Skip to Content

Bevalling opwekken; 25 tips van ontsluiting bevorderen tot zelf vliezen breken stimuleren en verstrijken baarmoedermond om weeën opwekken

Bevalling opwekken; 25 tips van ontsluiting bevorderen tot zelf vliezen breken stimuleren en verstrijken baarmoedermond om weeën opwekken

Aan het einde van de zwangerschap zijn veel vrouwen er klaar mee en kunnen ze niet wachten tot de bevalling begint en de vliezen breken of de ontsluiting toeneemt. Daarnaast zijn er ook vrouwen die op zoek gaan naar manieren om de bevalling opwekken. Dit kan met behulp van de gyneacoloog zoals het breken van vliezen te stimuleren of inleiden.

Maar er zijn ook alternatieven. Of deze tips ook echt werken is echter nooit wetenschappelijk vastgesteld, maar deze tips kunnen iig geen kwaad.

Eventueel kan je in je geboorteplan opnemen welke methoden je graag zou willen proberen ook tijdens de bevalling om het proces te versnellen.

Weeën en bevalling opwekken

Als ik heel eerlijk ben, vond ik de bevalling sowieso een groot mysterie. Zelfs de derde keer wist ik gewoon niet goed wanneer de bevalling nu precies begon. Tot het echt zover was natuurlijk. Maar ook de fase die daaraan vooraf ging, vond ik maar lastig.

Met een week of 33 voelde ik me eigenlijk al best ellendig. Mijn bekken deed al zeer zodra ik omdraaide in bed, ik was tegen alle goede voornemens in toch weer te zwaar geworden en dan heb ik het nog niet gehad over alle keren dat ik ’s nachts mijn bed verliet om te gaan plassen.

Nee, het derde trimester was niet per se mijn favoriet.

Echter, persoonlijk zou ik niet gaan rommelen voordat je de uitgerekende datum hebt bereikt. Of in elk geval die belangrijke grens van 37 weken. Je moet er toch niet aan denken dat je te vroeg bevalt en je daar enigszins schuldig over gaat voelen?

Zelfs als het allemaal onterecht is. In dit soort situaties denk ik zelf altijd dat je beter de natuur zijn gang kan laten gaan. En als moeder zal je je waarschijnlijk nog vaak zat schuldig voelen.

Laat het dan liever om heel andere dingen gaan dan de bevalling. Vanaf de uitgerekende datum heb je de volgende opties.

Strippen (medisch)

Voor je kunt gaan bevallen, moet je baarmoedermond weker worden. Normaliter gaat daar een proces van voorweeën aan vooraf.

Dat kan best even duren: bij May had ik bijna vier dagen lang het dat het nu écht gebeurde, maar achteraf bleek dat alleen maar het voorwerk te zijn. Als dit hele proces bij jou uitblijft, kan de verloskundige ervoor kiezen te gaan strippen.

Je moet hiervoor wel enige ontsluiting hebben. Zodra de verloskundige je gaat strippen, brengt ze haar vingers bij jou naar binnen via de baarmoedermond en maakt heel voorzichtig een roterende beweging rond het hoofdje van de baby.

Het doel is om vliezen los te laten komen van de baarmoedermond. Vaak begint het lichaam vervolgens prostaglandine aan te maken, wat de baarmoedermond weker maakt en de weeën opwekt.

Dat kan trouwens nog best even duren, dus na het strippen kan je gewoon weer naar huis om verder af te wachten.

Vliezen breken (medisch)

Dit kan zowel door je verloskundige of de gynaecoloog worden gedaan. Ze prikken een gaatje in de vliezen om de bevalling een handje te helpen.

Het hoofdje van je baby drukt hierbij op de baarmoedermond, waardoor die een stukje opent en de weeën zouden moeten beginnen.

Lees ook: Gebroken vliezen; Hoe voelt dat, waaraan herkennen en wat te doen? Bijvoorbeeld bij bloed of bij voortijdig gebroken vliezen

Inleiden met prostaglandine (medisch)

Na 42 weken zwangerschap gaat de kwaliteit van je placenta achteruit, met alle gevolgen voor je baby. Daarom vinden artsen het doorgaans niet verantwoord vrouwen langer door te laten lopen.

Ook kan een verloskundige om andere redenen besluiten je door te verwijzen naar de gynaecoloog voor een kunstmatige inleiding (denk aan groeiachterstand, medische complicaties of gebroken vliezen zonder enige vooruitgang).

Omdat een natuurlijke bevalling doorgaans de voorkeur verdient boven medisch ingrijpen, proberen ze vaak de bevalling een handje te helpen.

Met het eerdergenoemde prostaglandine dus, dat ontsluitingsweeën en een bevalling opwekken moeten. Dit hormoon brengen ze in het ziekenhuis in. Met behulp van gelei of tabletten proberen ze de baarmoedermond te laten rijpen.

Lees ook: Inleiding bevalling; Ervaringen met ballon, duur, risico’s en nadelen
Lees ook: Voortijdig bevalling inleiden voor 40 weken zwangerschap 

Inleiden met oxytocine (medisch)

Tijdens mijn tweede bevalling daalde Rose niet in. Later bleek dat te komen doordat mijn blaas niet goed meer werkte. En dus ging ik aan een infuus met oxytocine. Van de drie bevallingen vond ik deze ervaring persoonlijk de heftigste.

Niet alleen door de weeënstorm, ook ervaarde ik ze als pijnlijker, stond hij een paar uur op de hoogste stand en kon ik niet meer goed bijkomen. Maar goed, het werkte wel in mijn geval.

Goed om te weten: je houdt het infuus in tot na de bevalling. Je kunt dus niet tussentijds gaan wandelen of makkelijk verzitten, je ligt en zit vooral op bed.

Inleiden met een katheter/ballonnetje (medisch)

In het ziekenhuis brengen ze vaginaal een ballonkathether in dat wordt gevuld met steriel water. Ook hier is weer de bedoeling om de baarmoedermond te openen.

Sommige vrouwen kunnen daarna weer naar huis om te wachten tot het ballonnetje eruit valt en of de bevalling dan zelf op gang komt. Een ander moet wel blijven.

Acupunctuur

De mystieke behandeling uit het Oosten waarbij de acupuncturist naaldjes in je lichaam plaatst om energiestromen te beïnvloeden. Of je erin gelooft of niet, de methode is in elk geval veilig bevonden door de WHO en zou het sommige vrouwen zeker geholpen hebben.

Lees ook: Acupunctuur tijdens zwangerschap vanwege klachten zoals misselijkheid of miskraam voorkomen.

Veel bewegen

Geldt hetzelfde voor als traplopen. Er staan op YouTube zelfs inspirerende filmpjes ?

Douchen

Ontspanning is hét toverwoord tijdens de bevalling en daar kan je eigenlijk het best mee beginnen vóór het zover is. Neem een lekkere warme douche of ga in bad zitten. Ook als het voor geen meter werkt: je krijgt straks genoeg over je heen, een beetje ontspanning doet een mens altijd goed.

Vrouwenmantelthee

Vrouwenmantelthee wordt vaak gebruikt na de bevalling om je baarmoeder weer te laten krimpen. Je kunt hem natuurlijk ook andersom gebruiken: doordat hij contracties opwekt, zou de bevalling zomaar eens van start kunnen gaan.

Frambozenbladthee versterkt de spieren van je baarmoeder – volgens de verhalen, het is geen wetenschappelijk beproefde methode.

Dit kan tijdens de bevalling zelf natuurlijk weer goed van pas komen.

Kruiden

Verschillende kruiden en oliën zouden de bevalling kunnen opwekken:

  • Oregano
  • Basilicum
  • Aloë vera (verwerkt in olie)
  • Olijfolie
  • Balsamico azijn

Seks

Van alle manieren die hier beschreven staan om je bevalling op te wekken is dit toch de minst vervelende, zou ik zo zeggen. De samentrekkingen tijdens een orgasme zouden de weeën op gang kunnen laten komen én sperma bevat prostaglandine.

Zelf vind ik dit vooral een gevalletje baat het niet dan schaadt het niet. Tenzij je vliezen gebroken zijn trouwens, want dan moet je uitkijken voor infecties.

Teunisbloemolie

Dit zou je dan moeten eten of zelf rond de baarmoedermond moeten smeren voor het gewenste effect. In het gebruik bij je avondeten kunnen de meeste voedingsmiddelen wel, maar zomaar klakkeloos een kruidenolie inbrengen?

Nee, dat is echt af te raden. Je weet nooit wat voor gevolgen het heeft. Mocht je dit toch graag proberen, overleg dan even met je huisarts of verloskundige.

Tepels masseren

Door je tepels te (laten) masseren, kan je oxytocine opwekken. Dit is een hormoon dat na de bevalling helpt je borstvoedingsproductie op gang te laten komen.

Tijdens je bevalling helpt het echter ook om de weeën opwekken. Of het lekker voelt, is een tweede, maar je kan het allicht proberen.

Thaise massage

Net als een ontspannende voetmassage, kan ook een massage van je lichaam helpen. In je lijf zelf zitten namelijk eveneens drukpunten die bij de juiste stimulatie een bevalling opwekken kunnen.

En mocht dat niet het geval zijn, dan heb je in elk geval even een ontspannend moment voor jezelf gehad.

Op hakken lopen

Paraderen op je pumps terwijl je bijna op het punt van bevallen staat? Ik had er niet aan moeten denken. Niet in de eerste plaats omdat ik in alle onhandigheid waarschijnlijk mijn (veel te dikke) enkel zou verzwikken, maar ook omdat mijn bekken dat niet meer aankon.

Er is ook geen enkel wetenschappelijk bewijs dat je hiermee je lichaam een handje kan helpen. Maar mochten mijn tegenargumenten je niet weerhouden van een rondje wandelen op hakken, veel succes! En kijk alsjeblieft uit.

Pittig eten

Na het eten van een flinke portie peper, raken je darmen geprikkeld. Daar hoef je niet zwanger voor te zijn. Maar in het geval van een op handen zijnde bevalling kunnen die geprikkelde darmen juist zorgen voor het opwekken van je bevalling.

Ben je dol op een loempia met extra sambal? Of kan je nog wel een lekkere portie roti op? Leef je uit!

Traplopen

Zelf vond ik het al een beproeving om ’s avonds de trap weer op te lopen, maar misschien stuiter jij nog vol energie? Ren dan een paar keer naar boven en terug (zorg dat je nergens over kan uitglijden) en wie weet starten de weeën door alle beweging veel sneller.

Net als bij andere vormen van beweging, zou het babyhoofdje op de baarmoedermond kunnen gaan drukken en dat helpt de bevalling mogelijk op gang.

Voetreflexmassage

Sommige mensen zweren erbij: in je voeten zitten namelijk verschillende drukpunten. Deze staan in directe verbinding met andere lichaamsdelen of organen. Zo kan je bijvoorbeeld ui proeven wanneer iemand deze onder je voetzool smeert.

Overigens niet aan te raden als je zwanger bent, maar om maar even te illustreren hoe het werkt. Ook tijdens de bevalling kan een goede voetmassage een handje helpen.

Zou het alleen niet zelf gaan proberen. Want hoewel er geen risico’s aan verbonden zijn, weet alleen een deskundige precies waar hij of zij moet zijn.

Wachten op de volle maan

Klinkt best plausibel toch, dat vrouwen tijdens volle maan vaker bevallen? Persoonlijk voel ik me vaak in de periode rond volle maan een beetje anders. En ik ben niet de enige. Vandaar dat het verhaal gaat dat vrouwen inderdaad vaker bevallen met volle maan. Maar helaas: het is een fabeltje.

Wandelen

Flink bewegen in de vorm van een wandeling kan helpen om de bevalling opwekken. Zeker wanneer je gestript bent. Hierdoor drukt het hoofdje van je baby meer op de baarmoedermond en kunnen er ook hormonen vrijkomen die het hele proces in gang zetten.

Bovendien kan wandelen tijdens de bevalling ook heel prettig zijn. Het gaat een stuk sneller en het biedt wat afleiding.

Wonderolie

Vind je pittig eten tien keer niks? Dan kan je ook je darmen nog proberen te prikkelen met wonderolie (verkrijgbaar bij de drogist). Let wel op: ook dit middel schijnt te kunnen veroorzaken dat je baby poept in het vruchtwater. Neem dus geen onnodige risico’s.

Veel aangeraden middeltjes waarmee je moet uitkijken

Ananas

Misschien wel de bekendste vorm van hoe je de bevalling kan opwekken met eten. Het verorberen van een ananashart (dat kinine bevat), zou het hele proces in gang kunnen zetten. Het is beter om dit niet te doen: kinine kan namelijk ook veroorzaken dat je baby in het vruchtwater poept.

Bitter lemon/tonic

Hetzelfde verhaal als de ananas. Beide drankjes bevatten ook weer kinine en zouden dus eigenlijk reden moeten zijn om lekker te laten staan als je de uitgerekende datum nadert of bent gepasseerd.

Caulophyllum thalictroides (vrouwenwortel)

Caulophyllum (of makkelijker: vrouwenwortel) is een giftig kruid, afkomstig uit Noord-Amerika. In kleine hoeveelheden heeft het een geneeskrachtige werking, ook voor de baarmoeder.

Tijdens de bevalling zou je hiermee de ontsluiting kunnen bevorderen en de bevalling soepeler laten lopen. Je kunt hiervoor Caulophyllum Thalictroides D6 tabletten van VSM gebruiken.

Gebruik het kruid nooit tijdens de zwangerschap zelf en overleg met een gediplomeerd deskundige.

Disclaimer; tips om sneller te bevallen

In dit artikel staan verschillende methoden bijeen om je bevalling opwekken. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal werken en/of veilig zijn.

Laat je bij twijfel altijd voorlichten door een deskundige en ga niet zomaar zelf aan de slag.

Meer tips

Welke tip of truc heb jij geprobeerd in de hoop om weeën op te wekken en sneller te bevallen?

Omschrijving van de afbeelding

Merel van Berkel
  1. Kimberley says:

    Herkenbaar! Ik wist ook niet zo goed wanneer het begon. Ik was het met 37 weken spuugzat, 20 kilo zwaarder door vocht. Ik kon niet eens meer lopen. De avond voor de bevalling shoarma gegeten en gemeenschap gehad en voila: Volgende dag was de bevalling begonnen. Met 39 en precies kwam hij ?

Comments are closed.