Skip to Content

Welke zwangerschapscursussen zijn er; met partner, gym of puf training ter voorbereiding op bevalling

Welke zwangerschapscursussen zijn er; met partner, gym of puf training ter voorbereiding op bevalling

Als je zwanger bent komt er vast de vraag voorbij welke zwangerschapscursus je wilt gaan doen. Niemand zal je uiteraard verplichten, maar fijn is het wel. Je krijgt fijne oefeningen die je helpen tijdens de zwangerschap waardoor lichamelijke ongemakken voorkomen kunnen worden of anders wel verminderd.

Maar misschien nog wel belangrijker: je wordt ook voorbereid op de bevalling. Dat geeft jou (en je partner) houvast, waardoor je minder snel in de stress zult schieten. Allemaal leuk en aardig, maar wat voor soort cursus zal je dan eens gaan doen?

Persoonlijke keuze

Net zoals er heel veel verschillende manieren zijn om in het leven te staan, zo zijn er ook behoorlijk veel verschillende manieren om je voor te bereiden op de bevalling of om te gaan met je zwangerschap.

En ja, die levensinstelling kan jouw persoonlijke voorkeur beïnvloeden wat voor soort zwangerschapscursus voor jou het beste werkt. Zonder de intentie te hebben compleet te zijn (er komen namelijk steeds weer nieuwe varianten voorbij) hierbij een opsomming van hele verschillende cursussen.

Kom je er zelf niet uit? Overleg dan gewoon eens met je verloskundige. Vaak weet zij wel wat er bij jou in de buurt voor fijne cursussen gegeven worden.

Online zwangerschapscursus

Tja, in een wereld waarin we alles online zijn gaan doen, kan ook de zwangerschapscursus niet ontbreken. Ideaal als je niet graag van huis gaat. Je kunt het doen op het tijdstip dat het jou uitkomt.

Veel informatie die je online via een filmpje krijgt. Maar uiteraard zijn er veel verschillende aanbieders die ook een online versie zijn gaan aanbieden. Hierdoor is dus ook bij een online variant de keuze vrij breed.

Ook hierin kan je op een spirituele manier naar de bevalling kijken of juist heel nuchter. Kies wat voor jou het beste werkt!

Het voordeel van online is uiteraard dat je meer vrijheid hebt en alles zo vaak kunt bekijken en terugspoelen, zodat je de info goed kunt opnemen.

Nadeel is wel dat je niet het contact hebt met andere zwangere vrouwen, wat juist heel fijn kan zijn.

De ‘gewone’ zwangerschapscursus of zwangerschapsgym

De standaard zwangerschapscursus is meestal met een vrouw of acht op matjes en daarop werken aan gezonde houdingen, ontspannen en je uiteraard voorbereiden op de bevaling.

Op één avond mag je partner mee en krijgen jullie de bekende ‘pufcursus’. Tussendoor wordt er ook nog veel informatie gegeven.

Dit soort cursussen of ook wel zwangerschapsgym genoemd, wordt meestal gegeven door fysiotherapeuten.

Na de bevalling zijn er dan ook nog een aantal lessen om weer goed te herstellen. Soms gecombineerd met een baby-ochtendje of bijvoorbeeld baby-massage. Uiteraard is dit per aanbieder verschillend.

Zwangerschapsyoga

Het mag duidelijk zijn: ideaal voor mensen die wel iets hebben met yoga of hier zelf al aan doen. Hierbij is er niet alleen maar aandacht voor het lichamelijke deel, maar ook voor de geest.

Ook hier zal je mooie oefeningen leren om je lichaam voor te bereiden op de bevalling, hoe je je tijdens de zwangerschap het beste beweegt en leer je te ontspannen.

Maar uiteraard wordt er ook op een andere manier aandacht besteed aan de bevalling.

Zo leer je hoe je om kunt gaan met je gedachten, bijvoorbeeld. Hoe je omgaat met spanning en waar je eigen grenzen liggen. Daarnaast leer je ook hoe je contact kunt maken met de baby.

Mindfulness zwanger zijn

We weten ondertussen allemaal wel dat mindfulness veel gezondheidsvoordelen biedt. En uiteraard kan je dat ook toepassen op je zwangerschap en je bevalling.

Meditatie komt dan ook aan bod in deze cursus. Leren leven in het moment, wat mindfulness immers is, vanzelfsprekend ook.

Je leert hoe je stress kunt verminderen, door er goed mee om te kunnen gaan.

Hypnobirthing

Een zwangerschapscursus die je helpt ontspannen. Hypnobirthing ziet een zwangerschap als iets natuurlijks en men gaat ervoor om de bevalling dan ook zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Dus zonder ingrepen of medicatie.

Je krijgt veel informatie en leert diverse ademhalingstechnieken. Ook leer je een vorm van zelfhypnose.

Holistische zwangerschapscursus

Sta jij achter het idee dat alles met elkaar verbonden is, ook in jouw eigen lichaam? Zoek je meer verdieping in het hele proces? Er zijn aanbieders van holistische zwangerschapscursussen. Tijdens deze cursussen zal je leren mediteren, ontspannen en verbinden.

Ook met de andere moeders-to-be die met jou de cursus doen.

Uiteraard zullen de aanbieders er zo hun eigen weg in bewandelen, maar een diepere verbinding leggen tussen o.a. het lichamelijke en geestelijke deel van de zwangerschap zal zeker centraal staan.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat men iedere week een spreker laat komen die iets vertelt over bijvoorbeeld de juiste voeding (ayurveda), yoga of dat er bijvoorbeeld een doula langskomt die vertelt wat ze voor je kan doen.

Mensendieck of Cesartherapie

Deze cursus is meer gericht op jouw lichaam tijdens je zwangerschap. Je leert hoe je het beste kunt bewegen om zo lichamelijke klachten te beperken.

Je kunt hierbij denken aan de manier van lopen, tillen en bijvoorbeeld zitten. Maar ook hoe je tijdens de bevalling de weeën in verschillende houdingen kunt opvangen.

Vanzelfsprekend zal er ook aandacht zijn voor je ademhaling tijdens de bevalling.

Fitness voor zwangeren

Onder verschillende namen aangeboden, zijn er ook aanbieders die een soort fitness aanbieden aan zwangeren.

Meestal is dit een groepsles, die elke week gegeven wordt. Fitness speciaal gericht op zwangeren, want als je zwanger bent kan je nu eenmaal niet meer alles doen wat je anders wel deed.

Maar het is wel heel goed om in beweging te blijven. Zo zal je aan je conditie werken, maar ook speciale oefeningen krijgen die bijvoorbeeld goed zijn voor je bekkenbodem.

ZwangerFit is er één van en deze cursussen worden meestal door fysiotherapeuten gegeven, die gespecialiseerd zijn op het gebied van zwangere vrouwen.

Zwangerschapshaptonomie

Contact maken met je ongeboren baby, dat is eigenlijk waar het hier om draait. Deze cursus volg je in principe met je partner erbij. Hierbij leren jullie hoe je nu al contact kunt hebben met de kleine.

Natuurlijk word je ook voorbereid op de bevalling. En hoe je de weeën bijvoorbeeld op moet vangen. Maar ook is er aandacht voor de relatie tussen jullie en jullie kind na de bevalling.

Zwangerschapszwemmen

Heerlijk relaxed en lekker met andere zwangeren in contact komen. Veel zwembaden bieden speciale zwangerschapszwemuurtjes aan. Gewoon rustig baantjes zwemmen en na afloop gezellig nakletsen bij de koffie.

Geen drukteschoppers om je heen die opeens bovenop je dreigen te springen, terwijl jij rustig in het zwembad aan het zwemmen bent.

Zwangerschapsyoga

De yoga lessen voor zwangeren staan in het teken van de zwangerschap, het contact maken met je kindje en vormen een goede voorbereiding op de bevalling: de geboorte van je kindje.

De zwangerschap geeft een lichamelijke en spirituele verandering. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje en je partner. De zwangerschap is een voorbereiding op het moeder- en vaderschap.

Zwangerschapsgym

Tijdens de zwangerschapsgymnastiek krijg je de informatie over wat er in je lichaam gebeurt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. 

Je doet oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de lichaamshouding en de conditie, zoals oefeningen voor de bekkenbodemspieren en ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Verder leer je alles over het persen en hoe u de weeën kunt opvangen en is er een partneravond.

Oefentherapie Mensendieck

Mensendieck speelt een zeer zinvolle rol in het leren kennen, voelen en begrijpen van je lichaam tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en in de periode daarna.

Tijdens de bevalling is het van belang een aantal spiergroepen bewust te kunnen spannen of juist te ontspannen.

Bovendien is het in de periode daarna zinvol om de kracht van de overbelaste of juist ongebruikte spieren weer zorgvuldig op te bouwen. Je doet het samen met andere zwangere vrouwen en hebt 1 partneravond.

Zwanger, gezond en fit

De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten vóór de bevalling. Eén van deze bijeenkomsten bezoek je samen met je partner.

Naast specifieke voorbereiding op de bevalling, ligt de nadruk in de cursus op actief bewegen, houding en conditie. Je krijgt onder andere oefeningen gericht op spiergroepen die het tijdens de zwangerschap het zwaarst te verduren hebben.

Vooral aan de spiergroepen rond het bekken en de houding wordt veel aandacht besteed. Daarnaast zorgen de cursussen er ook voor dat je leuk contact legt en ervaringen kunt delen met andere zwangere vrouwen.

Samen bevallen

Binnen de cursus Samen Bevallen krijgen jullie praktische informatie, worden jullie uitgebreid geïnformeerd en leren jullie technieken die je bij de bevalling kunt toepassen.

Tijdens de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij jullie bevalling.

Zwangerschapszwemmen

Dit is niet zo zeer een cursus die je voorbereidt op de bevalling, maar zorgt er wel voor dat je conditie behoudt. Zelf heb ik dit een aantal lessen gedaan.

Heerlijk in het water wat oefeningen doen, baantjes trekken en kletsen met andere zwangere vrouwen.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

De haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt zich op de verbinding tussen de ouders onderling en van de ouders met het kindje.

De begeleiding is voor een individueel ouderpaar en wordt afgestemd op de persoonlijke situatie, wensen en eventuele problemen.

De begeleiding bestaat uit 5 à 7 sessies vóór de geboorte.

De partner heeft een actieve rol. Hij ervaart hoe hij de moeder fysiek en emotioneel kan steunen, zodat zij de zwangerschap zo comfortabel mogelijk kan dragen.

Daarnaast leren de moeder en haar partner hoe ze de pijn van de bevalling kunnen opvangen zodat deze draagbaar wordt.

Welke cursus / voorbereiding heb jij gedaan?

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken