Je bent zwanger maar nog niet zover dat je al aan bevallen denkt. Dus plan je nog een fijne vakantie in, nu het nog even zo samen kan (bijvoorbeeld). Of misschien wel nog even lekker naar je zus die in het buitenland woont of voor je werk. Er kunnen zoveel redenen zijn waarom je in je zwangerschap de grens over gaat.
En dan gebeurt het: de baby vindt dat het nu toch echt wel tijd is om te komen! Hoe gaat een bevalling in het buitenland in zijn werk? Hoe regel je dit met de inschrijving van de baby bij de overheid? En ben je verzekerd?
Tot wanneer reis je?
De eerste vraag zou kunnen zijn: tot wanneer kun je zorgeloos op vakantie gaan? Dat is uiteraard moeilijk te zeggen. Veel vliegtuigmaatschappijen hanteren 36 weken zwangerschap als de grens om mee te mogen (let op: dit verschilt per vliegtuigmaatschappij!).
De heerlijkste periode voor jezelf om op vakantie te gaan is juist het tweede trimester van je zwangerschap. Dan voelen de meeste vrouwen zich het beste.
En eerlijk is eerlijk: de kans dat je toch gaat bevallen zal dan toch een stuk lager liggen dan als je al 36 weken zwanger zou zijn. Niemand kan jou vertellen wanneer je werkelijk gaat bevallen.
Ga je dus op vakantie en ben je zwanger? Wees dan slim en bereid je wel alvast voor hoe je moet handelen als de baby zich toch aandient. Kijk bijvoorbeeld waar er een ziekenhuis is waar je dan heen kunt gaan én hoe het met je verzekering zit.
Je kunt zelf je polissen doornemen of raadpleeg de klantenservice. Vraag niet alleen hoe het met de dekking zit, maar ook hoe je handelen moet!
Verzekering bevalling buitenland
In principe krijg je vergoed volgens het Nederlands tarief. Daardoor kunnen er problemen optreden omdat je in het buitenland met hogere tarieven te maken zou kunnen krijgen.
Omdat het waarschijnlijk in jouw geval om medische redenen zal zijn dat je zorg in het ziekenhuis nodig hebt, zul je minder hoeven kijken naar de gewoonten van het betreffende land (qua thuis- of ziekenhuisbevalling). Overleg altijd met je eigen verzekering vooraf wat voor jou van toepassing is mocht je gaan bevallen.
Bevalling begint in het buitenland
Wat doe je als de bevalling begint terwijl je niet in ons eigen landje bent? Verzekeringen hebben een noodnummer (alarmcentrale) die je kunt bellen in zulke gevallen. Zij zullen je helpen met de vervolgstappen.
Welk ziekenhuis je naar toe moet/kunt gaan, bijvoorbeeld. Zij kunnen je hier meer over vertellen zodat je minder financieel risico loopt of meer verzekerd bent van goede zorg. Maar ook als er documenten getekend moeten worden moet je opletten. Overleg ook dit met hen!
Ben je de taal niet machtig? Teken dan zeker niks en laat het eerst vertalen. Besef dat je dit zelf ook heel simpel op internet kunt doen.
Misschien niet de meest correcte vertaling, maar je kunt dan al wel een idee krijgen waar het over gaat. En vervolgens precies het naadje van de kous achterhalen door de alarmcentrale in te schakelen of een vertaler op te zoeken (die niet in dienst is van het ziekenhuis…).
Paspoort voor de baby
Eén van de dingen die je baby moet hebben is een paspoort. Anders zou je officieel niet terug mogen naar Nederland. Met de geboorteakte kun je die aanvragen. Uiteraard met een foto van de baby. Is er sprake van visums die nodig zijn? Ook die moet je dan aanvragen.
Inschrijven burgerlijke stand
Gelukkig, je mag met je baby naar huis. De baby is in het land waar hij of zij geboren is aangegeven bij de burgerlijke stand. Hiervan heb je een geboorteakte ontvangen. Nu is deze niet altijd zomaar geldig in ons land!
Bij Rijksoverheid.nl kun je nakijken hoe dat zit met jouw vakantieland. Soms moet je namelijk een buitenlandse geboorteakte laten legaliseren. De akte kun je laten inschrijven bij de gemeente Den Haag, afdeling Landelijke Taken.
Soms heb je een geboorte-uittreksel nodig van je kind (of later je kind zelf) en dan is het wel fijn dat je dat gewoon in Den Haag kunt opvragen. Dit inschrijven gaat via internet!
Altijd een ‘buitenlander’?
Je kind zal altijd als zijn geboorteplaats de buitenlandse plaats moeten aangeven. De plek waar hij of zij geboren is, is toch echt zijn geboorteplaats. Natuurlijk zal je kind gewoon de Nederlandse Nationaliteit krijgen als één van de ouders Nederlander is!
Soms kan het niet fijn zijn om een bepaalde geboorteplaats aan te moeten geven bij bijvoorbeeld een sollicitatie. Dat is uiteraard helemaal niet netjes, maar zo werkt het nu eenmaal wel.
Natuurlijk kan je kind (als hij volwassen is) ervoor kiezen om in die situaties dat gewoon niet te vermelden en enkel de Nederlandse Nationaliteit aan te geven.
Ontkomt hij hier niet aan, dan zou hij er uiteraard een uitleg bij kunnen geven. Maar we moeten eigenlijk hopen dat we tegen die tijd niet meer zo reageren op mensen die wel echt uit die regio’s komen…!
Verschillen met bevallen in Nederland
Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten rondom bevallen. Zo zal lang niet altijd de partner bij de bevalling aanwezig mogen zijn. Hoe verder weg je gaat, hoe meer die gebruiken zullen verschillen.
Het is een idee om ook daar al eens naar te kijken voordat je weg gaat. Niet alleen om op dat moment hier niet door overvallen te worden, maar ook om af te wegen of je dat risico nemen wilt of deze vakantie dan toch liever later mét kind wilt gaan doen. Je kunt ervan uit gaan dat je zult bevallen in het ziekenhuis.
Een thuisbevalling is echt typisch Nederlands. Daarnaast zul je waarschijnlijk te vroeg bevallen en dan zou ook hier een ziekenhuisbevalling noodzaak zijn.
Nog iets: er zijn landen waar het een probleem is als de vader van het kind er niet bij is! Weet je niet wie die vader is, dan kan dat tot serieuze problemen leiden!
In 2018 kwam een Nederlandse jonge vrouw daardoor ook in de problemen!
Tip
Zorg dat je altijd het alarmnummer van de verzekering bij je hebt! Zij kunnen veel voor je betekenen. Jouw hoofd staat op dat moment wel ergens anders naar dan je ook nog bezig moeten houden met al het geregel wat erbij komt kijken!
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024
- Schmink voorbeelden hand / arm kind - 28 November 2024
- Knotjes maken bij kinderen - 26 November 2024