Skip to Content

Baarschaamte: de volgende schaamte naar aanleiding van de klimaatcrisis?

Baarschaamte: de volgende schaamte naar aanleiding van de klimaatcrisis?

Baarschaamte: heb jij er al van gehoord? En wat vind je ervan? Is het milieu iets waar jij over nadenkt als je eierstokken beginnen te kriebelen? Na vliegschaamte en vleesschaamte duikt nu ook de term baarschaamte op. Wat is het, waarom is het en is het terecht?

Wat is baarschaamte?

Er zijn mensen die bewust geen kinderen willen omdat ze vinden dat die geen toekomst meer hebben op onze aarde en dat willen zij hun kinderen niet aandoen.

Maar er zijn ook mensen die juist geen of weinig kinderen willen omdat de aarde door te veel mensen kapot gaat. Hoe meer mensen, hoe meer belasting van de aarde, is hun uitgangspunt.

Hoeveel kinderen is terecht volgens dit idee?

Geen of anders minder dan 2 kinderen zou je je niet voor hoeven te schamen. Dan maak je het inwonersaantal uiteindelijk niet groter. Mensen die daarnaast hun zorgen maken over alle milieurampen en dat een kind niet willen aandoen, zullen voor geen kinderen gaan.

Hoe maak jij je kinderwens?

Denk jij na over het milieu als je een kinderwens hebt? De verhalen die ik hier en daar lees zijn ook verhalen van mensen die al helemaal geen kinderwens hadden en zeggen dat baarschaamte terecht is. Dat is makkelijk praten als je toch al geen kinderen wilde. Ook al heb je een punt.

Bewust kiezen voor een aantal kinderen wordt natuurlijk al meer gedaan. Voor zover je dit zelf in de hand hebt dan, natuurlijk.

Uit financieel oogpunt kan er al bewust gekozen worden voor ‘maar’ 1 of 2 kinderen. Of omdat de ouders meer tijd voor zichzelf willen. Of het huis als ‘vol’ wordt gezien.

Als je deze praktische gronden meeneemt, dan is het milieu zeker ook een punt om mee te kunnen nemen.

Is de grote kinderwens het probleem?

Toch plaats ik hierbij een persoonlijke kanttekening. Kinderen zijn nodig om een leefbaar klimaat te houden! En weinig kinderen moeten dan de last dragen van al die ouderen. Het is niet het aantal kinderen wat het probleem is, maar het feit dat we steeds ouder worden.

Nu is ook dat makkelijk gezegd, want ook ik wil oud worden én dat mijn dierbaren dat ook worden. En dat gun ik iedereen.

Dus probleem opgelost? Ben bang van niet… Want de oudjes willen we niet kwijt, de jonkies willen we ook én hebben we ook gewoon nodig.

Maar hoe dan?

Kinderen het goede voorbeeld geven en ze zo opvoeden dat duurzaam leven er simpelweg ingebakken zit, zou een prima optie kunnen zijn. Leren om bijvoorbeeld zelfvoorzienend te zijn, minder luxe te leven en niet alles gloednieuw te willen kopen zijn dingen die je je kind eenvoudig kunt meegeven.

Het kunnen juist jouw kinderen zijn, die zo de wereld weer goed kunnen laten functioneren. Herinner je nog hoe we bij de eerste lockdown ons realiseerden dat heel veel dingen zich al aan het herstellen waren?

Zelf vind ik dat hoopvol klinken, maar dan moeten we ook wel er iets aan willen doen. En die andere leefstijl kunnen wij onze kinderen aanleren! Met respect voor de wereld.

Hoe ‘populair’ is baarschaamte?

De meningen op internet zijn heel divers over dit onderwerp. De één vindt het behoorlijk overdreven, de ander vindt zelfs met terugwerkende kracht dat ze minder kinderen hadden moeten krijgen! Onder jongeren zijn er wel steeds vaker mensen die ervoor kiezen om geen kinderen te willen in het belang van het milieu.

Uit een onderzoek die werd uitgevoerd door de universiteit van Bath zou het gaan om maar liefst 39 procent. Nederland deed niet mee aan dit onderzoek, dus exacte cijfers van hier zijn niet bekend.

Maar dat het wel steeds meer naar voren komt is wel een feit. Overigens zijn er bij deze jongeren echt wel jongeren die wel degelijk een kinderwens hebben maar hun zorgen om het klimaat zijn groter.

En dat gaat om beide zijden: het milieu kan de kinderwens niet aan, maar ze willen ook hun kinderen dit milieu met al zijn uitdagingen niet aan doen.

De baarschaamte voorbij

RTL-nieuws heeft een uitzending genaamd “De baarschaamte voorbij’. Zij nemen alle opties onder de loep om het milieu te ontzien. Er komen aantallen naar voren waaruit zou blijken dat de grootste vervuilers kinderen zouden zijn.

Maar RTL kijkt verder. Als de nieuwe bewoner namelijk bewust leeft (hier wordt het gesteld als het overheidsbeleid wat bepaalt, maar dat kunnen we als ouders natuurlijk ook zelf bepalen) worden de cijfers opeens heel anders.

Dan zijn de kinderen het probleem helemaal niet, maar overconsumptie!

Bij het onderzoek waar men tot de conclusie kwam dat geen kinderen het meeste effect zou hebben, werd er geen rekening gehouden met het feit dat je een andere leefstijl kunt aanmeten en daarmee het probleem heel anders kunt maken!

We schamen ons…

Hoe bewuster we ons worden, hoe meer we ons gaan schamen voor ons gedrag. Nu zal het ene onderwerp, of het nu gaat om baarschaamte of vliegschaamte, meer terecht zijn dan het andere.

Hoewel ik ook besef dat dat heel erg persoonlijk is want (en daar ontkom je niet aan) het wordt heel erg ingekleurd door de ‘bril’ die je op hebt. Vliegen doe ik praktisch nooit, dus is het voor mij heel simpel om te zeggen dat vliegschaamte terecht is als het gaat om duurzaamheid.

Maar: ik heb wel een zus die op een eiland woont bij Spanje. Vliegen is dan wel het meest voor de hand liggend. Wil ik er heel bewust heen, dan heb ik eigenlijk geen idee hoe dan.

Want ja, er vaart een boot, maar dan moet ik ook nog daar komen. Zeilen vanaf een Nederlandse haven zou het minst vervuilend zijn, maar eh…hoe lang doe ik daar wel niet over?

Oordelen over een ander is gewoon zo simpel. Bewust nadenken over de dingen die je doet en proberen zo verantwoord mogelijk hierin om te gaan met onze aarde zou echter wel iets moeten zijn wat iedereen doet.

En dan ook echt verantwoord en niet alleen maar van alles roepen en als het puntje bij paaltje komt, dan haken we gewoon weer af.

Als iedereen dat doet, dan is een uitspatting omdat het anders wel heel ingewikkeld wordt, al stukken minder erg. Of jij je moet schamen voor vliegen, vlees eten, kinderen baren, lang douchen en noem het maar op: ik denk dat iedereen daar zijn eigen bewuste keuzes in moet maken.

Want als we allemaal geen kinderen meer willen…dan wordt ons probleem alleen maar groter!

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via: