In bad bevallen van je baby, het klinkt heel romantisch. En het stond ook zeker op mijn lijst om te overwegen. Uiteindelijk heb ik er toch vanaf gezien, omdat er heel wat bij komt kijken.
Sterker nog, toen ik bij de eerste dacht ‘lekker te ontspannen’ in bad, had ik net een voet in het warme water en direct al door dat dat niets voor mij was. Ik vond het verschrikkelijk.
Er zijn echter steeds meer moeders die kiezen voor een badbevalling. Warm water werkt tenslotte over het algemeen zeer ontspannend en rustgevend. Of het nu thuis is onder begeleiding van een verloskundige of in het ziekenhuis. Tenzij er een medische indicatie is, kan er een hoop.
Bevallen in eigen bad
Als je thuis wilt bevallen, overleg dan altijd eerst met de verloskundige. Staat zij daar ook open voor, heeft ze er ervaring mee en wellicht tips om het zo goed mogelijk te laten verlopen?
Staat ze er niet voor open, of durft ze het niet aan vanwege de risico’s of nadelen omdat ze dan lastiger kan toucheren dan is het wellicht een optie om voor een andere praktijk te kiezen.
Als je in bad wilt bevallen moet je beschikken over een bevallingsbad. Dit moet een minimale doorsnede hebben van 130 cm en 60 cm hoog zijn en een inhoud hebben van 400 liter zodat de verloskundige voldoende ruimte heeft om overal bij te kunnen.
De meeste baden in huis voldoen niet aan die eisen. De rand moet stevig zijn, zodat je er tijdens de weeën tegenaan kan leunen.
Bij een bevallingsbad hoort onder andere een vulslang met universeel kraanstuk zodat je niet met emmers water hoeft te werken en een pomp met afvoerslang zodat je hem na gebruik kan laten leeglopen.
Je mag in bad bevallen indien (bron oudersvannu.nl):
- je zwangerschap zonder complicaties verloopt
- je minimaal 37 weken zwanger bent
- als de bevalling begint
- je vorige bevalling zonder ingrepen zoals een keizersnede is verlopen
- je vruchtwater helder is
- er nog geen 24 uur zijn verstreken na het breken van de vliezen
- je weeën ondertussen krachtig genoeg blijven
- je baby goed is ingedaald
- je een speciaal bad in huis haalt of over een bad kunt beschikken in het ziekenhuis
- je verloskundige of gynaecoloog een bevalling in bad wil en kan begeleiden.
In bad bevallen ziekenhuis
Steeds meer ziekenhuizen bieden de mogelijkheid om in water te bevallen. Er zijn ziekenhuizen die een eigen bad aanbieden of je kunt een eigen bad meenemen. Helaas is dat nog niet in alle ziekenhuizen het geval.
De belangrijkste oorzaak is dat er in die ziekenhuizen geen beleid is op dit gebied. En de verloskundige / gyneacoloog dus zelf mag beslissen of hij daarin meegaat.
Bij complicaties waardoor het een medische bevalling wordt is een bad geen optie meer. Het is dus alleen mogelijk als je op poliklinisch in het ziekenhuis wilt bevallen en de verloskundige samen met de vader (of verpleegkundige) het bad op zet.
Er zijn ziekenhuizen met een mobiel bevalbad dat speciaal op maat is gemaakt om in de badkamers van de verlossuites van het ziekenhuis te passen. In ingeklapte vorm is het bad gemakkelijk te verplaatsen.
Zodra er een aanvraag binnenkomt voor een badbevalling is het bevalbad binnen enkele minuten op te zetten. De binnenkant van het bad wordt afgedekt met een vervangbare hoes, zodat het bad schoon blijft voor de volgende gebruiker.
In Engeland is het bevallen in bad al zo ingeburgerd dat ziekenhuizen zelfs verplicht zijn om badfaciliteiten te bieden aan iedere gezonde barende.
In Engeland gaat men ervan uit dat een gezonde vrouw in iedere positie moet kunnen bevallen die zij wenst.
Voor- en nadelen van een badbevalling
Voordelen:
- Het warme water werkt ontspannend, daardoor kan je over het algemeen de pijn van de weeën beter hebben en is de kans dat je pijnstilling nodig hebt een stuk kleiner. Doordat je beter kan ontspannen verlaagt de bloeddruk en krijgt de baby meer zuurstof. Daarnaast kan je je door de gewichtsloosheid in het water makkelijker bewegen in een fijne houding om de weeën op te vangen en de bevalling zelf.
- Het warme water zorgt ervoor dat je weefsels soepeler worden en makkelijker kunnen oprekken. Ook bevordert dit de doorbloeding van het perineum en de bekkenbodem. Hierdoor is de kans op inscheuren of een ‘knip’ kleiner.
- Bevallen in warm water wordt aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit en of andere lichamelijke ongemakken en handicaps hebben. Het verzacht de klachten enorm.
- Omdat je bent ontspannen verloopt de ontsluiting over het algemeen een stuk sneller. Daarom dat als de weeën te lang aanhouden je wordt geadviseerd om lekker warm te douchen. De kans op inscheuren is ook kleiner.
- Daarnaast is het voor de baby een fijne overgang, licht en geluid wordt gedempt. En de baby komt niet direct van het vruchtwater in de koude lucht, maar in het warme water. Ook voor de baby is het tenslotte hard werken.
- In het water kan het eerst even ontspannen en pas als het boven water komt gaan de longen werken en stopt de zuurstofstroom via de navelstreng. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind water binnenkrijgt: het warme water remt de ademhalingsprikkel nog even en zal pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht. De baby kan na de geboorte nog 1 a 1,5 minuut onder water ‘zwemmen’ als hij in goede conditie wordt geboren.
- Ook is er vaak direct een intens contact tussen ouders en de baby, mede door de rustige overgang en het feit dat deze de baby zelf aanpakken. De baby hoeft direct na de bevalling niet in een handdoek gewikkeld te worden, maar kan in het water rustig bijkomen. De kersverse moeder kan het kindje vervolgens zonder doeken of kleding vasthouden. Dit huid op huid-contact stimuleert het borstvoedingsproces.
- Baby’s die in water geboren zijn, zijn in de eerste uren na de bevalling alerter en hebben een lager stressniveau. Ook bij deze baby zag je een grote alertheid na de bevalling.
- Waterbaby’s blijken op de langere termijn ook rustigere baby’s.
Nadelen:
- Nadeel is dat het vol laten lopen van het bad tijd kost, je moet dus op tijd beginnen. Als de bevalling vlot verloopt kan je hier geen tijd meer voor hebben.
- Het is een uitdaging om het water op temperatuur te houden, 37/38 graden zodat het aangenaam is voor de zwangere maar ook de baby.
- Er moet genoeg ruimte in huis zijn om het bad op te zetten en de verloskundige de ruimte te geven om eromheen te kunnen lopen. Haar werkhouding is toch enigszins beperkt door de wanden van het bad. Het kan zijn dat de kraamverzorgster die assisteert bij de bevalling of de verloskundige vooraf de ruimte wil zien.
- Mocht je toch een medische indicatie krijgen moet je naar het ziekenhuis, als je je hebt ingesteld op een badbevalling, kan dat een teleurstelling zijn.
Bad huren / kosten
Je kan ervoor kiezen om een bad te kopen, maar er ook één huren. Als je een bad huurt krijg je er een plastic hoes bij die na gebruik weg wordt gegooid. Het bad zelf wordt na de bevalling ontsmet en schoongemaakt zodat hij schoon is voor de volgende bevalling.
Vaak worden deze in het midden van de woonkamer opgezet zodat er alle ruimte is om daaromheen te bewegen.
Als je het bad huurt krijg je hem over het algemeen vanaf week 37 tot en met week 42 in huis, dat is de termijn om in huis te bevallen. Het kan zijn dat je ziektekostenverzekering in de kosten van het huren tegemoet komt.
Over het algemeen betaal je € 225,00 inclusief BTW, de exacte kosten kunnen echter variëren. Zo kan je ook al vanaf 30 euro een bad huren. De baden kunnen verschillen in luxe, zoals de grootte en of ze een verwarmingselement hebben. Een bevallingsbadpakket kan bijvoorbeeld bestaan uit:
- Een handige luchtpomp om je bad snel op te blazen en nadien leeg zuigen
- Een vulslang met aansluitstukken voor op de douchekop van je douche of bad, om je bad te vullen
- Een onderlegger voor de knieën om op te zitten
- Een schepnetje:-)
- Een placenta opvangbakje
- Een dompelpomp met afvoerslang, om je bad snel weer leeg te pompen
- Een emmer om het laatste restje water eruit te scheppen
- Fles Dettol om na gebruik alles door te spoelen
Tips & ervaringen van bevallen in bad
Zorg dat voordat de bevalling begint alles klaar ligt; niet alleen alles wat je nodig hebt voor de bevalling zoals het kraampakket en telefoon maar ook extra handdoeken om je na de bevalling te kunnen afdrogen.
Door zeezout toe te voegen aan het water kan je er voor zorgen dat het mineralen verlies via het warme water minder is. Dit kan er ook voor zorgen dat je je langer fit en energiek voelt.
De ideale temperatuur is 36/37 graden, warmer water kan er voor zorgen dat je te warm en moe wordt of dat je teveel vocht gaat verliezen door te zweten. Een badthermometer kan daarom erg handig zijn.
Na twee uur in het warme water neemt het effect van het warme water af. Daarom is het goed om even het bad in te gaan om wat te eten / drinken of een bezoekje aan het toilet.
Het beste moment om in het water te gaan is als je 4-5 cm ontsluiting hebt en je weeën regelmatig genoeg zijn en niet de bevalling vertragen of zelfs stoppen. Op dat moment is het effect van het warme water het grootst. Als je vliezen net zijn gebroken en je nog geen weeën hebt kan het echter zorgen voor infectiegevaar.
Tijdens de bevalling kan je partner natuurlijk ook in bad om waar nodig te helpen, of dat nu is met het aanpakken van de baby of helpen bij de weeën. Tijdens de ontsluiting kun je diverse houdingen aannemen, bijvoorbeeld hangend over de rand, liggend op je rug, maar ook ondersteunend op je partner. Wat je zelf prettig vindt.
Na de bevalling kan ook de placenta in bad geboren worden. Het water maakt het inschatten van de hoeveelheid bloedverlies wel lastiger. Ontstaat daar twijfel over, dan kan er geadviseerd worden om eerder uit bad te komen.
Na afloop kan je in bad blijven met je partner / baby om samen kennis te maken. Het kan zijn dat je ondanks het warme water toch gehecht moet worden, daarom is het goed als er ook een verhoogd bed klaar staat. Als je afgedroogd bent kan je daarna ook weer even bijkomen en de eerste borstvoeding geven.
Hanneke is in bad bevallen en deelt hier haar ervaring.
Bevallen bad filmpje
Ben jij ook in bad bevallen of overweeg je dit?
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
Bevalling complicaties
- 7 Populaire straatspellen van vroeger en nu - 8 September 2024
- 25x Knutselen met eikeltjes voorbeelden & ideeën - 6 September 2024
- Herfstactiviteiten voor het hele gezin - 5 September 2024
In een bevalbad bevallen kan echt wel plezierig zijn. Wij vinden echter wel dat deze helamaal compleet geleverd hoort te worden. Bij veel plekken waar je een bevalbad huurt, zijn deze met de minimale toebehoren geleverd.