijzondere tijd. Dat gezegd hebbende weten we ook dat een zwangerschap een flinke aanslag op je lichaam kan zijn.

Doordat je buik behoorlijke proporties aanneemt, kan het bijvoorbeeld zomaar zijn dat je last krijgt van zwangerschapsstriemen of een jeukende buik.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om de boel eens even extra in de watten te leggen, zodat de huid zacht, soepel en aangenaam blijft. En een leuke bijkomstigheid: die verwenmomentjes zijn een extra gelegenheid om even contact te leggen met die kleine daarbinnen.

Smeren, smeren, smeren

Die groei gaat je huid niet helemaal in de koude kleren zitten. Maar er zijn natuurlijk manieren om haar een handje te helpen. En daar komt een aloude tip weer om de hoek kijken: smeren!

Door goed te smeren en te hydrateren houd je je huid namelijk zacht en soepel en beweegt ze makkelijk mee. Je helpt je huid zo die harde groei met zo min mogelijk kleerscheuren door te komen.

En hoewel die beginnende babybump misschien niet voor iedereen direct zichtbaar is, groeit je buik toch echt met de dag. Dat smeren kan dus niet vroeg genoeg beginnen!

Voor ultieme verzorging en hydratatie smeer je twee keer per dag een huidverzorgingsolie (te smeren vanaf het tweede trimester).

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de Bio-Oil huidverzorgingsolie 100% natuurlijk (te smeren vanaf het eerste trimester), deze heeft dezelfde werking als de originele fles.

Beide verzorgende huidoliën dragen bij aan het zichtbaar verminderen van littekens, huidstriemen en pigmentvlekken, maar hydrateren daarbij ook diep waardoor de huid gladder en egaler blijft.

Intiem moment

De verzorgende olie breng je tweemaal per dag in een cirkelvormige beweging aan op de buik (of lekker over je hele lichaam!), tot deze helemaal is opgenomen in de huid.

Om echt even een intiem moment te creëren waarop je een connectie maakt met je baby, zijn de volgende tips handig:

  • Leg je hand(en) op je buik, eventueel kun je zachtjes wrijven. Na 27 weken heb je grote kans dat je kindje naar je hand toekomt, ertegen schopt of er tegenaan komt liggen. Als je weet hoe jullie kleintje ligt, kun je ook je hand tegen zijn rug of billetjes leggen.
  • Ga voor een buikmassage: dit kun je zelf doen of je partner kan het bij jou doen (yes please!). Leg de handen op je buik en maak rustige, strijkende bewegingen. Je baby voelt deze aanrakingen, maar merkt ook dat mama ontspant en wordt daar zelf ook weer ontspannen van. Bovendien maakt het de buik zachter en losser, waardoor er meer ruimte voor de baby ontstaat.

Waar komen striemen vandaan?

Ben jij nog benieuwd waar die striemen en die jeuk eigenlijk vandaan komen? Dat zit zo: wanneer je buik hard groeit kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in het bindweefsel onder je opperhuid.

De kleine littekentjes die dan ontstaan noemen we zwangerschapsstriemen, of striae, en gaan helaas nooit meer helemaal weg. Daar bovenop kan de buik tijdens zwangerschap ook nog eens ontzettend gaan jeuken.

Ook dit heeft te maken met de harde groei, de spanning op de huid en de hogere doorbloeding die daarbij komt kijken. Yup, een zwangerschap gaat niet alleen maar over rozen…

Omschrijving van de afbeelding

Floortje