Nu je 38 weken zwanger bent, vraag je je steeds vaker af wanneer de bevalling zal gaan beginnen. Er zijn een paar tekenen waaraan je kunt merken dat het niet lang meer zal duren, in deze blog vind je ze op een rijtje!
Deze week is een belangrijke week, want:
- Je kunt de eerste tekenen van de bevalling merken;
- Je baby groeit qua lengte en gewicht niet veel meer (gelukkig), maar zijn hersens groeien nog steeds in razend tempo;
- En in dit overzicht staan heel leuke dingen die je deze week moet regelen.
Informatie baby
46,5 centimeter
3200 gram
Gewicht baby
Zoals hierboven al staat: na 38 weken groeit je baby bijna niet meer. Gelukkig maar, want je buik is al aardig groot en slapen met zo’n toeter is nu niet echt een pretje. Hetgeen je baby nog aankomt, is vet.
Dat babyvet heeft hij nodig om er straks megaschattig uit te zien, en het is een voorraadje waar hij straks op kan teren. Na de geboorte vallen baby’s altijd eerst een paar dagen af. Ze moeten nog leren drinken, de wereld is een complete schok en leven buiten de baarmoeder kost veel meer energie dan leven in de baarmoeder.
Geen wonder dus dat je baby een beetje afvalt na de bevalling. Dat is heel normaal en door het vetlaagje is dat ook geen probleem. Je kraamverzorgster houdt het gewicht na de geboorte goed in de gaten, na ongeveer een week begint je baby weer te groeien.
Reactievermogen
De hersenen van je baby groeien nog steeds megahard, en gelukkig gaat dit ook na de geboorte gewoon door.
Het zenuwstelsel en de hersenen gaan steeds beter samenwerken, zo kan je kindje straks reageren op dingen zoals geluid, jouw stem, beweging in de kamer… Hij of zij wordt met de dag slimmer!
Kleur ogen & huid
Het is goed om te weten dat alle baby’s blank geboren worden, met blauwe ogen. Bruine ogen en een getinte huid ontstaan door pigment. En pigment gaat zich pas na de geboorte ontwikkelen.
Als je baby een jaar is kun je pas de definitieve kleur ogen zien, dus je moet nog behoorlijk wat geduld hebben om te weten of je baby blauwe of bruine ogen krijgt.
Het huidje ontwikkelt zich gelukkig sneller, heeft hij een mooi tintje van jullie of één van jullie mee gekregen, dan zie je dit binnen een paar uur al komen. Gelukkig maar!
Informatie moeder
Het grote wachten is nu echt begonnen… Goed om de voortekenen van een bevalling te weten! Moet je opeens wéér naar het toilet voor een grote boodschap of diarree? Grote kans dat de bevalling dan deze week nog plaatsvindt, want je lichaam leegt je darmen zodat er meer ruimte is om je baby door te laten.
Slijmprop
Zie je opeens een (sorry voor het woord) grote ‘snottebel’ in de wc liggen of in je onderbroek? Dat is de slijmprop! Die kan zo’n 2 centimeter groot zijn en ziet er snottebellerig uit. Die prop heeft al die maanden in de baarmoedermond gezeten.
Tijdens je zwangerschap staat er spanning op je baarmoedermond waardoor hij ‘staat’, hij heeft een recht stuk wat de slijmprop als het ware vasthoudt.
Als je baarmoeder verweekt, gaat de spanning eraf en ontspant het rechte stuk. Daardoor wordt de slijmprop niet meer vast gehouden en verlies je hem. Dit betekent dat je baarmoedermond zich al voorbereidt op de bevalling.
Je weet dan wel dat je lichaam er al mee bezig is, maar helaas kan het ook nog 2 weken duren na het verliezen van de slijmprop. Wel fijn om te weten: als je bevalling ingeleid moet worden, bijvoorbeeld omdat je vliezen breken en je geen weeën hebt, is de kans kleiner dat je een ballonnetje moet.
Voor een inleiding wordt een ballonnetje geplaatst om de baarmoedermond te verweken, maar dat is bij het verliezen van de slijmprop dus meestal al gebeurd.
Lees ook: Afscheiding of slijmprop verloren; harde buiken tijdens zwangerschap
Harde buiken
Je bent ondertussen vast al bekend met het fenomeen ‘harde buiken’, en die zul je steeds vaker krijgen. Vaak zijn dit valse weeën waarmee je baarmoeder alleen oefent voor de bevalling.
Heb je ze opeens wel erg vaak, dan kan het ook betekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten. Zit er regelmaat in de voorweeën, dan kunnen ze ook overgaan in echte weeën.
Voorweeën zorgen niet voor ontsluiting, echte weeën wel. Time ze met behulp van een ‘weeëntimer-app’ op je telefoon, en je ziet snel of er regelmaat in zit of niet.
Houden de harde buiken na een paar uur niet op, maar zit er ook geen regelmaat in? Bel dan voor de zekerheid toch je verloskundige. Sommige vrouwen hebben echte weeën waar geen regelmaat in zit, maar hebben toch ‘opeens’ ontsluiting.
Lees ook: Harde buiken; Wat zijn het, hoe voelen ze en wat als ze aan blijven houden aan begin of einde zwangerschap?.En wat te doen bij begin bevalling?
Lees ook: Voorweeën; Heftige weeën, hoe lang duren ze en wanneer bevallen?
Gebroken vliezen
In films en dergelijke ziet het er heel spectaculair uit: pats! De vliezen breken en de vrouw slaakt een gil midden in de supermarkt.
Het kan natuurlijk gebeuren, maar 90% van de bevallingen beginnen met weeën in plaats van met gebroken vliezen.
Als je af en toe het idee hebt dat je in je broek plast zonder dat je het tegen kunt houden of je ruikt een heel aparte geur in je onderbroek, laat dan even controleren of je misschien vruchtwater verliest.
Is het inderdaad vruchtwater, dan moet je baby binnen 72 uur geboren worden, anders word de kans op een infectie te groot. Gebroken vliezen betekent namelijk een open verbinding tussen baby en buitenwereld.
Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling
Als je niet in het ziekenhuis moet bevallen vanwege een medische reden, mag je tot op het laatste moment kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Fijn om te weten, daar hoef je je nu dus nog geen zorgen over te maken.
Wil je op het laatste moment toch in het ziekenhuis bevallen, dan kan dat. Meestal kan dat zelfs met een verloskundige die uit een praktijk komt in plaats van uit het ziekenhuis.
Lees ook: Thuis of in ziekenhuis bevallen
Informatie vader
Als papa mag je straks de geboorteaangifte doen! Dit moet je dan meenemen:
- Je paspoort/ID-kaart;
- ID-kaart moeder;
- De namen van de baby natuurlijk (op een briefje?);
- Het geboortebewijs van de verloskundige/ziekenhuis;
- Jullie trouwboekje of het afschrift van de erkenning van jullie baby;
Willen jullie de baby een andere achternaam geven dan standaard, neem dan ook de akte van naamskeuze mee. Hebben jullie die nog niet? Dan moet de moeder ook mee.
Wil je een andere achternaam voor de baby en is hij of zij nog niet geboren? Regel dan zo snel mogelijk een akte van naamskeuze door voor de geboorte samen naar het gemeentehuis te gaan, zodat de moeder na de bevalling niet meteen de deur uit hoeft.
Lees ook: Keuze achternaam baby
De aangifte moet binnen 3 werkdagen gedaan worden, anders krijg je een hoge boete. Weekend en feestdagen geven je langer de tijd omdat dit geen werkdagen zijn.
Word je baby op vrijdagavond geboren, dan heb je dus tot woensdag de tijd om de aangifte te doen.
De aangifte moet bij het gemeentehuis gedaan worden van de geboorteplaats van de baby, dan hoeft dus niet jullie woonplaats te zijn. Check altijd de gegevens van de aangifte voordat je akkoord gaat. Maak desnoods even een foto en app de mama voor extra controle; je zal niet de eerste zijn die een foutje maakt.
Staat er toch per ongeluk een spelfout in de naam, dan kan dit niet meer veranderd worden na akkoord of je moet zo’n 800 euro betalen. Beter voorkomen dan genezen! En ja, het gebeurt soms echt… Lees hier wat de meest gemaakte fouten zijn. En hier vind je ervaringsverhalen van vaders die per ongeluk….
Eettip
Kom je aan 2 stuks fruit per dag? Al die vitaminen hebben je lijf sowieso hard nodig, maar helemaal tijdens en na een bevalling. Je weerstand is dan lager door de enorme energie die je kwijt bent door de bevalling. Een extra vitamientje in je lijf kan dan geen kwaad.
Je kunt vitaminepillen voor zwangere vrouwen slikken, maar dan moet je nog steeds genoeg fruit eten. Even genoeg van appels en bananen? Koop dan eens een pak ingevroren fruit zoals passievrucht, mango… Variatie is altijd goed!
Tip: ontdooi een pak ingevroren fruit op een bord en doe het in de blender als het een beetje ontdooit is. Blender het en je hebt een ijskoude traktatie.
Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap
Wat moet je deze week regelen
- Een film die je nog wilt kijken;
- Een boek dat je nog wilt lezen (of een magazine, want de tijd dringt…);
- Een leuk restaurantje om nog een keer sámen een kop koffie te drinken;
- Badzout en badolie om nog een keer uitgebreid in bad te gaan (even géén zwaartekracht die aan die grote buik trekt… Let op: gebruik met gebroken vliezen geen producten in bad zoals zeep en dergelijke);
- Toch maar weer een foto van jullie samen, nét voordat jullie ouders worden!
Tips
Kunnen mensen op WhatsApp zien wanneer je voor het laatst online bent geweest? Zet dit dan (tijdelijk) uit. Want (Ja. Echt…) mensen gaan je appen of de bevalling al begonnen is ‘want je bent al 3 uur niet online geweest!’.
Stel dat je met 42 weken pas bevalt, dan wordt je daar aardig gek van. En wat hebben ze er eigenlijk mee te maken?
Je kunt vriendelijk zeggen dat je ze na de geboorte uiteraard op de hoogte brengt van het heuglijke nieuws. Tot die tijd moeten ze gewoon wachten, en dat is misschien niet leuk maar dat weet je zelf al te goed.
Zwangerschapskalender
Zwangerschapsweek
- 1, 2, 3 weken zwanger
- 4 weken zwanger
- 5 weken zwanger
- 6 weken zwanger
- 7 weken zwanger
- 8 weken zwanger
- 9 weken zwanger
- 10 weken zwanger
- 11 weken zwanger
- 12 weken zwanger
- 13 weken zwanger
- 14 weken zwanger
- 15 weken zwanger
- 16 weken zwanger
- 17 weken zwanger
- 18 weken zwanger
- 19 weken zwanger
- 20 weken zwanger
- 21 weken zwanger
- 22 weken zwanger
- 23 weken zwanger
- 24 weken zwanger
- 25 weken zwanger
- 26 weken zwanger
- 27 weken zwanger
- 28 weken zwanger
- 29 weken zwanger
- 30 weken zwanger
- 31 weken zwanger
- 32 weken zwanger
- 33 weken zwanger
- 34 weken zwanger
- 35 weken zwanger
- 36 weken zwanger
- 37 weken zwanger
- 38 weken zwanger
- 39 weken zwanger
- 40 weken zwanger
- 41 weken zwanger
- 42 weken zwanger
blablabla
dafajfhalsdjkfhaskjdfhasdf
- Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips - 1 October 2023
- Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - 24 January 2022
- Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - 10 January 2022